17 Ιουν 2009

Κ. Μπίτσιος στην Τουρκία: κέρδισε τις εντυπώσεις

Καλές ως πολύ θετικές είναι οι εντυπώσεις του πρέσβη Κωνσταντίνου Μπίτσιου, Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης, από τη συνάντηση που είχε στην Άγκυρα με τον τούρκο ομόλογο του με στόχο την εφαρμογή της Έλληνο-Τουρκικής συμφωνίας για την επαναπροώθηση των λαθρομεταναστών. Ο Έλληνας ΓΓ Δημόσιας Τάξης Κωνσταντίνος Μπίτσιος σε μια σύντομη. Ενημερωτική συνάντηση που είχε αργότερα το απόγευμα με μια ομάδα Τούρκων δημοσιογράφων σε ερωτήσεις σχετικά με το θέμα ξεκαθάρισε ότι “Η Ελλάδα αυτή την στιγμή βρίσκεται σε σημείο που δεν μπορεί να αντέξει περαιτέρω αύξηση της λαθρομετανάστευσης, πέρσι είχαμε την είσοδο 148χιλιάδων λαθρομεταναστών, είμαστε υπερπλήρες .” τόνισε χαρακτηριστικά και ζήτησε την συνεργασία της γείτονος σε όλα τα επίπεδα. ”H Τουρκία πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν, μια στάση μη συνεργασίας σε ένα καίριο ζήτημα για εμάς θα ήταν εμπόδιο στις περαιτέρω προσπάθειες της για την ένταξη στην Ευρώπη, αναμένουμε πιστότερη εφαρμογή του πρωτοκόλλου συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ των δυο χωρών το 2001” στην ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου εάν “ αυτό είναι απειλή ” ο κ. Μπίτσιος διευκρίνισε “Όχι, είναι όμως γεγονός.” .

Γ αποστολή του στην Τουρκία έγινε μετά από απόφαση του Κ. Καραμανλή και τη σύμφωνη γνώμη του Προκ. Παυλόπουλου ενόψει και της μεθαυριανής συζήτησης του συγκεκριμένου θέματος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις Βρυξέλλες.

Ολοκληρώθηκε το σκάνδαλο για το "τηλεγράφημα του Μοντεβιδέο"!

Ολοκληρώθηκε χθες το σκάνδαλο που προέκυψε από την υπόθεση διαφυγής του κ. Καραβέλα, μετά την καθυστέρηση με ευθύνη της υπουργού Ντόρας Μπακογιάννη, διαδικασίας ενημέρωσης του υπ. Δικαιοσύνης και εξ αυτού της Εισαγγελίας για σχεδιαζόμενη διαφυγή Καραβέλα στην Ουρουγουάη. Στην προσπάθειά της να συγκαλύψει ενέργειες και ευθύνες του Γραφείου της και της ίδιας προσωπικά και με τη βοήθεια του Γενικού Γραμματέα Αρ. Αγαθοκλή και του Γενικού Διευθυντή της Α6, Ν. Καμπάνη, προχώρησε σε επιβολή ποινών σε βάρος διπλωματών, προκειμένου να διασώσει το τρωθέν κύρος της. Αναφέρει χθεσινή ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

«Μετά την Ένορκη Διοικητική Εξέταση που παρήγγειλε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Αρ. Αγαθοκλής για τη διαλεύκανση της πορείας διεκπεραίωσης του τηλεγραφήματος της Πρεσβείας Μοντεβιδέο αναφορικά με την υπόθεση Καραβέλα κι αφού συμπερασματικά, διαπιστώθηκε ότι «σύγκλιση αντικειμενικών και υποκειμενικών παραγόντων συνέβαλαν σε διαπιστωθείσα καθυστέρηση διεκπεραίωσης εν λόγω τηλεγραφήματος»

Το πόρισμα της διενεργηθείσας ΕΔΕ υπεβλήθη προς τον εντολέα, Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών, προκειμένου σταθμισθούν γενόμενοι χειρισμοί, αξιολογηθούν τυχόν παραλείψεις και να εκτιμηθεί επιβολή ενδεχόμενων κυρώσεων.

Εν συνεχεία, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών έλαβε γνώση του πορίσματος και προέβη σε εισηγήσεις προς την Υπουργό Εξωτερικών κα Ντ. Μπακογιάννη, επισημαίνοντας υποκειμενικές ευθύνες και παραλείψεις που προκύπτουν στην όλη διαχείριση του υπό κρίση θέματος.

Προσδιόρισε ειδικότερα την ευθύνη που προκύπτει από την καθυστέρηση που προκλήθηκε με υπαιτιότητα του κυρίου αποδέκτη του τηλεγραφήματος, για την άμεση διαβίβαση του σχετικού εγγράφου στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Επιπλέον ο Γενικός Γραμματέας επισήμανε ορισμένες αδυναμίες του συστήματος λειτουργίας διαχείρισης της εισερχόμενης ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του ΥΠΕΞ, εισηγούμενος άμεση λήψη μέτρων για την πρόληψη, τυχόν, δυσλειτουργιών.

Η Υπουργός Εξωτερικών λαμβάνοντας υπόψη το πόρισμα της ΕΔΕ και τις εισηγήσεις του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΕΞ έδωσε εντολή για την άμεση επεξεργασία σχεδίου αναβάθμισης του τρόπου λειτουργίας και διαχείρισης της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του ΥΠΕΞ.

Παράλληλα, η Υπουργός Εξωτερικών έθεσε στη διάθεση Υπουργού τον μέχρι σήμερα Διευθυντή της Α8 Διευθύνσεως, τοποθετώντας από σήμερα νέο Διευθυντή στην Α8 Διεύθυνση».

Αντιδράσεις ωστόσο προκαλεί η εκ νέου επιχείρηση συγκάλυψης πραγματικών γεγονότων καθώς είναι γνωστό ότι ο Γενικός Διευθυντής της Α8, πρέσβης Αλ. Κογεβίνας είχε παραιτηθεί πριν υπάρξει θέμα ΕΔΕ και η παραίτηση του αυτή είχε γίνει δεκτή από την πλευρά της υπουργού. Χθες όμως σε μια προσπάθεια να παραπληροφορήσει τονίζει ότι «ετέθη στη διάθεση της υπουργού»!

Απέτυχε και στον ΟΗΕ η έκδοση ψηφίσματος για Γεωργία

«Τα μέλη της αποστολής του ΟΗΕ στη Γεωργία, ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν το έδαφός της, λόγω της λήξης της εντολής παραμονής τους», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ, που επικαλείται το γεωργιανό τηλεοπτικό κανάλι «Ίμεντι». Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό, τα μέλη του Γραφείου της Αποστολής του ΟΗΕ στην Τιφλίδα δεν σχολιάζουν την κατάσταση, ενώ στο Γραφείο στην πόλη Ζουγκντίντι το προσωπικό ετοιμάζεται για αναχώρηση.
Σύμφωνα με τη γεωργιανή ιστοσελίδα www.apsny.ge «οι ΗΠΑ εξέφρασαν μεγάλη απογοήτευση» για την αδυναμία του Σ.Α. του ΟΗΕ να εγκρίνει το ψήφισμα για την παράταση της εντολής παραμονής της αποστολής του ΟΗΕ στη Γεωργία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ότι από σήμερα και ώρα 8:00, η αποστολή του ΟΗΕ στην Τιφλίδα να διακόψει τις εργασίες της.
«Η Ρωσία ασκώντας το δικαίωμα βέτο για την παράταση της εντολής παραμονής της αποστολής του ΟΗΕ στη Γεωργία και την Αμπχαζία παρακωλύει την εγκαθίδρυση της ειρήνης στην Υπερκαυκασία και επιδιώκει να εξυπηρετήσει τα δικά της συμφέροντα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντάβιντ Μίλιμπάντ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ-Νόβοστι.
Η υιοθέτηση του ψηφίσματος δεν κατέστη δυνατή, υπενθυμίζει το πρακτορείο ειδήσεων, λόγω του βέτο της Ρωσίας, ενώ το ψήφισμα υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Γερμανία, την Αυστρία, την Τουρκία, την Κροατία. Η Κίνα, η Λιβύη, η Ουγκάντα, και το Βιετνάμ έκαναν αποχή.
Σημειώνεται ότι κ. Μίλιμπαντ κάλεσε τη Ρωσία να τηρήσει τις συμφωνίες Μεντβέντεφ - Σαρκοζί και να αποσύρει τις δυνάμεις της από τη ζώνη διαμάχης ούτως ώστε να μπορέσουν να εγκατασταθούν εκεί οι «ανθρωπιστικές δυνάμεις».
«Το σχέδιο ψηφίσματος για την παράταση παραμονής της αποστολής του ΟΗΕ στην Υπερκαυκασία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, επειδή δεν λαμβάνει υπ’ όψη τις εξελίξεις της τελευταίας περιόδου», δήλωσε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για διεθνείς υποθέσεις της ρωσικής Δούμας Μιχαήλ Μαργκέλοφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ-Νόβοστι σε ξεχωριστό τηλεγράφημα.

ΠΓΔΜ 2: προτείνουν "κυβερνητικό συνασπισμο" για απόφαση ονόματος

Την ιδέα του ευρέος συνασπισμού, δηλαδή της σύστασης μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών η οποία θα αναλάβει την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, υποστηρίζει σήμερα με άρθρο γνώμης που δημοσιεύει στην τακτική του στήλη στην εφημερίδα Dnevnik και ο καθηγητής και υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου (SDSM) Λιούμπομιρ Φρτσκόβσκι, προσθέτοντας, στην προσέγγισή του, ότι ένας τέτοιος συνασπισμός θα προφυλάξει τη χώρα από τις αυξημένες διεθνοτικές εντάσεις:
Σύμφωνα με τον κ. Φρτσκόβσκι, η Κυβέρνηση του κ. Γκρούεβσκι ακολουθεί μια αλαζονική και ανεύθυνη εθνοκεντρική πολιτική η οποία ενδέχεται να προκαλέσει εσωτερική αποσταθεροποίηση της πολυπολιτισμικής κοινωνίας της πΓΔΜ. Ο εθνοτικός εθνικισμός του VMRO-DPMNE, επισημαίνει ο αρθρογράφος, είναι επίσης η αιτία που υποχωρεί διεθνώς η πολιτική αξιοπιστία της πΓΔΜ. Ο κ. Φρτσκοβσκι εκτιμά ότι η αρνητική αυτή πορεία θα πρέπει να ανακοπεί μέσω της σύστασης ενός ευρέος κυβερνητικού συνασπισμού (κατά το πρότυπο του 2001, όπως επισημαίνει) με τη συμμετοχή τεχνοκρατών, αποκλειστική εντολή της οποίας θα είναι η εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της περί την ονομασία διένεξης με την Ελλάδα προκειμένου η πΓΔΜ να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και να λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Ο ευρύς κυβερνητικός συνασπισμός, καταλήγει ο αρθρογράφος, θα βάλει φρένο στον εθνοτικό εθνικισμό της παρούσας Κυβέρνησης, ο οποίος καταστρέφει τον πολυεθνοτικό χαρακτήρα της χώρας και συνιστά κίνδυνο επιβίωσης τόσο για τη χώρα όσο και για το έθνος

ΠΓΔΜ: διαφώνησαν στη στρατηγική για τ' όνομα

Κατά τη χθεσινή τους συνεδρίαση, οι εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων της πΓΔΜ δεν κατόρθωσαν να καταλήξουν σε ένα κοινώς αποδεκτό τελικό κείμενο όσον αφορά το «Σχέδιο Κρατικής Στρατηγικής για την επίλυση της περί την ονομασία της ‘Μακεδονίας’ διένεξης με την Ελλάδα» Σύμφωνα με τα περισσότερα σχετικά δημοσιεύματα και ρεπορτάζ, η αποτυχία οφείλεται κυρίως στην άρνηση του κυβερνώντος VMRO-DPMNE να δεχθεί τροπολογία που ζητήθηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Το νέο αλβανικό κόμμα του Ίμερ Σελμάνι ζήτησε το Σχέδιο Στρατηγικής να περιλαμβάνει εγγυήσεις «για τον πολυεθνικό χαρακτήρα του κράτους». Η προσπάθεια ψήφισης ενός Σχεδίου Κρατικής Στρατηγικής για το όνομα, που υποστηρίχθηκε ευθέως από την αντιπολίτευση, απέτυχε (προς στιγμήν τουλάχιστον – βουλευτές τόσο της συμπολίτευσης όσο και της αντιπολίτευσης δηλώνουν ότι οι προσπάθειες θα συνεχιστούν) εξαιτίας ενός διεθνοτικού ζητήματος. Ταυτοχρόνως, εκπρόσωποι της σλαβομακεδονικής αντιπολίτευσης έσπευσαν να καταγγείλουν ότι επρόκειτο για «συπμαιγνία» του VMRΟ-DPMNE με την «εκλεκτή του» Νέα Δημοκρατία προκειμένου να μην ψηφιστεί τελικά το Σχέδιο Στρατηγικής. [πηγή: τ/σ A1]
Δημοσιογραφικές πληροφορίες και υποθέσεις σχετικά με την δρομολογούμενη, όπως υποστηρίζεται, από τον πρωθυπουργό κ. Γκρούεβσκι συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας στην Κυβέρνηση της πΓΔΜ επανέρχονται τακτικά μετά την εκλογική αναμέτρηση του Μαρτίου/Απριλίου (που ανέδειξε τον ηγέτη της Νέας Δημοκρατίας ως ισχυρή προσωπικότητα στην αλβανική πολιτική σκηνή). Οι υποθέσεις αυτές προκαλούν την έντονη αντίδραση του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUi και την ανοιχτή αντιπαράθεση με τη Νέα Δημοκρατία σχετικά με το ποιος διαθέτει τη νομιμοποίηση της αλβανικής ψήφου Είναι ωστόσο χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά εχθές (ενώ δηλαδή το VMRΟ-DPMNE καταγγελλόταν για «συμπαιγνία» με τη Νέα Δημοκρατία) στην αντιπαράθεση των δύο αλβανικών κομμάτων παρενέβη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Ντουράκι, προκειμένου να υποστηρίξει το DUI ως κυβερνητικό εταίρο και να καταγγείλει τον Ίμερ Σελμάνι για εξυπηρέτηση προσωπικών συμφερόντων.

Barosso: δύσκολος δρόμος για την επενεκλογή

Ανταπόκριση του Martin Winter από Λουξεμβούργο δημοσιεύεται στη σημερινή Süddeutsche Zeitung με τον τίτλο «Μετ’ εμποδίων ο δρόμος για τη δεύτερη θητεία» και τον υπότιτλο «Οι κυβερνήσεις της Ε. Ε., θέλουν να παραμείνει ο José Manuel Barrosso στη θέση του Προέδρου της Επιτροπής, θα πρέπει, όμως, πρώτα να πείσουν το Κοινοβούλιο».
Από τη χθεσινή Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο δεν προέκυψε κάποιο όνομα για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι σαφές ότι ο νυν Πρόεδρος José Manuel Barroso θέλει να παραμείνει στη θέση του. Είναι, επίσης, βέβαιο, ότι το αυτό επιθυμούν και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Για το λόγο αυτό έχει αναπτυχθεί ένα έντονο παρασκήνιο προώθησης της σιωπηρής μέχρι στιγμής υποψηφιότητας Barroso και δεν αναμένεται να υπάρξει επίσημη πρόταση μέχρι να έχει εξασφαλιστεί η απαραίτητη πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο.
Στο Συμβούλιο η εκπροσώπηση των συντηρητικών και των χριστιανοδημοκρατών είναι πλειοψηφική. Στο Ευρωκοινοβούλιο υπερτερεί, επίσης, αριθμητικά το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Ακόμη, όμως, και με τις ψήφους των Φιλελευθέρων δεν συγκεντρώνεται ο απαραίτητος αριθμός για την εκλογή Barroso. Η εκλογή του θα θεωρούνταν βέβαιη, εάν τον στήριζαν και οι Σοσιαλιστές. Ο επικεφαλής, ωστόσο, της παράταξης αυτής στο Ευρωκοινοβούλιο, Martin Schulz (SPD), απέτρεψε τους συναδέλφους του από κάτι τέτοιο. Οι Πράσινοι, οι οποίοι επέστρεψαν δυναμικά στο Ευρωκοινοβούλιο, εργάζονται υπό τον Γάλλο Daniel Cohn-Bendit προς την κατεύθυνση εναλλακτικών υποψηφιοτήτων. Αυτές μπορεί να μην έχουν πιθανότητες εκλογής, μπορούν, όμως, να δημιουργήσουν ένα ισχυρό συνασπισμό του «‘Οχι» απέναντι στην υποψηφιότητα Barroso.
Εάν δεν σταθεί δυνατό να εξασφαλιστεί η απαραίτητη πλειοψηφία για τον Barroso μεταξύ της Συνόδου Κορυφής Ιουνίου και την εναρκτήρια συνέλευση του Ευρωκοινοβουλίου, το θέμα θα παραπεμφθεί για το φθινόπωρο με τον ορισμό των νέων Επιτρόπων. Η παράταση αυτή δεν ευνοεί αναγκαστικά τον Barroso, για την εκ νέου υποψηφιότητα του οποίου δεν υπήρξε ιδιαίτερη ανταπόκριση από όλα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ούτε η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel και ο Γάλλος Πρόεδρος Nicolas Sarkozy στήριξαν με ενθουσιασμό τον Barroso. «Μάλλον, όμως, θα αναλάβει εκ νέου τη θέση, καθώς δεν υπάρχει κανένας άλλος», λέει μέλος του ΕΛΚ.
Ακόμη και σε περίπτωση εκλογής του από το Ευρωκοινοβούλιο, ο Barroso μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπίσει εκ νέου δυσκολίες, όταν έρθει η ώρα το Κοινοβούλιο να αποφανθεί το προσεχές φθινόπωρο επί του συνόλου των νέων Επιτρόπων – συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου αυτών.