9 Φεβ 2010

Αμυντικές κινήσεις Χριστόφια - Αποχώρησε από την κυβέρνηση η ΕΔΕΚ

Τους πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας ενημέρωσε χθες το μεσημέρι ο Πρόεδρος Χριστόφιας για να τους ενημερώσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στα αποτελέσματα των δυο γύρων των εντατικών διαπραγματεύσεων, παρουσιάζοντας τις θέσεις που κατατέθηκαν αλλά και τις προοπτικές που υπάρχουν. Παρά το γεγονός ότι η συνάντηση αυτή δεν πραγματοποιείται για πρώτη φορά, είναι προφανές ότι κρίθηκε αναγκαία καθώς, όπως πληροφορούμαστε, η Λευκωσία είναι ενοχλημένη από προσπάθειες να αποδοθούν ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες μαζικές δηλώσεις της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας.. Η Κυπριακή Κυβέρνηση έχει ήδη εκφράσει την ενόχλησή της σε ξένο αξιωματούχο (βρετανό), ο οποίος φέρεται να έχει ισχυρισθεί ‘πως σκοπίμως καθυστερεί τη διαδικασία η ε/κ πλευρά για να εκλεγεί ο Έρογλου και να φορτωθεί η ευθύνη του αδιεξόδου στην Τουρκία’. Ισχυρισμός που απορρίπτεται και από τα γεγονότα και την πορεία των διαπραγματεύσεων, επισήμανε κυβερνητικός αξιωματούχος.
Παράλληλα με τη συνάντηση αυτή, ενημερωτικές επαφές με ξένους πρέσβεις πραγματοποιεί και ο προεδρικός επίτροπος, Γιώργος Ιακώβου όπως και το Υπουργείο Εξωτερικών.
Η ΕΔΕΚ
Θεαματική έξοδο από την Κυβέρνηση πραγματοποίησε χθες βράδυ η ΕΔΕΚ μιας και μετά από την αιφνιδιαστική σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής, με εισήγηση του Γιαννάκη Ομήρου, αποφάσισε πως διαφωνούν με την τροπή που έχουν πάρει οι διαπραγματεύσεις και ο ρόλος του Δ. Χριστόφια που πιστεύουν ότι «παγιδεύεται». Ωστόσο υπήρξαν και σοβαρές διαφωνίες καθώς πρωτοκλασάτα στελέχη της ΕΔΕΚ επιχείρησαν το Σαββατοκύριακο να μεταπείσουν τον κ. Ομήρου, προβάλλοντας μάλιστα το επιχείρημα ότι εάν σε δύο μήνες εκλεγεί στα κατεχόμενα ο Ντερβίς Έρογλου, οι διαφωνίες που επικαλείται τώρα η ΕΔΕΚ στο Κυπριακό δεν θα υφίστανται.

Από την άλλη υπάρχουν κι ορισμένοι αναλυτές που θεωρούν ότι ενδέχεται αυτή κίνηση της ΕΔΕΚ να βρει σύντομα μιμητές καθώς και στο Δημοκρατικό Κόμμα του κ. Καρόγιαν, υπάρχουν ισχυρές πιέσεις για διαφοροποίηση από τις κινήσεις Χριστόφια, ενώ δεν αποκλείεται να δραστηριοποιηθούν στην κατεύθυνση αυτή και ανενεργές κοινωνικές δυνάμεις, που διαφωνούν με τη υφιστάμενη βάση διαπραγμάτευσης.