2 Οκτ 2009

Ερωτηματικά για προτάσεις Παπανδρέου στο Κυπριακό

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Η σελίδα του ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΥ, αποτέλεσε την προηγούμενη τριετία ένα φόρουμ για να εκφραστεί η άποψη για την Εξωτερική Πολιτική της χώρας που την θέλει ανεξάρτητη, δυναμική και διεκδικητική. Συχνότατα μάλιστα εκφράστηκε με βαριές εκφράσεις για την πολιτικάντικη αντίληψη που την υπηρέτησε από τη θέση της υπουργού Εξωτερικών, η Ντόρα Μπακογιάννη και οι υφυπουργοί που διόρισε ο Κ. Καραμανλής, αντίθετα από τον ίδιο. Μπροστά στην πιθανότητα, τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου, την εξωτερική μας πολιτική να καθορίζει πλέον ο Γ. Παπανδρέου και το επιτελείο του, αισθανόμαστε οι συνεργάτες της σελίδας, την ανάγκη να παρουσιάσουμε στοιχεία της εξωτερικής πολιτικής του, που διαρρέονται από πολλές, πλέον, πηγές. Στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σύμφωνα λοιπόν με πηγές του κύκλου του Γ. Παπανδρέου που ασχολείται με θέματα εξωτερικής πολιτικής η «βιασύνη» που έχει καταλάβει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, οφείλεται σε υποσχέσεις που έχουν δοθεί προς διεθνείς κύκλους, ενδιαφερόμενους για το «τάχιστο» κλείσιμο του κυπριακού και την εδραίωση της Τουρκίας στην ΕΕ. Σύμφωνα με πηγές της Λευκωσίας, ο κ. Παπανδρέου στη διάρκεια του προεκλογικού του ταξιδιού στη Κύπρο έκανε κοινωνό τον Δ. Χριστόφια ενός «σχεδίου», που προκάλεσε την αντίδραση του Κύπριου Προέδρου με την φράση « Είναι σχέδιο Β - ας μην ασχοληθούμε στη φάση αυτή ακόμη».

Το «σχέδιο αυτό» προβλέπει την συνέχιση των διαπραγματεύσεων ως τον ερχόμενο Μάρτιο και εκεί (εν όψει και των «προεδρικών» εκλογών στα κατεχόμενα) να προχωρήσουν οι δυο συνομιλητές Χριστόφιας και Ταλάτ, σε μια «πανηγυρική διακήρυξη συμφωνίας» για όσα κεφάλαια έχουν συμφωνηθεί. Αυτό σύμφωνα με το σχέδιο θα επιτρέψει την περεταίρω όσμωση των δυο κοινοτήτων αλλά και το άνοιγμα των σχέσεων της ΕΕ με τα κατεχόμενα, τη λειτουργία του Αεροδρομίου Τύμπου, κ.ά. Ενώ από την πλευρά της, η Άγκυρα θα ανοίξει λιμάνια και αεροδρόμια.

Μια μικρή διευκρίνιση: στη νέα περίοδο που θα ανοιχθεί και ενώ οι συνομιλίες για τα επόμενα κεφάλαια θα συνεχίζονται, ο τουρκικός στρατός θα παραμένει στο νησί, όπως και οι έποικοι, το περιουσιακό και το εδαφικό δεν έχουν επιλυθεί όπως και τα ζητήματα διακυβέρνησης στα οποία διαφωνούν σοβαρά!

Ταυτοχρόνως ο κ. Παπανδρέου, φέρεται έτοιμος να προτείνει στην ΕΕ και καλεί τον Κ. Χριστόφια να κάνει το ίδιο, να μην υπάρξει από πλευράς Βρυξελλών έκθεση για την Τουρκία στα τέλη του 2009, δηλαδή τον Δεκέμβριο αλλά να μετατεθεί για τον Ιούνιο, και τότε να ελεγχθεί «σκληρά». Αυτό για να προλάβει να εμφανιστεί το Κυπριακό σαν «σχεδόν λυμένο».

Υπάρχει το ερώτημα «αν το σχέδιο αυτό θα γινόταν ποτέ δεκτό από το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου»; Αλλά όπως αναφέρουν οι συντάκτες του, δεν θα απαιτηθεί παρόμοια έγκριση καθώς δεν αφορά λύση του Κυπριακού αλλά μια «ενδιάμεση συμφωνία που θα διευκολύνει τη ζωή των κυπρίων πολιτών συνολικά…»

Η σελίδα ελπίζει να έχει πέσει θύμα παραπληροφόρησης, αν και οι πληροφορίες δόθηκαν από εξαιρετικά σοβαρή και έγκυρη πηγή. Θα περιμένουμε μια διάψευση από το ΠΑΣΟΚ, που παρακολουθεί τις ιστοσελίδες, αν και φοβούμεθα πως δεν θα υπάρξει…