19 Ιουν 2009

Ερωτηματικά από την Ιρλανδική Δήλωση... για την Κύπρο

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, αυτό της δήλωσης της Ιραλνδίας με την οποία αποκτά δικαίωμα μη συμμετοχής σε αμυντικές και στρατιωτικές ενέργειες που αποφασίζονται από τις Βρυξέλλες, τείνει στη λύση του δημιουργόντας, προς το παρόν τουλάχιστον, ερωτηματικά σχετικά με το κόστος της πολιτικής αυτής των Βρυξελλών στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.
Σύμφωνα με το τελευταίο κείμενο "Συμπερασμάτων" του Συμβουλίου η "Ιρλανδική Δήλωση" θα έχει νομική υπόσταση και άμεση εφαμογή από τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ η "Συνθήκη της Λισσαβόνας" την οποία καλούνται οι ιρλανδοί να υπρψηφίσουν σε ένα νέο δημοψήφισμα στο επόμενο 6μηνο. Όμως μια παράγραφος αφήνει ανοικτό το ζήτημα αν αυτή η Διακύρηξη προκειμένου να καταστεί πρωτογενές ευρωπαϊκό δίκαιο, απαιτείται να υπερψηφιστεί και από τα κοινοβούλια των υπόλοιπών 26 χωρών-μελών.
Αυτή η προοπτική η οποία θα αποτελούσε τροχοπέδη στην Ιρλανδική Δήλωση και θα άνοιγε θέμα τροποποιήσεων κι από άλλες χώρες, φαίνεται τώρα ότι μπορεί να ξεπεραστεί με την τοποθετησή της σαν παράρτημα, στη Συνθήκη Κύρωσης της Κροατίας σαν μέλους της ΕΕ, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύντομα.
Σύμφωνα με ορισμένες πλευρές, το γεγονός αυτό δημιουργεί ένα "προηγούμενο" που θα επέτρεπε ενδεχομένως αργότερα στην Τουρκία και τους φίλους της στην Βρετανία, Σουηδία, κ.ά, να χρησιμοποιήσουν για να να καταστήσουν πρωτογενές ευρωπαϊκό δίκαιο τις παράλογες τουρκικές απαιτήσεις στοΚυπριακό.
Απαντήσεις στο ζήτημα αναμένεται ναδοθούν από τις συνεντεύξεις του Κύπριου Προέδρου Δ. Χριστόφια και του Έλληνα πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, σήμερα το μεσημέρι μετά το πέρας του Συμβουλίου Κορυφής.