11 Φεβ 2010

Μεταβολές στην κυβέρνηση των Σκοπίων ενόψει λύσης;

Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της σκοπιανής εφημερίδας Vreme με τίτλο «Ο Πρότογκερ νέος επικεφαλής της διπλωματίας;», ο επικεφαλής του γραφείου του Πρωθυπουργού της πΓΔΜ και στενός του συνεργάτης, κ. Πρότογκερ, θα τοποθετηθεί ως νέος Υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ (σ.σ.πρόκειται για τον άνθρωπο που συναντήθηκε μυστικά στο Παρίσι και συνομίλησαν για την επίλυση του θέματος με την Μαριλένα Κοππά, απεσταλμένη του Γ. Παπανδρέου). Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Γκρούεβσκι σχεδιάζει να πραγματοποιήσει σημαντικές αλλαγές στο κυβερνητικό γραφείο ώστε η κυβέρνηση να προετοιμαστεί για την ολοκλήρωση του ζητήματος του ονόματος, την ενδεχόμενη απόκτηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αλλά και πιθανή διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στο τέλος του έτους. Αυτές οι αλλαγές θα πραγματοποιηθούν ώστε να ενδυναμωθεί η κυβερνητική ομάδα, δηλαδή να τοποθετηθούν οι πιο κοντινοί συνεργάτες του κ. Γκρούεβσκι σε θέσεις ζωτικής σημασίας. Οι ανεπίσημες πηγές τις οποίες επικαλείται η Vreme αναφέρουν επίσης ότι το Υπουργείο Εξωτερικών της πΓΔΜ θα είναι ο πιο εκτεθειμένος θεσμός αναφορικά με τις παραπάνω διαδικασίες και γι’ αυτό το λόγο ο Πρωθυπουργός της πΓΔΜ θέλει να τοποθετήσει ως ΥΠΕΞ τον πιο στενό του συνεργάτη.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, η νυν Υπουργός Εσωτερικών της πΓΔΜ, κα Γιανκούλοβσκα, θα αναλάβει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, στο οποίο αυτή τη στιγμή Υπουργός είναι ο κ. Μάνεβσκι. Η παύση του κ. Μάνεσβκι, στον οποίο έχει ασκηθεί έντονη κριτική, αναμένεται να στείλει μήνυμα στις Βρυξέλλες ότι η κυβέρνηση της πΓΔΜ προβαίνει σε μεταρρυθμίσεις αναφορικά με το δικαστικό σύστημα το οποίο αποτελεί μια από τις κύριες προϋποθέσεις ένταξης της πΓΔΜ στην Ε.Ε.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της ε/φ, ο νυν Υπουργός Εξωτερικών, κ. Μιλόσοσκι, πιθανότατα θα τοποθετηθεί Πρέσβης της πΓΔΜ σε κάποια χώρα ενώ δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για το ποιός θα αντικαταστήσει την Υπουργό Εσωτερικών.
Σημειώνεται ότι, ο νυν Υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, κ. Μιλόσοσκι, και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης της πΓΔΜ αρμόδιος για ζητήματα ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης, κ. Ναούμοβσκι, ανταγωνίζονται για το ποιός θα λάβει τη θέση του επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της πΓΔΜ. Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, το ΥΠΕΞ της πΓΔΜ και η Γενική Γραμματεία Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κατέθεσαν διαφορετικές προτάσεις αναφορικά με τη δομή των συνομιλιών με την Ε.Ε. και σχετικά με το ποιός θα πρέπει να είναι επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της χώρας.