5 Φεβ 2010

Ξεκίνησε η διαδικασία διχοτόμησης της Κύπρου;

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποκαλύπτοντας τις προθέσεις της Άγκυρας για το μέλλον της Κύπρου, δήλωσε ότι δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ του Ελληνοκύπριου ηγέτη Δημήτρη Χριστόφια και του τέως ηγέτη Τάσσου Παπαδόπουλου. Μιλώντας σε διεθνή διάσκεψη, ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι η πλατφόρμα της επίλυσης του Κυπριακού δεν είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά τα Ηνωμένα Εθνη. Ο κ. Ερντογάν προειδοποίησε ότι η συνεχιζόμενη διαπραγματευτική διαδικασία στην Κύπρο δε θα διαρκέσει αιώνια. Κανένας, υποστήριξε επαναλαμβάνοντας τις πρόσφατες τουρκικές απειλές περί διχοτόμησης, δεν μπορεί να γνωρίζει πότε θα ανοιχτεί ένα νέο παράθυρο ευκαιρίας σε περίπτωση της αποτυχίας των συνομιλιών, είπε και πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντικό για όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές να λάβουν σοβαρά υπόψη τους αυτό το σημείο κατά την προσέγγιση τους στο θέμα. Αναφερόμενος στην επίσκεψη του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν στην Κύπρο, ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο ίδιος ζήτησε από τον ΓΓ να έλθει στη νήσο για να συμβάλλει στη διαδικασία (κι όχι ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ, όπως το παρουσίασε ο ίδιος και στο Συμβούλιο Ασφαλείας). Σχολιάζοντας τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι είναι λάθος για μερικές χώρες - μέλη της Ένωσης να συσχετίζουν την ένταξη της Τουρκίας στην Κοινότητα με το Κυπριακό πρόβλημα, και να θέτουν εμπόδια στην πλήρη ένταξη της Άγκυρας, συνεχίζοντας να παραγνωρίζει το γεγονός πως η ΕΕ προβάλει εμπόδια στην ένταξιακή πορεία της Τουρκίας γιατί η ΄ίδια αρνείται να σεβαστεί την υπογραφή της σε σειρά συμφωνιών που έχει υπογράψει.

Τα Δυτικά Βαλκάνια εκτός προτεραιοτήτων της ΕΕ;


«Μούδιασμα» προκάλεσε η παρουσία της Λαίδης Κάθριν Άστον στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, καθώς μετά τη λήξη της ομιλίας της σχετικά με τις προτεραιότητες της, επιβεβαιώθηκε ότι η βρετανίδα νέα υπουργός Εξωτερικών της ΕΕ, δεν περιλαμβάνει ανάμεσά τους την «ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων». Αν μάλιστα αναλογιστεί κάποιος ότι μόλις πρόσφατα τουλάχιστον τέσσερις χώρες (η προεδρεύουσα Ισπανία, η Γερμανία η Αυστρία και η Ελλάδα μέσω Γ. Παπανδρέου) ανέβασαν υψηλά τον πήχη των προσδοκιών στις χώρες αυτές όπως άλλωστε είχε κάνει ο και προκάτοχός της Χαβιέ Σολάνα, τότε η απογοήτευση μεγάλωσε περισσότερο. Για την ίδια έγινε φανερό πως η «προτεραιότητα» των Δυτικών Βαλκανίων είναι σε ίση μοίρα με τη Σομαλία, Υεμένη, Πακιστάν, Αφγανιστάν, Ιράκ και Ιράν ή τη Μέση Ανατολή, στην ίδια δηλαδή γραμμή που έχει επιλέξει και η αμερικάνικη εξωτερική πολιτική.

Μπορεί οι επιλογές της Λαίδης Άστον, να καθιστούν στα μάτια ορισμένων την ΕΕ «παγκόσμιο παίκτη» αλλά μόνο για όσους δεν γνωρίζουν πως πρόκειται για «έπεα πτερόεντα». Γιατί η ΕΕ δεν είναι ένα ομοσπονδιακό κράτος με κοινή εξωτερική πολιτική. Είναι μια συνασπισμένη ομάδα χωρών που ακόμη ερευνά τρόπους σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των χωρών-μελών και του «συντονισμού» τους σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Κι είναι οι χώρες-μέλη που ουσιαστικά θέτουν προτεραιότητες…

Η μοναδική συγκεκριμένη αναφορά της λαίδης Άστον υπήρξε η Βοσνία όπου αναφέρθηκε με μια φράση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει και πως συνομιλεί με τον Υψηλό Εκπρόσωπο εκεί της ΕΕ, Β. Ίντζκο. Πρόκειται και πάλι για επιλογή με σαφή αναφορά στη βρετανική εξωτερική πολιτική και τις επιλογές της κι όχι για μια Ευρωπαϊκή προτεραιότητα, παρά τη στήριξή της και από τον Κάρλ Μπιλντ.

Από τους έλληνες ευρωβουλευτές κανείς δεν προχώρησε σε κάποιας μορφής παρατήρηση σχετικά με την απομάκρυνση της νέας ευρωπαίας υπεξ, από την διακηρυγμένη θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης να προωθήσει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων μέχρις το 2014. Όχι μόνον οι της αντιπολίτευσης αλλά και της συμπολίτευσης. Αλλά μάλλον δεν πρόκειται για πολιτική απόφαση αλλά γιατί θεωρήθηκε ελάχιστα ενδιαφέρον για την κοινή γνώμη που για άλλα ζητήματα βομβαρδίζεται συχνότατα με ανακοινώσεις τους…


Ο ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ

Ένας «Εθνικός Στρατός» για το Κουρδιστάν με Ισραηλινή βοήθεια

Μόνο στον «ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟ»

Ο Κούρδος Πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί, συναντήθηκε στις 28 Ιανουαρίου, με τον αμερικανό Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο και συζήτησαν θέματα που αφορούν την Κουρδική περιφέρεια του Ιράκ, τις τουρκικές ανησυχίες στην περιοχή, το ρόλο του Κουρδιστάν στο μέλλον του Ιράκ και τη δημιουργία ενός ενιαίου στρατιωτικού σώματος των κούρδων πεσμεργκά, με την ενοποίηση όλων των κουρδικών ομάδων υπό κοινή διοίκηση. Σήμερα, οι κούρδοι μαχητές είναι χωρισμένοι σε δυο ομάδες που ελέγχονται από διαφορετικά πολιτικά κόμματα. Το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν του Μπαρζανί και την Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν, του Ιρακινού προέδρου Τζαλάλ Ταλαμπανί.

Μετά από διαπραγματεύσεις έξη μηνών, τα δυο μέρη συμφώνησαν στις αρχές του Γενάρη να σχηματίσουν μια κοινή επιτροπή που θα δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες που θα οδηγήσουν εντός του 2010, στην ενοποίησή τους και στο σχηματισμό ενός Κουρδικού Εθνικού Στρατού. Σχέδιο που έχει τις ευλογίες της Ουάσιγκτον καθώς θα αποτελέσει στο μέλλον, ελπίζουν, ένα ισχυρό αντίβαρο σε πιθανή αποσταθεροποίηση του Ιράκ, μετά την αποχώρησή τους.

Το πόσο σοβαρό βήμα είναι αυτό φάνηκε κι από το γεγονός ότι ο Μπαρζανι ταξιδεύοντας προς την Ουάσιγκτον, σταμάτησε στη Βιέννη προκειμένου να συναντηθεί με τον πρώην αρχηγό της Ισραηλινής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Μοσσάντ, Ντάνυ Γιατόμ. Ο Γιατόμ, με εξαιρετική στρατιωτική υπηρεσία (πριν αναλάβει τη Μοσσάντ) ανέλαβε την ευθύνη να συντονίσεις την ενοποίηση των κουρδικών δυνάμεων αλλά και να οργανώσει το νέο σώμα, σε σύγχρονες και αποτελεσματικές βάσεις. Ανέλαβε επίσης την ευθύνη να κερδίσει διεθνή υποστήριξη στο σχέδιο αυτό καθώς είναι αρκετές κυβερνήσεις που το απορρίπτουν ή που έχουν σοβαρά ερωτηματικά. Σε επίπεδο καθημερινής οργάνωσης και διοίκησης μια άλλη ισραηλινή εταιρία ανέλαβε την υποχρέωση να εγκαταστήσει επί τόπου συμβούλους της. Πρόκειται για την εταιρία του Αμπραχάμ ΓκολάνCamerone Military Services".

Τα Βαλκάνια «η σημαντικότερη απειλή» για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια!

Μόνο στο ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟ

Σύμφωνα με την κατάθεση του Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (National Intelligence), Ντενίς Μπλερ, στην Ειδική Επιτροπή του Κογκρέσου στις 2 Φεβρουαρίου, « το Κόσοβο και η Βοσνία παραμένουν πιθανές περιοχές προβλημάτων στην περιοχή». Παρουσιάζοντας την Ετήσια Ανάλυση Απειλών για την αμερικανική κοινότητα π[πληροφοριών, τόνισε ότι «γεγονότα στα Βαλκάνια συνεχίζουν να παρουσιάζουν τις κύριες προκλήσεις για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια το 2010»! Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στην «σερβική κοινότητα στο Κόσοβο και ιδιαίτερα στο βόρειο Κόσοβο» αλλά και στα «εσωτερικά πολιτικά προβλήματα της Βοσνίας» που κατά την υπηρεσία του απαιτούν την προσοχή των διπλωματικών και των υπηρεσιών πληροφοριών.

Παρότι στην ανάλυση της υπηρεσίας Πληροφοριών καταγράφεται ότι στη Βοσνία δεν υπάρχει κίνδυνος για άμεση ρήξη των σχέσεων ή διάσπαση της Ομοσπονδίας εντούτοις υπογραμμίζεται η ανάγκη – όπως και για το Κόσοβο- να συνεχίσουν οι ΗΠΑ μαζί με την ΕΕ να ασκούν πιέσεις καθώς η κοινή δράση τους βοηθά στην καλύτερη διαμόρφωση των σχέσεων με τις χώρες αυτές.

Αναφερόμενος στην Πρίστινα και τις εκεί Αλβανικές αρχές, υποστήριξε ότι «θα συνεχίσει να εξαρτάται για τα επόμενα χρόνια από την διεθνή κοινότητα σε θέματα όπως η οικονομίας της και ασφάλεια της».

Θεωρεί επίσης, ότι παρά την προσπάθεια που καταβάλλει το Βελιγράδι για την ευρωπαϊκή του προοπτική, δεν πρόκειται να αποδεχθεί την εγκατάλειψη του Κοσόβου και να αναγνωρίσει την Πρίστινα.

Η επαναδραστηριοποίηση του Γαλλό – Γερμανικού άξονα!

Η Άγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί αποκάλυψαν το νέο Γάλλο- Γερμανικό σχέδιο «Κοινής οικονομικής και Πολιτικής Στρατηγικής» για τη δεκαετία 2010- 2020!. Με τον τρόπο αυτό διαψεύδουν εμπράκτως όσους θεωρούσαν πως ο άξονας Βερολίνου – Παρισίων είχε μεταβληθεί σε νεκρό γράμμα. Ονομάζεται «Γάλλο-Γερμανική Ατζέντα 2020» και περιλαμβάνει περισσότερα από 80 χωριστά μέτρα που θα εφαρμοστούν και ξεκινούν από την απλοποίηση των μικτών γάμων, κοινά σχολικά βιβλία για να φθάσουν σε κοινά φορολογικά και οικονομικά σχέδια. Αξίζει να επισημανθεί ότι στο παρελθόν οι δυο ηγέτες είχαν διαφωνήσει σε πολλά από τα διμερή υπουργικά συμβούλια των δυο χωρών και αυτό είχε οδηγήσει όχι μόνο στη μείωση του κοινού τους διαλόγου αλλά και στην πεποίθηση, που εξέφρασαν πολλοί αναλυτές, ότι «η κοινή Γαλλό – Γερμανική δράση τελείωσε». Μια από τις γνωστότερες διαφωνίες του οφειλόταν στο γεγονός ότι ο κ. Σαρκοζί υποστήριξε την ανάγκη για ένα «ευρωπαϊκό πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας, αντίθετα από την κα Μέρκελ που θεώρησε ότι κάθε απόφαση θα έπρεπε να λαμβάνεται σε εθνικό επίπεδο.

Στη χθεσινή συνάντησή τους στο Ελυζέ, 100 ημέρες μετά την επανεκλογή της κας Μέρκελ στο αξίωμα του Καγκελάριου της Γερμανίας, η γερμανίδα πολιτικός έκανε στο Παρίσι πρώτο της σταθμό στο εξωτερικό και συνυπέγραψε τη συμφωνία δίνοντας ένα «σήμα» ότι η Γαλλό – Γερμανική συνεργεία είναι πάντα λειτουργική και τρέχει ξανά με δύναμη.