13 Απρ 2009

Σχόλια για ΥΠΕΞ – 3

Εξαιρετική απήχηση είχε το δημοσίευμά μας σχετικά με το «ευρωπαϊκό μέλλον» της Ντόρας Μπακογιάννη καθώς όχι μόνο επιβεβαιώθηκε αλλά και αναφέρθηκαν σε αυτό οι περισσότερες των εφημερίδων. Η ίδια και το περιβάλλον της σιωπούν αλλά, από την πλευρά του Μαξίμου λένε πως «τίποτε δεν έχει κριθεί ακόμη» καθώς πλην της ευαρέσκειας στο πρόσωπό της από πλευράς Γάλλο-Γερμανών απαιτείται και η … πρωθυπουργική! Ωστόσο, συνεργάτης της μας εξομολογήθηκε πως «αν και η ίδια το θέλει, όπως είναι τα πράγματα στην Ελλάδα, πολλά θα κριθούν από την επιτυχία της Συνάντησης των ΥΠΕΞ, του ΟΑΣΕ στην Κέρκυρα που θα δείξει ποιοι θα έλθουν και ποιοι θα απουσιάσουν»!

  • Ακατανόητο βρίσκουν ορισμένοι πρέσβεις τους λόγους που η ηλεκτρονική σελίδα του ΥΠΕΞ, … δεν λειτουργεί κανονικά ενώ όπως λένε υπάρχει σχετική διεύθυνση. Για παράδειγμα υπογραμμίζουν όλες οι αναφορές στην ΥΔΑΣ, έργων, κονδυλίων, προγραμμάτων, κλπ, είναι προ του 2006. Άραγε μετά που ανέλαβε η κα Μπακογιάννη η υπηρεσία νεκρώθηκε ή απλά δουλεύει ο Θ. Σκυλακάκης, χωρίς να θεωρεί ότι πρέπει να δώσει δημόσιο λογαριασμό; Ιδιαίτερα με εκείνα τα κονδύλια που δόθηκαν σε Αμερικάνους και άλλους… από την Καραϊβική ως την Αλβανία! Μάλιστα προχθές μάθαμε ότι "ο Γενικός Γραμματέας ΔΟΣ & ΑΣ και Ειδικός Εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ για θέματα κλιματικής αλλαγής, Θ. Σκυλακάκης, συναντήθηκε στην Αθήνα (8.4.2009) με αντιπροσωπεία της CARICOM(Καραϊβική).Η εν λόγω αντιπροσωπεία επισκέφθηκε την Αθήνα, προκειμένου να συζητήσει με το ΥΠΕΞ τη συγχρηματοδότηση συγκεκριμένων έργων προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, στα κράτη μέλη της CARICOM». Καθώς καταλαβαίνετε η λέξη-κλειδί είναι η «συγχρηματοδότηση»! Δεν μας λένε με ποιους ακόμη, αν φαίνεται η Ελλάδα σαν χρηματοδοτούσα χώρα και γιατί εμείς ασχολούμαστε με την Καραϊβική, όταν έχουμε δεκάδες άλλα προβλήματα στη γειτονιά μας…. Η συμμετοχή του ελληνικού ΥΠΕΞ προβλέπεται από το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπέγραψε με την Ε.Ε., η Υπουργός Εξωτερικών, Ν. Μπακογιάννη, κατά τη σύνοδο της ΓΣ του ΟΗΕ, τον Σεπτέμβριο του 2008 και προβλέπει τη διάθεση από ελληνικής πλευράς ποσού 4 εκ. €, για τα επόμενα 4 χρόνια.

Αυτά τα λεφτά ο Ι. Παπαθανασίου τα «βλέπει»;

  • Ακούμε πως ο πρέσβης και προσωπάρχης κ. Κωστής, έγινε δέκτης παρακλήσεων από τον πρέσβη στην Τύνιδα, Δημήτρη Καραϊτίδη, να πάρει παράταση και πέραν των θερινών μηνών και να επιστρέψει αργότερα στο κέντρο όπου και συνταξιοδοτείται. Αλλά επίσης ακούσαμε ότι κάτι παρόμοιο μάλλον «δεν προβλέπεται» για τον κ. Καραϊτίδη, καθώς στο υπουργείο φημολογείται έντονα ότι δεν έχει πλέον ούτε την «κάλυψη» του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, που τον είχε «στείλει» στο Παρίσι…

  • Πολλοί στο ΥΠΕΞ αναρωτιούνται αν η φημολογούμενη ως άκρως πιθανή (δεδομένης και της στηρίξεως του ΔΟΛ) τοποθέτηση του σερ Βασίλη Μαρκεζίνη ως επικεφαλή του ευρώ-ψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας σηματοδοτεί και κάποιες νέες κατευθύνσεις στην εξωτερική πολιτική με δεδομένο τις θέσεις που δημοσίως έχει αυτός εκφράσει το τελευταίο καιρό.

  • Πάλι για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Έντονη είναι η φημολογία στο ΥΠΕΞ ότι ανάμεσα στους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ σε εκλόγιμη θέση θα είναι και ο πολύς Δημήτρης Δρούτσας που αφού ως σύμβουλος του Γιώργου στο ΥΠΕΞ έπαιξε το μαθητευόμενο μάγο πρώτα στο θέμα του Ευρω-στρατού και μετά με το «Σχέδιο Ανάν» είναι σήμερα διευθυντής του «Διπλωματικού Γραφείου» του κ. Παπανδρέου. Από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, σίγουρη είναι βέβαια η υποψηφιότητα του Θόδωρου Σκυλακάκη σε εκλόγιμη θέση. Πράγμα που σημαίνει ότι ένα μήνα προ των ευρωεκλογών θα πρέπει να παραιτηθεί. Ως διάδοχος του στη γενική γραμματεία διεθνών οικονομικών σχέσεων ακούγεται ιδίως ο ειδικός γραμματέας αξιοποίησης διεθνών προγραμμάτων Αλ. Τσιατσάμης (στενός φίλος του διευθυντή του πολιτικού γραφείου της ΥΠΕΞ, Δ. Ζαφειριάδη). Ο αναπληρωτής γενικός κ. Ταχιάος παραμένει στη Θεσσαλονίκη ως εκεί τοποτηρητής των κομματικών συμφερόντων της κας Μπακογιάννη. Ακούγεται όμως ότι την διαδοχή του κ. Σκυλακάκη επιδιώκει και άλλο πρόσωπο με ισχυρούς δεσμούς με την οικογένεια Μητσοτάκη. Σημειώνουμε ότι τόσο στο κόμμα, όσο και στο υπουργείο θα προτιμήσουν εκλεκτός της κας Μπακογιάννη στο ευρωψηφοδέλτιο να είναι ο γενικός γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Δ. Κατσούδας, ο οποίος χαίρει γενικότερης εκτίμησης (και παρέμεινε πάντα πιστός στο κόμμα, ενώ στο κ. Σκυλακάκη προσάπτεται πάντα ότι αλληθώριζε προς διασπαστικές κινήσεις, όπως αυτή του Στ. Μάνου παλιότερα). Στο μεταξύ πάντως ο κ. Σκυλακάκης ετοιμάζει τον προεκλογικό του αγώνα. Ήδη έχει ενεργοποιήσει τον ιστοτόπο του, ενώ έχει και σημαντική παρουσία στο facebook (ενόψει της παρούσας αναφοράς, σας συνιστούμε ως πασχαλινό δώρο και πριν προλάβει την αφαίρεση στοιχείων την άμεση επίσκεψη της θέσης του - είναι επίσης ενδιαφέρον ποιοι εμφανίζονται εκεί ως φίλοι του, ιδίως από τους νέους υπαλλήλους… αλλά και οι κ.κ. Ζαφειριαδης και… Δραγουμάνος. Ο τελευταίος είναι συνωνυμία απλή και πρόκειται γι τον άμοιρο που ..πλήρωσε την Υπόθεση ΖΗΜΕΝΣ). Και ενώ ο κ. Σκυλακάκης προετοιμάζεται, δεν φαίνεται τελικά να προχωρεί η υποψηφιότητα για το Ευρω-κοινοβούλιο του Γ. Κουμουτσάκου, παρά την αυξημένη επιρροή του πεθερού του, γενικού γραμματέα της κυβέρνησης καθηγητή Αργύρη Καρρά. Ομοίως δεν φαίνεται ότι τελικά θα είναι υποψήφιος, τουλάχιστον σε εκλόγιμη θέση, ο τέως γενικός γραμματέας πρέσβης Γιώργος Γεννηματάς (πρόταση του Π. Μολυβιάτη).

  • Με αφορμή το δημοσίευμα μας για την έδρα της Ακαδημίας με αντικείμενο τη διπλωματία μάθαμε και κάποια άλλα από τα παρασκήνια. Έτσι, όπως πληροφορούμαστε, αποφασιστικός λόγος για πολλούς ακαδημαϊκούς ήταν σε βάρος του πρέσβη Β. Θεοδωρόπουλου όχι μόνο οι θέσεις του για το κυπριακό, αλλά και νεανικό αμάρτημά του (!), ενώ ρόλο έπαιξε και η ηλικία του. Έτσι, η συνυποψηφιότητα του πρέσβη Κωστάκη Αιλιανού και η συνακόλουθη στήριξη του Κωστή Στεφανόπουλου βόλεψε πολλούς ακαδημαϊκούς ώστε να προκαλέσουν το άγονο της εκλογής. Σημαντικό ρόλο φαίνεται επίσης ότι έπαιξε στο παρασκήνιο ο ακαδημαϊκός και τέως πρόεδρος της Ακαδημίας καθηγητής κ. Κονομής (παλιός υπουργός παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας). Το ζήτημα είναι τι θα γίνει τώρα με την έδρα. Θα επαναπροκηρυχθεί ή οι προσπάθειες ετών της Ένωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων για το θέμα θα πάνε στις ελληνικές καλένδες. Υποψήφιοι πάντως μετά την αποχώρηση του κ. Θεοδωρόπουλου δεν θα λείψουν. Ήδη ακούσαμε πλην του κ. Αιλιανού, τα ονόματα των παλιών πρέσβεων κ.κ. Στοφορόπουλου και Λυμπερόπουλου (και οι δύο με αξιόλογο συγγραφικό έργο).

  • Πάλι με αφορμή το δημοσίευμα μας για τα παράσημα μας πληροφόρησαν ότι στο Συμβούλιο Ταγμάτων ως μέλος ορίσθηκε ο εκ των στενών φίλων της οικογένειας Μητσοτάκη, τέως Πρόεδρος της Ακαδημίας καθηγητής κ. Σκαλκέας.

  • Πολύ θα θέλαμε να μας πει κάποιος πόσο μας στοίχησε η από την Κέλλυ Μπουρδάρα προετοιμασία της έκθεση για τον Άθω και τις Μονές, στο Παρίσι. Με ποια ιδιότητα, πλην εκείνης της φίλης της υπουργού, έδρασε για την Έκθεση αυτή και πως πληρώθηκε η ίδια και τα έξοδα μετακινήσεών της; Αυτά για τα τυπικά, καθώς ουσιαστικά δεν έχει η κυρία καμιά σχέση με το ζήτημα καθώς ούτε μουσειολόγος είναι, ούτε αρχαιολόγος, ούτε κάτι άλλο σχετικό…

Τι ακριβώς συνέβει ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο - Παρέμβαση Α. Λοβέρδου - Η επιστολή απάντηση Δ. Ιωάννου

Ενδιαφέρον προκάλεσε στο κοινό (κι όχι μόνον του ΥΠΕΞ) το δημοσίευμα του Κυριακάτικου Ελεύθερου Τύπου (12.04), στο οποίο αποκαλύπτεται σύγκρουση μεταξύ πρεσβείας Μόσχας και πρεσβείας Κιέβου. Όπως προκύπτει από το δημοσίευμα και από το ρεπορτάζ που προλάβαμε να κάνουμε, ο πρέσβης στο Κίεβο, Χάρης Δημητρίου κατηγόρησε τον πρώτο σύμβουλο της πρεσβείας Μόσχας, Δημήτρη Ιωάννου για πρόσωπο ρωσικής επιρροής (!) επειδή υιοθέτησε απόψεις που απηχούν τις ρωσικές ως προς τη δυνατότητα των Αζέρων να προμηθεύουν τις αναγκαίες ποσότητες φυσικού αερίου στον υπό κατασκευή αγωγό φυσικού αερίου. Ο κ. Ιωάννου είχε ως συνεργάτης του τέως πρέσβη στη Μόσχα, Ηλία Κλη, διακριθεί για τις αναλύσεις του στα ενεργειακά θέματα, αναλύσεις που έχουν γενικά επαινεθεί στο υπουργείο. Δυστυχώς όμως για τον κ. Ιωάννου, ως νέος είχε συμμετάσχει σε αντιδικτατορικές κινήσεις, ενώ ήταν και δραστήριος ως φοιτητής στο αριστερό χώρο. Το αποτέλεσμα είναι ότι όταν επέτυχε στο διαγωνισμό της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης (δεύτερη σειρά) το κατεστημένο του ΥΠΕΞ αντέδρασε έντονα, ώστε όντας σπουδαστής κατηγορήθηκε σε δημοσίευμα της εποχής ως μέλος της «17 Νοέμβρη» (!). Φυσικά τίποτα δεν προέκυψε και ο κ. Ιωάννου έκανε μια μάλλον συμβατική καριέρα τα χρόνια που ακολούθησαν, υπηρετώντας ενίοτε και άνευ προβλήματος και σε ευαίσθητες διευθύνσεις και θέσεις. Τώρα φαίνεται ότι οι παλιοί δαίμονες του Υπουργείου τον ξαναθυμήθηκαν. Ήδη, όπως γράφηκε, έχει κληθεί σε απολογία για τον λόγο ότι απάντησε ασεβώς, στον πρέσβη κ. Δημητρίου. Τώρα για ποιο λόγο ακριβώς και με ποια στοιχεία ο κ. Δημητρίου ενάγει τον κ. Ιωάννου δεν μπορέσαμε να μάθουμε. Από το ΥΠΕΞ μας θυμίζανε πάντως ότι ο κ. Δημητρίου, αν και προέρχεται από δημοκρατική οικογένεια και η δεύτερη, πρόσφατη, σύζυγος του είναι η κόρη του αείμνηστου Μουστακλή, ήταν σε διαρκή δυσμένεια από τον Θ. Πάγκαλο, ο οποίος άφηνε σε επήκοον όλων αιχμές για γεγονότα που ανάγονταν στην πολιτεία του στη Γενεύη κατά τη δικτατορία, όπου ως γνωστόν έδρασε ως πρόξενος ο περιώνυμος για την δράση του υπέρ της δικτατορίας πρέσβης Τσώκος (θύμα του μεταξύ άλλων και ο τότε φοιτητής στη Γενεύη, Αλέξανδρος Μαλλιάς).

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μετά την επιστολή- «καταγγελία» του κ. Δημητρίου, επενέβη άμεσα και αποφασιστικά ο πρέσβης στη Μόσχα Μιχ. Σπινέλλης ο οποίος και συνομίλησε με τον συνάδελφό του στο Κίεβο αλλά και με το υπουργείο υποδεικνύοντας την «περίεργη» τουλάχιστον παρέμβαση του συναδέλφου του και ουσιαστικά επιβεβαιώνοντας τις θέσεις του υφισταμένου του στην πρεσβεία.

Στο ζήτημα παρενέβει και ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ανδρέας Λοβέρδος, σχετικά με τη δημοσίευση στοιχείων για τη λειτουργία πρεσβειών μας που σχετίζονται με ενεργειακά θέματα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής» δημοσιεύονται στοιχεία που αφορούν τη λειτουργία πρεσβειών μας στο εξωτερικό, και σχετίζονται με ενεργειακά θέματα, που δημιουργούν όχι απλώς περίσκεψη αλλά φόβο στους πολίτες για δυσάρεστες, προσβλητικές και έως πρόσφατα αδιανόητες καταστάσεις. Υπάρχει επιτακτική ανάγκη η κυρία υπουργός να παράσχει αμέσως τις απαραίτητες διευκρινίσεις».

Προς το παρόν έχουμε στα χέρια μας μόνο το (πρώτο) επίμαχο σημείωμα απάντηση του κ. Ιωάννου που προκάλεσε την πειθαρχική του έγκληση και σας το προσφέρουμε (σε όσους στο ΥΠΕΞ δεν το έχουν ήδη λάβει μέσω email από φίλους του κ. Δημητρίου ή με άλλο τρόπο) ως πασχαλινό δώρο:

Τηλε-σημείωμα

1η Απριλίου 2009

Από: Δ. Ιωάννου

Προς: Χ. Δημητρίου

Επειδή δεν μου δόθηκε η δυνατότητα να απαντήσω δια της υπηρεσιακής οδού στα δύο, μάλλον εκτεταμένα, πονήματα που αφιερώσατε στο πρόσωπό μου θα ήθελα να Αισθάνομαι βαθειά ευγνωμοσύνη για την μεγαλόψυχη απόφασή σας να επιλέξετε για την περίπτωσή μου την μέθοδο του παιδαγωγικού φρονηματισμού και όχι των υβριστικών χαρακτηρισμών και της συκοφαντίας. Οφείλω πάντως να παρατηρήσω ότι παρά το γεγονός πως το σημείωμα που αποτέλεσε την αφορμή να αποφασίσετε να μην με υβρίσετε και να μην με συκοφαντήσετε, δεν ανήκει δα και στην σφαίρα της πυραυλικής επιστήμης (rocket science), εν τούτοις παρέμεινε απρόσιτο στην αναλυτική σας προσέγγιση μιας και η βασική του ιδέα φαίνεται ότι σας διέφυγε. Νομίζω ότι εάν ήταν αστυνομικό μυθιστόρημα από την ανάγνωσή του θα είχατε συναγάγει ότι το θύμα σκότωσε τον αστυνόμο και ότι το έγκλημα εξιχνιάστηκε από τον δολοφόνο.

Ίσως όμως, πάλι, το φτωχό μου σημείωμα, όπως προκύπτει και από την κατάληξη στο δεύτερο πόνημά σας, να μην ήταν παρά η πρόφαση για να εκκαθαρίσετε, ετεροχρονισμένα και εν απουσία του, τους λογαριασμούς σας με τον προ έτους προϊστάμενό μου. Αλλά, στην περίπτωση αυτή, ταπεινά έρχομαι να παρατηρήσω ότι εάν πέρυσι -όταν θεωρούσατε ότι σας μείωνε- σιωπούσατε διότι ίσως δεν αισθανόσασταν αρκετά ισχυρός για να του αντιταχτείτε, δεν είναι ορθό φέτος, αφού περιμένατε πρώτα να αναχωρήσει, να στρέφεστε εναντίον του υφισταμένου του με υβριστικούς χαρακτηρισμούς και συκοφαντικούς υπαινιγμούς, και μάλιστα εκ του ασφαλούς και με τρόπο που του απαγορεύει να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Πάντως δεν αισθάνομαι πικρία για τα βαριά σας λόγια. Δεν σας κρύβω ότι η σπάνια ευθύτητα με την οποία ομολογείτε, αφ’ ενός, πως ελάχιστα κατανοείτε τα όσα συμβαίνουν γύρω σας και, αφ’ ετέρου, πως αναζητείτε τις απαντήσεις όχι με τα δικά σας διανοητικά εφόδια αλλά σε διάφορους "εξ ίσου προβληματισμένους" (!), καθώς και η παρρησία με την οποία απαιτείτε να εξομοιωθούν όλοι μαζί σας στον έντιμο πνευματικό σας ασκητισμό, με συγκινούν ιδιαίτερα γιατί είναι μία εκδήλωση της περίφημης εκείνης "ζωτικής βουλήσεως" έναντι της οποίας, ως γνωστόν, ακόμη και οι υπερβατικές δυνάμεις κάμπτονται. Αισθάνομαι πολύ αδύναμος για να αναμετρηθώ μαζί της και μαζί σας και γι' αυτό διατελώ,

ευπειθώς.

Κι ενώ οι διεθνείς εξελίξεις επιβεβαιώνουν τάχυστα ως φαίνεται τον κ. Ιωάννου, διερωτάται κανείς για τη "δημοκρατικότητα" της χώρας που ζούμε και όπου διπλωμάτες, ασχέτως βαθμού, δεν μπορούν να εκφράσουν εγγράφως και υπεύθυνα την αποψή τους ή να απαντήσουν σε εναντίον τους κείμενα. Γιατί η παρέμβαση της Γενικής Επιθεώρησης είναι τουλάχιστον ... αντι-δημοκρατική και ξεπερνά τα όρια "κανόνων" που ακόμη και στο στρατό αντιστοίχως έχουν αμβλυνθεί ή καταργηθεί!