10 Δεκ 2009

Ας σταματήσουν κάποιοι την Τουρκία!

Η χθεσινή αντίδραση της Τουρκίας στην οποία καταλήγει επαναλαμβάνοντας πως επιτέλους στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατάλαβαν πόσο λάθος είναι η συσχέτιση της επίλυσης διμερων θεμάτων με τη διαδικασία της ένταξης, δείχνει ακριβώς το σημείο εκείνο που η εξωτερική πολιτική της Κύπρου και της Ελλάδας, απέτυχαν οικτρά, κάτι που σύντομα θα φανεί στισς σχέσεις των χωρών μας με την ΕΕ. Η αποδέσμευση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων από την πάγια, ως προχθές, θέση μας πως η μη επίλυση των ζητηματων "καλής γειτονίας" αλλά και η λύση του Κυπριακού θα εμποδίσουν την τουρκική ένταξη, ανοίγει το δρόμο στο φιλο- τουρκικό μπλοκ της ΕΕ να επικαλείται στο μέλλον πως η προχθεσινή απόφαση του ΣΓΥΕΣ δημιουργήσε προηγούμενο, αποφεύγοντας με τον τόπο αυτό να συζητήσουν τις τουρκικές προκλήσεις και παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.

Για την εγκατάλειψη αυτής της θέσης είναι ανάγκη σύντομα να υπάρξει σοβαρή και συντονισμένη αντίδραση καθώς οι νέο- οθωμανοί υπήκοοι της Άγκυρας σε Ελλάδα κα Κύπρο, επιχειρούν και πάλι να προχωρήσουν σε λύσεις, σε βάρος των εθνικών συμφερόντων και μάλιστα συνολικά!

Αν η κυβέρνηση επιθυμεί συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια καλό είναι να επαναλάβει εκεί, εκτός από την συζήτηση για την οικονομία, και αυτήν που αφορά τις τελευταίες εξελίξεις στα εθνικά θέματα. Κι αυτό μπορεί να το επιβάλλει μόνον η αντιπολίτευση...

Σήμερα η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ - ήσυχοι χωρίς την Τουρκία στη μέση...

Σοβαρά προβλήματα καλείται να επιλύσει σήμερα,η Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών, στην οποία ο Γ. Παπανδρέου επιθυμεί να αποτελέσει τον star ανάμεσα στους ομολόγους του για θέματα περιβάλλοντος, σεότι αφορά την κοινή ευρωπαϊκή στάση στις προτάσεις πο έχουν κατατεθεί και κατατίθενται καθημερινά σχετικά με την επίλυση του προβλήματος του θερμοκηπίου και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Παρά το εγονός ότι στην ουσία δεν υπάρχει καμιά νομική δέσμευση στις αποφάσεις της Κοπεγχάγης αλλά μόνο διακύρηξη μιας πολιτικής προϋποθέσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος, στην ΕΕ υπάρχουν ακόμη και τώρα διαφωνίες.

Το πρόβλημα προκύπτει όχι τόσο στη ρύθμιση των ποσοστών που κάθε χώρα και κάθε ενότητα χωρών δεσμεύεται να μειώσει όσο στην χρηματοδότηση που απαιτείται για να πεισθούν οι υπανάπτυκτες και υπό ανάπτυξη χώρες να συμμετέχουν στη μείωση αυτή, που σημαίνει ουσιαστικά μείωση των πόρων που απαιτούνται για να αναπτυχθούν. Η ΕΕ, αν και σε γενικές γραμμές έχει ήδη μια συμφωνία, δέχεται πιέσεις από ορισμένες χώρες προκειμένου να υπάρξουν τροποποιήσεις, κάτι που χώρες όπως η Βρετανία, η Δανία και η Σουηδία δεν επιθυμούν.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών

Το άλλο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ΕΕ, είναι η συμμετοχή ή μη σε αυτήν των Υπουργών Εξωτερικών των χωρών - μελών, όπως γινόταν ως σήμερα. Από τη στιγμή που ομόφωνα ανέλαβε το ΥΠΕΞ της ΕΕ η βαρώνη Άστον, η Ένωση έχει πλέον τους υπυργούς εξωτερικών να μετέχουν άλλοτε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και άλλοτε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων. Η Συνθήκη της Λισσαβόνας δεν προβλέπει συμμετοχή των ΥΠΕΞ, στις Συνόδους Κορυφής πλέον. Όμως η Σουηδική προεδρία, επεμβαίνοντας χωρίς να έχει το δικαίωμα, προσκάλεσε και τους ΥΠΕΞ στη Σύνοδο, προκαλλώντας ήδη την έντονη αντίδραση αρκετών χωρών, ανάμεσα τους και της Γερμναίδας Καγκελλαρίου Μέρκελ, καθώς ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας ανήκει σε άλλο κόμμα και δεν τον θέλει μέσα στα πόδια της.

Και με τη Λισαβόνα τι κάνουμε;

Η Σνθήκη της Λισσαβόνας έχει παλιώσει πριν ακόμη λειτουργήσει. Η Συνθήκη που μελετήθηκε και συντάχθηκε σχεδόν πριν μια δεκαετία και καθυστέρησε να λειτουργήσει καθώς για πολλούς λόγους έγινε "περδίο σύγκρουσης" χωρων - μελών. Ωστόσο σήμερα, γίνεται σαφές πως απαιτείται ο εκσυγχρονισμός της, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα οικονομικά μέτρα που προτείνει και τα οποία είναι ξεπερασμένα, τόσο γιατί άλλαξε η παγκόσμια οικονομία όσο και λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης.

Στο σημείο αυτό αναπτύσσονται δυο σχολές σκέψης: μια υποστηρίζει την πλήρη μεταμορφωση της Συνθήκης και η άλλη, μεταβολλές στα σημεία εκείνα που η πραγματικότητα σήμερα, δεν συγκλίνει. Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει και ζήτημα του νέου Προϋπολογισμού που η Επιτροπή πρέπει να αναθεωρήσει. Αυτό αναμένεται να γίνει στα τέλη Φεβρουαρίου με μέσα Μαρτίοθ και να συζηηθεί σε μια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής αλλά, ο ήδη καθυστερημένος αυτός προϋπολογισμός, ενδεχομένως να καθυστερησει κι άλλο, μια κατο Παρίσι δεν βλέπει ευχάριστα τις τροπολογίες που προτείνει η Επιτροπή και ζητά μεταφερθεί στη Βελγική προεδρία (δεύτερο εξαμηνο του 2010). Αλλά τότε δεν έχει νόημα μιας και το 2011 είναι έτος δημιουργίας νέου προϋπολογισμού....

Θέματα Δικαιοσύνης

Σημαντική είναι η συζήτηση για θέματα Δικαιοσύνης γιατί ανάμεσ σ αυτά υπάρχουν κι εκείνα που αφορούν τους πρόσφυγεσ και μετανάστες και το δικαίωμα στο Άσυλο. Οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου συμφωνύν με την πρόταση της Επιτροπής, πως πρέπει η χορήγηση ασύλου να αφορά την Ένωση στο σύνολό της. Δηλαδή, όταν μια χώρα παραχωρεί άσυλο, αυτό να επεκτείνεται σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Αντίθετα οι χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης είναι από διστακτικές ως αρνητικές. Οι πρωτες ελπίζουν πως αν ισχύσει το μέτρο θα υαρξει μετακίνηση των χιλιάδων μεταναστών που έχουν στο έδαφός τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι δεύτερεσ θελουν να αποφύγυν ακριβώς αυτό το πρόβλημα. Για την Ελλάδα είναι πολύ περισσότερο ουσιαστικό από άλλα γιατί θα μειώσει την καθημερινή πίεση που δεχόμαστε σαν χώρα, αλλά και θα φέρει ακόμη πιο σοβαρά αντιμέτωπη της Ευρώπη με την Τουρκία. Αλλά για να περάσει αυτή η πρόταση θα πρέπει η νοτιο - ευρωπαίοι να δράσουν συγχρόνως, συστηματικά και αποφασιστικά. Προφανώς αύριο βράδυ θα γνωρίζουμε...

Τα σοβαρά προβλήματα της Τουρκίας ωστόσο δεν θα απασχολήσουν το Συμβούλιο που δεν αποκλείεται να εκφράσει στα συμπεράσματα του, την ικανοποιησή του για όσα έπραξε η Σουηδική προεδρία και το ΣΓΥΕΣ στην κατεύθυνση αυτή. Οι επιχαίροντας νεο-οθωμανοί συμπολίτες μας και πολιτικοί μας, μπορούν έτσι ν' ασχοληθούν με το μεγαλό πρόβλημα του περιβάλλοντος και της Πράσινης Ανάπτυξης...

Ο Γ. Παπανδρέου επιζητεί σύντομη λύση με την πΓΔΜ;

Διαψεύσθηκε χθες η πληροφορία για τηλεφώνημα του Γ. Παπανδρέου στον Ν. Γκρούεφσκι σε σχέση με την αναβολή της συζήτησης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή της απόδοσης ημεομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσων των Σκοπίων. Το τηλεφώνημα αυτό δεν έχει γίνει ακόμη, παρά το γεγονός ότι ο Γ. Παπανδρέου προσπάθησε να βρει τον Ν. Γκρούεφσκι, ουσιαστικά για να του επισημάνει ότι δεν πρέπει να ανακοπεί η προσπάθεια των διαπραγματεύσεων για το όνομα των Σκοπίων, επειδή η Ελλάδα φρόντισε ως όφειλε να διασφαλίσει ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάθε προοπτική έναρξης διαπραγματεύσεων για ένταξη των Σκοπίων πάει πίσω μέχρι να λυθεί το θέμα του ονόματος. Ουσιαστικά όμως πρόκειται για κίνηση του έλληνα πρωθυπουργού να προκαταλάβει τις ευρωπαϊκές αρχές, που ζητούν επίλυση μέσα στο επόμενο τρίμηνο και μάλιστα με απ' ευθείας διμερείς διαπραγματεύσεις.

Στο σημείο αυτό ποντάρει, και πάλι λαναθασμένα η σκοπιανή ηγεσία, αφού η επίκληση του βέτο από την Αθήνα μπορεί να τραινάρει επ' αόριστο τη διαδικασία ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ασχέτως του τ λένε και υπόσχονται οι "συνσεταίροι" μας στην ΕΕ Τ Σκόπια θεωρούν πως την επόμενη φορά, Μάρτι η λίγο αργόιτερα η Ισπανική Προεδρία θα προχωρήσει σε απόδοση ημερομηνίας έναρξης κάτω από την πιέση των άλλων χωρών - μελών της ΕΕ, ασχέτως των ελληνικών αντιρρήσεων.

Αυτό δεν μπορεί να συμβεί, εκτός αν οι μυστικές διαπραγματεύσεις και η εκτός ΟΗΕ συζητήσεις οδηγούν ακριβώς σ αυτό, να οπισθοχωρήσουμε ακόμη μια φορά όπως και με την Τουρκία προχθές και να επιτρέψουμε στα Σκόπια να πιστέψουν ότι καθορίζουν αυτά την ατζέντα στην περιοχή.

Η Βουλγαρία προβάλλει εμπόδια στον Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων FOCUS, η Υπουργός Περιβάλλοντος και Υδάτων της Βουλγαρίας, Νόνα Καραντζόβα, σε σημερινές της δηλώσεις, τόνισε ότι η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη θα είναι ιδιαίτερα λεπτομερής και θα λαμβάνει υπ’ όψιν το γεγονός ότι στην περιοχή του κόλπου του Μπουργκάς υπάρχουν πολλές ζώνες, που εμπίπτουν στο πρόγραμμα “Natura 2000”. Επίσης, η κα Καραντζόβα επισήμανε ότι η διαδικασία σχετικά με την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του πετρελαιαγωγού βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο. Όπως υποστήριξε, η Διεθνής Εταιρεία Έργου του πετρελαιαγωγού απευθύνθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Υδάτων της Βουλγαρίας σχετικά με το θέμα το Μάρτιο. Από την πλευρά του, το Υπουργείο ζήτησε από την εταιρεία να παρουσιάσει εναλλακτική εκδοχή στην προτεινόμενη από την ίδια τεχνολογία των πλωτών τερματικών εκφόρτωσης πετρελαίου, ωστόσο η εταιρεία παρουσίασε μόνο διευκρινήσεις, που δεν κρίθηκαν επαρκείς. Έτσι, σύμφωνα με την κα Καραντζόβα, το Υπουργείο θα επανέλθει στο θέμα αυτό ζητώντας την παρουσίαση εναλλακτικών εκδοχών από την εταιρεία και εν συνεχεία θα ζητήσει τις απόψεις εμπειρογνωμόνων. Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει το ίδιο πρακτορείο ειδήσεων, το Υπουργείο Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού της Βουλγαρίας ανακοίνωσε

χθες επίσημα ότι στις 10 και 11 Δεκεμβρίου θα συνεδριάσει στη Σόφια η μεικτή βουλγαρο-ρωσική επιτροπή οικονομικής και επιστημονικο-τεχνικής συνεργασίας, με αντικείμενο συζήτησης θέματα διμερούς συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, του εμπορίου, του τουρισμού, των μεταφορών κλπ. Επικεφαλής της βουλγαρικής αντιπροσωπείας θα είναι ο Υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού, Τράιτσο Τράικοφ, ενώ επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας θα είναι ο Υπουργός Ενέργειας, Σεργκέι Σματκό. Στις 10 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθούν οι συνεδριάσεις των ομάδων εργασίας, ενώ στις 11 Δεκεμβρίου το μεσημέρι θα υπογραφεί το πρωτόκολλο για τις εργασίες της επιτροπής και θα ακολουθήσει συνέντευξη τύπου.

Οι αντιδράσεις των ελληνό - κυπριακών κομμάτων στις αποφάσεις του ΣΓΥΕΣ

Το ΚΥΠΕ αναφέρθηκε χθες στις αντιδράσεις των ελληνό- κυπριακών πολιτικών κομμάτων στη χθεσινή απόφαση του ΣΓΥΕΣ για την αξιολόγηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας και στη σχετική μονομερή δήλωση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τα κύρια σημεία των δηλώσεων είναι τα ακόλουθα: • Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωσή του από τη Βόννη ότι κανένας δεν μπορεί να πανηγυρίζει για την απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών, ενώ εκφράζει την ελπίδα ότι τα όσα καταγράφηκαν στις Βρυξέλλες θα αποτελέσουν αφορμή σοβαρού προβληματισμού. «Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, θέλω να θυμίσω, έγκαιρα, γραπτώς και με τρόπο συγκεκριμένο είχε καταθέσει στο Εθνικό Συμβούλιο μια σειρά από εκτιμήσεις και διαπιστώσεις σχετικά με το πολιτικό σκηνικό που από καιρό είχε διαμορφωθεί στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με υπευθυνότητα είχαμε προσδιορίσει τις περιορισμένες επιλογές που είχαμε στη διάθεσή μας. Αυτές μας οι εκτιμήσεις έχουν επιβεβαιωθεί πλήρως», αναφέρει. Προσθέτει ότι ο ΔΗΣΥ ως παράταξη, απέφυγε τον εύκολο δρόμο της ανέξοδης ρητορείας και του ψηλώματος του πήχη για εσωτερική και μόνο κατανάλωση. Αν υπάρχει σήμερα μια δικαιολογημένη απογοήτευση στην κοινή γνώμη, αυτή δεν οφείλεται σε εξωπραγματικές προσδοκίες που ο ΔΗΣΥ καλλιέργησε. • Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι δυστυχώς η συνολική εκτίμηση των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης της Τουρκίας δεν υπήρξε ούτε η επιθυμητή ούτε ικανοποιητική δεδομένης της απουσίας συλλογικών κυρώσεων επί της Τουρκίας, αλλά και συγκεκριμένου ελεγκτικού μηχανισμού σε ότι αφορά την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Τουρκίας. Παράλληλα, ανέφερε ότι το Κ.Σ. ΕΔΕΚ σημειώνει ως θετικό το γεγονός ότι υπήρξαν σημαντικές βελτιώσεις στο περιεχόμενο των Συμπερασμάτων. Πρόσθεσε πως δεδομένου ότι ο στόχος για εξασφάλιση συλλογικής απόφασης για επιβολή πρόσθετων κυρώσεων στην Τουρκία δεν επιτεύχθηκε, το Κ.Σ. ΕΔΕΚ εκφράζει ικανοποίηση για την εξαγγελία της μονομερούς απόφασης της Κυπριακής Κυβέρνησης για παγοποίηση έξι πρόσθετων κεφαλαίων στον ενταξιακό διάλογο Τουρκίας–Ε.Ε. σε υλοποίηση της απόφασης του Εθνικού Συμβουλίου. Η ΕΔΕΚ διαφωνεί με το ενδεχόμενο άρσης των ενστάσεων της Κύπρου για το άνοιγμα του κεφαλαίου του Περιβάλλοντος. Ο κ. Ομήρου εκτιμά πως «ιδιαίτερα αρνητικός υπήρξε ο ρόλος που διαδραμάτισαν η Βρετανία αλλά και η σουηδική Προεδρία, που όχι μόνο εμπόδισαν την επιβολή οποιωνδήποτε συλλογικών κυρώσεων στην Τουρκία, αλλά συμπεριφέρθηκαν κατά τρόπο προκλητικό κατά τη διάρκεια της Συνόδου του Συμβουλίου Υπουργών». Το Κ.Σ. ΕΔΕΚ καταγγέλλει τη στάση ορισμένων χωρών-μελών της Ε.Ε. στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών η οποία, όπως αναφέρει, δεν επέτρεψε την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων στην Τουρκία για την άρνησή της να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κ. Ομήρου κάλεσε την Κυβέρνηση να καταγγείλει «τη θλιβερή συμπεριφορά του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος εκβιαστικά εξαπέλυσε απειλές εναντίον της Κύπρου, αλλά και του Προεδρεύοντος Υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας, ο οποίος επίσης διατύπωσε απειλές για το γνωστό θέμα του απ’ ευθείας εμπορίου και τη δήθεν απομόνωση των Τουρκοκυπρίων».Ο κ. Ομήρου ανέφερε επίσης ότι «Το Κ.Σ. ΕΔΕΚ εκφράζει την εκτίμηση του για τη σθεναρή στάση απόλυτης συμπαράστασης της Ελλάδας προς τα αιτήματα και τις θέσεις της Κύπρου κατά τη διάρκεια της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.» • Ο εκπρόσωπος Τύπου του κυβερνώντος ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου είπε ότι «πετύχαμε τις ισχυρότερες αναφορές που υπήρξαν ποτέ σε συμπεράσματα του Συμβουλίου, ενώ η Τουρκία δεν πέρασε τελικά αλώβητη αφού η μονομερής δήλωση της Κυπριακής Δημοκρατίας περί παγώματος ουσιαστικά ακόμη έξι κεφαλαίων αυξάνει σημαντικά το κόστος για την Τουρκία». Ικανοποιημένο δηλώνει το ΑΚΕΛ από τις αποφάσεις της Συνόδου των ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες για την Τουρκία, σημειώνοντας πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει πετύχει τους βασικούς της στόχους. Ο κ. Ευαγόρου χαρακτήρισε τη μάχη που έδωσε η κυπριακή Κυβέρνηση στις Βρυξέλλες ως «σκληρή» για να προσθέσει πως αυτή δόθηκε στη βάση των αποφάσεων και των κατευθύνσεων του Εθνικού Συμβουλίου. Τόνισε ότι «Δόθηκε σε πλήρη συντονισμό και συνεργασία με την Ελληνική κυβέρνηση την οποία και ευχαριστούμε για την ολόπλευρή της στήριξη. Η μάχη στις Βρυξέλλες ήταν το αποκορύφωμα μιας πολύμηνης προεργασίας και προσπάθειας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Υπουργό Εξωτερικών, την κυβέρνηση και άλλες δυνάμεις. Έχουμε επιτύχει τους βασικούς μας στόχους». • O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε ότι η εξωτερική πολιτική του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια «απέτυχε παταγωδώς και οδήγησε την Κύπρο στην απομόνωση εντός της Ε.Ε.». Εξέφρασε έντονη απογοήτευση για την πολιτική εξουδετέρωση της απόφασης της Ε.Ε. του 2006, που έθετε την Τουρκία υπό συνεχή αξιολόγηση. Πρόσθεσε πως «το 2006, η Τουρκία αντέδρασε στην ομόφωνη απόφαση της ΕΕ με μονομερή δήλωση, την οποία τα κράτη μέλη της ΕΕ απέρριψαν και πάλι ομόφωνα. Σήμερα οι ισορροπίες έχουν αντιστραφεί. Η Άγκυρα κατάφερε να μην εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου και να πείσει για αυτή τη συμπεριφορά της εξασφαλίζοντας ομόφωνη απόφαση για μη επιβολή κυρώσεων και με την έγκριση της Κύπρου», ανέφερε. Σημείωσε ότι στον αντίποδα η Κυπριακή Δημοκρατία για να περισώσει την πολιτική της αξιοπιστία αναγκάστηκε να προβεί σε μονομερή δήλωση για μπλοκάρισμα 6 κεφαλαίων στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Επέκρινε έντονα την πολιτική του κ. Χριστόφια, αναφέροντας ότι η «πολιτική του καλού παιδιού, η πολιτική της δήθεν ευελιξίας, η προσκόλληση στο βρετανικό άρμα, το καλόπιασμα του Καρλ Μπιλντ, η εγκατάλειψη συμμαχιών με σημαντικές χώρες οδήγησαν στη χτεσινή απόφαση για μη επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία. Η εξωτερική πολιτική του κ. Χριστόφια απέτυχε παταγωδώς και οδήγησε την Κυπριακή Δημοκρατία στην απομόνωση, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

• Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών εξέφρασε μέσω του Αναπληρωτή Γ.Γ. Ντίνου Πασπαλίδη έντονη απογοήτευση για τα αποτελέσματα του ΣΓΥΕΣ, καλώντας παράλληλα την κυβέρνηση να προτάξει πολιτικούς όρους για τα εναπομείναντα κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας–Ε.Ε. Σε δηλώσεις του, ο κ. Πασπαλίδης ανέφερε πως ο κύριος στόχος της Κύπρου, που ήταν η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία λόγω της μη συμμόρφωσης της προς τις ειλημμένες υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου και της Ε.Ε., «απέτυχε παταγωδώς».
• Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Φώτης Φωτίου έκανε λόγο σήμερα για «μια σύνθετη απόφαση, που εξυπηρετεί και πολλές σκοπιμότητες, στην οποία όμως υπάρχουν αρκετά θετικά στοιχεία και ισχυρές αναφορές»
, στηρίζοντας για μια ακόμη φορά την πολιτική Δ. Χριστόφια.

Είπε ότι το ΔΗΚΟ «θεωρεί ότι είναι λάθος να επιχειρούμε ανάλυση και αξιολόγηση του σχεδίου συμπερασμάτων με τους όρους επιτυχία ή αποτυχία» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «υπό τις περιστάσεις και το όλο κλίμα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε, πετύχαμε να βελτιώσουμε σημαντικά κάποια σημεία που περιλαμβάνονται στα συμπεράσματα». Σημείωσε ότι πετύχαμε, επίσης, «να σταλούν κάποια πιο αυστηρά μηνύματα προς την Τουρκία, όπως, για παράδειγμα, την υπογράμμιση ότι η Άγκυρα αρνείται να συμμορφωθεί προς τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ και προς τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας που απορρέουν από το πρωτόκολλο της Άγκυρας». Ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι στα συμπεράσματα, «τονίζεται και η υποχρέωση της Τουρκίας να συμβάλει για την επίτευξη λύσης του κυπριακού προβλήματος».

Η Σερβία στο πλευρό των μειονοτήτων - Υπάρχει και Ελληνική;

Το ύψιστο καθήκον της Σερβίας για την προστασία των δικαιωμάτων των εθνικών μειονοτήτων που ζουν στο έδαφός της επισήμανε ο πρόεδρος, Μπόρις Τάντιτς, κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο των Ρομά και τους προέδρους της βουλγαρικής, σλοβακικής ουγγρικής, ρουμανικής, ουκρανικής, ελληνικής, βλάχικης, «μακεδονικής», αιγυπτιακής, και γερμανικής μειονότητας. «Η Σερβία θα δημιουργήσει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για την ευημερία και τη διαφύλαξη της εθνικής ταυτότητας των μειονοτήτων» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τάντιτς.