17 Ιουν 2009

Απέτυχε και στον ΟΗΕ η έκδοση ψηφίσματος για Γεωργία

«Τα μέλη της αποστολής του ΟΗΕ στη Γεωργία, ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν το έδαφός της, λόγω της λήξης της εντολής παραμονής τους», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ, που επικαλείται το γεωργιανό τηλεοπτικό κανάλι «Ίμεντι». Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό, τα μέλη του Γραφείου της Αποστολής του ΟΗΕ στην Τιφλίδα δεν σχολιάζουν την κατάσταση, ενώ στο Γραφείο στην πόλη Ζουγκντίντι το προσωπικό ετοιμάζεται για αναχώρηση.
Σύμφωνα με τη γεωργιανή ιστοσελίδα www.apsny.ge «οι ΗΠΑ εξέφρασαν μεγάλη απογοήτευση» για την αδυναμία του Σ.Α. του ΟΗΕ να εγκρίνει το ψήφισμα για την παράταση της εντολής παραμονής της αποστολής του ΟΗΕ στη Γεωργία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ότι από σήμερα και ώρα 8:00, η αποστολή του ΟΗΕ στην Τιφλίδα να διακόψει τις εργασίες της.
«Η Ρωσία ασκώντας το δικαίωμα βέτο για την παράταση της εντολής παραμονής της αποστολής του ΟΗΕ στη Γεωργία και την Αμπχαζία παρακωλύει την εγκαθίδρυση της ειρήνης στην Υπερκαυκασία και επιδιώκει να εξυπηρετήσει τα δικά της συμφέροντα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντάβιντ Μίλιμπάντ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ-Νόβοστι.
Η υιοθέτηση του ψηφίσματος δεν κατέστη δυνατή, υπενθυμίζει το πρακτορείο ειδήσεων, λόγω του βέτο της Ρωσίας, ενώ το ψήφισμα υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Γερμανία, την Αυστρία, την Τουρκία, την Κροατία. Η Κίνα, η Λιβύη, η Ουγκάντα, και το Βιετνάμ έκαναν αποχή.
Σημειώνεται ότι κ. Μίλιμπαντ κάλεσε τη Ρωσία να τηρήσει τις συμφωνίες Μεντβέντεφ - Σαρκοζί και να αποσύρει τις δυνάμεις της από τη ζώνη διαμάχης ούτως ώστε να μπορέσουν να εγκατασταθούν εκεί οι «ανθρωπιστικές δυνάμεις».
«Το σχέδιο ψηφίσματος για την παράταση παραμονής της αποστολής του ΟΗΕ στην Υπερκαυκασία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, επειδή δεν λαμβάνει υπ’ όψη τις εξελίξεις της τελευταίας περιόδου», δήλωσε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για διεθνείς υποθέσεις της ρωσικής Δούμας Μιχαήλ Μαργκέλοφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ-Νόβοστι σε ξεχωριστό τηλεγράφημα.