8 Ιαν 2010

Ο Χ. Θαπατέρο ζητά μέτρα σε βάρος χωρών-μελών που παραβιάζουν την οικονομική πολιτική της ΕΕ

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, που ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το τρέχον εξάμηνο, ζήτησε σήμερα να επιβάλλονται ποινές στις χώρες-μέλη που δεν κάνουν αρκετά για να διασφαλίσουν την οικονομική ανάπτυξη.
Ο Θαπατέρο είπε στους δημοσιογράφους ότι το ζήτημα των "διορθωτικών μέτρων" θα τεθεί στην ατζέντα της συνόδου κορυφής που έχει συγκληθεί για τις 11 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες. "Είναι απολύτως απαραίτητο για την Οικονομική Στρατηγική του 2020 (...) να αποκτήσει ένα νέο χαρακτήρα, ένα δεσμευτικό χαρακτήρα", εξήγησε ο Ισπανός πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με τον Θαπατέρο, μία από τις ποινές θα μπορούσε να είναι η μείωση των επιχορηγήσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς τα απείθαρχα μέλη."Θα το βάλουμε στο τραπέζι. Αλλά δεν μπορώ να προβλέψω το αποτέλεσμα των συζητήσεων", είπε.
Ο Θαπατέρο υποστήριξε εξάλλου ότι η αποκαλούμενη "Στρατηγική της Λισαβόνας" δεν πέτυχε τον στόχο της, να μετατρέψει δηλαδή την Ευρώπη στη δυναμικότερη οικονομία του κόσμου επειδή "η συμμόρφωση ήταν απλώς στα λόγια". "Πρέπει να ξεκινήσουμε ένα νέο διάλογο για να κάνουμε πιο αποτελεσματική (την κοινή οικονομική πολιτική) και να διασφαλίσουμε ότι όλες οι χώρες μέλη θα είναι υποχρεωμένες να συμμορφώνονται στους κανόνες", τόνισε.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός ζήτησε επίσης οι ηγέτες των 16 χωρών-μελών της ευρωζώνης να συναντηθούν ξεχωριστά, όπως είχε και τον Οκτώβριο με πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί. "Θα πρέπει να το ξανακάνουμε", είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ. Θαπατέρο, αναφερόμενος στην Ελλάδα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό το τεστ στήριξης προς ένα κράτος μέλος θα στεφθεί με επιτυχία. Ο Ισπανός πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι η οικονομική κρίση απέδειξε πως απαιτείται περισσότερος οικονομικός συντονισμός και "περισσότερη οικονομική ένωση" με ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των 27 εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να παραμείνει ισχυρή και με ευημερία.

Συνομιλίες Χριστόφια - Ταλάτ - Η Δικαστική εξουσία

Επιτρέψτε μας να ευχαριστήσουμε φίλους στην Κύπρο που μας διαβάζουν με προσοχή, ειδικότερα τον ημερήσιο τύπο που ζήλεψε και το έκανε, θέμα. Να προσθέσουμε στην παρατήρησή του ότι "έχουμε κι εμείς αυτά τα έγγραφα" , το μπράβο μας! Μόνο που πολλοί τα έχουν. Το ζήτημα είναι η αξιοποίησή τους. Το να τα κρατάς στα συρτάρια, δήθεν για να "διευκολύνεις" κάποιους δεν αποτελεί δημοσιογραφία αλλά μάλλον, ταυτοποίηση με κόμματα και πολιτικές δυνάμεις. Που ευτυχώς για μας δεν ισχύει...
Συνεχίζουμε σήμερα με την απόδοση παρατηρήσεωνπου αφορούν την Δικαστική Εξουσία και πως θα λειτουργεί στα πλαίσια του Ομόσπονδου κράτους που θα συγκροτηθεί. Στα περισσότερα σημεία όπως φαίνεται από τα εγγραφα, υπάρει συμφωνία ή συναντίληψη προθέσεων και κανόνων. Παρόλα αυτά όμως υπάρχουν και μερικά "περίεργα" σημεία που δεν είναι εμφανώς ξεκάθαρα.
Για παράδειγμα, στο ρόλο του Ανωτάτου Δικαστηρίου υπάρχει μια πρόβλεψη σχετικά με το δικαίωμα του να αναθεωρεί τις ομοσπονδιακές αποφάσεις και πράξεις. Πουθενά όμως δεν διασαφηνίζεται τι σημαίνει αυτό και πόσο μπορεί το Α.Δ. ναπαρεμβαίνει στις αποφάσεις αυτές. Αν δηλαδή θα λειτουργεί απλώς σαν είδος Συμβουλίου Επικρατείας (όπως σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες), που ελέγχει τη Συνταγματικότητα των αποφάσεων της Κυβέρνησης και της Βουλής ή αν θα μπορεί να παρεμβαίνει υποκαθιστώντας τις προηγούμενες αποφάσεις με δικές του, που κρίνει ότι θα αντιστοιχούν στο ισχύον τότε σύνταγμα.
Επίσης οι συνομιλητές, θεωρούν πως η σύνθεση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, μπορεί να δημιουργήσει αδιέξοδα, καθώς η επί ίσοις όροις συμμετοχή των δυο κοινοτήτων εγκυμονεί παρόμοιους κινδύνους ( ενώ παραβιάζει και την δημοκρατική εκπροσώπηση των κοινωνιών), όμως πουθενά δεν υπάρχει αναφορά σε διαδικασία επίλυσης του αδιεξόδου ή αποφυγής του.
Εξακολουθεί να υφίσταται η πρόθεση του "Σχεδίου Ανάν" για την παρουσία ξένων δικαστών στη σύνθεση του Α. Δ. με μόνη διαφορά ότι από τους τρεις (3) που προβλέπονται, ο ένας μπορεί να εκλεγεί από την πλειοψηφία του ίδιου του δικαστηρίου και οι άλλοι δυο από τα δυο κοινοτικά μέρη. Αυτό αν και δεν είναι παράλογο εκ πρώτης όψεως εντούτοισ δημιουργεί ερωτηματικά καθώς τελικά την πλειοψηφία θα "χτίζει" η ψήφος ενός ξένου προς την Κυπριακή Δημοκρατία, δικαστή, με κίνδυνο να δημιουργηθούν αμφισβητίσεις και εντάσεις ανάλογα με τις αποφάσεις.
Η σύγκλιση στα έγγραφα που αφορούν τη Δικαστική Εξουσία, μπορεί να υποκρύπτει σοβαρούς κινδύνους (ας γίνουμε και λίγο φιλύποπτοι) αν οι εννοιολογικές προσδίδουσε στα έγγραφα ερμηνευθούν κατά περίπτωση, μιας και δεν υπάρχει υπόβαθρο νομικής φύσης για τη στήριξή τους αλλά μόνο η πολιτική απόφαση. Το λέμε αυτό γιατί όπως εμφανίζεται το έγγραφο, δημιουργεί την εντύπωση ότι το Α. Δ. θα μπορούσε σε κρίσιμους καιρούς, να παίξει ρόλο... υπερκυβέρνησης.

Βρετανική κριτική ανάλυση για την «ελληνική τρομοκρατία»

Υπό τον τίτλο Greek FireThe revival of Greeces radical left”, η έκδοση Janes Intelligence Review καταχωρεί μακροσκελή κριτική ανάλυση, με αντικείμενο την αναβίωση της «επαναστατικής» αριστεράς στην Ελλάδα με την εμφάνιση μιας νέας γενιάς μελών. Ο συγγραφέας, κάνει αναφορά στην απήχηση αυτής της γενιάς ριζοσπαστών της σε κοινωνικά στρώματα στα οποία οι οργανώσεις του παρελθόντος δεν ήσαν ελκυστικές, καθώς και στα πολιτικό-κοινωνικά αίτια της επανεμφάνισης της βίας η οποία, κατά το συγγραφέα, οφείλεται στην αδυναμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα ευρύτερα κοινωνικά προβλήματα.

Αναλυτικά:

Η Ελλάδα βιώνει μια αξιοσημείωτη κλιμάκωση της αριστερής βίας από το Δεκέμβριο του 2008, όταν σκοτώθηκε από σφαίρα αστυνομικού ένας 15χρονος νέος - και, έκτοτε, βομβιστικές επιθέσεις, δολοφονίες και εμπρησμοί έχουν καταστεί συχνό φαινόμενο καθώς, μια νέα, πιο ακραία γενιά ριζοσπαστών, κάνει αισθητή την παρουσία της στις Ελληνικές πόλεις, αναφέρει στην αρχή της ανάλυσης ο συγγραφέας της. Για την επανεμφάνιση των ριζοσπαστικών αριστερών οργανώσεων που συνέπεσαν με τις ταραχές, το Janes επισημαίνει ότι είναι παρόμοιες με εκείνες που άνθησαν από τη δεκαετία του 70 μέχρι τις αρχές του 2000 και στις οποίες περιλαμβάνονταν ο Επαναστατικός Αγώνας και η Σέχτα Επαναστατών οι οποίες ασπάζονται τη χρήση βίας εναντίον του κράτους.

Στην ανάλυση γίνεται λόγος για τις μη επιβεβαιωμένες εκτιμήσεις της Αστυνομίας, όπως αυτές εμφανίζονται στον Ελληνικό Τύπο και, σύμφωνα με τις οποίες, αυτή τη στιγμή, περίπου 100-200 «μάχιμα» μέλη τέτοιων οργανώσεων δρουν σε ολόκληρη την Ελλάδα, συνεπικουρούμενα από 1000-2000 συμπαθούντες οι οποίοι παρέχουν τεχνική υποστήριξη καθώς και καταφύγια. Επισημαίνεται ακόμα ότι:

δεν υπάρχει ακριβής, ανοιχτή πηγή πληροφόρησης σχετικώς με τους τρόπους στρατολόγησης, ούτε και για την προέλευση, τις οργανώσεις, το όραμα, τις πολιτικές διασυνδέσεις, τις επιχειρησιακές προτιμήσεις και τη δομή του τομέα τεχνικής υποστήριξης

ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι, αυτές οι οργανώσεις, συνεχίζουν να προσελκύουν άτομα της εργατικής τάξης αλλά και άτομα πανεπιστημιακής μορφώσεως αν και, σε αντίθεση με τους προκατόχους τους, φαίνεται ότι στρατολογούν επίσης νεότερα μέλη από τη μεσαία τάξη και από πλούσιες οικογένειες.

Η επανεμφάνιση τέτοιων ριζοσπαστικών οργανώσεων, είναι μέρος της ευρύτερης δυσαρέσκειας προς το Ελληνικό κράτος, οφείλεται εν μέρει στην ιστορική ύπαρξη ριζοσπαστικών οργανώσεων και ενισχύεται από την παρούσα οικονομική κρίση και τη συνακόλουθη κοινωνική αποσύνθεση (disarray στο κείμενο), παρατηρεί αρθρογράφος και καταλήγει: « Ενώ οι Ελληνικές αρχές έχουν κάνει προσπάθεια να ενισχύσουν την αντιτρομοκρατική ικανότητά τους, η κυβέρνηση εμφανίζεται ανίκανη να αντιμετωπίσει τα ευρύτερα κοινωνικά προβλήματα τα οποία επιτρέπουν στις ριζοσπαστικές οργανώσεις να αυξάνουν την υποστήριξη προς αυτές και εξασφαλίζουν τη συνέχιση των βομβιστικών επιθέσεων και των εμπρησμών».

Ενδοκυβερνητική σύγκρουση στη Σόφια για την Τουρκία

Προχθεσινές δηλώσεις του βούλγαρου υπουργού Άνευ Χαρτοφυλακίου, Μπόζινταρ Ντιμιτρόφ, προκάλεσαν εντάσεις ανάμεσα σε Άγκυρα και Σόφια και την λεκτική επίπληξή του τόσο από την πλευρά του βούλγαρου πρωθυπουργού Μπόϊκο Μπορίσοφ, όσο κι από την πλευρά του τούρκου υπεξ, Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο κ. Ντιμιτρόφ, που έχει την ευθύνη των αποδήμων Βουλγάρων, είχε δηλώσει ότι «η Βουλγαρία θα χρησιμοποιήσει τη δυνατότητα «βέτο» στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, σε περίπτωση που η Άγκυρα αρνηθεί να καταβάλει αποζημιώσεις 14 δις ευρώ, στους Βούλγαρους που απομάκρυνε βίαια από την Τουρκία στη διάρκεια του 1913! Ο κ. Ντιμιτρόφ (64) καθηγητής της μεσαιωνικής ιστορίας, είναι μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στη Βουλγαρική πολιτική που όμως εμφανίζεται με σοβαρά ποσοστά αποδοχής στους βούλγαρους πολίτες. Είχε κατηγορηθεί πέρυσι σαν πρώην πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών επί κομμουνιστικού καθεστώτος, ενώ ήταν αυτός που απείλησε τα Σκόπια με
βέτο» στην Ευρωπαϊκή τους πορεία αν δεν σταματούσαν να εκδηλώνουν αλυτρωτικά συνθήματα σε βάρος μέρους της Βουλγαρίας (Μακεδονία του Πιρίν).