9 Φεβ 2010

Η χθεσινή Γ. Σ. των κλάδων του ΥΠΕΞ – περίεργη συμπεριφορά Δημ. Δρούτσα

Χάος επικράτησε χθες στη μαζικότερη συγκέντρωση υπαλλήλων όλων των κλάδων του υπεξ, που έχει πραγματοποιηθεί στην ιστορία του υπουργείου. όχι μόνο γέμισε η αίθουσα «Γιάννος Κρανιδιώτης» αλλά και οι σκάλες ως και το πεζοδρόμιο επί της Ακαδημίας. Οι τόνοι υψηλοί, η δυσαρέσκεια και η αγανάκτηση έκδηλες αλλά όπως μπορεί εύκολα να φανταστεί κανείς δεν μπόρεσε να διαμορφωθεί μια κοινή θέση, ιδιαίτερα μετά τις διασπαστικές παρεμβάσεις του ανυπεξ, Δημ. Δρούτσα, που επιχείρησε να διασπάσει το ενωτικό πνεύμα που χαρακτήρισε την συγκέντρωση και να στρέψει τις συνδικαλιστικές ηγεσίες των άλλων κλάδων εναντίον της ΕΔΥ. Ήταν προφανές πως από τη στιγμή που η ΕΔΥ κυκλοφόρησε, πλην της ενιαίας ανακοίνωσης όλων των σωματείων και χωριστή δική της, με «απειλές» εκφοβισμού της πολιτικής ηγεσίας οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των άλλων ενώσεων (που δεν είχαν ιδέα) πήραν αποστάσεις και εμφανίστηκαν διαφοροποιημένες. Παρά τη μαζική πίεση των συγκεντρωθέντων για τη δημιουργία «κοινής πλατφόρμας» των συνδικαλιστικών τους ηγεσιών αυτό δεν κατέστη δυνατόν.

Εντούτοις ούτε η ΕΔΥ εμφανίζεται ενωμένη. Δύο μέλη της έχουν παραιτηθεί και πολλοί διπλωματικοί, ανεξαρτήτως βαθμίδας, διαφωνούν με την «φοιτητική» δυναμική αντιμετώπιση του κ. Αϋφαντή καθώς και τις εμφανίσεις του σε τηλεοπτικά μέσα. Επίσης σοβαρές διαφοροποιήσεις έχει προκαλέσει το «εκβιαστικό» ύφος των δυο τελευταίων παραγράφων της ανακοίνωσής της, που προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις και του Χ. Παμπούκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Από την άλλη πλευρά η παρέμβαση Δρούτσα, ελέγχεται ως «ανεύθυνη» μιας και τουλάχιστον ένα κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος που ρωτήθηκε αν μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση έναντι της φορολόγησης του επιδόματος εξωτερικής υπηρεσίας να καταβάλει το υπουργείο επιπλέον οικονομικές αποζημιώσεις για κατοικίες προσωπικού στο εξωτερικό, των σπουδών των τέκνων τους, κ.ά. είπε στον ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟ ότι «μα εμείς ψάχνουμε να βρούμε λεφτά, όχι να δώσουμε»! και είπε πως ο ο ανυπεξ δεν είχε για τις προτάσεις του αυτές τη σύμφωνη γνώμη του οικονομικού κυβερνητικού επιτελείου!

Τα πράγματα λοιπόν επιστρέφουν στην αρχή.

Στο πλαίσιο αυτό μαθαίνουμε ότι την προσεχή Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση των Εμπειρογνωμόνων προκειμένου να λάβουν αποφάσεις, ενώ σε άλλο κείμενο δημοσιεύουμε επιστολή που απέστειλε χθες ο τ. πρόεδρος των ΟΕΥ, Χρ. Φαρμάκης που εμφανίζεται να καταθέτει αντιπροτάσεις…

Βαδίζουμε σε λύση για το όνομα, υπό πολιτική και οικονομική πίεση;

Μόλις επιστρέψει ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, από τις Βρυξέλλες αναμένεται να υπάρξει ευρεία κινητοποίηση τόσο κυβερνητικών παραγόντων (Θ. Πάγκαλος, Χ. Παμπούκης, Δ. Δρούτσας, Μ. Κόππα, και Ευαγγ. Βενιζέλος) προκειμένου να συζητηθεί και να αποσαφηνιστεί η Ελληνική στάση στις ραγδαίες εξελίξεις που σημειώνονται σχετικά με το Σκοπιανό. Η σύσκεψη αυτή ακούμε πως θα αποτελέσει την τελευταία ένδο-κυβερνητική συζήτηση, πριν ζητηθεί μια νέα σύγκλιση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, για να επικυρωθεί η πολιτική που φαίνεται να έχει επιλεγεί, αλλά ακόμη καθορίζονται οι λεπτομέρειές της.’ Το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών αναμένεται να πραγματοποιηθεί, μετά την επίσκεψη του Μάθιου Νίμιτς στα τέλη του μήνα σε Αθήνα και Σκόπια, κι αφού επιβεβαιωθεί επισήμως ότι υπάρχει συμφωνία των δύο μερών.

Στο μεταξύ, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Γ. Παπανδρέου και Ν. Γκρούεφκσι και την αναμενόμενη μεθαύριο άτυπη μεν, αλλά ουσιαστική, συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, όλα δείχνουν πως τον έλεγχο των πρωτοβουλιών έχει αναλάβει ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Τζέϊμς Στάινμπεργκ, που είχε συζητήσει το ζήτημα με τον ανυπεξ, Δ. Δρούτσα στη διάρκεια της επίσκεψης του τελευταίου στην Ουάσιγκτον αλλά και προχθές στο Μόναχο, στο περιθώριο της ετήσιας διεθνούς Διάσκεψης για την Πολιτική Ασφάλειας, συνομίλησε για το ζήτημα αυτό με τον Πρόεδρο και τον ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, Γκιόργκε Ιβάνοβ και Αντόνιο Μιλόσοσκι. Η αμερικανική παρέμβαση πραγματοποιείται με την αποδοχή των δυο μερών και τη δέσμευσή τους ότι «θα πραγματοποιήσουν βήματα συνδιαλλαγής». Ο κ. Μιλόσοσκι, μετά το πέρας της συνάντησης, προέβη στις εξής δηλώσεις: «Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σε κοινή γραμμή που αποβλέπει σε μια “Μακεδονία”, σταθερή εσωτερικά και εξαγωγέα σταθερότητας, ενσωματωμένη στο ΝΑΤΟ. Αυτό αποτελεί κοινό στόχο. Αυτή είναι η γραμμή επικοινωνίας που υπάρχει μεταξύ Ουάσιγκτον και Σκοπίων. Στο πλαίσιο αυτό διεξάγουμε και τις συνομιλίες με τον νότιο γείτονα, την Ελλάδα». Ακόμη ο κ. Μιλόσοσκι από το Μόναχο υπενθύμισε στον Έλληνα ΑΝΥΠΕΞ, κ. Δρούτσα, το αίτημα που κατατέθηκε πριν από μία εβδομάδα στο Λονδίνο, εκ μέρους των Αρχών της ΠΓΔΜ να “χαμηλώσουν οι ‘τόνοι’ στις σχέσεις προκειμένου να υπάρξει λύση» ένα αίτημα για το οποίο η Αθήνα ουδέποτε είπε λέξη ( όπως και για άλλα που θα μαθαίνουμε από τρίτους σιγά- σιγά).
κι ενώ η Ουάσιγκτον αποβλέπει σε λύση του ζητήματος μέσα στο προσεχές 6μηνο, η ΕΕ τόσο με τη μορφή της Ισπανικής προεδρίας, όσο και το Βερολίνο αποσκοπούν στην απόδοση ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων πριν τα τέλη Απριλίου, κάτι για το οποίο η Αθήνα αρνείται να δεσμευθεί φοβούμενη πως αν λάβουν τα Σκόπια, ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων θα εμφανιστούν εκ νέου με ακραίες θέσεις.

Αμυντικές κινήσεις Χριστόφια - Αποχώρησε από την κυβέρνηση η ΕΔΕΚ

Τους πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας ενημέρωσε χθες το μεσημέρι ο Πρόεδρος Χριστόφιας για να τους ενημερώσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στα αποτελέσματα των δυο γύρων των εντατικών διαπραγματεύσεων, παρουσιάζοντας τις θέσεις που κατατέθηκαν αλλά και τις προοπτικές που υπάρχουν. Παρά το γεγονός ότι η συνάντηση αυτή δεν πραγματοποιείται για πρώτη φορά, είναι προφανές ότι κρίθηκε αναγκαία καθώς, όπως πληροφορούμαστε, η Λευκωσία είναι ενοχλημένη από προσπάθειες να αποδοθούν ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες μαζικές δηλώσεις της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας.. Η Κυπριακή Κυβέρνηση έχει ήδη εκφράσει την ενόχλησή της σε ξένο αξιωματούχο (βρετανό), ο οποίος φέρεται να έχει ισχυρισθεί ‘πως σκοπίμως καθυστερεί τη διαδικασία η ε/κ πλευρά για να εκλεγεί ο Έρογλου και να φορτωθεί η ευθύνη του αδιεξόδου στην Τουρκία’. Ισχυρισμός που απορρίπτεται και από τα γεγονότα και την πορεία των διαπραγματεύσεων, επισήμανε κυβερνητικός αξιωματούχος.
Παράλληλα με τη συνάντηση αυτή, ενημερωτικές επαφές με ξένους πρέσβεις πραγματοποιεί και ο προεδρικός επίτροπος, Γιώργος Ιακώβου όπως και το Υπουργείο Εξωτερικών.
Η ΕΔΕΚ
Θεαματική έξοδο από την Κυβέρνηση πραγματοποίησε χθες βράδυ η ΕΔΕΚ μιας και μετά από την αιφνιδιαστική σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής, με εισήγηση του Γιαννάκη Ομήρου, αποφάσισε πως διαφωνούν με την τροπή που έχουν πάρει οι διαπραγματεύσεις και ο ρόλος του Δ. Χριστόφια που πιστεύουν ότι «παγιδεύεται». Ωστόσο υπήρξαν και σοβαρές διαφωνίες καθώς πρωτοκλασάτα στελέχη της ΕΔΕΚ επιχείρησαν το Σαββατοκύριακο να μεταπείσουν τον κ. Ομήρου, προβάλλοντας μάλιστα το επιχείρημα ότι εάν σε δύο μήνες εκλεγεί στα κατεχόμενα ο Ντερβίς Έρογλου, οι διαφωνίες που επικαλείται τώρα η ΕΔΕΚ στο Κυπριακό δεν θα υφίστανται.

Από την άλλη υπάρχουν κι ορισμένοι αναλυτές που θεωρούν ότι ενδέχεται αυτή κίνηση της ΕΔΕΚ να βρει σύντομα μιμητές καθώς και στο Δημοκρατικό Κόμμα του κ. Καρόγιαν, υπάρχουν ισχυρές πιέσεις για διαφοροποίηση από τις κινήσεις Χριστόφια, ενώ δεν αποκλείεται να δραστηριοποιηθούν στην κατεύθυνση αυτή και ανενεργές κοινωνικές δυνάμεις, που διαφωνούν με τη υφιστάμενη βάση διαπραγμάτευσης.

Διεθνής Διάσκεψη Ασφαλείας – Επίθεση Ιβανόφ για το βέτο της Ελλάδας

Επίθεση κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε ο πρόεδρος της πΓΔΜ Ιβανόφ στο πλαίσιο συμμετοχής του σε πάνελ της Διεθνούς Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου, σημειώνει ρεπορτάζ του Γιώργου Παππά που μετέδωσε το δημόσιο γερμανικό δίκτυο Deutsche Welle με τίτλο «Επίθεση Ιβανόφ για το βέτο της Ελλάδας» κι από το οποίο φαίνεται η «δυστυχία να ασκούν εξωτερική πολιτική όποιοι την ασκούν».
Ακολουθεί πλήρες κείμενο του ρεπορτάζ:
« Επίθεση Ιβανόφ για το βέτο της Ελλάδας
Ο πρόεδρος της πΓΔΜ Γκιόργκι Ιβανόφ ήταν το Σάββατο εισηγητής σε πάνελ της Διεθνούς Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια. Στο ίδιο πάνελ συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας και προεδρεύων στην ΕΕ Μιγκέλ Μορατίνο, καθώς και ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.
Μιλώντας στους 300 και πλέον συνέδρους της 46ης Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, ο κ. Ιβανόφ επέκρινε την Ελλάδα τόσο για το βέτο στη σύνοδο του Βουκουρεστίου για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, όσο και για το μπλοκάρισμα της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ τον περασμένο Δεκέμβριο. Ο κ. Ιβανόφ επικαλέστηκε δήλωση του προέδρου Κάρολου Παπούλια ότι θα πρέπει να αναζητηθεί μία λύση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, σημειώνοντας ότι συμφωνεί «απόλυτα» μαζί του. «Θέλουμε μία λύση που να στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο και σε διεθνείς αρχές, μία λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, χωρίς νικητές και ηττημένους».
Αναμένει βήματα από την Αθήνα

Ο πρόεδρος της ΠΓΜΔ επανέλαβε ότι η Ελλάδα με το βέτο στο ΝΑΤΟ παραβίασε την ενδιάμεση συμφωνία του 1995 και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα ήρθε το «δεύτερο μπλόκο» στην ΕΕ, που δεν αποτελούν συνεισφορά στην ευρωπαϊκή ασφάλεια και ευημερία. Σημείωσε ότι αναμένει «την ανάληψη συγκεκριμένων βημάτων από την ελληνική πλευρά, τα οποία να επιβεβαιώνουν την αφοσίωση της Ελλάδας στην Ατζέντα 2014». Απάντηση ουσιαστικά δεν υπήρξε, πλην μιας σύντομης παρέμβασης του ενός λεπτού από τον πρέσβη της Ελλάδας κ. Κριεκούκη, καθώς δεν συμμετείχε στη φετινή Διάσκεψη του Μονάχου απεσταλμένος της κυβέρνησης από την Αθήνα.

Το όραμα του Νταβούτογλου

Στο πάνελ του Σαββάτου για τη Μέση Ανατολή ένας εκ των τριών εισηγητών ήταν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου ανέπτυξε την πρότασή του, το «όραμα», όπως χαρακτηριστικά είπε για τη Μέση Ανατολή. Υπογράμμισε την ανάγκη να αλλάξει η εικόνα της περιοχής με μία στρατηγική που βασίζεται σε τέσσερις βασικές αρχές:
1. Ασφάλεια για όλους. Η ασφάλεια είναι «αδιαίρετη, για το ισραηλινό παιδί και το παλαιστινιακό παιδί», και προς τούτο απαιτείται σαφής οριοθέτηση των συνόρων όλων των κρατών, συμπεριλαμβανομένων της Συρίας και τού Ισραήλ αλλά και τού παλαιστινιακού κράτους. Τόνισε δε ότι στην περιοχή «δεν χρειαζόμαστε χώρες με πυρηνικά όπλα».
2. Ενίσχυση του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των κρατών για να εδραιωθεί η εμπιστοσύνη και η συνεργασία.
3. Ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας για τη σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ των κρατών και την ευόδωση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή.
4. Σεβασμός στην πολιτισμική ιδιαιτερότητα και πολιτισμική συνύπαρξη όλων στην περιοχή, μέχρι την κατάργηση της βίζας στις χώρες της περιοχής.
Ο κ. Νταβούτογλου δεν έκανε καμία αναφορά στα ελληνοτουρκικά ή το κυπριακό. Εστίασε αποκλειστικά στο ρόλο της Τουρκίας ως περιφερειακής δύναμης στην ευαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής»

D. W.

Καταρρέει η πρόσφατη «Αρμενο – Τουρκική» φιλία!

Σύμφωνα με το ελβετικό πρακτορείο ειδήσεων ATS στις συνομιλίες που είχαν την Παρασκευή 5.2 στη Βέρνη ο Ελβετός Υφυπουργός Εξωτερικών Michael Ambühl με τον Τούρκο ομόλογό του Feridun Sinirlioglu συζητήθηκε η επικύρωση των δύο πρωτοκόλλων που υπέγραψαν τον περασμένο Οκτώβριο στη Ζυρίχη η Τουρκία και Αρμενία με τη μεσολάβηση της Ελβετίας.
Το αρμενικό ανώτατο δικαστήριο επικύρωσε τα πρωτόκολλα, χωρίς όμως αυτό να εκληφθεί ως παράκαμψη του συντάγματος που αναφέρεται στην αρμενική γενοκτονία. Η διαδικασία συμφιλίωσης μεταξύ των δύο χωρών έχει επίσης πληγεί από την εμμονή της Τουρκίας στην επίλυση της διαμάχης μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Για το ίδιο θέμα η ελβετίδα ΥΠΕΞ Calmy-Rey ανησυχεί για την τύχη της συμφωνίας, η οποία υπεγράφη στη Ζυρίχη μετά έντονη διπλωματική μεσολάβηση της Ελβετίας, παρουσία και της Αμερ. ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον. Για την άρση του αδιεξόδου, που έχει δημιουργηθεί με την καθυστέρηση της επικύρωσης των δύο πρωτοκόλλων, συναντήθηκε με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Νταβούτογλου την περασμένη Παρασκευή. Η απόφαση του αρμενικού ανώτατου δικαστηρίου έχει περιπλέξει την κατάσταση, ενώ η αρμενική διασπορά
στην Ελβετία κατηγορεί την Τουρκία ότι προσπάθησε να εμπλέξει την Ελβετία με το μέρος της και κατά της Αρμενίας.

Από την πλευρά της η Hürriyet στην πρώτη σελίδα της με τον τετράστηλο τίτλο «Δεν πιστεύω σε αυτή τη σύμπτωση» γράφει ότι ο Τ/ΥΠΕΞ Νταβούτογλου σχετικά με την προώθηση πρότασης ψηφίσματος «περί αρμενικής γενοκτονίας» στις 4 Μαρτίου στο αμερικανικό Κογκρέσο, έκανε το σχόλιο ότι αυτό αποτελεί τον τελευταίο κρίκο της στρατηγικής χρονοδιαγράμματος, που εφαρμόζουν οι Αρμένιοι την τελευταία περίοδο.
Στη συνέχεια του δημοσιεύματος και με τον υπότιτλο «Τριπλός κλοιός από τους Αρμένιους» απαριθμούνται τα εξής:

  • Εκδόθηκε η αιτιολογημένη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αρμενίας, η οποία συμπεριλαμβάνει σχόλια που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά σχετικά με τα Πρωτόκολλα εξομάλυνσης, που υπέγραψε η Αρμενία με την Τουρκία.
  • Κατά τη συνάντηση του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Αλίγιεφ με τον Αρμένιο ομόλογό του Σαρκισιάν, σχετικά με το θέμα του Καραμπάχ η αρμενική πλευρά έκανε πίσω από τη διαλλακτική στάση, που είχε δείξει νωρίτερα.
  • Η πρόταση ψηφίσματος «περί γενοκτονίας» θα έρθει στην ημερήσια διάταξη του αμερικανικού Κογκρέσου.

Ο τούρκος ΥΠΕΞ Νταβούτογλου, ο οποίος ανέφερε στον Αμερικανό ΑΝ/ΥΠΕΞ Στάινμπεργκ, με τον οποίο συναντήθηκε στη Γερμανία, την ενόχληση της Άγκυρας, είπε τα εξής: «Κανένας να μην περιμένει να πιστέψουμε ότι αυτά όλα είναι σύμπτωση ή ότι συμβαίνουν τυχαία. Αυτά τα τρία γεγονότα, που σημειώθηκαν το ένα μετά το άλλο τις τελευταίες εβδομάδες, μας έχουν ενοχλήσει πολύ. Η Τουρκία δεν μπορεί να πραγματοποιήσει κανένα βήμα υπό την πίεση της 24ης Απριλίου». Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που η αμερικανική πρόταση ψηφίσματος, που θα συζητηθεί στις 4 Μαρτίου στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων του Αμερικανικού Κογκρέσου, γίνει αποδεκτή, στη συνέχεια θα υποβληθεί στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Frontex: πρώτο επιχειρησιακό κέντρο στον Πειραιά

Όπως αποφασίστηκε από το Συμβούλιο του Frontex, η Ελλάδα θα υποδεχθεί το πρώτο επιχειρησιακό παράρτημα του Frontex στον Πειραιά. Το Συμβούλιο συνεδρίασε στις 3 και 4 Φεβρουαρίου στη Μαδρίτη, στο πλαίσιο της ισπανικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έλαβε την απόφαση με στόχο να βοηθήσει την Ελλάδα να αντιμετωπίσει την αυξημένη εισροή λαθρομεταναστών.

Επιστολή π.προέδρου ΟΕΥ, Χρ. Φαρμάκη για την κρίση στο ΥΠΕΞ

Μετά τα πρόσφατα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στο ΥΠΕΞ και που έχουν δημιουργήσει κλίμα έντασης μεταξύ πολιτικής ηγεσίας και του συνόλου του προσωπικού, πραγματοποιήθηκαν ορισμένες κινήσεις των συνδικαλιστικών ηγεσιών. Σε μια από αυτές απευθύνεται η ακόλουθη επιστολή (σε αυτήν των ΟΕΥ)εκ μέρους του πρώην προέδρου της ΕΝΔΥΟΕΥ, Χρ. Φαρμάκη, που τη δημοσιεύουμε μιας και πέραν των εσωτερικών ζητημάτων που θέτειέμπεριέχει και μικρό αριθμό εναλλακτικών προτάσεων για την αποφυγή της κρίσης στο ΥΠΕΞ. Η επιστολή έχει ως εξής:

Συνάδελφοι,

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις που αφορούν την ενδεχόμενη υπαγωγή στη φορολογική κλίμακα του επιδόματος υπηρεσίας αλλοδαπής (ΕΥΑ) και γενικότερα της περικοπής η/και μείωσης επιδομάτων και αποζημιώσεων καθώς και της μέχρι σήμερα ενέργειες και αντιδράσεις και χειρισμούς, την μέχρι σήμερα ενημέρωσή μου(;) και επειδή δεν υπήρξε μέχρι σήμερα καμία αντίδραση στην από 3/2/2010 επιστολή μου προς το ΔΣ, αισθάνομαι υποχρέωσή μου να αποτυπώσω ορισμένες σκέψεις και να επισημάνω ότι η μέχρι σήμερα διαχείριση του θέματος από το ΔΣ της ΕΝΔΥΟΕΥ υπήρξε απλοϊκή, αφού ήταν βολικό άλλοθι η από κοινού δραστηριοποίηση με τους άλλους συλλόγους και ιδιαίτερα με την ΕΔΥ.

Επιπλέον η μη τυπική ακόμη ένταξή μου στο ΔΣ μετά από πάνω από δύο μήνες (η παραίτηση του συναδέλφου κ. Μαρινόπουλου έλαβε χώρα τέλη Νοεμβρίου) με υπαιτιότητα του Προέδρου, εξηγεί την κοινοποίηση αυτής της επιστολής σε όλα τα μέλη της ΕΝΔΥ ΟΕΥ.

Η εγωιστική, ανεύθυνη και εκτός τόπου και χρόνου αντίδραση της ΕΔΥ στο θέμα της φορολόγησης, αναδεικνύει το μείζον πρόβλημα του Υπουργείου Εξωτερικών που είναι η νοοτροπία του βασικού κορμού πού είναι ο κλάδος των διπλωματικών υπαλλήλων.

Μια νοοτροπία (παρότι διακατέχει ολίγους, γίνεται ανεκτή παθητικά από την συντριπτική πλειοψηφία) που χαρακτηρίζεται από την αμφισβήτηση επιλογών των εκάστοτε πολιτικών ηγεσιών και φθάνει μέχρι την άρνηση της έννοιας της συνεργασίας (χαρακτηριστικό παράδειγμα η στάση έναντι του κλάδου μας) και που καταλήγει στην μη αναγνώριση της προσφοράς των άλλων κλάδων στο κοινό έργο, μια αντίληψη που που με δύο λόγια θεωρεί το Υπουργείο σχεδόν ιδιοκτησία κάποιων υπαλλήλων.

Είναι δε ακόμη πιο κατακριτέα και μη κατανοητή αυτή η στάση και διαχείριση, την στιγμή που Υπουργός Εξωτερικών είναι ταυτόχρονα ο Πρωθυπουργός (που στο παρελθόν διετέλεσε επί σειρά ετών και Υπουργός μας). Είχαν άραγε εξαντληθεί όλα τα περιθώρια διαλόγου και συναίνεσης ;

Είναι βέβαιο πως όχι.

Έτσι λοιπόν με άστοχες ενέργειες και χειρισμούς και χωρίς συμφωνημένη κοινή στάση υπήρξαν ανακοινώσεις, δημοσιεύματα και τηλεοπτικές παρεμβάσεις που είναι εξαιρετικά πιθανόν να οδηγήσουν σε άδικη και υπερβολική φορολόγησή μας.

Για μένα είναι απαραίτητο και επείγον να δημιουργηθεί μια βάση διαπραγμάτευσης ή δυνατόν με όλους τους συλλόγους, που θα στηρίζεται σε μια συμφωνία κοινής στάσης και ενεργειών και που θα επεξεργαστεί σε βάθος μια δέσμη προτάσεων προς την πολιτική ηγεσία και το Υπουργείο Οικονομικών.

Η βάση διαπραγμάτευσης πρέπει να στηρίζεται στην αποδοχή εκ μέρους μας :

1) Ότι κατανοούμε την κρισιμότητα της κατάστασης και την αναγκαιότητα αντιμετώπισης μιας επικίνδυνης για τη χώρα δημοσιονομικής κρίσης

2) Ότι αποδεχόμενα ότι όλοι ανεξαιρέτως θα πρέπει να συμμετάσχουν στην προσπάθεια μείωσης των δημόσιων δαπανών

3) Ότι διαμορφώνουμε με ευθύνη μια πρόταση που δεν δημιουργεί αναστατώσεις στην υπηρεσιακή δραστηριότητα αλλά ούτε στην οικογενειακή κατάσταση των υπαλλήλων

Εφόσον αποδεχόμεθα με ειλικρίνεια τα παραπάνω, προτείνω όπως τεκμηριωθεί μια πρόταση που θα περιλαμβάνει :

1) Όμοια εφαρμογή των όποιων μέτρων θα ληφθούν για όλο τον δημόσιο τομέα, στο επίπεδο του Μισθού.

2) Δεδομένου ότι το ΕΥΑ είναι αφορολόγητο, να αποδεχθούμε για μια τριετία παρακράτηση της τάξεως του 20% (ή 20% το 2010 και 2011 και 15% το 2013).

3) Τουλάχιστον οι υπάλληλοι του κλάδου ΟΕΥ για το οικονομικό έτος 2010 θα πραγματοποιήσουν τις τυχόν υπηρεσιακές μετακινήσεις αδαπάνως για το δημόσιο.

4) Να εξετασθεί το κλείσιμο κάποιων πρεσβειών που δεν είναι απαραίτητες.

Είμαι πεπεισμένος ότι μια επεξεργασμένη πρόταση σε αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από το Υπουργείο Οικονομικών, αφού αποφεύγεται μια συγκρουσιακή κατάσταση (που είναι σε βάρος της χώρας), προσφέρεται έμπρακτα η συναίνεση και αλληλεγγύη από το σύνολο των εργαζομένων του ΥΠΕΞ ενώ παράλληλα δεν επιτρέπει δικαστικές διαμάχες που στο τέλος είναι βέβαιο ότι θα να επιβαρύνουν υπέρμετρα τις δαπάνες.

Χρήστος Φαρμάκης