6 Οκτ 2009

Για την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση

Σε άρθρο γνώμης του Pierre Lellouche, το οποίο δημοσιεύεται στη LE MONDE (φύλλο 06.10.2009), ο Γάλλος Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων, με αφορμή το μαζικό «ναι» των Ιρλανδών στη Συνθήκη της Λισσαβόνας, επισημαίνει ότι έχει έρθει η στιγμή να αρθεί η όποια έλλειψη συνεννόησης στην Ε.Ε. προκειμένου η Ευρώπη να γυρίσει καινούρια σελίδα στην ιστορία της και να επιστρέψει στο προσκήνιο η ευρωπαϊκή δυναμική.
Επιπλέον, ο κ. Lellouche αναφέρεται στη σχέση Γαλλίας και Γερμανίας, υπογραμμίζοντας ότι «αυτή συνιστά τον πυρήνα αυτού που θα αποκαλούσα την τρίτη φάση της μεταπολεμικής ευρωπαϊκής ιστορίας». Σήμερα, συμπληρώνει ο Γάλλος Υπουργός, θα πρέπει να θέσουμε στην υπηρεσία της Ευρώπης την ενότητα που χαρακτηρίζει τις σχέσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας, ενότητα που επιτεύχθηκε χάρη στο Nicolas Sarkozy και την Angela Merkel το 2008.
Ο κ. Lellouche στη συνέχεια επισημαίνει σημεία σταθμούς της γαλλογερμανικής αυτής σχέσης, και καταλήγει επισημαίνοντας ότι η δύο χώρες μπορούν να αποτελέσουν την κινητήρια δύναμη για την Ευρώπη στο σύνολό της και υπογραμμίζει ότι «όλα είναι ζήτημα βούλησης. Επιθυμούμε μια Ευρώπη που θα δημιουργήσει τον 21ο αιώνα ή θα περιοριστούμε απλώς στο να τον υποστούμε; Αυτό ακριβώς είναι και το διακύβευμα», όπως συμπληρώνει, «των πρόσφατων εκλογών στη Γερμανία και του ιρλανδικού δημοψηφίσματος. Τα δύο αυτά γεγονότα συνιστούν ένα εξαιρετικό σημάδι ελπίδας για την Ευρώπη και για τη θέση της διεθνώς στο μέλλον».