26 Νοε 2009

Δρούτσας: Όχι στις διμερείς για λύση στην ονομασία της ΠΓΔΜ

Για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Γκρουέφσκι στις Πρέσπες και το θέμα της ονομασίας έχουμε κάποια εξέλιξη απάντησε χθες ο ανυπεξ Δημ. Δρούτσας, μετά τη συνάντησή του στις Βρυξέλλες, με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, κ Ράσμουσεν. Τόνισε:
« Θα επαναλάβω μόνο, μια μέρα μετά από τη συζήτηση που είχαμε και στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων στη Βουλή, ότι η επιστολή του Έλληνα Πρωθυπουργού προς τον κ. Ερντογάν ετοιμάζεται και πολύ σύντομα θα επιδοθεί στην τουρκική πλευρά.
Σε ό,τι αφορά στη συνάντηση των Πρεσπών, να επαναλάβω για άλλη μια φορά ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Έλληνα Πρωθυπουργού να συνεχίσουμε μια πρωτοβουλία την οποία είχε πάρει η Ελλάδα πριν από 10 χρόνια για την περιβαλλοντική συνεργασία στην περιοχή των Πρεσπών μεταξύ των τριών χωρών, Ελλάδας, Αλβανίας και ΠΓΔΜ. Όπως ξέρετε, τα θέματα περιβάλλοντος είναι στο επίκεντρο της πολιτικής της νέας Κυβέρνησης και στο επίκεντρο του σκεπτικού του Πρωθυπουργού και ενόψει της Συνόδου Κορυφής για τις κλιματικές αλλαγές στην Κοπεγχάγη. Αυτή η πρωτοβουλία έχει τη σημασία της. Θα επαναλάβω, για μια ακόμη φορά, αυτό που τόνισα χθες και από το βήμα της Επιτροπής της Βουλής, ότι δηλαδή είναι αυτονόητο σε μια συνάντηση μεταξύ των δύο Πρωθυπουργών της Ελλάδας και των Σκοπίων, ότι θα υπάρξει, εάν αυτό τεθεί και μια συζήτηση γύρω από το θέμα της ονομασίας. Αλλά επιτρέψτε μου, για να μην υπάρξει ούτε το ίχνος δυνατότητας για παρερμηνείες, για άλλη μια φορά να τονίσω ότι η μόνη διαδικασία για την επίλυση του θέματος και τις διαπραγματεύσεις για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ είναι το πλαίσιο του ΟΗΕ. Επαφές όμως μεταξύ των δύο χωρών και επαφές ακόμη και στο επίπεδο των δύο Πρωθυπουργών εμείς πιστεύουμε ότι δεν βλάπτουν, ίσα-ίσα μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση και στη διαδικασία στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Θέλω να ελπίζω ότι αυτή η πρωτοβουλία του Έλληνα Πρωθυπουργού θα συμβάλει στο να ανταποκριθεί και η πλευρά των Σκοπίων, η πολιτική ηγεσία των Σκοπίων με εποικοδομητικό πλέον πνεύμα, στη συζήτηση, στη διαδικασία, στην αναζήτηση της λύσης της ονομασίας της ΠΓΔΜ
».

Ανησυχίες Μόσχας για δράση ΝΑΤΟ σε Αφγανιστάν

Η Ρωσία, που "ανησυχεί" για τα σχέδια του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, πρότεινε στις χώρες της Ατλαντικής Συμμαχίας δύο ειδικές συνόδους, στις αρχές του 2010 για την τρομοκρατία και το λαθρεμπόριο ηρωίνης στη χώρα αυτή, δήλωσε σήμερα ο ρώσος πρεσβευτής στο ΝΑΤΟ. "Ελπίζουμε ότι θα πραγματοποιήσουμε δύο συνόδους στις οποίες θα συμμετάσχουν και εμπειρογνώμονες, και ειδικοί για το Αφγανιστάν", δήλωσε ο Ντμίτρι Ρογκοζίν κατά το τέλος του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας με τους συναδέλφους του των 28 χωρών του ΝΑΤΟ.
Για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, πρότεινε "την πραγματοποίηση στα τέλη Ιανουαρίου ενός Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας διευρυμένου με εμπειρογνώμονες", με την παρουσία, εκτός από τους πρέσβεις, "και εκπροσώπων των Ομοσπονδιακών Υπηρεσιών Ασφαλείας" της Ρωσίας και των ομολόγων τους από τις δυτικές χώρες.
Για το λαθρεμπόριο οπίου και ηρωίνης στο Αφγανιστάν, το οποίο είναι μακράν ο μεγαλύτερος παραγωγός, ο κ. Ρογκοζίν προσφέρθηκε να οργανώσει μια άλλη παρόμοια σύνοδο, τον Φεβρουάριο. "Μπορώ να σας επιβεβαιώσω ήδη τη συμμετοχή του επικεφαλής της υπηρεσίας μας καταπολέμησης των ναρκωτικών Βίκτορ Ιβανόφ", δήλωσε.
"Ανησυχούμε πολύ για το λαθρεμπόριο της ηρωίνης, ένα όπλο μαζικής καταστροφής, που επιτρέπει τη χρηματοδότηση των Ταλιμπάν", είπε, επικρίνοντας εμμέσως τους Δυτικούς για το ότι δεν μπόρεσαν να το σταματήσουν, παρά τις "χιλιάδες στρατιώτες τους" στο Αφγανιστάν.
Ο κ. Ρογκοζίν εξέφρασε επίσης τη γενική "ανησυχία" της χώρας του, όπως είπε, για το θέμα της έλλειψης διαφάνειας προς τη Μόσχα των σχεδίων του ΝΑΤΟ για το Αφγανιστάν. "Θα πρέπει να έχουμε μια γενική επισκόπηση των δραστηριοτήτων των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν. Θέλουμε να είμαστε ενήμεροι για τη στρατηγική τους", σημείωσε.

Η δικαιολογία για την απουσία Κλίντον στον ΟΑΣΕ

Η αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον και ο υπουργός Αμύνης Ρόμπερτ Γκέιτς αναμένονται για ακρόαση στο Κογρκέσο στις 2 Δεκεμβρίου με θέμα την αμερικανική στρατηγική στο Αφγανιστάν, μία ημέρα αφότου ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα έχει πιθανόν ανακοινώσει την αποστολή επιπλέον δυνάμεων στην ασιατική χώρα.
Οι Κλίντον και Γκέιτς θα παρουσιασθούν την ερχόμενη Τετάρτη στις 13.30 (20.30, ώρα Ελλάδος) στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων έχοντας στο πλευρό τους τον αρχηγό του γενικού επιτελείου δυνάμεων ναύαρχο Μάικλ Μάλεν, ανακοινώθηκε από την επιτροπή. Υπενθυμίζουμε ότι η κα Κλίντον επρόκειτο να συμμετάσχει στις εργασίες του ΟΑΣΕ που συνέρχεται στην Αθήνα την 1η και 2α Δεκεμβρίου αλλά προτίμησε να παραμείνει στις ΗΠΑ, καθώς η χώρα της τελευταία δείχνει σοβαρά σημάδια έλλειψης ενδιαφέροντος για τον ΟΑΣΕ καθώς δεν μπορεί να τον ελέγξει απολύτως.