11 Φεβ 2010

Τελικά σωζόμαστε;

Ο νέος - πρώτος- Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βαν Ρομπόϋ, υποδέχεται σήμερα τους 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτός του συνήθους χώρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην αίθουσα συμβουλίων του Πανεπιστημίου Solvay, των Βρυξελλών, με στόχο να δρομολογηθεί η ήδη ειλλημένη απόφαση για τη σύσταση ταμείου από το οποίο θα χρηματοδοτηθεί, έναντι σοβαρών όρων, η Ελλάδα και οι άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού νότου. Η συζήτηση σαν άτυπη κατέληξε απλά στη γενική τοποθέτηση της Ένωσης ενώ οι λεπτομέρειες θα προκύψουν την ερχόμενη εβδομάδα στη διάρκεια της συνάντησης του Ecofin και Eurogroup. Την κεντρική εισήγηση θα κάνει ο επικεφαλής του Eurogroup κ. Γιούνκερ, που ήδη έχει συνομιλήσει με τον πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου.
Αντιρρήσεις φαίνεται να έχουν εκδηλωθεί, από το "συνήθη ύποπτο" της ΕΕ την Βρετανία αλλά και από ορισμένες μιρκές χώρες που φοβούνται ότι τυχόν οικονομική ενίσχυση του Ευρωπαϊκού νότου ενδέχεται αν τους στερήσει κονδύλια που θα πήγαιναν στο κεντρικό ταμείο της Ένωσης και άρα στα δικά τους ταμεία μέσω προγραμμάτων.
Την ερχόμενη εβδομάδα στη διάρκεια της οριστικής διαδικασίας στήριξης, αναμένεται να τεθεί και ζήτημα ορισμού ενός "μίνι- επιτρόπου" που θα παρακολουθεί τον Προϋπολογισμό στην Ελλάδα και θα καταθέτει εκθέσεις στις βρυξέλλες και οι πληροφορίες αναφέρουν για το ρόλο αυτό τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ, κ. Παπαδήμο που λήγει σε δυό μήνες η θητεία του στη Φραγκφούρτη.

Γεύμα Ν. Σαρκοζί – Γ.Παπανδρέου και … παραγγελίες!

Ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Νικολά Σαρκοζί, δέχθηκε χθες σε γεύμα εργασίας τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου. Είχαν μία εποικοδομητική συζήτηση για τα θέματα που θα βρεθούν στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 11ης Φεβρουαρίου.
Ο κ. Παπανδρέου παρουσίασε κατά τρόπο εμπεριστατωμένο τα μέτρα που έχουν προβλεφθεί στο πλαίσιο του ελληνικού Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Ο κ. Παπανδρέου για μια ακόμη φορά ανάπτυξε τη θέση της Αθήνας για την ανάγκη Ευρωπαϊκής αντίδρασης στις επιθέσεις των κερδοσκόπων προκειμένου να διασφαλιστεί η ισχύς του ευρώ και εμμέσως και η αντιμετώπιση του δανεισμού της Ελλάδας από τις διεθνείς αγορές.
Ο κ. Σαρκοζί, είχε προηγουμένως τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και θα πραγματοποιήσει σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέυ, στην προοπτική του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Πέμπτης 11 Φεβρουαρίου και τις αναγκαίες ρυθμίσεις που πρέπει να περιληφθούν στην ημερήσια διάταξη προκειμένου να συζητηθεί μια νέα στρατηγική αντιμετώπισης των αγορών και των πιέσεων που ασκούνται τώρα (αλλά πιθανόν και στο μέλλον) στο ευρωπαϊκό νομισματικό σύστημα.

Όπως ήδη χθες ο ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ προέβλεψε ο κ. Σαρκοζί ζήτησε πλήρη ευθυγράμμιση της Ελλάδας με τη Γάλλο – Γερμανική πολιτική στην ΕΕ ενώ απέσπασε την υπόσχεση για την αγορά από τη Γαλλία των 6 φρεγατών, τύπου FREMM και 15 ελικοπτέρων Super Puma, ενώ αναμένεται να δοθεί στη Γερμανία μια option για 40 μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter.

Δηλώσεις Γ. Παπανδρέου

Μετά τη συνάντηση ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είχαμε μια εξαιρετική συνάντηση με τον Πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί, επιβεβαιώνοντας τις βαθιές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας.
Είχαμε την ευκαιρία να διατρέξουμε θέματα που μας αφορούν στην ευρύτερη περιοχή, όπως η μεσογειακή συνεργασία, τα Βαλκάνια, το Κυπριακό ζήτημα, αλλά και γενικότερα οι ευρωπαϊκές προοπτικές, σε ό,τι αφορά τη θέση της Ευρώπης στον κόσμο και βεβαίως, την ευρωπαϊκή προοπτική της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, αλλά και της κλιματικής κρίσης. Θέλω να τονίσω λοιπόν την πολύ καλή συνεργασία και την πολύ καλή συνάντηση που είχαμε με τον Πρόεδρο, κ. Σαρκοζί.
Σχετικά με την οικονομική κρίση, που αφορά και στη χώρα μας, την Ελλάδα, τον διαβεβαίωσα για την ισχυρή πολιτική μας βούληση να εφαρμοστεί κατά γράμμα το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο έχουμε καταθέσει και περάσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και τόνισα ότι έχουμε πάρει πρόσφατα, τις προηγούμενες ημέρες, και επιπλέον ενισχυτικά μέτρα για την εφαρμογή αυτού του Προγράμματος, ώστε να μειώσουμε το έλλειμμα το 2010, από το 12,7% που είναι σήμερα, στο 8,7%, καθώς και ότι η Ελλάδα - όπως έχω τονίσει επανειλημμένως - είναι έτοιμη να πάρει κάθε αναγκαίο μέτρο, ώστε να εγγυηθεί ότι αυτός ο στόχος θα πραγματοποιηθεί
».

Τέλος, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ενόψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ είχε απόψε τηλεφωνικές επαφές με τον Χέρμαν Βαν Ρόμπει, πρόεδρο της ΕΕ, την Βαρόνη Κάθριν Αστον, υπουργό Εξωτερικών της ΕΕ, τον Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ.
Επίσης ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναχώρησε το απόγευμα από το Παρίσι όπου πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας για τις Βρυξέλλες, θα παρακαθήσει απόψε σε δείπνο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος όπου και θα έχει επαφές με τους κ.κ. Σόκρατες, Θαπατέρο και Μπράουν.

Πρώτες κινήσεις για την υιοθέτηση μιας νέας διακυβερνητικής

Δημοσίευμα της Agence Europe με τίτλο «Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προτείνει μια « οικονομική διακυβέρνηση» με οικονομικές παροτρύνσεις για τις χώρες με καλές επιδόσεις και την εφαρμογή πολιτικών υπό στενή παρακολούθηση» αναφέρεται στην επιστολή που απηύθυνε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ εν όψει της αυριανής άτυπης Συνόδου Κορυφής. Συγκεκριμένα όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο κ. Rompuy προσδοκά την εφαρμογή «οικονομικής διακυβέρνησης» σε επίπεδο ΕΕ για τον καλύτερο συντονισμό των πολιτικών των κρατών μελών έτσι ώστε να ευνοηθεί η ανάπτυξη και απασχόληση. Οι ιδέες του, που παρατίθενται στην τρισέλιδη επιστολή θα τροφοδοτήσουν τις συζητήσεις των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στην αυριανή τους συνάντηση που αφορά στην επεξεργασία μιας νέας οικονομικής στρατηγικής για την ΕΕ.
« Η ανάκαμψη είναι ακόμα εύθραυστη και η ανεργία συνεχίζει να αυξάνεται» διαπιστώνει ο κ. Rompuy στην επιστολή με τίτλο « Ευρωπαϊκή στρατηγική για την ανάπτυξη και την απασχόληση». Επίσης ο κ. Rompuy υπενθυμίζει ότι «Το ποσοστό διαρθρωτικής ανάπτυξης είναι πολύ χαμηλό για να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας και να υποστηρίξουμε τα κοινωνικά μας συστήματα»
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Πρόεδρος του ΕΣ αναφερόμενος στην καταστροφική δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας ( και σε δυσκολίες που αντιμετωπίζουν άλλες χώρες) σχολιάζει ότι : « Οι πρόσφατες εξελίξεις στη ζώνη του ευρώ υπογραμμίζουν τη αναγκαιότητα ενίσχυσης της οικονομικής μας διακυβέρνησης»
« Μονάχα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι ικανό να θέσει σε εφαρμογή μια κοινή στρατηγική ευρωπαϊκή επικεντρωμένη να δημιουργήσει περισσότερη ανάπτυξη και περισσότερη απασχόληση». Ο κ. Rompuy εκτιμά τα θετικά αποτελέσματα που είχαμε από την στρατηγική της Λισσαβόνας αλλά ασκεί κριτική στις 24 κατευθυντήριες γραμμές και στους πολυάριθμους στόχους προς επίτευξη. Επίσης, προσάπτει στη στρατηγική της Λισσαβόνας ελλείψεις σε παροτρύνσεις και ευθύνες.
Εν συνεχεία σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Rompuy ζητά από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να συμφωνήσουν σε τρία θέματα. Πρώτο, να επικεντρωθούν σε ένα ιδιαιτέρα περιορισμένο αριθμό προτεραιοτήτων (πέντε το μέγιστο).Έπειτα, αυτές οι προτεραιότητες οφείλουν να ‘μεταφραστούν’ σε ατομικά εθνικά διαφοροποιημένα προγράμματα και κατά τρίτο τα προγράμματα αυτά να είναι αποτελεσματικά.
Βασική ιδέα αποτελεί η χρησιμοποίηση των μέσων που διαθέτει η ΕΕ. Ο κ. Rompuy εκτιμά ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα πρέπει να είναι κυρίαρχος πυλώνας αυτής της στρατηγικής και καλεί τα κράτη μέλη να ενσωματώσουν τις τρεις ακόλουθες διαστάσεις: τις δημοσιονομικές προγνώσεις, τα προγράμματα δομικών μεταρρυθμίσεων, και οι αναφορές στην κλιματική αλλαγή θα πρέπει να παρουσιαστούν ταυτόχρονα στην Επιτροπή. ( η Συνθήκη της Λισσαβόνας προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα για τη ζώνη του ευρώ έτσι ώστε να υπολογίσουν το μεγαλύτερο βαθμό ενσωμάτωσης, ακόμα η στρατηγική χρειάζεται να λάβει υπόψη τον παράγοντα της παγκοσμιοποίησης και συγκεκριμένα την προώθηση στην διεθνή σκηνή των συμφερόντων της ΕΕ στον τομέα του εμπορίου και του κλίματος).
Ο Herman Van Rompuy προτείνει τη σύγκλιση του Ευρωπαϊκού Συμβούλιο το επόμενο φθινόπωρο με θέμα την έρευνα, την ανάπτυξη και την καινοτομία.

Ιταλία και Ιράν στο πλαίσιο μιας κρίσης κατέστρεψαν ότι είχαν .. χτίσει!

Η διπλωματική κρίση μεταξύ Ιταλίας και Ιράν κυριαρχεί χθες (9/2/2010) το βράδυ και σήμερα (10/2/2010) στα ιταλικά ΜΜΕ μετά την καταγγελία του Ιταλού Υπουργού Εξωτερικών Franco Frattini στην Επιτροπή Εξωτερικών του Κοινοβουλίου ότι η ιταλική Πρεσβεία στην Τεχεράνη δεχόταν εκείνη τη στιγμή επίθεση διαδηλωτών.
Η Corriere della Sera τιτλοφορεί πρωτοσέλιδα «Επίθεση εναντίον της ιταλικής Πρεσβείας στην Τεχεράνη», αλλά στο κείμενο υπογραμμίζει την πρόθεση της ιταλικής κυβέρνησης να δώσει «ψύχραιμες απαντήσεις» στις «ιρανικές προκλήσεις». Το δημοσίευμα διευκρινίζει ότι δεν επρόκειτο για πραγματική έφοδο, όπως κατήγγειλε ο Ιταλός Υπουργός Frattini χθες (9/2/2010) στο ιταλικό Κοινοβούλιο, αλλά για φιλοκαθεστωτικούς διαδηλωτές που εκτόξευσαν πέτρες και αυγά στην πρόσοψη της ιταλικής Πρεσβείας. «Δεν πρέπει να ακολουθήσουμε λογική κλιμάκωσης», δήλωσε ο Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών στην Corriere della Sera, η οποία αποδίδει στον Frattini «μεγάλο ενδιαφέρον» για τις κινήσεις της τουρκικής διπλωματίας: «Ανάμεσα στα ανοιχτά προβλήματα που τράβηξαν περισσότερο την προσοχή του Frattini- αναφέρει το δημοσίευμα- ήταν η αποστολή που αποφασίστηκε αιφνιδιαστικά του Τούρκου ομολόγου του Ahmed Davudoglu, σε μια προσπάθεια να πείσει τους Ιρανούς να μεταφέρουν τον εμπλουτισμό του ουρανίου στην Τουρκία, μειώνοντας έτσι τους κινδύνους να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς. “Πρέπει να μιλήσουμε με σαφήνεια στους Ιρανούς. Παράλληλα, είναι σημαντικό να υπάρχουν ανοιχτές πόρτες για διαπραγμάτευση. Καλά κάνει ο Davudoglu και πηγαίνει στην Τεχεράνη ”, δήλωσε ο Frattini».
Η La Repubblica παρατήρησε ότι ο Ιταλός Πρέσβης στην Τεχεράνη Alberto Bradanini ήδη την Κυριακή είχε δεχτεί την επίσημη διαμαρτυρία του ιρανικού Υπουργείου Εξωτερικών για τις δηλώσεις του Silvio Berlusconi στο Ισραήλ. Χθες (9/2/2010) το απόγευμα, όταν οι πρώτοι διαδηλωτές άρχισαν να συγκεντρώνονται ενώπιον του κτηρίου της ιταλικής Πρεσβείας, ο Bradanini κάλεσε τον Διευθυντή του Γραφείου του Υπουργού Alain Economides, ο οποίος με τη σειρά του ειδοποίησε τον Υπουργό που εκείνη τη στιγμή ανέφερε στις Επιτροπές Εξωτερικών Βουλής και Γερουσίας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μετά τις συνομιλίες που είχε στη Ρώμη στις αρχές τις εβδομάδας ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας Bob Gates, η Ιταλία θα είναι στην πρώτη γραμμή ανάμεσα στις χώρες που θα ζητήσουν από το ΣΑ νέες κυρώσεις εναντίον του Ιράν. «Ο Berlusconi-συνεχίζει το δημοσίευμα της La Repubblica- παρέλαβε από τον Πρόεδρο Obama την παράκληση να ασκήσει την επιρροή του κυρίως στα 3 μη μόνιμα μέλη του ΣΑ που θεωρούνται πιο ευνοϊκά διατεθειμένα προς τις θέσεις του Ιράν: τη Βραζιλία, την Τουρκία και το Λίβανο. Στις 18 Φεβρουαρίου ο Ιταλός Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τον Βραζιλιάνο ομόλογο του Lula και ανάμεσα στα θέματα στην ατζέντα θα είναι και το Ιράν».
Η La Stampa (σ.σ.που εκφράζει την κυβερνητική άποψη) αφιερώνει στο θέμα πρωτοσέλιδο κύριο άρθρο με τίτλο «Το κόστος της αποφασιστικότητας» με θέμα τα επακόλουθα που θα έχει η διπλωματική κρίση στις έντονες εμπορικές και οικονομικές σχέσεις της Ιταλίας με το Ιράν: «Με την επίσκεψη της στο Ισραήλ η κυβέρνηση Berlusconi έκανε απλώς μια επιλογή που είχε ως στόχο να μην εκμηδενίσει εκείνες τις πρωτοβουλίες που με αίσθημα ευθύνης ανέλαβε η Ιταλία στο Αφγανιστάν και τον Λίβανο. Να συμμετάσχει δηλαδή με τις δικές της δυνάμεις στις προσπάθειες να εδραιωθεί η περιφερειακή και διεθνής σταθερότητα. Η επιλογή μας ήταν συνεπής, πολυδάπανη και καθόλου ανώδυνη, αλλά απαραίτητη».
Με το ίδιο θέμα, το οικονομικό κόστος της διπλωματικής κρίσης με το Ιράν, ασχολείται και η φιλοκυβερνητική Il Giornale, που δημοσιεύει συνέντευξη με τον Υφυπουργό Εξωτερικών Alfredo Mantica με τίτλο «Πίσω από τη ρήξη βρίσκονται τα ιταλικά συμβόλαια στο Ιράκ» . Ο Ιταλός Υφυπουργός υπογραμμίζει ότι η τωρινή ιταλική κυβέρνηση ανέτρεψε την «πολιτική ίσων αποστάσεων» που είχε χαρακτηρίσει την προηγούμενη κυβέρνηση του Romano Prodi ώστε να καταστήσει σαφές ότι «κεντρικός άξονας» της ιταλικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή ήταν «η ασφάλεια του Ισραήλ». Σε αυτό, σχολίασε ο Mantica, βοήθησε «η εξαιρετική δουλειά που έκανε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΝΙ Paolo Scaroni, ο οποίος πάγωσε το κεφάλαιο του Ιράν κι εξασφάλισε σημαντικές επιτυχίες στην Αφρική και στο Καζακστάν, πριν υπογράψει τις συμφωνίες για το πετρέλαιο του Ιράκ. Η δουλειά αυτή επιστεγάστηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2009, όταν ο Ιρακινός Υπουργός Εξωτερικών Γιοσγιάρ Ζεμπάρι επισκέφθηκε την ιταλική πρωτεύουσα και υπέγραψε τις συμφωνίες για την εκμετάλλευση ορισμένων πετρελαιοπηγών στο Ιράκ. Με αυτόν τον τρόπο, δεν είχαμε πλέον ανάγκη από το ιρανικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο», κατέληξε ο Mantica.
Η ίδια εφημερίδα δημοσιεύει και άρθρο της βουλευτού Fiamma Nirenstein (που θεωρείται ότι εκφράζει τις απόψεις του ισραηλινού Υπουργείου Άμυνας) με τίτλο «Το Ιράν μας επιτίθεται; Καλό σημάδι».
Η Il Sole 24 Ore μιλά για «ψυχρό πόλεμο με την Τεχεράνη» μετά από 60 χρόνια «εξαίρετων σχέσεων» μεταξύ του Ιράν και της Ιταλίας. Το τίμημα της διαμάχης, συνεχίζει το δημοσίευμα, δεν είναι μόνον η ατομική βόμβα που, σύμφωνα με Αμερικανούς εμπειρογνώμονες, η Τεχεράνη θα μπορέσει ίσως να εξασφαλίσει σε τέσσερα χρόνια. Είναι επίσης και η επιβίωση του καθεστώτος: «Το ατομικό όπλο έχει ένα σκοπό: να αποτρέψει έξωθεν επιθέσεις και να αφήσει την Τεχεράνη ελεύθερη να συνεχίσει να υποστηρίζει αντάρτες και ριζοσπαστικά κινήματα στη Μέση Ανατολή. Έχει όμως κι έναν άλλο σκοπό, στο εσωτερικό μέτωπο: να ενισχυθεί το εθνικιστικό πνεύμα και να δικαιολογηθεί η απομόνωση, αφού ο εθνικισμός, μαζί με το Ισλάμ, είναι τα στηρίγματα του καθεστώτος».

Μεταβολές στην κυβέρνηση των Σκοπίων ενόψει λύσης;

Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της σκοπιανής εφημερίδας Vreme με τίτλο «Ο Πρότογκερ νέος επικεφαλής της διπλωματίας;», ο επικεφαλής του γραφείου του Πρωθυπουργού της πΓΔΜ και στενός του συνεργάτης, κ. Πρότογκερ, θα τοποθετηθεί ως νέος Υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ (σ.σ.πρόκειται για τον άνθρωπο που συναντήθηκε μυστικά στο Παρίσι και συνομίλησαν για την επίλυση του θέματος με την Μαριλένα Κοππά, απεσταλμένη του Γ. Παπανδρέου). Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Γκρούεβσκι σχεδιάζει να πραγματοποιήσει σημαντικές αλλαγές στο κυβερνητικό γραφείο ώστε η κυβέρνηση να προετοιμαστεί για την ολοκλήρωση του ζητήματος του ονόματος, την ενδεχόμενη απόκτηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αλλά και πιθανή διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στο τέλος του έτους. Αυτές οι αλλαγές θα πραγματοποιηθούν ώστε να ενδυναμωθεί η κυβερνητική ομάδα, δηλαδή να τοποθετηθούν οι πιο κοντινοί συνεργάτες του κ. Γκρούεβσκι σε θέσεις ζωτικής σημασίας. Οι ανεπίσημες πηγές τις οποίες επικαλείται η Vreme αναφέρουν επίσης ότι το Υπουργείο Εξωτερικών της πΓΔΜ θα είναι ο πιο εκτεθειμένος θεσμός αναφορικά με τις παραπάνω διαδικασίες και γι’ αυτό το λόγο ο Πρωθυπουργός της πΓΔΜ θέλει να τοποθετήσει ως ΥΠΕΞ τον πιο στενό του συνεργάτη.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, η νυν Υπουργός Εσωτερικών της πΓΔΜ, κα Γιανκούλοβσκα, θα αναλάβει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, στο οποίο αυτή τη στιγμή Υπουργός είναι ο κ. Μάνεβσκι. Η παύση του κ. Μάνεσβκι, στον οποίο έχει ασκηθεί έντονη κριτική, αναμένεται να στείλει μήνυμα στις Βρυξέλλες ότι η κυβέρνηση της πΓΔΜ προβαίνει σε μεταρρυθμίσεις αναφορικά με το δικαστικό σύστημα το οποίο αποτελεί μια από τις κύριες προϋποθέσεις ένταξης της πΓΔΜ στην Ε.Ε.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της ε/φ, ο νυν Υπουργός Εξωτερικών, κ. Μιλόσοσκι, πιθανότατα θα τοποθετηθεί Πρέσβης της πΓΔΜ σε κάποια χώρα ενώ δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για το ποιός θα αντικαταστήσει την Υπουργό Εσωτερικών.
Σημειώνεται ότι, ο νυν Υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, κ. Μιλόσοσκι, και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης της πΓΔΜ αρμόδιος για ζητήματα ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης, κ. Ναούμοβσκι, ανταγωνίζονται για το ποιός θα λάβει τη θέση του επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της πΓΔΜ. Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, το ΥΠΕΞ της πΓΔΜ και η Γενική Γραμματεία Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κατέθεσαν διαφορετικές προτάσεις αναφορικά με τη δομή των συνομιλιών με την Ε.Ε. και σχετικά με το ποιός θα πρέπει να είναι επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της χώρας.