6 Οκτ 2009

Πολιτικοί και πρέσβεις πάνε κι έρχονται….

Καλά πέρασε, ήπιε, έφαγε και ταξίδεψε, ο πρώην βουλευτής Επικρατείας Γιάννης Βαληνάκης και τέως υφυπουργός Εξωτερικών. Ήρθε όμως και γι αυτόν η ώρα της πληρωμής. Οι κοσμοπολίτικες εμφανίσεις του στα Δωδεκάνησα όπου συχνά έκανε χρήση και των αιθουσών VIP σύμφωνα με καταγγελία τοπικών ΜΜΕ χθες, απέδωσε …μαύρισμα! Μαζί του κλαίνε και μια σειρά καρδούλες που ήλπιζαν σε διορισμούς. Ας ακολουθήσει τώρα το παράδειγμα του Γ. Αλογοσκούφη και να επιστρέψει στο Πανεπιστήμιο να "στραβώσει" μερικούς νέους φοιτητές ακόμη, γιατί μαζί με την κυβέρνηση στην οποία συμμετείχε, έδειξε πως δεν ξέρει τι είναι το ορθόν! Αλλά και ο φίλτατος Θεόδωρος Κασσίμης απέτυχε να επανεκλεγεί, όπως ήταν αναμενόμενο ήδη εδώ και καιρό. Απλά του είπε η «αρχηγός» (λέγε με Ντόρα) να παρουσιαστεί και παρουσιάστηκε. Φυσικά τον … μαύρισαν! Ο έτερος των «καραμανλικών» στο ΥΠΕΞ, δηλαδή ο μετέπειτα Μεταφορών, Ευρ. Στυλιανίδης, ακόμη πάλευε χθες βράδυ στην Ροδόπη! Τώρα εκείνος που «κουβαλούσε» μαζί του σαν γενικό Γραμματέα, ο Δ. Πλατής, πρέσβης γαρ, μάλλον θα επιστρέψει στη Βασ. Σοφίας. Τι άλλο να κάνει; Όπως και κάμποσοι ακόμη πρέσβεις που ήταν «παρά τω υπουργώ». Δεν θα έχουν τι να τους κάνουν και που να τους βάλουν… Ποιοι είναι οι πρέσβεις αυτοί; Μα, οι Οικονομίδης Ιωάννης , ΠΥΑ από το Εθνικής Οικονομίας, Χρόνοπουλος Δημ, ΠΥΒ, από το Άμυνας, Ματθαιουδάκης Νικολ. ΣΠΑ, από το Ανάπτυξης, Κατσιώνης Αθανασ. ΣΠΒ, από το Πολιτισμού, Χριστοφίλης Ιωαν., ΠΥΑ, από το Τουρισμού, Πρωτονοτάριος Αντών. ΣΠΑ, από το Εμπορικής Ναυτιλίας.

Σοβαρό θέμα ακούμε ότι προκύπτει όμως από το γεγονός ότι σκέπτεται να παραιτηθεί και να αποχωρεί από το υπουργείο ένας εκ των εξαίρετων πρέσβεων που του είχαν ανατεθεί καθήκοντα Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης. Πρόκειται για τον Κωνσταντίνο Μπίτσιο, ο οποίος μπορεί να προσφέρει πολλά και θα ήταν κρίμα να «χαθεί» για το υπουργείο, ασχέτως του ποιος κυβερνά.

Τώρα για να πούμε αυτούς που έρχονται σίγουρα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, σχέση διοικητική και πολιτικής με το ΥΠΕΞ, θα έχουν ο σύμβουλος του Γ.Π., σε διεθνή θέματα Δημήτρης Δρούτσας, ο κ. Στεφάνου, επίσης σύμβουλός του, οι Νίκος Κοτζιάς και Βαγγ. Παπαχρήστου που έχουν περάσει ξανά από το υπουργείο, η Μαριλένα Κοππά (ευρωβουλευτής), που εκτός από τα μεταναστευτικά γνωρίζει και αρκετά τα. .. Έλληνο – Αμερικάνικα. Οπότε, όπως λένε και οι πρόσκοποι «έσω έτοιμοι»!

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Το Κυπριακό όσο περνά ο χρόνος εμφανίζεται όλο και περισσότερο στις καθημερινές ειδήσεις καθώς εκτός σαν αυτόνομο ζήτημα που αναζητά τη λύση του, σε υψηλό βαθμό αποτελεί και το "κλειδί" για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Για το λόγο αυτό θα έχει στο άμεσο μέλλον όλη την προσοχή μας. Στη συνέχεια θα βρείτε μια σειρά από τρέχουσες εξελίξεις.

Νίκος Παπαδόπουλος για συνομιλίες στην Κύπρο

Η κυπριακή εφημερίδα «Ο ΦΙΛΕΛΥΘΕΡΟΣ» δημοσιεύει άρθρο του Αντιπροέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου με τίτλο «Βγήκαμε από τη γωνιά...», στο οποίο αναφέρονται τα εξής: «Ο Ταλάτ έχει ζητήσει από τον Γ.Γ. των Η.Ε. ‘...να προστατέψει τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών... στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων...’. Κάλεσε επίσης τον Δημήτρη Χριστόφια ‘...να κρατήσει τις δικές του προτάσεις εντός των παραμέτρων του ΟΗΕ...’ και να μη μιλά για ‘...εξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ομοσπονδία...’.

Αναντίλεκτα η αλαζονεία και το θράσος της τουρκικής αδιαλλαξίας δεν έχουν όρια. Πρέπει, όμως, να ομολογήσουμε πως ο κ. Ταλάτ περπατά πάνω στο κόκκινο χαλί που εμείς του στρώσαμε με την έναρξη των απευθείας συνομιλιών.
Το ΔΗΚΟ προειδοποιούσε τότε πως ξεκίνησαν οι συνομιλίες πάνω σε μία ασαφή βάση και πως αυτή την ασάφεια θα την πληρώσουμε στη συνέχεια. Το ΔΗΚΟ προειδοποιούσε τότε πως με την αποδοχή του ‘Συνεταιρισμού’ ως τη βάση της λύσης του Κυπριακού μπήκε με την άδεια μας η συνομοσπονδία στις συνομιλίες από την πίσω πόρτα.
Κάποιοι όμως τότε μας αποκαλούσαν ‘γκρινιάρηδες’ και ‘απορριπτικούς’ γιατί δεν βλέπαμε πως με την ‘ευελιξία’ μας ‘βγήκαμε από τη γωνιά’. Δυστυχώς, όμως, τα γεγονότα είναι που δικαιώνουν το ΔΗΚΟ και όχι τους υπερευαίσθητους ‘ρεαλιστές’. Σήμερα, παρ’ όλη την ευελιξία μας, τις ‘γενναιόδωρες προσφορές’ μας και τις απανωτές υποχωρήσεις μας, ακούμε και βλέπουμε όλο και πιο αρνητικές αναφορές και δηλώσεις από αξιωματούχους του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
• Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ μας είπε πρόσφατα πως ‘...είναι εξαιρετική η στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό...’ και ότι πρέπει να βρούμε το ‘...μέσο έδαφος...’ στις διαπραγματεύσεις (προφανώς, εννοεί τη ‘μέση λύση’, ξεκινώντας πλέον από τις δικές μας υποχωρήσεις και τις πάγιες θέσεις των Τούρκων για συνομοσπονδία).
• Ακολούθως, είδαμε στα διαρρεύσαντα πρακτικά των Ηνωμένων Εθνών, το Βοηθό Γ.Γ. του ΟΗΕ κ. Λιν Πάσκοε να ισχυρίζεται πως ‘...πρέπει να πιεστούν οι Ε/Κ για να προβούν σε υποχωρήσεις...’ (και αυτός υπενθυμίζεται είναι ένας από τους μεσολαβητές που θα μας φέρουν ‘γεφυρωτικές προτάσεις»!).
• Ακόμη ο κ. Πάσκοε σαν αμετανόητος εραστής του σχεδίου Ανάν δηλώνει δημόσια χωρίς περιστροφές πως εκείνο το σχέδιο ήταν η καλύτερη ευκαιρία για τη λύση του Κυπριακού.
• Βλέπουμε στα ίδια διαρρεύσαντα πρακτικά του ΟΗΕ τον κ. Μπιλτ, τον Υπουργό Εξωτερικών της προεδρεύουσας της Ε.Ε. Σουηδίας, να ισχυρίζεται πως ‘...δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια παρέκκλισης από το σχέδιο Ανάν και επομένως κάποιο ‘θέατρο’ είναι αναπό¬φευκτο...’.
• Παρομοίως, στο ίδιο αλαζονικό και πατερναλιστικό πνεύμα ο κ. Πάσκοε καταλήγει στο υποτιμητικό συμπέρασμα πως ‘...τα Η.Ε. πρέπει να βάζουν τις ιδέες στο τραπέζι...αλλά οι δύο ηγέτες πρέπει να νομίζουν πως ελέγχουν τη διαδικασία...’
• Ακούμε τον πρέσβη της Αγγλίας να μας συμβουλεύει (για το καλό μας) πως ‘...δεν πρέπει να αναμένουμε το επόμενο σχέδιο να είναι καλύτερο από το σχέδιο Ανάν...’. Δεν τον ακούσαμε φυσικά να κάμνει οποιαδήποτε αναφορά στις στρατιωτικές βάσεις της χώρας του, οι οποίες και φυσικά πρέπει να παραμείνουν μετά τη λύση του Κυπριακού. Για το καλό μας.
• Βλέπουμε στα διαρρεύσαντα πρακτικά του ΟΗΕ τον κ. Ντάουνερ να ισχυρίζεται πως ‘...οι 50.000 έποικοι είναι μόνο η ‘αρχή’ και πως τώρα πρέπει να ξεκινήσουμε τη συζήτηση για τους ‘ξένους εργάτες’ από την Τουρκία...’.
• Στα ίδια πρακτικά επιμαρτυρούμε την ωμή παραδοχή του ίδιου αξιωματούχου πως ‘...δεν πρέπει να αναμένουμε πως θα καταργηθούν οι εγγυήσεις της Τουρκίας...’
• Και τέλος, ακούσαμε τον κ. Ερντογάν να μιλά από το βήμα της Γ.Σ. του ΟΗΕ ως Πρωθυπουργός μη-μόνιμου Μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας και να μας επεξηγεί κυνικά πως δεν αποδέχεται την αποχώρηση των εποίκων, την κατάργηση των εγγυήσεων, τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και την αποχώρηση του κατοχικού στρατού από την Κύπρο.

Σκεφτείτε αν δεν είχαμε ‘βγει από τη γωνιά’ τι θα μας έλεγαν όλοι αυτοί. Φυσικά αυτές οι αναφορές και αυτές οι δηλώσεις δεν ήρθαν από το πουθενά.

Οι εν λόγω αξιωματούχοι του ΟΗΕ και της ΕΕ άκουγαν όλη αυτή την περίοδο τις σχεδόν καθημερινές παρεμβάσεις και διαβεβαιώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας πως ‘...έχουμε πρόοδο στις συνομιλίες...’, ότι ‘...ο Ταλάτ θέλει λύση...’, ότι ‘...φταίνε και οι δύο συνομιλητές για την καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις...’ και πως ‘...είναι βελτιωμένες οι θέσεις των Τούρκων στις συνομιλίες...’.
Δεν πρέπει λοιπόν να αδικούμε τους ‘μεσολαβητές’. Βρήκαν και κάνουν...».

Συνέχιση αντιδράσεων... για Ντάουνερ

Συνεχίστηκαν οι αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου στην Κύπρο για την αξιοπιστία και την ουδετερότητα του Ειδικού Εκπροσώπου του ΟΗΕ στο Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, μετά τα ‘αποκαλυπτικά’ ρεπορτάζ εσωτερικών εγγράφων του Οργανισμού σε ε/κ ΜΜΕ. Άκρως αρνητικό κλίμα έχει διαμορφωθεί σε βάρος του κ. Ντάουνερ, σύμφωνα με το σημερινό Τύπο. Χθες εξέφρασαν έντονη ενόχληση ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης. Όπως σημειώνε χθες ο «ΠΟΛΙΤΗΣ», ο κ. Καρογιάν τόνισε ότι υπάρχει θέμα Ντάουνερ και θα το θέσει άμεσα στον Πρόεδρο Χριστόφια

Δηλώσεις Κυπριανού

Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού απάντησε χθες σε ερωτήσεις δημοσιογράφων επί θεμάτων της επικαιρότητας

Κληθείς να σχολιάσει το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα και ερωτηθείς εάν και πώς αυτό επηρεάζει την Κύπρο, ο κ. Κυπριανού ανέφερε τα εξής: «Οι εκλογές σε κάθε χώρα είναι η κορυφαία έκφραση της Δημοκρατίας και έχουμε σημειώσει την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών στην Ελλάδα. Η Κυπριακή Κυβέρνηση έχει διαχρονικά στενή συνεργασία και συντονισμό με όλες τις κατά καιρούς Κυβερνήσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας και, βεβαίως, θα έχουμε μια στενή συνεργασία και με τη νέα Ελληνική Κυβέρνηση. Θεωρούμε ότι οι θέσεις του πολιτικού κόσμου της Ελλάδας στο Κυπριακό ταυτίζονται και συνάδουν με τις θέσεις της Κύπρου και, επομένως, δεν βλέπουμε ότι θα υπάρξει αλλαγή στη συνεργασία με την αλλαγή της Κυβέρνησης στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, όμως, η νέα Κυβέρνηση αναλαμβάνει σε μια πολύ κρίσιμη φάση όσον αφορά στην Κύπρο τόσο γιατί βρισκόμαστε στη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων όσο και γιατί επίκειται η αξιολόγηση της Τουρκίας το Δεκέμβριο με όλα τα γνωστά επακόλουθα. Συνεπώς, αυτή ειδικά την περίοδο θα απαιτηθεί ακόμη πιο στενή συνεργασία και ακόμη πιο στενός συντονισμός μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων».

Ερωτηθείς αναφορικά με το τι θα συμβεί κατά την αξιολόγηση της Τουρκίας, ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε τα ακόλουθα: «
Θέλω να ξεκαθαρίσω με σαφήνεια ότι τα δεδομένα, τα οποία εξέτασε το Εθνικό Συμβούλιο τον περασμένο μήνα, εξακολουθούν να ισχύουν. Το Υπουργείο Εξωτερικών και η Κυπριακή Κυβέρνηση έχουν ήδη αρχίσει να ακολουθούν τη στρατηγική και να εφαρμόζουν την πολιτική με βάση την καθοδήγηση που έχει δώσει το Εθνικό Συμβούλιο και παραμένουν ανοικτά όλα τα σενάρια, ενώ παραμένει σαφής και η τοποθέτηση της Κύπρου ότι εάν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της, όπως αυτές καταγράφονται στη Δήλωση του Σεπτέμβρη του 2005, τότε δεν μπορεί παρά να υπάρξουν επιπτώσεις. Το ποιες θα είναι και ποιο θα είναι το περιεχόμενό τους, αυτό θα εξαρτηθεί, βεβαίως, από τις περιστάσεις καθώς πλησιάζει εκείνη η ημερομηνία.

Να υπενθυμίσω ότι πρωταρχικός στόχος της Κυπριακής Κυβέρνησης είναι μια κοινή ευρωπαϊκή απόφαση, γιατί ακριβώς πρόκειται για υποχρεώσεις έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, δεδομένου ότι τα ενταξιακά ζητήματα εξετάζονται σε διακυβερνητικό επίπεδο, το κάθε κράτος μέλος είτε μόνο του είτε με άλλα - και αυτό, βεβαίως, ισχύει και για την Κύπρο - μπορεί να λάβει τις αποφάσεις και μπορεί να εμποδίσει την περαιτέρω ομαλή εξέλιξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Βεβαίως, να υπενθυμίσω και την απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου που λέει ότι ο βασικός μας στόχος είναι η επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Άρα, οι οποιεσδήποτε αποφάσεις θα ληφθούν με βάση αυτό το γνώμονα
».

Σε ερώτηση εάν αυτό είναι ανεξάρτητο από την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία, ο κ. Υπουργός απάντησε: «Ναι, η έκθεση της Επιτροπής θα καταγράφει γεγονότα. Από εκεί και πέρα, η απόφαση λαμβάνεται σε πολιτικό επίπεδο από τα κράτη μέλη. Είναι γεγονός ότι το 2006 είχε υπάρξει εισήγηση από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εμείς θα αναμέναμε ότι και φέτος θα υπέβαλε εισήγηση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ωστόσο, η απουσία μιας τέτοιας εισήγησης δεν αλλάζει τα δεδομένα. Το Συμβούλιο των Υπουργών, κατά κύριο λόγο, που έχει την αρμοδιότητα, θα λάβει τις αποφάσεις του με τα κριτήρια που θα θεωρήσουμε ότι θα είναι σχετικά με το θέμα. Επομένως, δεν θα επηρεαστεί η θέση του Συμβουλίου από την υποβολή ή όχι πρότασης για κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις κατά της εξωτερικής πολιτικής της Κυβέρνησης ότι όπως εκφράζεται, για παράδειγμα με ταξίδια όπως αυτό στην Κούβα, δεν συνάδει με τις κινήσεις και τις συμμαχίες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Κυπριανού είπε: «
Το γεγονός ότι η εξωτερική πολιτική της Κύπρου επεκτείνεται και εκτός ορίων Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν σημαίνει ότι έχουν παραμεληθεί οι επαφές και οι συνομιλίες μας με τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε όλα τα επίπεδα. Απλώς είναι ιδιαίτερες οι συνθήκες μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι συχνές, σχεδόν καθημερινές επαφές με τους ομολόγους μας εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν δημοσιεύονται πάντα ή δεν έχουν την ανάλογη κάλυψη. Για παράδειγμα, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών είχα σειρά επαφών με τους ομολόγους μου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τις οποίες μου δόθηκε η ευκαιρία να ενημερώσω για το Κυπριακό.
Άρα, το να επεκτείνουμε τη δραστηριότητά μας και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης -ιδιαίτερα στον ισλαμικό κόσμο, όπου η Κύπρος, όπως είναι γνωστό αντιμετωπίζει πρόβλημα - δεν σημαίνει ότι έχουμε παραμελήσει τις υπόλοιπες επαφές. Να υπενθυμίσω ότι είχα συνάντηση και με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο οποίος παρακολουθεί τις εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα και με τον οποίο είχαμε μια λεπτομερή συζήτηση για τις εξελίξεις στην Κύπρο, καθώς και με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα έλεγα ότι είναι ισορροπημένη και ευρεία η δραστηριοποίηση της Κυπριακής Κυβέρνησης στο εξωτερικό και το Υπουργείο Εξωτερικών είναι πάντα στη διάθεση οποιουδήποτε επιθυμεί ενημέρωση, πολιτικού αρχηγού ή κόμματος ή και της Βουλής, να τη δώσει με κάθε λεπτομέρεια
».

Για την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση

Σε άρθρο γνώμης του Pierre Lellouche, το οποίο δημοσιεύεται στη LE MONDE (φύλλο 06.10.2009), ο Γάλλος Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων, με αφορμή το μαζικό «ναι» των Ιρλανδών στη Συνθήκη της Λισσαβόνας, επισημαίνει ότι έχει έρθει η στιγμή να αρθεί η όποια έλλειψη συνεννόησης στην Ε.Ε. προκειμένου η Ευρώπη να γυρίσει καινούρια σελίδα στην ιστορία της και να επιστρέψει στο προσκήνιο η ευρωπαϊκή δυναμική.
Επιπλέον, ο κ. Lellouche αναφέρεται στη σχέση Γαλλίας και Γερμανίας, υπογραμμίζοντας ότι «αυτή συνιστά τον πυρήνα αυτού που θα αποκαλούσα την τρίτη φάση της μεταπολεμικής ευρωπαϊκής ιστορίας». Σήμερα, συμπληρώνει ο Γάλλος Υπουργός, θα πρέπει να θέσουμε στην υπηρεσία της Ευρώπης την ενότητα που χαρακτηρίζει τις σχέσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας, ενότητα που επιτεύχθηκε χάρη στο Nicolas Sarkozy και την Angela Merkel το 2008.
Ο κ. Lellouche στη συνέχεια επισημαίνει σημεία σταθμούς της γαλλογερμανικής αυτής σχέσης, και καταλήγει επισημαίνοντας ότι η δύο χώρες μπορούν να αποτελέσουν την κινητήρια δύναμη για την Ευρώπη στο σύνολό της και υπογραμμίζει ότι «όλα είναι ζήτημα βούλησης. Επιθυμούμε μια Ευρώπη που θα δημιουργήσει τον 21ο αιώνα ή θα περιοριστούμε απλώς στο να τον υποστούμε; Αυτό ακριβώς είναι και το διακύβευμα», όπως συμπληρώνει, «των πρόσφατων εκλογών στη Γερμανία και του ιρλανδικού δημοψηφίσματος. Τα δύο αυτά γεγονότα συνιστούν ένα εξαιρετικό σημάδι ελπίδας για την Ευρώπη και για τη θέση της διεθνώς στο μέλλον».