12 Νοε 2009

Συνάντηση Μ. Κυπριανού - Δ. Δρούτσα στην Αθήνα

Συνάντηση είχαν χθες οι υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου και Ελλάδας, Μάρκος Κυπριανού και Δημήτρης Δρούτσας. Ακολούθησαν δηλώσεις στον τύπο που αποτυπώνουν σε μεγάλο βαθμό τα όσα αναφέρθηκαν στις συζητήσεις τους. Οι δηλώσεις έχουν ως εξής:

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Αγαπητέ Μάρκο, με πολύ μεγάλη χαρά σε καλωσορίζω στην Αθήνα. Eίναι νομίζω ήδη η τρίτη συνάντηση που πραγματοποιούμε στον ένα μήνα περίπου που η νέα Κυβέρνηση έχει αναλάβει καθήκοντα και αυτό είναι ενδεικτικό του άριστου επιπέδου συνεργασίας, του άψογου συντονισμού και της επιθυμίας μας για κοινή δράση ενόψει των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε.

Κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας η Ελλάδα να είναι ξανά δίπλα στην Κύπρο, δίπλα στον κυπριακό λαό με πράξεις και όχι μόνο με λόγια.

Σήμερα επικεντρώσαμε τη συζήτησή μας με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας στα δυο μεγάλα θέματα που έχουμε μπροστά μας, την αξιολόγηση της Τουρκίας το Δεκέμβριο και την πορεία των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού.

Είχα ακόμη την ευκαιρία να ενημερώσω τον κ. Κυπριανού για τις τελευταίες πρωτοβουλίες και επαφές της ελληνικής πλευράς. Ενημέρωσα για τις συναντήσεις με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, τον κ. Ban Ki-moon, που επισκέφθηκε την Αθήνα πριν λίγες μέρες και για τις προοπτικές συνεργασίας στο θέμα της κλιματικής αλλαγής σε συνέχεια και των σχετικών συζητήσεων του Πρωθυπουργού, κ. Παπανδρέου, με τον Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια, κατά την τελευταία επίσημη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Κύπρο.

Ενημέρωσα ακόμη και για τις επαφές που είχαμε με την τουρκική πλευρά, την επιστολή του κ. Ερντογάν, σε συνέχεια της πρωτοβουλίας του κ. Παπανδρέου να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και τις συναντήσεις που είχαμε με τον κ. Μπαγίς τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο οποίος κι εκείνος επισκέφθηκε πρόσφατα την Αθήνα.

Στο γεύμα εργασίας που θα ακολουθήσει, θα συνεχίσουμε βεβαίως την κουβέντα μας και θα συζητήσουμε ιδιαίτερα πώς θα γίνει ακόμη πιο αποτελεσματική η συνεργασία μας, με τη σύσταση ομάδων εργασίας από τα Υπουργεία Εξωτερικών Κύπρου και Ελλάδας, αλλά πιθανώς και άλλων κρατικών φορέων των δυο χωρών.

Υπάρχουν πολλά θέματα στα οποία οι δυο χώρες μας, τα δυο κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούμε να συνεργαστούμε στενά και επιθυμία μας είναι άμεσα να ξεκινήσουν οι συναντήσεις και οι εργασίες των ομάδων αυτών.

Θα ήθελα να επαναλάβω για άλλη μια φορά την απόλυτη στήριξη της ελληνικής Κυβέρνησης στις προσπάθειες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας του κ. Δημήτρη Χριστόφια για επίλυση του Κυπριακού και στις συνομιλίες που διεξάγει με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας τον κ. Ταλάτ, επαναλαμβάνω τη θέση μας τη σαφή θέση μας: θέλουμε λύση στη βάση των αποφάσεων του Ο.Η.Ε., στη βάση των συνθηκών και των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το σημαντικότερο όλων, με πλήρη σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος–μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η λύση που θα συμφωνηθεί, θα πρέπει να λαμβάνει αυτό το γεγονός πλήρως υπόψη και να εγγυάται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει και μετά τη λύση να λειτουργεί αποτελεσματικά στην ευρωπαϊκή οικογένεια και αυτό προϋποθέτει τον πλήρη σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου στη λύση που θα συμφωνηθεί.

Καλούμε τους πάντες, για άλλη μια φορά, να αφήσουν Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να συζητήσουν ελεύθερα, να διαπραγματευτούν ελεύθερα το κοινό τους μέλλον, το κοινό τους ευρωπαϊκό μέλλον ως κράτος–μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έχουμε πει επανειλημμένα και το τονίζω και πάλι σήμερα ότι τεχνητά χρονοδιαγράμματα και απειλές περί τελευταίας ευκαιρίας, δεν βοηθούν στις προσπάθειες που γίνονται και στην όλη διαδικασία, αντιθέτως είναι αντιπαραγωγικές και απορριπτέες.

Έχουμε μπροστά μας ένα κρίσιμο ορόσημο, θέλω να είναι ξεκάθαρο προς όλους αυτό, το Δεκέμβριο η Τουρκία θα αξιολογηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα αξιολογηθεί αντικειμενικά, θα αξιολογηθεί αυστηρά, θα αξιολογηθεί βάσει των πεπραγμένων της χωρίς εκπτώσεις, θα αξιολογηθεί για την ανταπόκρισή της στις υποχρεώσεις που ανέλαβε απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη–μέλη, για τις σχέσεις καλής γειτονίας και το σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας και το σεβασμό των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων, για την προστασία των θρησκευτικών ελευθεριών, για τη συμβολή της στην αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και βεβαίως για την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας και την ομαλοποίηση των σχέσεών της με την Κυπριακή Δημοκρατία και φυσικά για το Κυπριακό.

Πριν κλείσω θα μου επιτρέψετε να ευχηθώ περαστικά και δύναμη στο Νίκο Κουτσού, ο οποίος περνάει μια περιπέτεια αυτές τις μέρες. Νίκο Κουτσού περαστικά σου και πάντα σιδερένιος, η σκέψη μας είναι μαζί σου.

Μάρκο, για άλλη μια φορά σε ευχαριστώ για την επίσκεψή σου και την πολύ χρήσιμη συνάντησή μας και θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας. Στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών θέλω να το ξέρεις αυτό, πρέπει να νιώθεις πάντα σαν στο δικό σου σπίτι. Ευχαριστώ.

Μ. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: Θα ήθελα πρώτα απ' όλα να εκφράσω τις ευχαριστίες για την πρόσκληση και φιλοξενία στο φίλο και συνάδελφο Δημήτρη Δρούτσα. Όπως είπε, αυτή είναι η νέα συνάντησή μας μετά μία σειρά προηγούμενων συναντήσεων, οι οποίες έχουν σαν επίκεντρο τα θέματα που ήδη ανέφερε ο Δημήτρης.

Βεβαίως να τονίσω ότι είναι και σε συνέχεια της επίσκεψης του Πρωθυπουργού και του Δημήτρη επίσης στην Κύπρο, και τις συνομιλίες που είχαμε με τον Πρόεδρο Χριστόφια. Έχουμε πάρει αποφάσεις στην Κύπρο, έχουμε καθορίσει μια στρατηγική και μια γραμμή και όπως συμφωνήθηκε στη Λευκωσία η συνάντησή μας σήμερα όπως κι άλλες που είχαμε βεβαίως προηγουμένως, θα συγκεκριμενοποιήσει ακόμη περισσότερο και θα προωθήσει την εφαρμογή αυτής της στρατηγικής.

Βεβαίως πέρα από τη συνεργασία μας σε πολλά ζητήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είμαστε και οι δυο κράτη - μέλη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουμε ταύτιση απόψεων σε πολλά αν όχι όλα τα ζητήματα και εκεί θα υπάρχει μια συνεργασία.

Τα πιο σημαντικά θέματα αυτή την περίοδο που θα απασχολήσουν τις συνομιλίες σήμερα, ήδη στη συνάντησή μου με το Δημήτρη αλλά και αργότερα, είναι οι συνομιλίες για το Κυπριακό και το Κυπριακό πρόβλημα γενικότερα και η αξιολόγηση της Τουρκίας το Δεκέμβριο.

Θέλω πρώτα απ' όλα άλλη μια φορά και θέλω κάθε φορά που είμαι εδώ να αξιοποιώ αυτή την ευκαιρία για να εκφράζω την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού και της Κυπριακής Κυβέρνησης για μια διαχρονική στήριξη της Ελλάδας στην Κύπρο, όχι μόνο στον αγώνα μας για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, αλλά βέβαια οφείλουμε στην Ελλάδα και την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που ήταν ένα πολύ σημαντικό γεγονός και ενίσχυσε την Κύπρο σε αυτό τον αγώνα για την επίλυση του προβλήματός μας.

Βέβαια περιττό να εκφράσω την ικανοποίησή μου για τις συναντήσεις, αλλά όσον αφορά το Κυπριακό βεβαίως υπάρχει ταύτιση απόψεων. Ήδη ο Δημήτρης έχει αναφερθεί πως βλέπουμε από κοινού και τη λύση του Κυπριακού προβλήματος, σε ποιες αρχές και αξίες πρέπει να βασίζεται, αλλά πώς βλέπουμε και τη διαδικασία, η οποία θα ακολουθηθεί σε αυτές τις συνομιλίες για να επιτευχθεί η λύση του Κυπριακού.

Και είναι σημαντική η διαδικασία, αυτό το τονίζουμε. Η έλλειψη αυστηρών και τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων και επιδιαιτησίας που ακριβώς αυτοί είναι κάποιοι από τους βασικούς παράγοντες που οδήγησαν σε αποτυχία την προσπάθεια το 2004, αποφεύγονται, δεν υπάρχουν σήμερα σε αυτή τη διαδικασία. Αυτό συμφωνήθηκε πέρσι και επιμένουμε σε αυτό, όσο και να διαμαρτύρεται κατά διαστήματα η άλλη πλευρά.

Σημασία έχει η ουσία, σημασία έχει να υπάρξει μια λύση βιώσιμη και όχι απλώς να θέσουμε χρονοδιαγράμματα τα οποία δεν θα συμβάλλουν, αντίθετα θα είναι αντιπαραγωγικά.

Όσον αφορά βεβαίως τη διαδικασία ναι, είναι διαδικασία μεταξύ των Κυπρίων, αυτό συμφωνήθηκε. Η λύση πρέπει να είναι συμφωνημένη μεταξύ των δυο Κοινοτήτων, ακριβώς για να εξασφαλίσει και την έγκριση του κυπριακού λαού σε δημοψήφισμα αργότερα.

Όμως και η Τουρκία έχει να διαδραματίσει ένα πολύ σημαντικό ρόλο, η Τουρκία δεν είναι απλώς ένας θεατής σε αυτό το ζήτημα. Η Τουρκία δεν είναι κάποια τρίτη χώρα, η Τουρκία δημιούργησε το πρόβλημα είναι βασικός παίκτης, και πρέπει να έχει μια έμπρακτα θετική στάση.

Παρακολουθούμε με προσοχή τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Τουρκία τον τελευταίο καιρό, ενημερωνόμαστε βεβαίως και από την ελληνική Κυβέρνηση με λεπτομέρεια σε αυτό το θέμα, όμως περιμένουμε να δούμε και έμπρακτα την Τουρκία να προβαίνει σε συγκεκριμένες χειρονομίες και όχι μόνο στην έκφραση προθέσεων. Ευπρόσδεκτες και οι προθέσεις, αλλά θέλουμε να δούμε ουσιαστικές πράξεις.

Όσον αφορά τα ευρωτουρκικά, συμφωνούμε ότι η Τουρκία οφείλει να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της. Δεν πρόκειται για επιπρόσθετες υποχρεώσεις έναντι άλλων υποψηφίων χωρών, αντίθετα η Τουρκία είχε μια πιο ευνοϊκή μεταχείριση όταν άρχισε η διαδικασία και γι' αυτό είχε να καλύψει περισσότερο δρόμο, αλλά αυτά που ζητούμε και αναμένουμε από την Τουρκία, είναι αυτονόητα και βεβαίως δεν τίθενται στις περιπτώσεις των άλλων υποψηφίων χωρών.

Ο Δεκέμβρης είναι σημαντική ημερομηνία, αυτό έχει συμφωνηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό αναμένουμε ότι θα γίνει και θα πρέπει η Τουρκία να δείξει έμπρακτα τη συμμόρφωσή της, ειδεμή δεν μπορεί παρά να υπάρξουν επιπτώσεις. Αυτή είναι η θέση μας και είναι αυτό που συζητάμε με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα είναι βασικό μέρος των συνομιλιών μας σήμερα πώς θα συντονιστούμε ενόψει του Δεκέμβρη.

Να υπενθυμίσω ότι η Κύπρος στηρίζει τη δυνατότητα της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι όμως με εκπτώσεις , όχι κατ’ επιλογή, αλλά με πλήρη συμμόρφωση στις υποχρεώσεις της, ακριβώς γιατί η Κύπρος και θέλω να το τονίζω αυτό, θέλει μια ευρωπαϊκή Τουρκία, όχι απλώς την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μια Τουρκία που θα συμπεριφέρεται, θα πολιτεύεται, θα σκέφτεται αν θέλετε με ευρωπαϊκό τρόπο και δεν θα είναι απλώς ένας φιλοξενούμενος στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπως ίσως επιδιώκει. Και αυτό το μήνυμα θα πρέπει να πάει όχι μόνο από εμάς, αλλά από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση που είναι αυτή που έχει θέσει τις προϋποθσεις με τις οποίες θα πρέπει να συμμορφωθεί.

Ξανά θέλω να ευχαριστήσω την ελληνική Κυβέρνηση που έχει θέσει το Κυπριακό σαν προτεραιότητά της, με την πολύ στενή συνεργασία που έχουμε καθιερώσει. Πράγματι δεν έχει πολύ καιρό που έχει αναλάβει η νέα Κυβέρνηση και ήδη είχαμε πολλές συναντήσεις και επαφές και βεβαίως θα συνεχίσουμε το συντονισμό για να είμαστε όσο το δυνατό ακόμη περισσότερο αποτελεσματικοί. Ευχαριστώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πως εκτιμάτε ότι θα διαμορφωθεί η κατάσταση ενόψει και της αξιολόγησης της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, τόσο στο διεθνές στερέωμα, όσο και στις συνομιλίες;

Μ. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: Πρώτα απ' όλα είναι παράλληλες διαδικασίες, μπορεί σε ένα βαθμό να επηρεάζει η μια την άλλη, αλλά η Τουρκία έχει αναλάβει υποχρεώσεις, θα πρέπει να συμμορφωθεί και ισχύουν όσα είπε και ο κ. Δρούτσας και όσα είπα κι εγώ προηγουμένως.

Και δεν θεωρούμε ότι μια αντικειμενική, έστω και αυστηρή, αξιολόγηση της Τουρκίας θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις συνομιλίες, ιδιαίτερα αν κρίνουμε τη μέχρι σήμερα στάση της Τουρκίας στις συνομιλίες, που κάθε άλλο παρά εποικοδομητική είναι.

Δεν έχει δώσει δείγμα γραφής η Τουρκία, που να μας κάνει να ανησυχούμε ότι μπορεί να αλλάξει στάση, γιατί η στάση της μέχρι σήμερα δεν ήταν θετική. Όμως είναι για μας δυο ανεξάρτητες διαδικασίες. Βλέπουμε όμως ότι εάν θέλει όντως η Τουρκία να διευκολύνει τον εαυτό της και να διευκολύνει και την επίλυση ή την αντιμετώπιση των υποχρεώσεών της απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση που αφορούν την Κύπρο, το πιο απλό είναι να συμβάλλει θετικά στην επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

Υπάρχει η διαδικασία εν εξελίξει, υπάρχει η δυνατότητα εάν προχωρήσει θετικά αυτή η διαδικασία, τότε θα επιλυθούν κι όλα τα άλλα ζητήματα. Επομένως είναι –ας μου επιτραπεί ο όρος- η μπάλα στην πλευρά της Τουρκίας, από αυτήν εξαρτάται πώς θα προχωρήσει ο Δεκέμβριος.

Εμείς ενημερώνουμε –και θέλω να το τονίσω αυτό- όλους τους εταίρους μας, θεωρούμε ότι πρέπει να είναι ευρωπαϊκή απόφαση, αλλά ταυτόχρονα να υπενθυμίσω ότι τα θέματα διεύρυνσης αποφασίζονται σε διακυβερνητικό επίπεδο και η Κύπρος επιφυλάσσει το δικαίωμα είτε μόνη της βεβαίως είτε με φίλους και εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να προβούμε στις ανάλογες κινήσεις, αν δεν υπάρξει μια ικανοποιητική κοινή θέση, που επαναλαμβάνω ότι είναι η προτεραιότητά μας βέβαια.

Το Ισραήλ δηλώνει έτοιμο για συνομιλίες με τη Συρία

Το Ισραήλ δηλώνει έτοιμο να ξεκινήσει πάλι τις συνομιλίες για ειρήνη με τη Συρία "οποιαδήποτε στιγμή" και "χωρίς προϋποθέσεις", δήλωσε χθες Ισραηλινός εκπρόσωπος μετά τη συνέντευξη στο Παρίσι του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με το Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί.

Γερμανική αντίληψη για θρησκευτική ελευθερία στην Τουρκία

Η Γερμανίδα Υφυπουργός αρμόδια για θέματα ενσωμάτωσης μεταναστών, Maria Böhmer, χαιρέτισε, σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπηρεσίας Τύπου της γερμανικής κυβέρνησης, τις δηλώσεις εκπροσώπων της τουρκικής κυβέρνησης σχετικά με τη λειτουργία της Εκκλησίας του Αποστόλου Παύλου στην Ταρσό ως χώρου θρησκευτικής λατρείας. Η Εκκλησία, η οποία βρίσκεται στον τόπο γέννησης του Απ.Παύλου, λειτουργεί σήμερα ως Μουσείο. Πέρυσι κατ’εξαίρεση, κατά το έτος του Απ.Παύλου, το οποίο τελείωσε το περασμένο καλοκαίρι, η Εκκλησία διατίθετο για Θείες Λειτουργίες.
Η Γερμανίδα Υφυπουργός εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή της για τις δηλώσεις του Προέδρου της Υπηρεσίας Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, Ali Bardakoglou, και του Τούρκου Υφυπουργού Faruk Celik, οι οποίοι τόνισαν το σαββατοκύριακο στην Κολωνία, στο πλαίσιο των εργασιών θεμελίωσης του νέου ισλαμικού τεμένους στην πόλη, ότι θα προσεγγίσουν τη χριστιανική μειονότητα στην Τουρκία στο πλαίσιο του διαλόγου για την Εκκλησία του Αποστόλου Παύλου.
Η ανακοίνωση της Υπηρεσίας Τύπου αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η κα Böhmer δήλωσε τα ακόλουθα:
Οι πρόσφατες δηλώσεις μας δίνουν ελπίδα. Συνιστούν πραγματικό μήνυμα για τους Χριστιανούς στην Τουρκία και σε όλο τον κόσμο. Τώρα αυτό που είναι σημαντικό, είναι τα λόγια να ακολουθήσουν έργα. Η θρησκευτική ελευθερία στην Τουρκία δεν πρέπει να υπάρχει μόνο στα χαρτιά αλλά να εξασφαλίζεται και στην καθημερινότητα.
Η αντιμετώπιση της Εκκλησίας του Αποστόλου Παύλου από την τουρκική κυβέρνηση αποτελεί τεστ για την Τουρκία στο ζήτημα της θρησκευτικής ελευθερίας. Η χριστιανική μειονότητα στην Τουρκία έχει δικαίωμα να ασκεί τη θρησκευτική της λατρεία. Γι’ αυτό απευθύνω επίμονη έκκληση στην τουρκική κυβέρνηση, να υλοποιήσει της εξαγγελίες της και να συμβάλει στην εξεύρεση λύσης, η οποία θα υλοποιηθεί και στην Ταρσό. Η θρησκευτική ελευθερία αποτελεί ύψιστο αγαθό, το οποίο προστατεύεται στη Γερμανία από το Σύνταγμα και καθιστά δυνατή την ανέγερση ισλαμικών τεμένων, όπως στην Κολωνία. Όποιος εγγυάται τη θρησκευτική ελευθερία, προάγει την αμοιβαία ανεκτικότητα μεταξύ των θρησκειών και την αρμονική συμβίωση των ανθρώπων. Αυτό πρέπει να μας ενδιαφέρει όλους
.

Συνάντηση Παπανδρέου - Τάντιτς

Σύμφωνα με ανακοίνωση της σερβικής Προεδρίας σχετικά με τη χθεσινή συνάντηση του προέδρου Μπ. Τάντιτς με τον Γ. Παπανδρέου στo αεροδρόμιο της Αθήνας, κατά την οποία οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν το ζήτημα της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης της Σερβίας, της απελευθέρωσης των θεωρήσεων εισόδου, την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, τις διμερείς σχέσεις και την περιφερειακή κατάσταση. Επισημαίνεται ότι ο σέρβος πρόεδρος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη και την πλήρη υποστήριξή του για την πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου σχετικά με την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση των Δ. Βαλκανίων μέχρι το 2014. Σημειώνεται επίσης ότι η επίσκεψη του Μπόρις Τάντιτς στην Αθήνα, η χθεσινή συνάντηση στη Ρώμη με τον πρόεδρο Μπερλουσκόνι καθώς και η συνάντησή του στο Βερολίνο με την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, στις 16 Νοεμβρίου, εντάσσονται στις προσπάθειες του σέρβου προέδρου να εξασφαλίσει τη στήριξη των χωρών της ΕΕ για το ζήτημα της απελευθέρωσης των θεωρήσεων εισόδου για τους σέρβους πολίτες και την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας. «Στρατηγική σύμπραξη» στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών, της γεωργίας, των εξωτερικών υποθέσεων και της άμυνας αναμένεται να υπογράψουν η Σερβία και η Ιταλία, στη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψης εργασίας που πραγματοποιεί ο κ. Τάντιτς στη Ρώμη, σύμφωνα με ανακοίνωση της σερβικής προεδρίας. Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι ο κ. Τάντιτς τίθεται επικεφαλής ευρείας αντιπροσωπείας που θα περιλαμβάνει τον πρωθυπουργό Μίρκο Τσβέτκοβιτς και οκτώ υπουργούς. Ο σέρβος πρόεδρος θα συναντηθεί με τον ιταλό ομόλογό του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, καθώς και με τον πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Η σερβική αντιπροσωπεία στο σύνολό της θα γίνει δεκτή το Σάββατο από τον πάπα Βένεδικτο. «Εξαιρετικής σημασίας» χαρακτήρισε τη συνάντηση αυτή ο αποστολικός Νούντσιος στο Βελιγράδι, αρχιεπίσκοπος Ορλάντο Αντονίνι, λέγοντας ότι θα συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Σερβίας και Βατικανού.

Αλλά και το Εμπορικό Επιμελητήριο της Σερβίας προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στις ιταλοσερβικές επαφές, καθώς θεωρεί ότι η Ιταλία είναι «πρώτης τάξης οικονομικός εταίρος».