5 Φεβ 2010

Ένας «Εθνικός Στρατός» για το Κουρδιστάν με Ισραηλινή βοήθεια

Μόνο στον «ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟ»

Ο Κούρδος Πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί, συναντήθηκε στις 28 Ιανουαρίου, με τον αμερικανό Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο και συζήτησαν θέματα που αφορούν την Κουρδική περιφέρεια του Ιράκ, τις τουρκικές ανησυχίες στην περιοχή, το ρόλο του Κουρδιστάν στο μέλλον του Ιράκ και τη δημιουργία ενός ενιαίου στρατιωτικού σώματος των κούρδων πεσμεργκά, με την ενοποίηση όλων των κουρδικών ομάδων υπό κοινή διοίκηση. Σήμερα, οι κούρδοι μαχητές είναι χωρισμένοι σε δυο ομάδες που ελέγχονται από διαφορετικά πολιτικά κόμματα. Το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν του Μπαρζανί και την Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν, του Ιρακινού προέδρου Τζαλάλ Ταλαμπανί.

Μετά από διαπραγματεύσεις έξη μηνών, τα δυο μέρη συμφώνησαν στις αρχές του Γενάρη να σχηματίσουν μια κοινή επιτροπή που θα δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες που θα οδηγήσουν εντός του 2010, στην ενοποίησή τους και στο σχηματισμό ενός Κουρδικού Εθνικού Στρατού. Σχέδιο που έχει τις ευλογίες της Ουάσιγκτον καθώς θα αποτελέσει στο μέλλον, ελπίζουν, ένα ισχυρό αντίβαρο σε πιθανή αποσταθεροποίηση του Ιράκ, μετά την αποχώρησή τους.

Το πόσο σοβαρό βήμα είναι αυτό φάνηκε κι από το γεγονός ότι ο Μπαρζανι ταξιδεύοντας προς την Ουάσιγκτον, σταμάτησε στη Βιέννη προκειμένου να συναντηθεί με τον πρώην αρχηγό της Ισραηλινής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Μοσσάντ, Ντάνυ Γιατόμ. Ο Γιατόμ, με εξαιρετική στρατιωτική υπηρεσία (πριν αναλάβει τη Μοσσάντ) ανέλαβε την ευθύνη να συντονίσεις την ενοποίηση των κουρδικών δυνάμεων αλλά και να οργανώσει το νέο σώμα, σε σύγχρονες και αποτελεσματικές βάσεις. Ανέλαβε επίσης την ευθύνη να κερδίσει διεθνή υποστήριξη στο σχέδιο αυτό καθώς είναι αρκετές κυβερνήσεις που το απορρίπτουν ή που έχουν σοβαρά ερωτηματικά. Σε επίπεδο καθημερινής οργάνωσης και διοίκησης μια άλλη ισραηλινή εταιρία ανέλαβε την υποχρέωση να εγκαταστήσει επί τόπου συμβούλους της. Πρόκειται για την εταιρία του Αμπραχάμ ΓκολάνCamerone Military Services".