2 Οκτ 2009

Ερωτηματικά για προτάσεις Παπανδρέου στο Κυπριακό

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Η σελίδα του ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΥ, αποτέλεσε την προηγούμενη τριετία ένα φόρουμ για να εκφραστεί η άποψη για την Εξωτερική Πολιτική της χώρας που την θέλει ανεξάρτητη, δυναμική και διεκδικητική. Συχνότατα μάλιστα εκφράστηκε με βαριές εκφράσεις για την πολιτικάντικη αντίληψη που την υπηρέτησε από τη θέση της υπουργού Εξωτερικών, η Ντόρα Μπακογιάννη και οι υφυπουργοί που διόρισε ο Κ. Καραμανλής, αντίθετα από τον ίδιο. Μπροστά στην πιθανότητα, τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου, την εξωτερική μας πολιτική να καθορίζει πλέον ο Γ. Παπανδρέου και το επιτελείο του, αισθανόμαστε οι συνεργάτες της σελίδας, την ανάγκη να παρουσιάσουμε στοιχεία της εξωτερικής πολιτικής του, που διαρρέονται από πολλές, πλέον, πηγές. Στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σύμφωνα λοιπόν με πηγές του κύκλου του Γ. Παπανδρέου που ασχολείται με θέματα εξωτερικής πολιτικής η «βιασύνη» που έχει καταλάβει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, οφείλεται σε υποσχέσεις που έχουν δοθεί προς διεθνείς κύκλους, ενδιαφερόμενους για το «τάχιστο» κλείσιμο του κυπριακού και την εδραίωση της Τουρκίας στην ΕΕ. Σύμφωνα με πηγές της Λευκωσίας, ο κ. Παπανδρέου στη διάρκεια του προεκλογικού του ταξιδιού στη Κύπρο έκανε κοινωνό τον Δ. Χριστόφια ενός «σχεδίου», που προκάλεσε την αντίδραση του Κύπριου Προέδρου με την φράση « Είναι σχέδιο Β - ας μην ασχοληθούμε στη φάση αυτή ακόμη».

Το «σχέδιο αυτό» προβλέπει την συνέχιση των διαπραγματεύσεων ως τον ερχόμενο Μάρτιο και εκεί (εν όψει και των «προεδρικών» εκλογών στα κατεχόμενα) να προχωρήσουν οι δυο συνομιλητές Χριστόφιας και Ταλάτ, σε μια «πανηγυρική διακήρυξη συμφωνίας» για όσα κεφάλαια έχουν συμφωνηθεί. Αυτό σύμφωνα με το σχέδιο θα επιτρέψει την περεταίρω όσμωση των δυο κοινοτήτων αλλά και το άνοιγμα των σχέσεων της ΕΕ με τα κατεχόμενα, τη λειτουργία του Αεροδρομίου Τύμπου, κ.ά. Ενώ από την πλευρά της, η Άγκυρα θα ανοίξει λιμάνια και αεροδρόμια.

Μια μικρή διευκρίνιση: στη νέα περίοδο που θα ανοιχθεί και ενώ οι συνομιλίες για τα επόμενα κεφάλαια θα συνεχίζονται, ο τουρκικός στρατός θα παραμένει στο νησί, όπως και οι έποικοι, το περιουσιακό και το εδαφικό δεν έχουν επιλυθεί όπως και τα ζητήματα διακυβέρνησης στα οποία διαφωνούν σοβαρά!

Ταυτοχρόνως ο κ. Παπανδρέου, φέρεται έτοιμος να προτείνει στην ΕΕ και καλεί τον Κ. Χριστόφια να κάνει το ίδιο, να μην υπάρξει από πλευράς Βρυξελλών έκθεση για την Τουρκία στα τέλη του 2009, δηλαδή τον Δεκέμβριο αλλά να μετατεθεί για τον Ιούνιο, και τότε να ελεγχθεί «σκληρά». Αυτό για να προλάβει να εμφανιστεί το Κυπριακό σαν «σχεδόν λυμένο».

Υπάρχει το ερώτημα «αν το σχέδιο αυτό θα γινόταν ποτέ δεκτό από το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου»; Αλλά όπως αναφέρουν οι συντάκτες του, δεν θα απαιτηθεί παρόμοια έγκριση καθώς δεν αφορά λύση του Κυπριακού αλλά μια «ενδιάμεση συμφωνία που θα διευκολύνει τη ζωή των κυπρίων πολιτών συνολικά…»

Η σελίδα ελπίζει να έχει πέσει θύμα παραπληροφόρησης, αν και οι πληροφορίες δόθηκαν από εξαιρετικά σοβαρή και έγκυρη πηγή. Θα περιμένουμε μια διάψευση από το ΠΑΣΟΚ, που παρακολουθεί τις ιστοσελίδες, αν και φοβούμεθα πως δεν θα υπάρξει…

Επίθεση Ομπάμα σε Ιράν για πυρηνικά

Η Τεχεράνη οφείλει να εξασφαλίσει εντός δύο εβδομάδων την "πλήρη πρόσβαση" των επιθεωρητών του ΟΗΕ στη δεύτερη εκγατάσταση εμπλουτισμού ουρανίου στην πόλη Κομ και να μην ακολουθήσει παρελκυστική πολιτική, αφού η υπομονή των ΗΠΑ δεν είναι απεριόριστη, δήλωσε χθες ο Μπαράκ Ομπάμα, μετά το πέρας των συνομιλιών μεταξύ του Ιράν και των έξι μεγάλων δυνάμεων στη Γενεύη.

Μιλώντας σε συνέντευξη τύπου στην Ουάσιγκτον, ο κ. Ομπάμα εκτίμησε πως η Τεχεράνη έλαβε ένα καθαρό και ενιαίο μήνυμα από την διεθνή κοινότητα, και πρέπει πλέον να αποδείξει, με συγκεκριμένο τρόπο, την ειρηνική φύση του πυρηνικού της προγράμματος, ειδάλλως οι ΗΠΑ θα ασκήσουν αυξημένες πιέσεις.

Μετά από πολύωρη διαδικασία στη Γενεύη, όλες οι πλευρές συμφώνησαν να επαναλάβουν τον διάλογο εντός του Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας της Ε.Ε, Χαβιέ Σολάνα. "Το Ιράν εμφανίστηκε διατεθειμένο να συνεργαστεί πλήρως και άμεσα με την ΙΑΕΑ και να προσκαλέσει τους επιθεωρητές στις νέες εγκαταστάσεις το συντομότερο", δήλωσε.

Μεταξύ των συμφωνηθέντων, περιλαμβάνεται και η αποστολή από το Ιράν ουρανίου χαμηλού εμπλουτισμού σε τρίτη χώρα, όπου θα επεξεργάζεται περαιτέρω και θα υγροποιείται για να χρησιμοποιηθεί σε πειραματικό πυρηνικό αντιδραστήρα που παράγει ισότοπα για ιατρική σκοπούς.

Ο κ. Σολάνα τόνισε τη σημασία της πλήρους συμμετοχής των ΗΠΑ στο διάλογο και ειδικά την κατ' ιδία συνάντηση του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Υποθέσεων Ουίλιαμ Μπερνς με τον επικεφαλής των Ιρανών διαπραγματευτών, Σαΐντ Τζαλίλι.

Ο Ιρανός ΥΠ.ΕΞ, Μανουσέχρ Μοτακί, μιλώντας από την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις διεξήχθησαν σε "εποικοδομητική ατμόσφαιρα" και τόνισε πως η χώρα του έχει την βούληση να ενισχύσει την διαδικασία του διαλόγου και να την αναβαθμίσει "στο επίπεδο συνόδου".

Κίνηση εναντίον Σκοπίων από MIG

Νέα τολμηρή πρωτοβουλία εθνικής σημασίας η εξαγγελία του ισχυρού άνδρα της ΜIG για επαναλειτουργία των "Μακεδονικών Αερογραμμών" με έδρα την Θεσσαλονίκη και στόχο τον ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια. Με εντολή του Α. Βγενόπουλου, η εταιρία, θυγατρική της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ, προχώρησε στη διεθνή κατοχύρωση του σήματός της, αποκλείοντας τα Σκόπια από την χρήση του σήματος και προκαλώντας προβλήματα στην αντίστοιχη σκοπιανή αεροπορική εταιρία. Πρόκειται για κίνηση που επί χρόνια δεν είχαν κάνει οι ελληνικές κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για αγνώστους λόγους.

Λαβρόφ για Ατλαντική ασφάλεια

Η νέα Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή ατλαντική ασφάλεια δεν πρέπει να συζητείται μόνο από όλες τις χώρες της περιοχής, αλλά και στο ΝΑΤΟ, την Ε.Ε. και τον ΟΑΣΕ, δήλωσε ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σ. Λαβρόφ. Επίσης διευκρίνισε ότι η ουσία της νέας Συνθήκης συνίσταται στη «μετατροπή των γνωστών πολιτικών δεσμεύσεων σε νομικές». Κυρίως, πρόκειται για την υποστήριξη των δεσμεύσεων στον τομέα του αδιαίρετου της ασφάλειας. Αυτή η δέσμευση είχε υιοθετηθεί σε επίπεδο κορυφής στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ρωσίας-ΝΑΤΟ και του ΟΑΣΕ, υπενθύμισε ο Λαβρόφ.

TRT: Υπέρ ΠΑΣΟΚ οι Τούρκοι της Θράκης

''Τα βλέμματα στη Δυτική Θράκη όπως άλλωστε σε όλη την Ελλάδα έχουν στραφεί στις γενικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 4 Οκτωβρίου. Οι δυο ισχυρότεροι υποψήφιοι από την Τουρκική Μειονότητα είναι οι βουλευτές Ροδόπης και Ξάνθης,. Ahmet Hacı Osman και Çetin Mandacı από το ΠΑΣΟΚ. Στην συνέντευξη που παραχώρησε Ahmet Hacı Osman στο TRT δήλωσε ότι σε μια περίοδο που η χώρα αντιμετωπίζει έντονα οικονομικά προβλήματα θα κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για να επηρεαστούν στο ελάχιστο οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης από τη κρίση. Ο Hacı Osman δήλωσε χαρακτηριστικά «Οι βαμβακοπαραγωγοί και οι καπνοπαραγωγοί θα αντιμετωπίσουν μείωση κατά 60% στις χρηματοδοτήσεις. Και αυτό σημαίνει ότι η φετινή θα είναι μια δύσκολη χρονιά για τους αγρότες της μειονότητας». Ο υποψήφιος βουλευτής αφού χαρακτήρισε χρονιά καταπολέμησης της οικονομικής κρίσης τη φετινή είπε «Ως βουλευτής του κυβερνόντος κόμματος και με μεγάλη ευαισθησία θα συνεργαστώ με τον Πρωθυπουργό και τους υπουργούς για να ξεπεράσουν οι άνθρωποί μας τις δυσκολίες αυτές». Ενώ ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Ξάνθη Çetin Mandacı δήλωσε από την πλευρά του ότι θα κάνουν ότι μπορούν για να μην επηρεαστεί η Τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης από την οικονομική κρίση.

Ο Mandacı δήλωσε χαρακτηριστικά «Μιλήσαμε αρκετές φορές με τον Παπανδρέου. Είμαι σίγουρος ότι θα γίνουν τα απαραίτητα βήματα για την βελτίωση της κατάστασης των ανθρώπων μας». Θεωρείται βέβαιη η εκλογή και των δυο βουλευτών''.