8 Οκτ 2009

Σχόλια για ΥΠΕΞ- 37

Επιτέλους, η παράδοση του υπουργείου Εξωτερικών συνετελέσθη. Η Ντόρα Μπακογιάννη απομακρύνθηκε από την Βασιλίσσης Σοφίας και χωρίς να ελπίζουμε σε κάτι πολύ καλύτερο, εντούτοις δεν θα ήταν άσκοπο να γίνει…. Αγιασμός! Βέβαια δεν πολυπιστεύει σε τέτοιου είδους διαδικασίες το νέο «τιμ» του ΥΠΕΞ, αλλά φοβούμεθα πως συντόμως θα αναγκαστούν να πιστέψουν στην ανάγκη να προστρέξουν στην δύναμή του για να γλυτώσουν από τα δεινά που μας αναμένουν σαν χώρα κι εκείνους σαν μέλη αυτής της κυβέρνησης. Αλλά την απομάκρυνση της κας Μπακογιάννη πρέπει κάπως να την εορτάσουμε! Κι ας ακούστηκε να μονολογεί αποχωρώντας ο Δ. Ζαφειριάδης πως «άντε πάμε να φύγουμε αφού έχουμε και τα δυο μας πόδια»!

  • Τώρα έρχεται βέβαια ο Γ.Π.. Δεν θα είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα στην εξωτερική πολιτική αλλά ίσως να είναι καλύτερα στην διοίκηση του υπουργείου μιας κι ακούγεται πως αφ υψηλού θα επιβλέπει ο Χ. Παμπούκης, που χαίρει εκτιμήσεως ανάμεσα σε διπλωματικούς. Στο μεταξύ επικεφαλής του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού και ΥΠΕΞ, τοποθετήθηκε ο πρέσβης κ. Παρασκευόπουλος. Ο πρέσβης έχει ξανά-ασχοληθεί με το άθλημα και το γνωρίζει. Άλλωστε με την πλάτη του Γιώργου, τοποθετήθηκε πρώτα στη Μόσχα και μετά στο Παρίσι… Επίσης με παρέμβαση του ΓΓ του ΠΑΣΟΚ και υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση (σας το είχα πει από τη Δευτέρα) αναλαμβάνει υπηρεσιακός Γενικός Γραμματέας για ένα διάστημα λιγότερο του έτους, ο πρέσβης Γιάννης Ζέππος που έρχεται από το Κάιρο. Ακούγεται, αλλά τίποτε δεν είναι επιβεβαιωμένο, ότι υπάρχει σκέψη εκ νέου για δημιουργία της θέσης του Γενικού Γραμματέα Διοίκησης. Άγνωστο για ποιόν…

Στην «σεμνή» τελετή αποχώρησης εμφανίστηκαν αρκετοί πρέσβεις, ίσως και πάρα πολλοί πρέσβεις από το εξωτερικό. Τους βρήκε η ψηφοφορία εδώ κι είπαν να μείνουν να θυμίσουν με την παρουσία τους ότι θέλουν να «υπηρετήσουν» τη νέα ηγεσία. Εντάξει κι αυτό μέσα στο παιχνίδι είναι…

· Από σήμερα αναμένεται και οι επιστροφή των αποσπασμένων στα άλλα υπουργεία ή θέσεις του Δημοσίου. Ευτυχώς, ο Κωνσταντίνος Μπίτσιος αποφάσισε να παραμείνει, ενώ δεν είναι βέβαιο αν αυτό θα ισχύσει και για τον Δ. Πλατή

Ανάμεσα στις ενδεχόμενες μεταβολές που θα προκύψουν σε βάθος χρόνου αλλά συντομότερα από το τέλος του χρόνου, είναι και η μεταφορά των Γραφείων Τύπου Εξωτερικού, από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης , που ανέλαβε την ευθύνη της ο Π. Γερουλάνος, στην οργανωτική δομή του Υπουργείου Εξωτερικών. Όμως οι υπηρετούντες υπάλληλοι θα συνεχίσουν να ανήκουν στη ΓΓΤ. Αυτό έχει συζητηθεί σε επίπεδο Γ. Παπανδρέου μου είπαν και το έχει βρει ορθό! Αναμένουμε να δούμε αν θα υλοποιηθεί…

· Άλλο πλάνο που ενδεχομένως να υλοποιηθεί είναι σύνταξη εκθέσεων και αναλύσεων ζητημάτων που άπτονται της Εξωτερικής Πολιτικής σε εκτός υπουργείου Ινστιτούτα και στη συνέχεια η μελέτης τους, προσαρμογή και εφαρμογή τους από τη διπλωματική υπηρεσία. Είναι και ένας τρόπος να ενισχυθούν οικονομικά το ΙΣΤΑΜΕ, το ΕΛΙΑΜΕΠ, το ΙΔΟΣ, κ.ά. Σε κάποιο από αυτά παραμένει ο Νίκος Κοτζιάς με τον εμφανιζόμενο ως ειδικό στα ενεργειακά και ρωσικά, κ. Φίλη, ενώ ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί πως θα χρησιμοποιηθεί ο κ. Στεφάνου, συνταγματολόγος από το Γραφείο του καθηγητή και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπαδημητρίου, που χάθηκε πρόωρα…

Επίσημη επίσκεψη Γκιουλ στο Βελιγράδι

Την επίσκεψη του τούρκου προέδρου, Αμπντουλάχ Γκιούλ, στη Σερβία στα τέλη Οκτωβρίου, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Μλάντζαν Ντίνκιτς, από την Κωνσταντινούπολη όπου βρίσκεται με την ευκαιρία της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Ντίνκιτς εξέφρασε την ελπίδα ότι κατά την επίσκεψη Γκιούλ θα υπογραφεί συμφωνία συνεργασίας στον τομέα των συγκοινωνιακών υποδομών στο Σαντζάκι, παρόμοια με εκείνη που υπεγράφη πρόσφατα μεταξύ Σερβίας και Κίνας. Παράλληλα, ο κ. Ντίνκιτς συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Turk Eximbank, Αχμέτ Κιλίκογλου, προκειμένου να συζητήσουν λεπτομέρειες για τη χρηματοδότηση της κατασκευής του οδικού δικτύου στο Σαντζάκι, συνολικής αξίας 30 εκ. δολαρίων. Όπως έγινε γνωστό, η Turk Eximbank αναλαμβάνει το 85% της χρηματοδότησης του έργου.

Νέο Δόγμα Στρατηγικής & Ασφάλειας της Σερβίας

Την αναγκαιότητα ένταξης της Σερβίας στο ΝΑΤΟ αλλά και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς, επανέλαβε ο υπουργός Άμυνας Ντράγκαν Σουτάνοβατς, παρουσιάζοντας στη Βουλή τη «ζωτικής σημασίας για τη Σερβία» Εθνική Στρατηγική Άμυνας και Ασφάλειας, που «για πρώτη φορά θα αποκτήσει η χώρα από την ανεξαρτησία της». Ο σέρβος ΥΠΕΘΑ επεσήμανε, επιπλέον, τα εξής: «Ο δρόμος για το ΝΑΤΟ είναι μακρύς. Κατ’ αρχάς πρέπει να προηγηθεί ενημέρωση των πολιτών για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της ένταξης. Ωστόσο, δεν μπορούμε να είμαστε ενάντια στο ΝΑΤΟ και παράλληλα να διατηρούμε φιλικές σχέσεις με την Ελλάδα, τη Ρουμανία και την Ισπανία, χώρες μέλη της Συμμαχίας. Ο κόσμος δεν ανέχεται αυτή την υποκρισία». Ο κ. Σουτάνοβατς, διευκρίνισε ότι η «ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ. Πρόκειται για δύο διαφορετικές διαδικασίες, μέσα από τις οποίες επιβεβαιώνεται η πολιτική και κοινωνική ωριμότητα της χώρας».

Ο σέρβος υπουργός, αναφερόμενος στη Στρατηγική Άμυνας και Ασφάλειας, υπογράμμισε ότι συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό του αμυντικού δόγματος και των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. «Η Σερβία αυτή τη στιγμή απειλείται από τη μονόπλευρη ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, καθώς φαινόμενα εθνικιστικής ή θρησκευτικής βίας διαταράσσουν την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής», συμπληρώνοντας ότι η Σερβία, όπως και άλλες χώρες, βρίσκεται αντιμέτωπη με την τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα, τη διαφθορά, την παράνομη διακίνηση ανθρώπων και τοξικών ουσιών.

Τα Σκόπια ελπίζουν στο... ΠΑΣΟΚ

Σε δημοσίευμα της ημιεπίσημης εφημερίδας των Σκοπίων, Nova Makedonija, αναφέρεται ότι το ΠΑΣΟΚ θα εξετάσει επισταμένως τις τελευταίες δύο Εκθέσεις των Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου της Ευρώπης, μέσω των οποίων ζητείται από την Ελλάδα να αναγνωρίσει τα δικαιώματα της “μακεδονικής μειονότητας” στη χώρα. Το κόμμα που σημειώσε νίκη στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, σημειώνεται στο δημοσίευμα, δεσμεύτηκε για το ανωτέρω με επιστολή προς την Ελληνική Επιτροπή του Ελσίνκι για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στην επιστολή του Τομέα για τα ανθρώπινα δικαιώματα του κόμματος του νέου Έλληνα Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, σημειώνεται ότι οι Εκθέσεις των δύο αυτών διεθνών Οργανισμών πρέπει να εξετασθούν επισταμένως, διότι είναι σημαντικές για την προστασία των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων. Ωστόσο, προστίθεται στο δημοσίευμα, το ΠΑΣΟΚ σε κανένα σημείο της επιστολής του δεν δεσμεύεται ότι θα ξεκινήσει διάλογο με τη “μακεδονική μειονότητα”, όπως ζητείται στις Εκθέσεις των δύο προαναφερόμενων διεθνών Οργανισμών. Το κόμμα του κ. Παπανδρέου στη επιστολή αυτή εμμένει στις υποσχέσεις που περιλαμβάνονται στο προεκλογικό πρόγραμμα σχετικά με την καταπολέμηση της πολιτικής διακρίσεων έναντι των Roma και την αλλαγή της μεταναστευτικής πολιτικής, ενώ όσον αφορά στους “Μακεδόνες” δεν γίνεται καμμία αναφορά. Ο Παναγιώτης Δημητράς, Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής του Ελσίνκι, αναφέρει η “Nova Makedonija”, εμφανίζεται απαισιόδοξος όσον αφορά στην τήρηση των συστάσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης και του ΟΗΕ σχετικά με τη “μακεδονική μειονότητα” εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ. Και από το «Ουράνιο Τόξο», αναφέρει η ε/φ, θεωρούν ότι παρά την αλλαγή στην ηγεσία της Ελλάδας και τις δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ ότι θα εξετάσει τις Εκθέσεις των διεθνών Οργανισμών, «το ελληνικό κράτος δεν είναι ακόμη ώριμο να παραχωρήσει δικαιώματα στους “Μακεδόνες”». Από την Ελληνική Επιτροπή του Ελσίνκι, καταλήγει το δημοσίευμα, ενημέρωσαν ότι το κόμμα της ΣΥΡΙΖΑ καθώς και το ελληνικό κόμμα των Πρασίνων, είναι τα μοναδικά που συμφώνησαν με τις συστάσεις που συμπεριλαμβάνονται στις Εκθέσεις των Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Οι χώρες της Μπενελούξ εναντίον Μπλερ για την Προεδρία της ΕΕ

Η Ολλανδία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο εξέφρασαν χθες στις Βρυξέλλες τις επιφυλάξεις τους σε ό,τι αφορά στην ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Tony Blair για τη θέση του επικεφαλής του Συμβουλίου της Ε.Ε., αναφέρει άρθρο του Philippe Ricard στη LE MONDE (φύλλο 08.10.2009), με τίτλο: «Οι χώρες της Benelux δεν επιθυμούν τον Tony Blair στην προεδρία της Ε.Ε.».
Σε κοινή διακοίνωση τους, οι τρεις χώρες περιέγραψαν το προφίλ που θα πρέπει - κατά την άποψή τους- να διαθέτει ο μόνιμος πρόεδρος του Συμβουλίου της Ε.Ε., θέση που προβλέπεται από τη Συνθήκη της Λισσαβόνας. Σύμφωνα με την πρότασή τους, η εν λόγω προσωπικότητα «οφείλει να έχει αποδείξει την ευρωπαϊκή της δέσμευση και να έχει αναπτύξει ένα όραμα για το σύνολο των πολιτικών της Ε.Ε.», υπαινισσόμενοι με τον τρόπο αυτό, το γεγονός ότι η Μ. Βρετανία, Πρωθυπουργός της οποίας διετέλεσε ο Blair, δεν συμμετέχει στην ευρωζώνη, αλλά ούτε και στο χώρο Schengen.
Σύμφωνα τέλος, με Βέλγο διπλωμάτη, που ο συντάκτης επικαλείται, «το προφίλ που ευνοείται από τις χώρες του Benelux αποδεικνεύει ότι ο πρώην Πρωθυπουργός δεν αποτελεί την καλύτερη επιλογή για το συγκεκριμένο αξίωμα».

Αντιδράσεις στην προσέγγιση Τουρκίας - Αρμενίας

«Η διεθνής κοινότητα με επί κεφαλής τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ ελπίζουν ότι οι κυβερνήσεις της Αρμενίας και της Τουρκίας θα συμφωνήσουν για την πραγματοποίηση μιας ιστορικής προσέγγισης το ερχόμενο Σάββατο (10/10). Όμως ο πρόεδρος της Αρμενίας, Serzh Sarkisian, συναντάει μεγάλες αντιδράσεις από τους Αρμένιους της διασποράς»
Η Hammargren κατ αρχάς σημειώνει ότι ο πρόεδρος Sarkisian επισκέφθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο, το Παρίσι για να παρουσιάσει την σχεδιαζόμενη προσέγγιση με την Τουρκία, στους Αρμένιους του Παρισιού, οι οποίοι όμως τον αποδοκίμασαν αποκαλώντας τον «Προδότη». Παρόμοιες αντιδράσεις είχαν και οι Αρμένιοι στις άλλες χώρες -Νέα Υόρκη, Λος Άντζελας Βυρηττό –τις οποίες ο πρόεδρος της Αρμενίας επισκέφτηκε τις τελευταίες ημέρες- ενόψει της αναμενόμενης προσέγγισης με την Τουρκία, με την επανάληψη των διπλωματικών σχέσεων των δυο χωρών στις 10 Οκτωβρίου.
«Πολλοί από τους Αρμένιους της διασποράς -συνεχίζει η αρθρογράφος - είναι απόγονοι όσων επέζησαν την γενοκτονία στην Ανατολία το 1915 στην υπό διάλυση οθωμανική αυτοκρατορία. Οι Αρμένιοι της διασποράς είναι δυο φορές περισσότεροι από αυτούς που ζουν στην Αρμενία. Και όπως όλοι οι Αρμένιοι ανεξαιρέτως πιστεύουν, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η γενοκτονία της Ανατολίας ήταν η πρώτη προμελετημένη γενοκτονία του 20 αιώνα, από την οποία πήρε μαθήματα ο Χίτλερ. Όμως η Επίσημη Τουρκία δεν παραδέχεται την εν λόγω ιστορική περιγραφή, ενώ ο Tayyip Erdogan δηλώνει ότι τα γεγονότα θα εξεταστούν από τους ιστορικούς και όχι από το κοινοβούλιο».
Αντίθετα, συνεχίζει η Hammargren, η αρμενική μειονότητα της Istanbul (sic), 60.000 περίπου τους οποίους η ίδια συνάντησε, είναι όλη υπέρ της εξομάλυνσης των σχέσεων Αρμενίας - Τουρκίας. Πολύ ενθαρρυντικό για αυτούς ήταν το γεγονός ότι περίπου 200.000 Τούρκοι διαδήλωσαν κατά της δολοφονίας του Αρμένιου δημοσιογράφου του Hant Dink, φωνάζοντας «Είμαστε όλοι μας Αρμένιοι» .
Είναι κάτι που δεν θα το ξεχάσω ποτέ, είπε στην Hammargren ένας Αρμένιος που ζει με μουσουλμανικό όνομα και μόνο εμπιστευτικά ομολογεί ότι είναι Αρμένιος.
«Αυτή ήταν η στρατηγική της γιαγιάς του που επέζησε την γενοκτονία», καταλήγει το άρθρο της SvD.