1 Ιουλ 2009

Σοβαρές διαφωνίες στα Σκόπια για επίλυση του ζητήματος της ονομασίας

Σύμφωνα με δημοσίευμα της σκοπιανής εφημερίδας Dnevnik, η Πρεσβεία των ΗΠΑ στα Σκόπια σε ανακοίνωση Τύπου που εξέδωσε απορρίπτει την πρόταση του DPA για νέα διεθνοτική συμφωνία μεταξύ Σλαβομακεδόνων και Αλβανών. Χαρακτηριστικά, το ανακοινωθέν σημειώνει: «Η Πρεσβεία διατηρεί συστηματικές επαφές με όλα τα πολιτικά κόμματα στην “Μακεδονία” συμπεριλαμβανομένου του DPA, ώστε να μπορεί να συζητά σημαντικά ζητήματα και δράσεις. Έχουμε επίσης συζητήσει τα σχέδια του DPA, αλλά μόνο τους γενικούς στόχους, όχι λεπτομέρειες. Ως συνυπογράφοντες της Συμφωνίας – Πλαίσιο της Αχρίδας την υποστηρίζουμε και πιστεύουμε ακόμη ότι η εφαρμογή της είναι ζωτικής σημασίας για τη σταθερότητα και την ευημερία της “Μακεδονίας”.
Ο ηγέτης του DUI, κ. Αχμέτι, σχολιάζοντας την πρόταση του DPA, δήλωσε ότι κάποια κόμματα και άτομα καταθέτουν διάφορες προτάσεις μόνο και μόνο για να βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής ή για να αποκαταστήσουν την προγενέστερη εικόνα τους. «Χτίζουμε ένα κοινό σπίτι και τώρα τοποθετούμε τη στέγη. Πιστεύω ότι θα πρέπει να εργαστούμε ώστε να παράσχουμε όλες τις συνθήκες ώστε όλοι όσοι μένουν εδώ να αισθάνονται καλά», δήλωσε ο κ. Αχμέτι.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Kanal5, εκπρόσωποι της “Νέας Δημοκρατίας “ δήλωσαν ότι η δυναμική της εφαρμογής της Συμφωνίας – Πλαίσιο της Αχρίδας μπορεί να μην πραγματοποιείται με τον αναμενόμενο ρυθμό αλλά αυτό δε σημαίνει ότι η Συμφωνία είναι άχρηστη. Ο
i εκπρόσωποι του κόμματος του κ. Σελμάνι σημείωσαν επίσης ότι στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας αναφέρεται ότι το κόμμα θα ζητήσει την εφαρμογή αυτής της διεθνώς αναγνωρισμένης συμφωνίας.
Ο Αλβανός αναλυτής κ. Σασιβάρι θεωρεί ότι η νέα συμφωνία που προτείνει το DPA δεν συνεπάγεται ομοσπονδιοποίηση με την κλασική έννοια του όρου. «Στοιχεία ομοσπονδοποίησης υπάρχουν επίσης στη λειτουργία των θεσμών. Αυτό δεν αποτελεί γεωγραφική ομοσπονδοποίηση. Η αποδοχή της συμφωνίας θα εξαρτηθεί από το εάν η διένεξη για το ζήτημα του ονόματος και οι διαδικασίες ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης επιλυθούν σύντομα καθώς και από την ανάπτυξη των πολιτικών συνθηκών στη χώρα. Αν οι διαδικασίες ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης αποτελματωθούν θα ξεκινήσει στη “Μακεδονία” μια περίοδος εθνοτικών, κοινωνικών και άλλων διαιρέσεων. Σε μια τέτοια κατάσταση νέες συμφωνίες θα είναι απόλυτα απαραίτητες για τη διατήρηση της συνοχής της κοινωνίας και των θεσμών», ανέφερε ο κ. Σασιβάρι (πηγή: ε/φ Dnevnik).
Ο αναλυτής Βλάντιμιρ Μποζίνοβσκι θεωρεί ότι η νέα συμφωνία που προτείνει ο κ. Θάτσι δεν έχει πιθανότητες επιτυχίας. «Με τη νέα συμφωνία ο κ. Θάτσι θέλει να αποκαταστήσει τα ποσοστά δημοφιλίας του. Το DPA χάνει την υποστήριξη των πολιτών επειδή το κόμμα δεν προσφέρει καμία πολιτική ιδεολογία. Ο μόνος τρόπος για να αποκαταστήσει το DPA τα ποσοστά δημοφιλίας του είναι να ριζοσπαστικοποιηθεί. Έχουμε μια Συμφωνία – Πλαίσιο η οποία θα πρέπει να εφαρμοστεί όχι να επαναπροσδιοριστεί. Αντί να επιστρέψει στην πολιτική σκηνή, το DPA θα τιμωρηθεί από τους πολίτες στις εκλογές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μποζίνοβσκι

Η Άγκυρα πάντα απειλεί το Κουρδιστάν

Το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PDK) του Massoud Barzani και η Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν (UPK) δεν έκρυψαν ποτέ την επιθυμία τους για την προσάρτηση του Κιρκούκ, που θεωρούν ως την ιστορική πρωτεύουσα των Κούρδων, και ορισμένων περιοχών της Μοσούλης. Τα δύο κόμματα, που κυβερνούν διαδοχικά το Κουρδιστάν, κατέστησαν την περιοχή αυτή των πέντε εκατομμυρίων κατοίκων, σχετικά ευημερούσα, δημιουργώντας θεσμούς και Σύνταγμα, τα οποία οι Σουνίτες και Σιίτες αντίπαλοί τους αντιμετωπίζουν με κακό μάτι. Φοβούνται ότι η διευρυμένη αυτονομία ανοίγει την πόρτα της απόσχισης από το Ιράκ. Γεγονός που αρνούνται οι δύο πολιτικοί σχηματισμοί.
Με την προσάρτηση όμως του Κιρκούκ, την οποία ενθάρρυνε κρυφά η κυβέρνηση Μπους, το Κουρδιστάν θα αποκτήσει τον έλεγχο των δεύτερων μεγαλύτερων κοιτασμάτων πετρελαίου του Ιράκ. Εκ του γεγονότος αυτού πηγάζει και ο φόβος της γειτονικής Τουρκίας, καθώς το ιρακινό Κουρδιστάν θα αποκτούσε τις προσόδους, που θα του επέτρεπε μελλοντικά να θέσει τις βάσεις ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους. Για την Άγκυρα, που χρειάζεται να κάνει πολλά με τους δικούς της Κούρδους, πρόκειται για μια απαράδεκτη εξέλιξη, που θα μπορούσε να προκαλέσει στρατιωτική επέμβαση, υπό το πρόσχημα της προστασίας της τουρκόφωνης σιιτικής μειονότητας (500.000 ατόμων περίπου) που κατοικεί στην περιοχή του Κιρκούκ και αντιτίθεται στην προσάρτηση της περιοχής στο Κουρδιστάν.

Με την υιοθέτηση, την περασμένη Τετάρτη, του μελλοντικού κουρδικού Συντάγματος, που προσαρτά την πετρελαϊκή επαρχία του Κιρκούκ στο Κουρδιστάν, επαρχία διεκδικούμενη από τους Τουρκμένους και τους Άραβες, το αυτόνομο κουρδικό Κοινοβούλιο δημιουργεί τις προϋποθέσεις αναζωπύρωσης των διενέξεων στο Ιράκ. Το κείμενο, που θα τεθεί σε δημοψήφισμα στις 25 Ιουλίου, την ημέρα των βουλευτικών εκλογών στο Κουρδιστάν, προβλέπει επίσης την προσάρτηση έντεκα ακόμη περιοχών, που βρίσκονται στις επαρχίες της Ninive (Μοσούλη) και Diyala.

Στο Abu Dhabi η έδρα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ανανεώσιμης Ενέργειας

Οι περισσότερες από τις 100 χώρες μέλη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ανανεώσιμης Ενέργειας, Irene, αποφάσισαν, χθες, στην Αίγυπτο ότι το Abu Dhabi των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων θα φιλοξενήσει την έδρα της εν λόγω Υπηρεσίας. Οι δύο άλλες υποψήφιες πόλεις, η Βιέννη και η Βόννη απέσυραν τις υποψηφιότητές τους, λίγο πριν την ψηφοφορία, καθώς η υποψηφιότητα του Abu Dhabi εθεωρείτο η επικρατέστερη. Αποφασίσθηκε, όμως, ότι οι δύο ευρωπαϊκές πόλεις θα φιλοξενήσουν μικρότερα παραρτήματα της ίδιας Υπηρεσίας.

Ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις στον Καύκασο εμπεριέχουν προκλήσεις;

Η αγγλόφωνη ρωσική εφημερίδα The Moscow Times (30/6), δημοσιεύει ρεπορτάζ σχετικά με την στρατιωτική άσκηση ευρείας κλίμακας που πραγματοποιεί ο ρωσικός στρατός στον Βόρειο Καύκασο, από χθες και μέχρι τις 6 Ιουλίου (ημερομηνία άφιξης του Αμερικανού προέδρου στη Μόσχα), με την ονομασία «Καύκασος 2009».
Στην άσκηση συμμετέχουν πάνω από 8500 στρατιώτες υπό την προσωπική επίβλεψη του αρχηγού του ρωσικού Γενικού Επιτελείου Στρατού, Στρατηγού Νικολάι Μακάρο

Ο υποθετικός στόχος των ασκήσεων είναι ότι δημιουργείται κρίση από ‘επιδρομείς συμμορίτες’ και η εφημερίδα θεωρεί τον στόχο αυτό πολύ πιθανό, γιατί «κάθε άλλο σενάριο ασκήσεων στη Νότια Ρωσία, όπως π. χ. μια εισβολή του κανονικού τουρκικού ή ιρανικού στρατού, θα φαινόταν τραβηγμένο από τα μαλλιά». «Δυστυχώς οι πραγματικοί συμμορίτες δεν είναι σπάνιοι σ’ αυτήν την περιοχή, όπως και οι προστάτες τους από την άλλη πλευρά των ρωσικών συνόρων», γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.
Η εφημερίδα Βέντομοστι με τίτλο «Ο πόλεμος ανακάλυψε τα ελαττώματα» δημοσιεύει ρεπορτάζ του Αλεξάντρ Νικόλσκι, που υπενθυμίζει ότι μερικές μέρες πριν από τον πόλεμο στη Νότια Οσετία το 2008, η Ρωσία έκανε παρόμοιες ασκήσεις και όμως στη διάρκεια των εχθροπραξιών ήρθαν στο φως σημαντικά ελαττώματα στις ενέργειες των αεροπορικών δυνάμεων και στις διαβιβάσεις.
Παράλληλα, η εφημερίδα σημειώνει ότι στις ασκήσεις θα συμμετάσχουν και ορισμένες ‘εθνικές’ ένοπλες δυνάμεις των αποσχισθέντων περιοχών της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας, ενώ ο υφυπουργός Άμυνας της Γεωργίας Αλεξάντρ Ναλμπάντοφ χαρακτήρισε τις ασκήσεις ως προβοκάτσια.

Η Σουηδία και ο F. Reinfeldt έχουν τώρα την ευκαιρία να δείξουν ότι μπορούν να ηγηθούν της ΕΕ

Η εφημερίδα Hedström επισημαίνει κατ αρχάς ότι όλοι οι περί την προεδρία έχουν μελετήσει το αντικείμενο τους και είναι καλά προετοιμασμένοι, όμως πάντα συμβαίνουν απρόοπτα γεγονότα και ο τρόπος χειρισμού τους είναι αυτό που καθορίζει την ικανότητα της προεδρεύουσας χώρας. «Έτσι -συνεχίζει η Hedström- κέρδισε η Σουηδία την μεγαλύτερη επιτυχία της σαν προεδρεύουσα χώρα το 2001. Με την αξιέπαινη πρωτοποριακή πρωτοβουλία της τότε ΥΠΕΞ Anna Lindh για μια νέα κοινή ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική - πρωτοβουλία η οποία, απέτρεψε τον εμφύλιο πόλεμο που επρόκειτο να ξεσπάσει στην Μακεδονία (sic)». Και ακολουθεί το παράδειγμα της Γαλλίας, η οποία το 2008 κατά την προεδρία της αντιμετώπισε επιτυχώς, σωρεία κρίσεων «Ενώ η Τσεχία πήγε στραβά από την αρχή, καθώς πανικοβλήθηκε με τον πόλεμο της Γάζας.»
Και σήμερα αποφασιστικό θέμα είναι αυτό της αντιμετώπισης των κλιματολογικών αλλαγών.

Το κλίμα
«Το πρώτο δύσκολο εγχείρημα είναι να συμφωνήσουν οι 27 χώρες-μέλη. Οι οποίες εν μέσω της οικονομικής κρίσης πρέπει να εμμείνουν στην υπόσχεσή τους για την μείωση των ρύπων του διοξειδίου του άνθρακος με 20% έως το 2020 και ακόμη να ψηλώσουν τον πήχη στο 30%, εάν οι βιομηχανικές χώρες συμφωνήσουν. Και ήδη πριν τη Διάσκεψη Κορυφής στην Κοπεγχάγη το Δεκέμβριο, οι 27 θα πρέπει να έχουν συμφωνήσει στο πως θα μοιράσουν μεταξύ τους το κόστος της ΕΕ για την προστασία του κλίματος. Οι εμπειρογνώμονες της ΕΕ έχουν λογαριάσει ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν ανάγκη, έως το 2020, περίπου 100 δις ευρώ για να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις για την προστασία του κλίματος. Και χώρες που εκπέμπουν μεγάλους ρύπους, με την Πολωνία επικεφαλής ζητούν, ήδη πριν να πάνε στην Κοπεγχάγη, εγγυήσεις για το ότι δεν θα επιβαρυνθούν με το μεγαλύτερο μέρος του απαιτούμενου ποσού. Παράλληλα, οι μεγάλες βιομηχανικές χώρες, παραμονεύουν η μια την άλλη. Με εξαίρεση την ΕΕ, καμιά από αυτές δεν έχει δώσει κάποια υπόσχεση που έστω να πλησιάζει τον στόχο - δηλαδή την μείωση των ρύπων κατά 25- 40%, έως το 2020.
Ο Reinfeldt μπαίνει λοιπόν σε αυτή την σφηκοφωλιά για να πείσει τους αρχηγούς του κόσμου, πριν από την Κοπεγχάγη - αρχίζοντας ήδη την ερχόμενη εβδομάδα, στην Ιταλία, στην Σύνοδο των G8 και συνεχίζοντας με μια σειρά συναντήσεων κορυφής με τις ΗΠΑ, Ινδίες, Κίνα, Ρωσία και πολλές- πολλές άλλες.»
Η οικονομική κρίση
Στόχος της κυβέρνησης είναι: «Η αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της κρίσης επάνω στην ανάπτυξη και την απασχόληση, επιδιώκοντας την οικονομική ανάκαμψη όσο το δυνατό γρηγορότερα.» Και πρώτο βήμα είναι η επεξεργασία νέων νόμων της ΕΕ για τον έλεγχο και την ρύθμιση της αγοράς κεφαλαίων. Ήδη το Σεπτέμβριο αναμένεται σχετική πρόταση της ΕΕ.
Το θέμα όμως δεν είναι εύκολο. Η Μεγάλη Βρετανία δεν θέλει σφιχτή ρύθμιση που θα υποσκάψει την θέση του Λονδίνου σαν διεθνές κέντρο χρηματαγοράς.
Τα δημοσιονομικά των χωρών –μελών Κατά τη διάρκεια της κρίσης η ΕΕ χαλάρωσε τους σκληρούς κανόνες της σχετικά με τον προϋπολογισμό κάθε χώρας- μέλους, έτσι το δημοσιονομικό έλλειμμα σε πολλές από αυτές έχει μεγαλώσει από τα μέτρα αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης. «Η Σουηδία όμως πιστεύει ότι τώρα πρέπει να επιστρέψουμε στους παλιούς κανόνες και ο Reinfeldt μιλάει για μια στρατηγική εξόδου (exitstrategi ) από το έλλειμμα.
Stockholmsprogrammet
Η Σουηδία φιλοδοξεί να επεξεργαστεί ένα νέο πενταετές πρόγραμμα συνεργασίας των χωρών - μελών για την καταπολέμηση του εγκλήματος και τα θέματα μετανάστευσης και ασυλίας. Έχει δε να αντιμετωπίσει τις φωνές εκείνων που φωνάζουν εναντίον της λαθρομετανάστευσης -ενώ λίγοι υπερασπίζονται το ανθρώπινο δικαίωμα της αναζήτησης ασύλου.
«Τέλος, η Σουηδία φιλοδοξεί να προωθήσει την μετανάστευση εργατικού δυναμικού- θέμα επίσης αμφιλεγόμενο
Στρατηγική για τη σωτηρία της Βαλτικής (Östersjö-strategi)
«Το θέμα δεν πρόκειται να προκαλέσει ούτε μεγάλους τίτλους στις ε/φ, ούτε να προσκρούσει σε αντιρρήσεις.» Πρόκειται για την εξυγίανση του περιβάλλοντος της Βαλτικής, την ασφάλεια των πλόων και την συνεργασία των χωρών της Βαλτικής.
Διεύρυνση
«Η διεύρυνση της ΕΕ ήταν πάντα ένα από τα αγαπημένα θέματα της Σουηδίας. Τους τελευταίους όμως μήνες φαίνεται ότι κατρακύλησε σε χαμηλότερη θέση στον κατάλογο προτεραιοτήτων της Σουηδίας. Ο Reinfeldt αφιέρωσε μόνο μερικές φράσεις στο θέμα της διεύρυνσης, όταν παρουσίασε στην Βουλή το πρόγραμμα της προεδρίας και εξ ίσου λίγο χώρο καταλαμβάνει και στο έντυπο πρόγραμμα.
- Η διεύρυνση κατέβηκε από την τρίτη στην έκτη θέση, διαπίστωσε μελαγχολικά ένας πρέσβης Βαλκανικής χώρας μετά την ομιλία του Reinfeldt.
Αυτό δείχνει και ποιες μάχες θέλει να δώσει η κυβέρνηση, αλλά και μια προσαρμογή στην πραγματικότητα της κουρασμένης από τις διευρύνσεις Ευρώπης. Η συνέχιση της ενταξιακής πορείας της Κροατίας μπλοκάρεται από μια συνοριακή διένεξη μεταξύ της Κροατίας και της χώρας- μέλους, Σλοβενίας - μια διένεξη που είναι δύσκολο να λυθεί.
Η δε πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας θα κριθεί, κατά μεγάλο μέρος, από την εξέλιξη των διενεργούμενων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, διαπραγματεύσεων για την επανένωση της Κύπρου – θέμα στο οποίο η ΕΕ έχει μικρές δυνατότητες επιρροής. Επίσης η αντίσταση κατά της ένταξης της Τουρκίας, είναι μεγάλη στις μεγάλες και σημαντικές χώρες –μέλη, Γαλλία και Γερμανία.» καταλήγει η Hedström.