31 Αυγ 2009

Η συζήτηση των Τεχνικών του ΥΠΕΞ, μέρος 1ο

Εδώ και καιρό ξεκίνησε συζήτησε ανάμεσα στους τεχνικούς πληροφορικάριους του ΥΠΕΞ, για όλα τα προβλήματα που τους απασχολούν. Μια συζήτηση ζωντανή, αιχμηρή ως και επιθετική όπου όλοι, σχεδόν, βγάζουν τα εσώψυχα τους εναντίον όλων. Χωρίς παρεμβάσεις δικές μας, κρίσεις ή σχόλια, σας της μεταφέρω, προκειμένου να διαμορφώσετε μόνοι σας ιδέα για το τι συμβαίνει στον κλάδο, που κατά πολλούς θα έπρεπε να θεωρείται ο καλύτερα αμειβόμενος και ανεξάρτητος καθώς προωθεί μόνος του τις προαγωγές και μεταθέσεις. Λόγω της έκτασης των κειμένων, θα δημοσιευτεί μέρος τους σήμερα και τα υπόλοιπα αύριο και την Τετάρτη. Τα κείμενα έχουν ληφθεί από το μπλογκ ενός εκ των τεχνικών, οπότε ενδεχομένως να υπάρχουν κι άλλα κείμενα, σχετικά. Κι αυτά όμως δίνουν το μέτρο της συζήτησης στον κλάδο και το ΥΠΕΞ.

-----------------------------------------------------------------

1

Αναφερόμενος στο "Κάποτε και πολύ σύντομα, ... ο κλάδος μας θα είναι αυτός που θα παίρνει τις αποφάσεις..." θα μου επιτρέψετε να έχω μερικές αμφιβολίες. Όχι γιατί είμαστε άχρηστοι ή ανίκανοι (προς Θεού) αλλά γιατί ο τρόπος που λειτουργούμε εντός του ΥΠΕΞ μας οδηγεί σε σίγουρη απαξία, και εξηγούμαι:

Υποτίθεται ότι είμαστε επιστήμονες πληροφορικής. Η πληροφορική έχει επεκταθεί κατά τι τις 2-3 τελευταίες δεκαετίες, με αποτέλεσμα το αρχικό όλα-τα-σφάζω-όλα-τα-μαχαιρώνω να έχει διαδεχθεί η εξειδίκευση (π.χ. τεχνολογίες δικτύων, βάσεις δεδομένων, κλπ), και δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς στον κλάδο που να τα ξέρει όλα. Στις πρεσβείες που πηγαίνουμε καλούμαστε πέρα από βασική συντήρηση PC να διαχειριστούμε εφαρμογές και συστήματα (κάποιες/α έχουν μπεί, άλλες θα ακολουθήσουν). Η ύπαρξη ενός από "εμάς" σε κάποια πρεσβεία αποσκοπεί στην εύρυθμη λειτουργία της όσον αφορά αυτά τα συστήματα. Μόνο που όταν σκάσει κάτι, είναι πολύ πιθανό αυτός που θα είναι εκεί να μην ξέρει τι να κάνει με αυτό, γινόμενος επιεικώς ρεζίλι χωρίς να φταίει. Και αυξανομένων των παρομοίων περιστατικών, αργά αλλά σταθερά, έρχεται η προαναφερθείσα απαξία.

Όμως η συλλογική μας γνώση είναι αυτή που μετράει, εξ ου και η παρακάτω πρόταση, που θέτω τουλάχιστο προς συζήτηση (pls, όχι flame wars). Ενώ ο φουκαράς στην πρεσβεία δεν ξέρει τι να κάνει με αυτό που έσκασε, ο ΕΠΛ τρεις πρεσβέιες δεξιά ξέρει και πολύ καλά. Δεν θα ήταν λογικό λοιπόν να παύσουν οι θέσεις εξωτερικού με τη μορφή που έχουν τώρα πριν μας παύσουν κάποιοι άλλοι ή μας υποβιβάσουν σε απλούς γραφιάδες; Η συλλογική μας γνώση όπως είπα καλύπτει ό,τι ανάγκη ήθελε προκύψει. Αλλά δεν είναι δυνατό να έχει κάθε πρεσβεία κι από 4 ή 5 ΕΠΛ. Αν όμως δημιουργούνταν 15 ή 20 ή όσοι χρειάζονται κόμβοι, και ομάδες ΕΠΛ βρίσκονταν σε αυτούς τους κόμβους αντί των πρεσβειών, στους κόμβους τουλάχιστο θα υπήρχε η συλλογική γνώση. Και αν ο κάθε κόμβος κάλυπτε μια περιοχή που περιλαμβάνει έναν αριθμό πρεσβειών, θα μπορούσε ο/οι ειδικός/οί για κάθε περίπτωση να πάρει/ουν ένα αεροπλάνο, τρένο, καράβι, και να πάει/νε να το φτιάξει/ουν. Κατ'αυτόν τον τρόπο και τις γνώσεις μας αξιοποιούμε πραγματικά και προσφέρουμε μια υπηρεσία που είναι πραγματικά χρήσιμη.

Στην τελική ας δούμε πώς δουλεύουν οι άλλες πρεσβείες. Πόσες ευρωπαϊκές χώρες έχουν επιστήμονα πληροφορικής να πληρώνεται για να στέλνει fax και τηλεγραφήματα και να κάνει αρχείο και οικονομικά; Κάποια στιγμή σε 5, 10 χρόνια θα το πάρουν είδηση τι γίνεται και όσοι είμαστε ακόμα εκείνη την εποχή στο ΥΠΕΞ θα υποφέρουμε.

Gerasimos Melissaratos

-----------------------------------------------------------------

2

Είπα ότι θα κρατηθώ αυτή τη φορά και δεν θα πάρω θέση, αλλά δεν θα το αντέξω και έτσι για να μην πιέζομαι σας γράφω και τις δικές μου απόψεις.

Αρχίζοντας από το τέλος, πιστεύω ότι ο σεβασμός κερδίζεται βάση της συμπεριφοράς, του χαρακτήρα, των γνώσεων, των ανθρωπίνων σχέσεων. Δεν κερδίζεται αυτόματα με την απόκτηση κάποιου βαθμού Γ' Β' ή Α'. Και για αποφυγή παρεξηγήσεων, για όσους δεν με γνωρίζουν, ανήκω στην "νέα" γενιά μηχανικών, που έχω δείξει σεβασμό σε "παλαιούς" "νέους" και "νεότερους" συναδέλφους, σε κάθε έναν για κάποιο χαρακτηριστικό της οντότητας τους.

Θυμάμαι αμυδρά το σχόλιο του συναδέλφου Ουλάσογλου, περί της αξίας μας και της ανταποδοτικής χειρονομίας της ηγεσίας του ΥΠΕΞ, που μας έδωσε το επίδομα.

Προσωπικά, θα συμφωνήσω με τον συνάδελφο Φωτιάδη (είναι σειρά μου). Κε Ουλάσογλου, θα είδατε πως πέρασε το νομοσχέδιο για αυτό το επίδομα... Σε συζήτηση για αλλαγές του νόμου περί μεταφραστικής. Δηλαδή στα κρυφά. Δεν είδα καμία Υπουργό να αναφέρει την αξία των μηχανικών του ΥΠΕΞ κλπ κλπ. Έστω ότι αυτό έγινε για να μην αντιδράσει ο Έλληνας φορολογούμενος. Το πήραν τελικά και οι λοιποί κλάδοι του ΥΠΕΞ. Να δεχτώ ότι βοηθήσαμε με την σκληρή δουλειά μας και τους υπολοίπους κλάδους? Ίσως επειδή σε λίγες Πρεσβείες όταν χρειαστεί κάνουμε και την δουλειά των υπολοίπων? Αν ναι να μου το πείτε (όσοι συμφωνείτε) για να ζητήσω να με ευχαριστήσουν οι συνάδελφοι μου στην Πρεσβεία που δεν είναι μηχανικοί ούτε διπλωματικοί. Τέλος πιστεύει κανένας μας, αν διαβάσει το τίτλο αυτού του επιδόματος, ότι αφορά την ανταμοιβή στο έργο των Μηχανικών? Μας το έδωσαν γιατί "αναγκαζόμαστε" να βγούμε στο εξωτερικό. Από συναδελφική υποχρέωση δίνουμε το 8% αυτού και στους συναδέλφους του κέντρου και στο τέλος του χρόνου θα δώσουμε και ένα μεγαλύτερο ποσοστό στην εφορία. Παρόλα αυτά, χωρίς να ξέρω λεπτομέρειες, ευχαριστώ όσους ενεπλάκησαν για να το πάρουμε, όχι οι μηχανικοί αλλά όλοι οι λοιποί υπάλληλοι του ΥΠΕΞ. Χάρηκα που το είδα, με βοήθησε οικονομικά, δεν θα μπορέσω ποτέ όμως να το χρησιμοποιήσω για να αναδείξω το έργο μας.

Για το δεύτερο θέμα με τον συνάδελφο από την Κωνσταντινούπολη (και αυτός σειρά μου είναι) έχω να πω ότι ο ρόλος μας και το έργο μας κρίνεται από τον εκάστοτε Προϊστάμενο. Τι είπε ο χριστιανός? Ότι ψάχνουν να του βρουν και άλλα καθήκοντα για να μην κάθεται. Πόσο χρόνο πιστεύετε ότι θέλει ένας απόφοιτος ΑΕΙ, ή πολυτεχνείου για να στείλει έναν αριθμό από φαξ? Ναστήσει ένα μηχάνημα? να κάνει ενημέρωση της βάσης των αντιικών προγραμμάτων? Τον είδαν αραχτό και του είπαν κάνε οικονομικά. Για μερικούς η δουλειά μετριέται με την παραγωγή. Πέρασα 10 αιτήσεις σήμερα... Ο μηχανικός κάθεται και σκέφτεται πως αυτές οι 10 αιτήσεις που απαίτησαν Χ χρόνο από Ψ εργαζόμενους θα εισέρχονται στο σύστημα αυτόματα. Από προσωπική εμπειρία, σε μια Πρεσβεία λειτούργησα ως μηχανικός και παράλληλα έκανα τα οικονομικά, διαβατήρια, θεωρήσεις, εβδομαδιαίο δελτίο, διάβαζα 3 εφημερίδες και παρακολουθούσα συναντήσεις κλπ. Στη τωρινή Πρεσβεία μου ζητήθηκε να στέλνω φαξ και τηλεγραφήματα. ΣΤΟΠ. Προσωπικά ένοιωθα πιο αναβαθμισμένος στην πρώτη περίπτωση, παρόλο που δεν έκανα σχεδόν τίποτα ως μηχανικός. Υπήρξε και άλλο παράδειγμα του συναδέλφου κου Κούτσικου. Άνοιξε την Πρεσβεία στη Μάλτα, έστησε υποδειγματικό δίκτυο, λειτούργησε ως επιτετραμμένος και όλα αυτά έπειτα από εισηγήσεις της Προϊσταμένης του. Ήταν το παράδειγμά μας για το ότι το μέλλον που οραματιζόμαστε ήρθε. Ήρθε τελικά άλλος Προϊστάμενος και θάφτηκε ο Βασίλης... Ναί και αυτός σειρά μου είναι.

Τρίτο θέμα, ο συνάδελφος Γεράσιμος Μελισσαράτος, (σωστά μαντέψατε και αυτός σειρά μου είναι), ξέρει γιατί παρακαλεί να μην του ορμήξουμε. Η πρόταση του είναι ριζοσπαστική. Έχει πολλά ρίσκα, δεν θα υποστηριχτεί ποτέ, μαλλον ούτε και από εμένα, ΑΛΛΑ συμφωνούμε αρκετοί ότι αυτό είναι το μοντέλο όπου ο Μηχανικός μεγαλουργεί και δημιουργεί.

Άλλοι της σειράς των νέων μηχανικών που μας φωνάζουν τεχνικούς και σήμερα σχολίασαν αρνητικά την νέα εφαρμογή σάρωσης δαχτυλικών αποτυπωμάτων. Αντιθέτως κάποιοι με περισσότερα χρόνια στο χώρο την είδαν ως αναβάθμιση του ρόλου μας. Ποιος μηχανικός αισθάνεται υπερήφανος όταν του επιβάλουν να χρησιμοποιήσει ένα εργαλείο για το οποίο δεν του ζητήθηκε η γνώμη του. Και είμαι σίγουρος ότι δεν ζητήθηκε η γνώμη των μηχανικών του ΥΠΕΞ ή των μονάδων ανάπτυξης εφαρμογών ή όπως αλλιώς λέγονται, γιατί από τα λεγόμενα σας η εφαρμογή είναι για κλάματα.

Προσέξτε και το εμαιλ του κου Καμπουράκη. (Αυτός είναι και σειρά μου και κουμπάρος μου) Είναι αυτό που αισθάνεται κάθε νέος συνάδελφος, για τα δρώμενα σε αυτό το τόπο και σε αυτό το Υπουργείο.

Αγαπητοί συνάδελφοι, είναι αλήθεια ότι πριν από χρόνια με αγώνες της εποχής εκείνης, οι παλαιότεροι από εμάς καταφέρατε να θεσπιστεί ο κλάδος στον οποίο υπηρετώ, και σας ευχαριστούμε για αυτό. Παραδέχομαι την ωριμότητα του κου Ουλάσογλου που διαισθάνεται ότι οι γνώσεις των νέων συναδέλφων είναι ίδιες ή περισσότερες από τις δικές του. Σκεφτείτε οι παλαιότεροι καλά τι θέλουμε να σας πούμε. Δεν είναι έλλειψη σεβασμού. Είναι αίτημα αλλαγής. Υπηρετούμε σε έναν κλάδο που οι εξελίξεις τρέχουν, και όπου η στασιμότητα είναι εχθρός μας.

Για το μέλλον του κλάδου πιστεύω ότι φωνή πρέπει να έχουν οι νέοι συνάδελφοι και όχι να παραμείνουμε στο τι συνέβαινε στο υπόγειο με τις ταινίες του ΤΕΛΕΞ.

Περιμένω την αναβάθμιση του ρόλου και του κλάδου μου γιατί αλλιώς θα μοιάζουμε με την Ελλάδα. Θα μιλάμε για το μεγαλείο της, 2500 χρόνια πριν αλλά δεν θα έχουμε τίποτα να δείξουμε από το παρόν.

Συγνώμη για το μέγεθος

Νίκος Αβραμίδης

-----------------------------------------------------------------

3

Κι εγώ με τη σειρά μου θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον "συνάδελφό" μας που φρόντισε να μεταφέρει το περιεχόμενο των συζητήσεων στη λίστα -ιδιαίτερα της αναφοράς του συναδέλφου Ν.Αβραμίδη που αφορούσε στο πρόσωπό μου- αυτούσια στον Πρέσβυ μου, προφανώς για να του πουλήσει "εξυπηρέτηση", οδηγώντας τον στο να με καλέσει πρωί πρωί (πριν προλάβω να ανοίξω καν υπολογιστή) και να μου ζητήσει το λόγο για τα όσα γράφτηκαν. Του είμαι πραγματικά υπόχρεος και είναι κρίμα γιατί ήταν μεταξύ των συναδέλφων που εκτιμούσα ιδιαίτερα.

Αφήνοντας την προσωπική πικρία κι ερχόμενος στο θέμα, νομίζω ότι όλοι πλέον έχουν συμφωνούν ότι χρειάζονται προτάσεις κι όχι αντιπαραθέσεις "παλιών"-"νέων", "μέσα"-"έξω", "γνωριζόντων"-"ασχέτων", "καλών"-"κακών", "μηχανικών"-"πληροφορικών", "ΑΕΙτζήδων"-"ΤΕΙτζήδων", "Πανεπιστημιακών"-"Ανωτερων Σχολών","Αφρικανομπαρουτοκαπνισμένων"-"Χλιδατοευρωπαίων" και δεν ξέρω τι άλλο.

Το εχω πει και παλιότερα στο Forum (forum.mfa.gr) το επαναλαμβάνω και πάλι: ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΜΑΣ ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ. Γι'αυτό ακριβώς και το να δείχνουμε την πόρτα της εξόδου "σε όποιον δεν του αρέσει", παρότι καθαρή λογική, είναι ΛΑΘΟΣ. Γιατί έτσι, στο τέλος ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ.

Όσον αφορά τις προτάσεις μου, πιστεύω ότι λίγο-πολύ θα συμφωνήσουν όλοι ότι έχουμε φτάσει πλέον σε σημείο καμπής και θα ήταν χρήσιμη από μέρους του Δ.Σ. μια πρωτοβουλία για την αλλαγή του Καταστατικού του Συλλόγου και την κατάθεση προτάσεων για το μέλλον του Κλάδου, με στόχο την αλλαγή του κλίματος.

Το παρόν Καταστατικό ψηφίστηκε το 1998 και μετά την αλλαγή του Οργανισμού (2 φορές) και των τεχνολογικών, συνδικαλιστικών, κοινωνικών, οικονομικών και άλλων δεδομένων ΔΕΝ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑ ΠΛΕΟΝ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΩΣ ΚΛΑΔΟΣ.

Μιλάω για πρωτοβουλία από το συνδικαλιστικό όργανο, διότι είναι πολύ πιο εύκολο να εκκινήσει από μια πρωτοβουλία της υπηρεσίας -που πρέπει να περάσει από χίλια κύματα.

Πιο συγκεκριμένα, μια σύγκλιση Γενικής Συνέλευσης στην οποία θα δοθεί ο χρόνος για να προετοιμαστεί κατάλληλα, να γίνει συγκέντρωση απόψεων με ηλεκτρονικά μέσα και η ίδια η Γ.Σ. να διεξαχθεί και με ηλεκτρονικά μέσα επιτρέποντας τη συμμετοχή και των συναδέλφων εξωτερικού.

Φυσικά δεν περιμένω απάντηση από το ίδιο το Δ.Σ. (άλλωστε, ακόμα περιμένουμε να δούμε τα Πρακτικά της τελευταίας Γ.Σ.), αλλά από τους συναδέλφους που αισθάνονται ότι έχει πλέον φτάσει ο κόμπος στο χτένι.

Β.Κούτσικος.

Σχόλια για ΥΠΕΞ- 32

Παρουσία της Υπουργού Ντ. Μπακογιάννη, πραγματοποιήθηκε η τελετή ανάληψης καθηκόντων του νέου Υπηρεσιακού Γενικού Γραμματέως του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβη, Αριστείδη Σάνδη, την περασμένη εβδομάδα. Παρόντες ανάμεσα σε άλλους (ήταν αρκετοί πρέσβεις, παρά τη θερινή ραστώνη, ο απερχόμενος Αριστείδης Αγαθοκλής, ο νέος σύμβουλος της υπουργού (κι εορτάζων χθες) Αλέξανδρος Μαλλιάς, ο Διευθυντής της Α3, Χρ. Παναγόπουλος, ο Διευθυντής της Γ’ Γενικής, Δημ. Ράλλης, η διευθύντρια της Β3 Γροσομανίδου, φιλτάτη του απερχομένου ΓΓ, (και συντόμως πρέσβειρα στην Τύνιδα), ο πρέσβης Μιχ. Καμπάνης επικεφαλής της ΣΤ Γενικής και φυσικά ο αδελφός του νέου ΓΓ και διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλεξ. Σάνδης. Σχολιάστηκαν η αποχή του κ. Μαλλιά από τα πηγαδάκια, η κατσούφικη έκφραση του Δ. Ράλλη και τα περίλαμπρα χαμόγελα (όπως και το μίνι) της κας Γροσομανίδου. Ήταν ακόμη μια κυρία που προσπαθεί καιρό τώρα να της δοθεί πρεσβεία αλλά δεν την είδα να χαμογελά, ιδιαιτέρως…

  • Τελικώς η Εκκλησία της Ελλάδος, έσωσε μεν τους ιερωμένους της «Αλληλεγγύης» δεχόμενη ευθύνες του τ. Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, αλλά έδωσε στον εισαγγελέα πλέον, τον Δ. Φουρλεμάδη και την Γ. Λυμπέρη (που ήταν στο ΥΠΕΞ) μαζί με άλλους παράγοντες για … «ανοίκειες δαπάνες». Είδατε ωραία έκφραση; Πιο διπλωματική κι από τις αντίστοιχες του ΥΠΕΞ… Εκείνο που μένει να κάνει το ΥΠΕΞ, αν τολμά, είναι ερευνήσει πιθανές ευθύνες στελεχών του που συνέχισαν να δίνουν χρήματα στην ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, παρά τις εγνωσμένες ελλείψεις στοιχείων που έπρεπε να λαμβάνουν. Οπότε τι θα γίνει με τους Ευριπίδη Στυλιανίδη και τον πρέσβη Δημήτρη Πλατή; (περισσότερα για τις αποφάσεις της Εκκλησίας, μπορείτε να διαβάσετε στο (http://www.ecclesia.gr/greeknews/default.asp?id=4074 )

Ακούγεται πως θα υπάρξει και νέο (μεγάλο) υπηρεσιακό συμβούλιο προκειμένου να τακτοποιηθούν σχεδόν προεκλογικά, ορισμένοι πρέσβεις στους οποίος λέγεται πως η παρούσα υπουργός έχει κάποιες οφειλές ή συμπάθεια. Ανάμεσά τους και πρέσβης πολιτειακού παράγοντα που ενημέρωνε τακτικά τη Βασ. Σοφίας για τα τεκταινόμενα στο χώρο υπηρεσίας του…

  • Με ηχηρό όνομα βαπτίζει την ερχόμενη εβδομάδα ο πρέσβης κ. Ιωάννου (δεύτερος στη Μόσχα), το παιδί του στην Αθήνα. Ολόψυχες ευχές!

Πολύ καλά λόγια ακούγονται στο Βελιγράδι, από την αμείωτη δραστηριότητα του πρέσβη Δημοσθ. Στωίδη (πριν υπηρετούσε στο Γραφείο του ΥΕΘΑ, Βαγγ. Μεϊμαράκη), που στο λίγο χρόνο της εκεί παραμονής του κατάφερε να συναντηθεί με μεγάλο μέρος της τοπικής σερβικής ηγεσίας, αλλά και οικονομικούς παράγοντες τόσο Έλληνες όσο και Σέρβους. Αν φροντίσει μάλιστα να κάνει πιο ζωντανή την ιστοσελίδα της πρεσβείας, που έχει να αναβαθμιστεί από τα μέσα Φεβρουαρίου, θα ήταν ακόμη καλύτερα τα πράγματα. Τώρα, για την υπόθεση της βομβιστικής ενέργειας σε βάρος της πρεσβείας μας, από μια ομάδα συνοδοιπόρων του κρατούμενου στις ελληνικές φυλακές, Θ. Ηλιόπουλου δεν υπάρχει κάτι νεώτερο μιας και η σερβική αστυνομία δεν έχει στα χέρια κάτι που να μπορεί να την οδηγήσει σε συμπεράσματα και συλλήψεις. Μάλλον πρόκειται για εξαγωγή της γνωστής σε εμάς πολιτικής με τα «γκαζάκια»…

  • Με ενδιαφέρον λένε διπλωματικές πηγές στην Κύπρο, αναμένουν την συνάντηση του κύπριου ΥΠΕΞ, Μάρκου Κυπριανού με την Ντόρα Μπακογιάννη καθώς αναμένουν ορισμένες απαντήσεις από την Αθήνα, πριν την έναρξη του δεύτερου μέρους του διαλόγου ανάμεσα σε Χριστόφια και Ταλάτ. Δεν είμεθα βέβαιοι πόσο έτοιμο είναι το ΥΠΕΞ, να απαντήσει στα κυπριακά ερωτήματα καθώς θεωρεί πως δεν γνωρίζει με ακρίβεια το ως τώρα περιεχόμενο των συνομιλιών και δεσμεύσεων εκ μέρους των δυο πλευρών. Εκείνο που θεωρούν βέβαιο πάντως είναι πως δεν θα γίνει δεκτό ένα καθεστώς που θα επιτρέψει την παραμονή στο νησί σημαντικού αριθμού τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων υπό την «ομπρέλα» της ΕΕ ή του ΝΑΤΟ, όπως προτείνει - και συζητούν τα δύο μέρη- ο γαμπρός του κ. Χριστόφια… Κι αυτό, το λένε στο… Αμύνης!

Με την ευκαιρία, μπράβο, στο Γιώργο Γιωργή, πρέσβη της Κύπρου, που κατάφερε και αποδεσμεύτηκε από την πρεσβεία της χώρας του εδώ και κατευθύνεται ήδη στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, απ’ όπου τον είχε αποσπάσει ο εκλιπών πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος. Έτσι, θα γλυτώσει μάλλον και την υποχρέωση να υπερασπιστεί τις πολιτικές Χριστόφια στο Κυπριακό… στο προσεχές μέλλον.

  • ΚΟΥΙΖ: Ποιο το τελικό κόστος που εγκρίθηκε από το ΥΠΕΞ, προκειμένου να καλυφθούν έξοδα συντακτών για να μετάσχουν στο ταξίδι της Νέας Υόρκης ώστε να μην πάει… ακάλυπτη η υπουργός;

Αναφερόμενοι σε οικονομικά, επιτρέψτε μου να ρωτήσω, τι δαπάνες είναι ακόμη ανεξόφλητες στην Κέρκυρα, από το μεγάλο «γλέντι» της Συνόδου του ΟΑΣΕ; Γιατί ορισμένες κερκυραϊκές εταιρίες οργιάζουν ψευδόμενες «προφανώς», ότι δήθεν το ΥΠΕΞ, χρωστά ακόμη χρήματα…

  • Κάποιοι χάρηκαν από το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν προχώρησε την περασμένη εβδομάδα, όπως είχαμε αναφέρει, σε μαζικό ανασχηματισμό. Αλλά αυτό συνέβη γιατί εκείνες τις ώρες οι φωτιές κατάτρωγαν την Αθήνα και οι προτεραιότητες μεταβλήθηκαν άρδην μέσα σε λίγες ώρες. Στην ουσία όμως τα πράγματα δεν έχουν μεταβληθεί και το ενδεχόμενο παραμένει ισχυρό. Για το λόγο αυτό κάποιοι στο ΥΠΕΞ, εξακολουθούν να ανησυχούν και να τους τρώει το σαράκι. Μάλιστα για την υπουργό έλεγαν πως «αν ο πρωθυπουργός πάει στη ΔΕΘ ξεχνώντας την «υπόθεση Καραβέλα», την «υπόθεση καθυστερημένη αποπληρωμή της Siemens», την «υπόθεση στο Βόλο», τότε κινδυνεύει να βρεθεί στην ίδια θέση με αυτήν που βρέθηκε με τον Θ. Ρουσόπουλο ένα χρόνο πριν»!

Καλά μου λένε πέρασε στους γάμους του υιού Βαρδινογιάννη, στην περιοχή Πόρτο Χέλι, η Ντόρα Μπακογιάννη που είχε εξαιρετικά φιλικές συνομιλίες με όλο το φάσμα της οικονομικής ελίτ της χώρας (Βαρδινογιάννης, Κόκκαλης, Ψυχάρης, Ιωάννου, Μπόμπολας, Κοντομηνάς, Φιλίππου, Κοπελούζος, Μυτιληναίος, Αράπογλου, Σάλλας, κ. ά) Ήταν εκεί και ο Κυριακού αλλά δεν είδαμε… αγάπες! Αντ’ αυτού είδαμε ένα περίεργο βλέμμα όταν διαπίστωσε την παρουσία του Αντώνη Σαμαρά ενώ είχε αγκαλιές με τον Θόδωρο Πάγκαλο! Είδε επίσης το φίλο της τον Θ. Ρουσόπουλο

· KOYIZ 2: Ποιός Πρέσβης, Διευθυντής Διπλωματικού Γραφείου, ανήκων στην "καμαρίλα" των πιστών της πολιτικής ηγεσίας, εδώ και λίγα χρόνια, αποκαλείται από αρκετούς συναδέλφους του <<Αγιατολλάχ>> λόγω ,ψυχοσύνθεσης ;

O Τούρκος ΥΠΕΞ μεταβαίνει στο Ιράκ, τη Συρία και την Αίγυπτο

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου, μεταβαίνει σήμερα στο Ιράκ και τη Συρία προκειμένου να επιχειρήσει συμβιβαστικό ρόλο ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες, οι οποίες προέβησαν σε αμοιβαία ανάκληση των πρεσβευτών τους, η οποία ακολούθησε τη διπλή δολοφονική επίθεση αυτοκτονίας στην καρδιά της Βαγδάτης, σύμφωνα με ανακοινωθέν του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναμένεται να συναντηθεί με τον σύριο πρόεδρος Μπασάρ Αλ Ασάντ και τον ομόλογό του Ουαλίντ Μιουαλέμ στη Δαμασκό και να έχει συνομιλίες με τον ιρακινό πρωθυπουργό Νουρί Αλ Μαλίκι και τον ομόλογό του Χοσιάρ Ζεμπαρί, στη Βαγδάτη, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Όπως υπογραμμίζει το ίδιο ανακοινωθέν «οι συνομιλίες θα επιτρέψουν στην ιρακινή και συριακή πλευρά να εκφράσουν τις θέσεις τους σε σχέση με τις πρόσφατες εξελίξεις στη Βαγδάτη και να ενημερωθούν για τις απόψεις της Τουρκίας».

Υπενθυμίζεται ότι το Ιράκ έχει ζητήσει από τη Συρία την έκδοση δύο Ιρακινών υπόπτων για τις επιθέσεις της 19ης Αυγούστου, οι οποίες άφησαν πίσω τους 95 νεκρούς και 600 τραυματίες.

Στη συνέχεια, ο κ. Νταβούτογλου αναμένεται να μεταβεί στην Αίγυπτο από την 1η έως τις 3 Σεπτέμβριου προκειμένου να έχει συνομιλίες για τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μ. Ανατολή, προσθέτει το Τουρκικό ΥΠΕΞ.

Η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ και την υποψηφιότητά της στην ΕΕ , επιχειρεί τα τελευταία χρόνια να ενισχύσει τη συνεργασία της με τις χώρες της Μέσης Ανατολής και να καθιερωθεί ως μεσολαβητής στις περιφερειακές συγκρούσεις. Ρόλο που ενισχύουν με την πολιτική τους και οι ΗΠΑ, που επιθυμούν να την αναγορεύσουν σε «περιφερειακή δύναμη».