6 Οκτ 2009

Νίκος Παπαδόπουλος για συνομιλίες στην Κύπρο

Η κυπριακή εφημερίδα «Ο ΦΙΛΕΛΥΘΕΡΟΣ» δημοσιεύει άρθρο του Αντιπροέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου με τίτλο «Βγήκαμε από τη γωνιά...», στο οποίο αναφέρονται τα εξής: «Ο Ταλάτ έχει ζητήσει από τον Γ.Γ. των Η.Ε. ‘...να προστατέψει τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών... στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων...’. Κάλεσε επίσης τον Δημήτρη Χριστόφια ‘...να κρατήσει τις δικές του προτάσεις εντός των παραμέτρων του ΟΗΕ...’ και να μη μιλά για ‘...εξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ομοσπονδία...’.

Αναντίλεκτα η αλαζονεία και το θράσος της τουρκικής αδιαλλαξίας δεν έχουν όρια. Πρέπει, όμως, να ομολογήσουμε πως ο κ. Ταλάτ περπατά πάνω στο κόκκινο χαλί που εμείς του στρώσαμε με την έναρξη των απευθείας συνομιλιών.
Το ΔΗΚΟ προειδοποιούσε τότε πως ξεκίνησαν οι συνομιλίες πάνω σε μία ασαφή βάση και πως αυτή την ασάφεια θα την πληρώσουμε στη συνέχεια. Το ΔΗΚΟ προειδοποιούσε τότε πως με την αποδοχή του ‘Συνεταιρισμού’ ως τη βάση της λύσης του Κυπριακού μπήκε με την άδεια μας η συνομοσπονδία στις συνομιλίες από την πίσω πόρτα.
Κάποιοι όμως τότε μας αποκαλούσαν ‘γκρινιάρηδες’ και ‘απορριπτικούς’ γιατί δεν βλέπαμε πως με την ‘ευελιξία’ μας ‘βγήκαμε από τη γωνιά’. Δυστυχώς, όμως, τα γεγονότα είναι που δικαιώνουν το ΔΗΚΟ και όχι τους υπερευαίσθητους ‘ρεαλιστές’. Σήμερα, παρ’ όλη την ευελιξία μας, τις ‘γενναιόδωρες προσφορές’ μας και τις απανωτές υποχωρήσεις μας, ακούμε και βλέπουμε όλο και πιο αρνητικές αναφορές και δηλώσεις από αξιωματούχους του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
• Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ μας είπε πρόσφατα πως ‘...είναι εξαιρετική η στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό...’ και ότι πρέπει να βρούμε το ‘...μέσο έδαφος...’ στις διαπραγματεύσεις (προφανώς, εννοεί τη ‘μέση λύση’, ξεκινώντας πλέον από τις δικές μας υποχωρήσεις και τις πάγιες θέσεις των Τούρκων για συνομοσπονδία).
• Ακολούθως, είδαμε στα διαρρεύσαντα πρακτικά των Ηνωμένων Εθνών, το Βοηθό Γ.Γ. του ΟΗΕ κ. Λιν Πάσκοε να ισχυρίζεται πως ‘...πρέπει να πιεστούν οι Ε/Κ για να προβούν σε υποχωρήσεις...’ (και αυτός υπενθυμίζεται είναι ένας από τους μεσολαβητές που θα μας φέρουν ‘γεφυρωτικές προτάσεις»!).
• Ακόμη ο κ. Πάσκοε σαν αμετανόητος εραστής του σχεδίου Ανάν δηλώνει δημόσια χωρίς περιστροφές πως εκείνο το σχέδιο ήταν η καλύτερη ευκαιρία για τη λύση του Κυπριακού.
• Βλέπουμε στα ίδια διαρρεύσαντα πρακτικά του ΟΗΕ τον κ. Μπιλτ, τον Υπουργό Εξωτερικών της προεδρεύουσας της Ε.Ε. Σουηδίας, να ισχυρίζεται πως ‘...δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια παρέκκλισης από το σχέδιο Ανάν και επομένως κάποιο ‘θέατρο’ είναι αναπό¬φευκτο...’.
• Παρομοίως, στο ίδιο αλαζονικό και πατερναλιστικό πνεύμα ο κ. Πάσκοε καταλήγει στο υποτιμητικό συμπέρασμα πως ‘...τα Η.Ε. πρέπει να βάζουν τις ιδέες στο τραπέζι...αλλά οι δύο ηγέτες πρέπει να νομίζουν πως ελέγχουν τη διαδικασία...’
• Ακούμε τον πρέσβη της Αγγλίας να μας συμβουλεύει (για το καλό μας) πως ‘...δεν πρέπει να αναμένουμε το επόμενο σχέδιο να είναι καλύτερο από το σχέδιο Ανάν...’. Δεν τον ακούσαμε φυσικά να κάμνει οποιαδήποτε αναφορά στις στρατιωτικές βάσεις της χώρας του, οι οποίες και φυσικά πρέπει να παραμείνουν μετά τη λύση του Κυπριακού. Για το καλό μας.
• Βλέπουμε στα διαρρεύσαντα πρακτικά του ΟΗΕ τον κ. Ντάουνερ να ισχυρίζεται πως ‘...οι 50.000 έποικοι είναι μόνο η ‘αρχή’ και πως τώρα πρέπει να ξεκινήσουμε τη συζήτηση για τους ‘ξένους εργάτες’ από την Τουρκία...’.
• Στα ίδια πρακτικά επιμαρτυρούμε την ωμή παραδοχή του ίδιου αξιωματούχου πως ‘...δεν πρέπει να αναμένουμε πως θα καταργηθούν οι εγγυήσεις της Τουρκίας...’
• Και τέλος, ακούσαμε τον κ. Ερντογάν να μιλά από το βήμα της Γ.Σ. του ΟΗΕ ως Πρωθυπουργός μη-μόνιμου Μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας και να μας επεξηγεί κυνικά πως δεν αποδέχεται την αποχώρηση των εποίκων, την κατάργηση των εγγυήσεων, τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και την αποχώρηση του κατοχικού στρατού από την Κύπρο.

Σκεφτείτε αν δεν είχαμε ‘βγει από τη γωνιά’ τι θα μας έλεγαν όλοι αυτοί. Φυσικά αυτές οι αναφορές και αυτές οι δηλώσεις δεν ήρθαν από το πουθενά.

Οι εν λόγω αξιωματούχοι του ΟΗΕ και της ΕΕ άκουγαν όλη αυτή την περίοδο τις σχεδόν καθημερινές παρεμβάσεις και διαβεβαιώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας πως ‘...έχουμε πρόοδο στις συνομιλίες...’, ότι ‘...ο Ταλάτ θέλει λύση...’, ότι ‘...φταίνε και οι δύο συνομιλητές για την καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις...’ και πως ‘...είναι βελτιωμένες οι θέσεις των Τούρκων στις συνομιλίες...’.
Δεν πρέπει λοιπόν να αδικούμε τους ‘μεσολαβητές’. Βρήκαν και κάνουν...».