13 Απρ 2009

Σχόλια για ΥΠΕΞ – 3

Εξαιρετική απήχηση είχε το δημοσίευμά μας σχετικά με το «ευρωπαϊκό μέλλον» της Ντόρας Μπακογιάννη καθώς όχι μόνο επιβεβαιώθηκε αλλά και αναφέρθηκαν σε αυτό οι περισσότερες των εφημερίδων. Η ίδια και το περιβάλλον της σιωπούν αλλά, από την πλευρά του Μαξίμου λένε πως «τίποτε δεν έχει κριθεί ακόμη» καθώς πλην της ευαρέσκειας στο πρόσωπό της από πλευράς Γάλλο-Γερμανών απαιτείται και η … πρωθυπουργική! Ωστόσο, συνεργάτης της μας εξομολογήθηκε πως «αν και η ίδια το θέλει, όπως είναι τα πράγματα στην Ελλάδα, πολλά θα κριθούν από την επιτυχία της Συνάντησης των ΥΠΕΞ, του ΟΑΣΕ στην Κέρκυρα που θα δείξει ποιοι θα έλθουν και ποιοι θα απουσιάσουν»!

  • Ακατανόητο βρίσκουν ορισμένοι πρέσβεις τους λόγους που η ηλεκτρονική σελίδα του ΥΠΕΞ, … δεν λειτουργεί κανονικά ενώ όπως λένε υπάρχει σχετική διεύθυνση. Για παράδειγμα υπογραμμίζουν όλες οι αναφορές στην ΥΔΑΣ, έργων, κονδυλίων, προγραμμάτων, κλπ, είναι προ του 2006. Άραγε μετά που ανέλαβε η κα Μπακογιάννη η υπηρεσία νεκρώθηκε ή απλά δουλεύει ο Θ. Σκυλακάκης, χωρίς να θεωρεί ότι πρέπει να δώσει δημόσιο λογαριασμό; Ιδιαίτερα με εκείνα τα κονδύλια που δόθηκαν σε Αμερικάνους και άλλους… από την Καραϊβική ως την Αλβανία! Μάλιστα προχθές μάθαμε ότι "ο Γενικός Γραμματέας ΔΟΣ & ΑΣ και Ειδικός Εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ για θέματα κλιματικής αλλαγής, Θ. Σκυλακάκης, συναντήθηκε στην Αθήνα (8.4.2009) με αντιπροσωπεία της CARICOM(Καραϊβική).Η εν λόγω αντιπροσωπεία επισκέφθηκε την Αθήνα, προκειμένου να συζητήσει με το ΥΠΕΞ τη συγχρηματοδότηση συγκεκριμένων έργων προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, στα κράτη μέλη της CARICOM». Καθώς καταλαβαίνετε η λέξη-κλειδί είναι η «συγχρηματοδότηση»! Δεν μας λένε με ποιους ακόμη, αν φαίνεται η Ελλάδα σαν χρηματοδοτούσα χώρα και γιατί εμείς ασχολούμαστε με την Καραϊβική, όταν έχουμε δεκάδες άλλα προβλήματα στη γειτονιά μας…. Η συμμετοχή του ελληνικού ΥΠΕΞ προβλέπεται από το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπέγραψε με την Ε.Ε., η Υπουργός Εξωτερικών, Ν. Μπακογιάννη, κατά τη σύνοδο της ΓΣ του ΟΗΕ, τον Σεπτέμβριο του 2008 και προβλέπει τη διάθεση από ελληνικής πλευράς ποσού 4 εκ. €, για τα επόμενα 4 χρόνια.

Αυτά τα λεφτά ο Ι. Παπαθανασίου τα «βλέπει»;

  • Ακούμε πως ο πρέσβης και προσωπάρχης κ. Κωστής, έγινε δέκτης παρακλήσεων από τον πρέσβη στην Τύνιδα, Δημήτρη Καραϊτίδη, να πάρει παράταση και πέραν των θερινών μηνών και να επιστρέψει αργότερα στο κέντρο όπου και συνταξιοδοτείται. Αλλά επίσης ακούσαμε ότι κάτι παρόμοιο μάλλον «δεν προβλέπεται» για τον κ. Καραϊτίδη, καθώς στο υπουργείο φημολογείται έντονα ότι δεν έχει πλέον ούτε την «κάλυψη» του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, που τον είχε «στείλει» στο Παρίσι…

  • Πολλοί στο ΥΠΕΞ αναρωτιούνται αν η φημολογούμενη ως άκρως πιθανή (δεδομένης και της στηρίξεως του ΔΟΛ) τοποθέτηση του σερ Βασίλη Μαρκεζίνη ως επικεφαλή του ευρώ-ψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας σηματοδοτεί και κάποιες νέες κατευθύνσεις στην εξωτερική πολιτική με δεδομένο τις θέσεις που δημοσίως έχει αυτός εκφράσει το τελευταίο καιρό.

  • Πάλι για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Έντονη είναι η φημολογία στο ΥΠΕΞ ότι ανάμεσα στους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ σε εκλόγιμη θέση θα είναι και ο πολύς Δημήτρης Δρούτσας που αφού ως σύμβουλος του Γιώργου στο ΥΠΕΞ έπαιξε το μαθητευόμενο μάγο πρώτα στο θέμα του Ευρω-στρατού και μετά με το «Σχέδιο Ανάν» είναι σήμερα διευθυντής του «Διπλωματικού Γραφείου» του κ. Παπανδρέου. Από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, σίγουρη είναι βέβαια η υποψηφιότητα του Θόδωρου Σκυλακάκη σε εκλόγιμη θέση. Πράγμα που σημαίνει ότι ένα μήνα προ των ευρωεκλογών θα πρέπει να παραιτηθεί. Ως διάδοχος του στη γενική γραμματεία διεθνών οικονομικών σχέσεων ακούγεται ιδίως ο ειδικός γραμματέας αξιοποίησης διεθνών προγραμμάτων Αλ. Τσιατσάμης (στενός φίλος του διευθυντή του πολιτικού γραφείου της ΥΠΕΞ, Δ. Ζαφειριάδη). Ο αναπληρωτής γενικός κ. Ταχιάος παραμένει στη Θεσσαλονίκη ως εκεί τοποτηρητής των κομματικών συμφερόντων της κας Μπακογιάννη. Ακούγεται όμως ότι την διαδοχή του κ. Σκυλακάκη επιδιώκει και άλλο πρόσωπο με ισχυρούς δεσμούς με την οικογένεια Μητσοτάκη. Σημειώνουμε ότι τόσο στο κόμμα, όσο και στο υπουργείο θα προτιμήσουν εκλεκτός της κας Μπακογιάννη στο ευρωψηφοδέλτιο να είναι ο γενικός γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Δ. Κατσούδας, ο οποίος χαίρει γενικότερης εκτίμησης (και παρέμεινε πάντα πιστός στο κόμμα, ενώ στο κ. Σκυλακάκη προσάπτεται πάντα ότι αλληθώριζε προς διασπαστικές κινήσεις, όπως αυτή του Στ. Μάνου παλιότερα). Στο μεταξύ πάντως ο κ. Σκυλακάκης ετοιμάζει τον προεκλογικό του αγώνα. Ήδη έχει ενεργοποιήσει τον ιστοτόπο του, ενώ έχει και σημαντική παρουσία στο facebook (ενόψει της παρούσας αναφοράς, σας συνιστούμε ως πασχαλινό δώρο και πριν προλάβει την αφαίρεση στοιχείων την άμεση επίσκεψη της θέσης του - είναι επίσης ενδιαφέρον ποιοι εμφανίζονται εκεί ως φίλοι του, ιδίως από τους νέους υπαλλήλους… αλλά και οι κ.κ. Ζαφειριαδης και… Δραγουμάνος. Ο τελευταίος είναι συνωνυμία απλή και πρόκειται γι τον άμοιρο που ..πλήρωσε την Υπόθεση ΖΗΜΕΝΣ). Και ενώ ο κ. Σκυλακάκης προετοιμάζεται, δεν φαίνεται τελικά να προχωρεί η υποψηφιότητα για το Ευρω-κοινοβούλιο του Γ. Κουμουτσάκου, παρά την αυξημένη επιρροή του πεθερού του, γενικού γραμματέα της κυβέρνησης καθηγητή Αργύρη Καρρά. Ομοίως δεν φαίνεται ότι τελικά θα είναι υποψήφιος, τουλάχιστον σε εκλόγιμη θέση, ο τέως γενικός γραμματέας πρέσβης Γιώργος Γεννηματάς (πρόταση του Π. Μολυβιάτη).

  • Με αφορμή το δημοσίευμα μας για την έδρα της Ακαδημίας με αντικείμενο τη διπλωματία μάθαμε και κάποια άλλα από τα παρασκήνια. Έτσι, όπως πληροφορούμαστε, αποφασιστικός λόγος για πολλούς ακαδημαϊκούς ήταν σε βάρος του πρέσβη Β. Θεοδωρόπουλου όχι μόνο οι θέσεις του για το κυπριακό, αλλά και νεανικό αμάρτημά του (!), ενώ ρόλο έπαιξε και η ηλικία του. Έτσι, η συνυποψηφιότητα του πρέσβη Κωστάκη Αιλιανού και η συνακόλουθη στήριξη του Κωστή Στεφανόπουλου βόλεψε πολλούς ακαδημαϊκούς ώστε να προκαλέσουν το άγονο της εκλογής. Σημαντικό ρόλο φαίνεται επίσης ότι έπαιξε στο παρασκήνιο ο ακαδημαϊκός και τέως πρόεδρος της Ακαδημίας καθηγητής κ. Κονομής (παλιός υπουργός παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας). Το ζήτημα είναι τι θα γίνει τώρα με την έδρα. Θα επαναπροκηρυχθεί ή οι προσπάθειες ετών της Ένωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων για το θέμα θα πάνε στις ελληνικές καλένδες. Υποψήφιοι πάντως μετά την αποχώρηση του κ. Θεοδωρόπουλου δεν θα λείψουν. Ήδη ακούσαμε πλην του κ. Αιλιανού, τα ονόματα των παλιών πρέσβεων κ.κ. Στοφορόπουλου και Λυμπερόπουλου (και οι δύο με αξιόλογο συγγραφικό έργο).

  • Πάλι με αφορμή το δημοσίευμα μας για τα παράσημα μας πληροφόρησαν ότι στο Συμβούλιο Ταγμάτων ως μέλος ορίσθηκε ο εκ των στενών φίλων της οικογένειας Μητσοτάκη, τέως Πρόεδρος της Ακαδημίας καθηγητής κ. Σκαλκέας.

  • Πολύ θα θέλαμε να μας πει κάποιος πόσο μας στοίχησε η από την Κέλλυ Μπουρδάρα προετοιμασία της έκθεση για τον Άθω και τις Μονές, στο Παρίσι. Με ποια ιδιότητα, πλην εκείνης της φίλης της υπουργού, έδρασε για την Έκθεση αυτή και πως πληρώθηκε η ίδια και τα έξοδα μετακινήσεών της; Αυτά για τα τυπικά, καθώς ουσιαστικά δεν έχει η κυρία καμιά σχέση με το ζήτημα καθώς ούτε μουσειολόγος είναι, ούτε αρχαιολόγος, ούτε κάτι άλλο σχετικό…