9 Ιουλ 2009

Ευρωμεσογειακό επιχειρηματικό φόρουμ

Με τίτλο «428 εκατ. ευρώ, ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου» η αιγυπτιακή εφημερίδα Al Ahram αναφέρεται στην έναρξη των εργασιών του διεθνούς ευρωμεσογειακού επιχειρηματικού Φόρουμ «Bridging the Mediterranean: The Athens Business Forum», που διοργανώνεται από το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών και στο οποίο συμμετέχουν η ομοσπονδία των Αιγυπτίων βιομηχάνων, αιγυπτιακές εταιρείες, 500 εκπρόσωποι από τη βόρειο και νότιο Μεσόγειο και πολλές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι «ο υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της Αιγύπτου Rashid Mohamed Rashid, ο οποίος μαζί με την Ντόρα Μπακογιάννη θα κηρύξουν την έναρξη των εργασιών του διήμερου συνεδρίου στην Αθήνα, ανέφερε ότι το φόρουμ αποσκοπεί στην εξεύρεση των διαύλων επικοινωνίας μεταξύ του βορρά και του νότου της Μεσογείου. Εξάλλου, τόνισε ότι τα πιο σημαντικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν από το φόρουμ είναι η Ένωση για τη Μεσόγειο, οι επενδυτικές δυνατότητες που υπάρχουν στις χώρες της Μεσογείου και ο τρόπος αύξησης των επενδύσεων των χωρών της νότιας Μεσογείου, καθώς και ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα στην ανάπτυξη αυτών των διαδικασιών.

Στο περιθώριο του συνεδρίου, ο κ. Rashid, θα συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του κ. Χατζηδάκη και με στελέχη μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων που πρόκειται να επενδύσουν στην Αίγυπτο.

Σημειώνεται ότι ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ της Αιγύπτου και της Ελλάδος ήταν 428 εκατ. ευρώ, το 2008».

Ενδιαφέρον για ευρωπαϊκές υποψηφιότητες

Πιθανολόγηση υποψηφιοτήτων για το νέο ΥΠΕΞ της ΕΕ επιχειρεί τις τελευταίες ημέρες ο διεθνή τύπος. Έτσι, ο ανταποκριτής των FINANCIAL TIMES στις Βρυξέλλες Tony Barber σε σχετικό blog που διατηρεί, με τίτλο δημοσιεύματος: «Place your bets now on who’ll be the next EU foreign policy chief». Στο κείμενο ως επικρατέστεροι προβάλλουν οι Oli Rehn, Jaap De Hoop Scheffer και Carl Bildt. Ωστόσο, η υποψηφιότητα Bildt μάλλον θα «αφήσει αδιάφορη» την ελεγχόμενη από τους Ελληνοκύπριους Κύπρο, σύμφωνα με το συντάκτη, αφού ο Bildt έχει εκφραστεί επανειλημμένα υπέρ της Τουρκικής υποψηφιότητας στην ΕΕ. Ολοκληρώνοντας το δημοσίευμα, ο συντάκτης φαίνεται μάλλον να στοιχηματίζει υπέρ της υποψηφιότητας Scheffer.

Η δανέζικη DAGENS NYHETER δημοσιεύει ανταπόκριση της Marianne Björklund από Βρυξέλλες, με τίτλο «Σουηδέζα υποψήφια πρόεδρος της Ευρωβουλής» στο πλαίσιο της οποίας αναφέρονται τα εξής: «Η Σουηδέζα ευρωβουλευτής Eva-Britt Svensson (Αριστερό κόμμα) είναι η πρόταση της ομάδας των αριστερών κομμάτων του Ευρωκοινοβουλίου για τη θέση του επόμενου προέδρου της Ευρωβουλής.
Οι περισσότεροι ισχυρίζονται ότι η Eva-Britt Svensson δεν έχει καμιά πιθανότητα να εκλεγεί στη θέση του προέδρου όταν θα έρθει το θέμα στη Βουλή της ΕΕ, την επόμενη εβδομάδα. Επίμονες φήμες θέλουν τον συντηρητικό Πολωνό Jerzy Buzek ως τον πρώτο πρόεδρο, ο οποίος, μετά από το ήμισυ της θητείας του, δηλαδή στα δυόμισι χρόνια, θα παραδώσει τη σκυτάλη της προεδρίας της Ευρωβουλής στον αρχηγό της επόμενης μεγάλης ευρω-κοινοβουλευτικής ομάδας των σοσιαλιστών, τον Martin Schulz.
Αυτό αποτελεί μέρος της συμφωνίας που αποδέχθηκε η ευρω- σοσιαλιστική ομάδα, προκειμένου να ψηφίσει τον Jose Manuel Barosso ως πρόεδρο της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής», καταλήγει η ανταπόκριση.

Οι G8 τι προσπαθούν να κάνουν

Η εφημερίδα LE MONDE με σειρά άρθρων: «Οι μεγάλες δυνάμεις σε αναζήτηση ενός μοτίβου παγκόσμιας διακυβέρνησης» του Arnaud Leparmentier, «Ο εγωισμός των κρατών περιορίζει την εμβέλεια μιας μεταρρύθμισης του ΔΝΤ» του Alain Faujas και «Η G8 σχεδιάζει την αύξηση των αγροτικών επενδύσεων στα φτωχά κράτη» της Laetitia Clavreul, αναφέρεται στη Σύνοδο των G8.
Επισημαίνοντας τον προοδευτικά μειούμενο ρόλο και τη βαρύτητα της G8, ο Arnaud Leparmentier σημειώνει ότι η σημαντικότερη διεθνής συνάντηση θα είναι η G20 στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβανίας στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου. Στο κείμενο παρατίθενται και σχετικές δηλώσεις αναφορικά με την προδιαγεγραμμένη εξαφάνιση της G8, παρά την βούληση της Ιταλίας να διατηρεί μια διοργάνωση η οποία της προσδίδει ένα άλφα κύρος στη διεθνή σκηνή. Στην πραγματικότητα, οι μεγαλύτεροι ηγέτες του κόσμου προσέρχονται σ’ αυτή τη συνάντηση με βαριά καρδιά, αφού εδώ συζητώνται τα πάντα αλλά δεν αποφασίζεται τίποτε, υπογραμμίζει ο δημοσιογράφος. Προκειμένου δε να καλύψουν τα κενά, οι διάφοροι ηγέτες προγραμματίζουν παράλληλες διμερείς συναντήσεις για να γεμίσουν την «αιωνιότητα» των τριών ημερών: ο Ν. Σαρκοζύ επιδιώκει συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο, λίγες μέρες μετά τη συνάντηση Ομπάμα-Μεντβέντεβ, ενώ και η Γερμανίδα Καγκελλάριος έχει κανονίσει πέντε επιμέρους συναντήσεις, από τις οποίες ξεχωρίζει αυτή με τον Κινέζο ομόλογό της.
Εκτός αυτού, και σε συνέχεια των διακηρύξεων του Προέδρου της Βραζιλίας σχετικά με την ανάγκη ενίσχυσης του συντελεστή βαρύτητας των αναδυόμενων οικονομιών στη διεθνή σκηνή, ο Alain Faujas επισημαίνει ότι στην πραγματικότητα είναι τεράστια η απόσταση λόγων και πράξεων, αφού ο «εγωισμός των κρατών φαίνεται να κυριαρχεί για πολύ ακόμη». Εάν θέλουμε να δώσουμε χώρο σε κράτη όπως η Κίνα και η Ινδία, θα πρέπει να παραιτηθούν της υπερεκπροσώπησής τους χώρες του δυτικού πολιτισμένου κόσμου, οι οποίες κάθε άλλο παρά είναι έτοιμες για κάτι τέτοιο. Μολονότι η πρόταση για ενιαία εκπροσώπηση των μελών της ΕΕ στο ΔΝΤ θα καθιστούσε την Ένωση την πρώτη δύναμη του Ταμείου –βοηθώντας παράλληλα και τον στόχο της αύξησης της εκπροσώπησης των αναπτυσσόμενων οικονομιών– Γαλλία και Γερμανία απορρίπτουν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο. Το σχέδιο δεν είναι «ούτε ρεαλιστικό ούτε ώριμο» σύμφωνα με την Γαλλίδα Υπ. Οικονομίας, ενώ και ο Γερμανός ομόλογός της δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν είναι δυνατόν να χρηματοδοτούμε μια γιορτή γενεθλίων στην οποία μετά δεν θα είμαστε προσκαλεσμένοι».
Τέλος, η εφημερίδα καταγράφει την υπόσχεση Ιαπωνίας και ΗΠΑ για εξασφάλιση τριετούς χρηματοδότησης ύψους 12 δις ευρώ για την ενίσχυση των φτωχών χωρών, στην κατεύθυνση της απόκτησης της υποδομής που θα τους διασφαλίσει διατροφική επάρκεια, και που ωστόσο απέχει πολύ από τα 30 δις που απαιτούνται ετησίως.

Η Τουρκία για Ουϊγούρους της Κίνας

Παρά την προσπάθειά της να κερδίσει κινεζικές επενδύσεις, ανακοίνωση της Δ/νσης Πληροφοριών του Τουρκικού ΥΠΕΞ, που εκδόθηκε χθες, τόνιζε τα ακόλουθα για το πρόβλημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αντιμετωπίζουν οι Ουϊγούροι της Κίνας:
Τα γεγονότα που σημειώθηκαν στην πρωτεύουσα της Αυτόνομης Περιοχής Ουϊγκούρ του Σίντζαν της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, στις 5 Ιουλίου, προκάλεσαν βαθειά λύπη και ανησυχία στη χώρα μας και στην κοινή μας γνώμη. Καταφθάνουν πληροφορίες ότι τα γεγονότα δεν έχουν αποκλιμακωθεί πλήρως και συνεχίζεται η ένταση μεταξύ των εθνοτικών ομάδων. Η κατάσταση αυτή αυξάνει την ανησυχία μας. Ο τουρκικός λαός αισθάνεται τον εαυτό του πολύ κοντά στο λαό των Ουϊγούρων, με τους οποίους έχει συγγενικούς δεσμούς και συμμερίζεται τον πόνο τους. Ο λαός των Ουϊγούρων, ο οποίος ζεί στην Αυτόνομη Περιοχή Ουϊγκούρ του Σιντζάν της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, αποτελεί μία ισχυρή γέφυρα φιλίας, μεταξύ Τουρκίας και Κίνας. Μας προξενεί μεγάλη λύπη, το γεγονός ότι τα επεισόδια κατέληξαν στον θάνατο περισσότερων από 150 ατόμων και στον τραυματισμό περισσότερων από 1.000 ατόμων.
Από το Υπουργείο μας, όταν τα γεγονότα έγιναν γνωστά, εξεδόθη Ανακοίνωση και διατυπώθηκε η ανησυχία μας. Ο επιτετραμμένος της Πρεσβείας της Κίνας στην Άγκυρα, κλήθηκε στο Υπουργείο μας και ζητήθηκαν από τον ίδιο, λεπτομερείς πληροφορίες, οι οποίες ελήφθησαν. Διατυπώθηκε ξεκάθαρα από πλευράς μας, η λύπη που αισθανόμαστε και η ανησυχία και εκφράστηκε ξεκάθαρα η προσδοκία μας, όσον αφορά την εξακρίβωση, το συντομότερο δυνατό, των υπαιτίων και την παραπομπή αυτών, στη Δικαιοσύνη
».

Είναι γνωστό ότι, έγινε επικριτική Ανακοίνωση σχετικά με τα γεγονότα και από την Ύπατο Αρμοστή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Σήμερα, η Τουρκία, με την ευκαιρία της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, διατύπωσε ανησυχίες σχετικά με το θέμα, στο Κοινό Ανακοινωθέν που εξεδόθη στην Κων/λη, κι αναφέρει: "Θα πρέπει να εκλαμβάνεται φυσιολογικό το γεγονός ότι η Τουρκία παρακολουθεί το θέμα αυτό. Πιστεύουμε ότι, για την μη κλιμάκωση των γεγονότων, θα πρέπει οι ενδιαφερόμενες ομάδες να συμπεριφέρονται με σύνεση, έτσι ώστε να παρεμποδίσουν την κλιμάκωση και τις νέες εντάσεις, συμπεριφερόμενες με ωριμότητα. Ελπίζουμε πως και οι Κινέζοι αρμόδιοι θα συμπεριφερθούν με προσοχή, κατά τρόπο που δεν θα παραβιάζουν τους κανόνες και τις αρχές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχοντας σε πρώτη θέση την ασφάλεια ζωής των απλών πολιτών, κατά τις προσπάθειές τους για την κατοχύρωση της τάξης και της σταθερότητας.”.
Εμείς που δείχνουμε πως ενδιαφερόμαστε για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τι είπαμε;