19 Ιουν 2009

Έρχεται δεν έρχεται η Χίλαρι Κλίντον

Θα έρθει ή δεν θα έρθει η Χίλαρι Κλίντον στην Κέρκυρα για τη Συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ; Αυτό είναι αυτή τη στιγμή το μόνο που απασχολεί την Ελληνική Εξωτερική πολιτική καθώς το χθεσινό ατύχημα της, έσπασε το χέρι της, την οδηγεί σε χειρουργική επέμβαση την προσεχή Τρίτη και καθιστά αμφίβολή την αφιξή της στο νησί του Ιονίου. Εξίσου βεβαίως, κινδυνεύει να μην παραστεί και στην πολύ σοβαρότερη για τις ΗΠΑ, Σύνοδο των G8 στην Τεγέστη της Ιταλίας, μια ημέρα νωρίτερα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΥ, η Αμερικάνικη πρεσβεία στην ΑΘήνα δεν μπόρεσε να απαντήσει θετικά σε ερώτηση που δέxθηκε από το υπ. Εξωτερικών, λέγοντας ότι έχει προβλεφθεί σε περίπτωση της απουσίας της να έρθει στη συνάντηση ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ερωτηματικά από την Ιρλανδική Δήλωση... για την Κύπρο

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, αυτό της δήλωσης της Ιραλνδίας με την οποία αποκτά δικαίωμα μη συμμετοχής σε αμυντικές και στρατιωτικές ενέργειες που αποφασίζονται από τις Βρυξέλλες, τείνει στη λύση του δημιουργόντας, προς το παρόν τουλάχιστον, ερωτηματικά σχετικά με το κόστος της πολιτικής αυτής των Βρυξελλών στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.
Σύμφωνα με το τελευταίο κείμενο "Συμπερασμάτων" του Συμβουλίου η "Ιρλανδική Δήλωση" θα έχει νομική υπόσταση και άμεση εφαμογή από τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ η "Συνθήκη της Λισσαβόνας" την οποία καλούνται οι ιρλανδοί να υπρψηφίσουν σε ένα νέο δημοψήφισμα στο επόμενο 6μηνο. Όμως μια παράγραφος αφήνει ανοικτό το ζήτημα αν αυτή η Διακύρηξη προκειμένου να καταστεί πρωτογενές ευρωπαϊκό δίκαιο, απαιτείται να υπερψηφιστεί και από τα κοινοβούλια των υπόλοιπών 26 χωρών-μελών.
Αυτή η προοπτική η οποία θα αποτελούσε τροχοπέδη στην Ιρλανδική Δήλωση και θα άνοιγε θέμα τροποποιήσεων κι από άλλες χώρες, φαίνεται τώρα ότι μπορεί να ξεπεραστεί με την τοποθετησή της σαν παράρτημα, στη Συνθήκη Κύρωσης της Κροατίας σαν μέλους της ΕΕ, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύντομα.
Σύμφωνα με ορισμένες πλευρές, το γεγονός αυτό δημιουργεί ένα "προηγούμενο" που θα επέτρεπε ενδεχομένως αργότερα στην Τουρκία και τους φίλους της στην Βρετανία, Σουηδία, κ.ά, να χρησιμοποιήσουν για να να καταστήσουν πρωτογενές ευρωπαϊκό δίκαιο τις παράλογες τουρκικές απαιτήσεις στοΚυπριακό.
Απαντήσεις στο ζήτημα αναμένεται ναδοθούν από τις συνεντεύξεις του Κύπριου Προέδρου Δ. Χριστόφια και του Έλληνα πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, σήμερα το μεσημέρι μετά το πέρας του Συμβουλίου Κορυφής.

Λαθρομετανάστευση: αντιμετώπισαν την ΑΘήνα με ευχές

Μια γενικόλογη και εξ αυτού χωρίς ιδιαίτερη βαρύτητα ανακοίνωση στο πλαίσιο της τελκής απόφασης του Συμβουλίου Κορυφής, αναφέρεται στα προβλήματα που γεννά η μετανάστευση και λαθρομετανάστευση και καλεί τις χώρες μέλη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πάρουν επι πλέον μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου, ενώ εν είδει ευχετήριας σύστασης καλούν όλα τα μέρη να συνεργαστούν στο επίπεδο της έπανεισδοχής. Φυσικά δεν υπάρχει καμιά αναφορά σε Τουρκία και Λιβυή καθώς αυτό θα έφερνε αντιμέτωπες τις χώρες-μέλη της ΕΕ με την Άγκυρα και κυρίως τις μεγάλες εξ αυτών, που ελπίζουν στην τουρκική δραστηριότητα στον τομέα αυτό.Αυτό βοηθά ώστε να μπορούν να τον χρησιμοποιήσουν σε επιβαρυντικό στοιχείο, προκειμένου να της αρνηθούν , αργότερα, την πλήρη ένταξη.
Ταυτοχρόνως, με τον τρόπο αυτό ασκείται πίεση στην Αθήνα, προκειμένου να εξαναγκαστεί κάτω από τη διπλή πίεση - των λαθρομεταναστών και της εσωτερικής πολιτικής πίεσης- να προχωρήσει σε χρήση "βέτο" στην ενταξιακή πολτική της Τουρκίας.
Μια ακόμη παρατήρηση αφορά στη χρήση των όρων "Δυτική Μεσόγειος" και στη συνέχεια "ανατολικά και νοτιοανατολικά σύνορα", μια διαφορά που αφήνει ερωτηματικά για ποιό λόγο οι τεχνοκράτες του Συμβουλίου αντιμετωπίζουν τις δυό γεωγραφικές περιοχές.
Το νέο, είναι η έκκληση για δημιουργία "Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου", που ενώ θα επιλύσει σοβαρά προβ΄΄ηματα που παρατηρούνται σε χώρες όπως η Ελλάδα, ταυτοχρόνως ενδέχεται ν' αποτελέσει ένα ακόμη "όπλο" στα χέρια όσων κρατούν μακρυά από τις δικές τους χώρες τους μετανάστες υπερφορτώνοντας χώρες όπως τη δική μας,
Αν στο τελικό κείμενο οι δυό παράγραφοι για τη λαθρομετανάστευση παραμείνουν (όπως όλα δείχνουν) ο πρωθυπουργός θα έχει πάρει μια γενικόλογη και ευχετήρια αναφορά, μακρυά απ ό,τι ο ίδιος επεδίωκε καθώς ούτε οι ειδικές αναφορές για επανεισδοχή λαθρομεταναστών στην Τουρκία υπήρξαν, ούτε επιπλέον κονδύλια διατίθενται.

Αντιδράσεις και καταγγελίες για απόφαση Μπακογιάννη που αφορά Μιλόσοσκι

Παρά το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, δήλωσε ότι για την εμφάνιση του σκοπιανού Υπεξ Μιλόσοσκι, με τα διάσημα της χώρας του στη Σύνοδο της Κέρκυρας, υπήρξε συναπόφαση Πρωθυπουργού και Ντόρας Μπακογιάννη, εκπρόσωπος του πρωθυπορυγικού γραφείου, απέφυγε να επιβεβαιώσει τη σχετική΄είδηση. Ταυτοχρόνως χθες, ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικών, Ανδρέας Λοβέρδος, κατέθεσε σήμερα ερώτηση προς την υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, σχετικά με την απόφασή της να επιτρέψει την προσγείωση αεροσκάφους που φέρει το «συνταγματικό» όνομα της FYROM, για την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων κ. Μιλόσοσκι.
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, αντιδράσεις ήδη εκδηλώνονται σε Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα και στέλεχος της κίνησης του πρωην υπουργού Στ. Παπαθεμελή μας είπε πως "πίσω έχει η αχλάδα την ουρά" αναφερόμενος σεπροσπάθειες για μαζική διαδήλωση διαμαρτυρίας με σκοπό να καταδικαστεί η απόφαση της κας Μπακογιάννη.