22 Ιουλ 2009

Οι Αμερικάνοι σε «κατ' οίκον περιορισμό» στο Ιράκ;

Πολλά τα επίμαχα ζητήματα στη σημερινή συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού Προέδρου Ομπάμα και του Ιρακινού Πρωθυπουργού Αλ Μαλίκι στην Ουάσιγκτον. Βασικό ζητούμενο είναι ο επαναπροσδιορισμός των μεταξύ τους σχέσεων. Αυτό επιβάλλεται, όπως σημειώνουν αναλυτές, γιατί αφενός οι Αμερικανοί έχουν ξεκινήσει με τη σταδιακή αποχώρηση των στρατευμάτων τους από το Ιράκ και αφετέρου ο βασικός πυρήνας των δραστηριοτήτων τους έχει μεταφερθεί στο Αφγανιστάν. Ο Νούρι Αλ Μαλίκι θα προσπαθήσει να θίξει κυρίως θέματα οικονομικής συνεργασίας. Στόχος του είναι να πείσει Αμερικανούς επενδυτές, να δραστηριοποιηθούν στη χώρα του. Την προσπάθειά του δυσχεραίνει το γεγονός, ότι λίγες ώρες πριν την άφιξή του στις ΗΠΑ πραγματοποιήθηκαν νέες αιματηρές επιθέσεις στο Ιράκ. Για τους Αμερικανούς αντίθετα το βασικότερο θέμα είναι αυτό της ασφάλειας. Τις τελευταίες ημέρες αρκετά αμερικανικά δημοσιεύματα έκαναν λόγο για αυξημένο κίνδυνο επιθέσεων εναντίον Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ. Την ίδια ώρα υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποιούσαν για τις συνέπειες που μπορεί να έχει, η περιορισμένη ευχέρεια κινήσεων των αμερικανικών δυνάμεων. Σε πρόσφατο e-mail του ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στη Βαγδάτη Ντάνιελ Μπόλγκερ τόνιζε πολύ χαρακτηριστικά, ότι «οι Ιρακινοί πολιτικοί ψεύδονται, οι Αμερικανοί δεν είναι αόρατοι». Ο στρατηγός αναφερόταν εμμέσως πλην σαφώς στην απαίτηση των ιρακινών δυνάμεων να τους ενημερώνουν οι Αμερικανοί για οποιαδήποτε στρατιωτική δράση αναλαμβάνουν. Ακόμη και εάν απειληθούν άμεσα, οι αμερικανικές δυνάμεις υποχρεούνται να μην αποφασίζουν μονομερώς ,για το πώς θα αντιδράσουν. Όπως δήλωσε πρόσφατα ο στρατηγός Μπόλγκερ: «Στις περισσότερες επιχειρήσεις που έχω συμμετάσχει υπήρχαν εντάσεις με τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας. Αλλά κάθε μέρα συνεργαζόμαστε και καλύτερα». Σχεδόν ταυτόχρονα ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς προσπαθούσε να κατεβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης, μεταξύ Βαγδάτης και Ουάσιγκτον: «Η συνεργασία με τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας είναι πολύ καλύτερη, από εκείνη που παρουσιάζεται στα μέσα ενημέρωσης». Απαντώντας στο ερώτημα, εάν οι αμερικανικές δυνάμεις «τελούν πλέον υπό κατ' οίκον περιορισμό στο Ιράκ», όπως είχε γράψει πρόσφατα Ιρακικός σχολιαστής, ο Αμερικανός Υπουργός υπογράμμισε χαμογελώντας: «Ίσως να είναι μια ένδειξη επιτυχίας το γεγονός, ότι ο τρόπος αυτός άσκησης πολιτικής έχει φτάσει και στο Ιράκ». Με άλλα λόγια: Σχόλια αυτού του είδους υποκινούνται πολιτικά και προορίζονται για εσωτερική κατανάλωση. Με εκφράσεις όπως «οι Αμερικανοί σε κατοίκον περιορισμό στο Ιράκ», η ιρακινή ηγεσία θέλει να δείξει στους πολίτες της χώρας, ότι έχει πλέον το πάνω χέρι και πώς η εξάρτηση από την αμερικανική παρουσία έχει μειωθεί στο ελάχιστο.
D.W

Ρωσική ανάλυση για πιθανό πόλεμο Ελλάδας - Τουρκίας

«Στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ δύο μελών του ΝΑΤΟ, της Ελλάδας και της Τουρκίας. Στις παλαιές αντιθέσεις, λόγω της Κύπρου, προστέθηκαν καινούργιες, αφού στην ελληνική και στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα εντοπίστηκαν πλούσια αποθέματα υδρογονανθράκων», γράφει η ιστοσελίδα www.pravda.ru.
Η ιστοσελίδα υπενθυμίζει ότι ως το τέλος του 2009 η Τουρκία πρεπει να επιλύσει όλα τα προβλήματα που παρακωλύουν την ένταξή της στην ΕΕ, εκ των οποίων το οξύτερο είναι το Κυπριακό.
Στο ρεπορτάζ παρατίθεται δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Μάρκου Κυπριανού, ο οποίος, σύμφωνα με την ιστοσελίδα, «υποσχέθηκε να συνεχίσει η Κύπρος να παρακωλύει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας» διότι η Τουρκία προσπαθεί να μην επιτρέψει στην Κύπρο να αξιοποιήσει τους ενεργειακούς της πόρους.
Επίσης, η ιστοσελίδα αναφέρεται εκτενώς στις έρευνες της Κύπρου με στόχο τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου στην υφαλοκρηπίδα της το 2008-2009 σε συνεργασία με αμερικανική και νορβηγική εταιρίες, περιγράφοντας την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας.
Η ιστοσελίδα σχολιάζει την κατάσταση ως εξής:
«Δημιουργείται η εντύπωση ότι η τουρκική ηγεσία, επιδιώκοντας εκμεταλλευθεί οικονομικά τους ενεργειακούς πόρους, έχασε τελείως το αίσθημα της πραγματικότητας. Έτσι, στα τέλη Μαΐου του 2009 η Άγκυρα δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει στην αμερικανική εταιρεία να πραγματοποιήσει έρευνες κοντά στις ακτές της Κύπρου απειλώντας να παρέμβει δυναμικά. Υπενθυμίζουμε ότι πρόκειται για δύο χώρες που είναι μέλη του ΝΑΤΟ.
Όλα δείχνουν ότι οι Τούρκοι προτίθενται, αποφασιστικά, να προχωρήσουν σε γεωτρήσεις στα κυπριακά ή ακόμη και στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Γι’ αυτό στις 19 Ιουλίου οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσαν ότι “θα υπερασπιστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα για τις έρευνες των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου πλησίον των ακτών της”».
Φυσικά, οι Έλληνες αδελφοί δεν θα αφήσουν τους Κυπρίους μόνους τους, αντιμέτωπους με τους Τούρκους. Λαμβάνοντας υπ’ όψη τα αμερικανικά συμφέροντα σ’ αυτήν την υπόθεση, η έκβαση της νέας διαμάχης είναι ασαφής.
Κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η διαμάχη για τον διαμοιρασμό των ενεργειακών πόρων δεν θα οδηγήσει την Ελλάδα και την Τουρκία στον πόλεμο. Η σημερινή κατάσταση δείχνει σαφώς ότι η Δύση και ειδικότερα το ΝΑΤΟ δεν είναι σε θέση να διευθετήσει τις εσωτερικές διαμάχες των μελών του, χωρίς να αναφερθούμε σε άλλες χώρες, όπου αναλαμβάνουν τον ρόλο του διαιτητή».
Επίσης, η ιστοσελίδα διευκρινίζει ότι τα αμφισβητούμενα, από την Τουρκία, ύδατα συνδέονται με τις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, καθώς και με τα ελληνικά νησιά, των οποίων η ελληνική κυριαρχία αμφισβητείται από την Τουρκία.

Η Τούρκικη Εξωτερική Πολιτική κατά Ντ. Νταβούτογλου

Ακολουθούν αποσπάσματα από τις απόψεις που εξέφρασε προχθές ο τούρκος υπεξ, κ. Νταβούτογλου, σε συνάντησή του, με τους επικεφαλής των ΜΜΕ στην Άγκυρα:
Και πάλι αναζήτηση ειρήνης στη Μ. Ανατολή
«Ο Νταβούτογλου είπε ότι η νέα γλώσσα, που χρησιμοποιεί ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ομπάμα, δημιούργησε ένα νέο κλίμα στη Μ. Ανατολή. Παρά την αισιόδοξη ψυχολογική ατμόσφαιρα, αυτή τη στιγμή δεν βρίσκεται σε εξέλιξη κάποιο χρονοδιάγραμμα. Όμως, υπάρχει βούληση για τη λύση. Την Τετάρτη, μεταβαίνουμε στο Χαλέπι μαζί με τον Π/Θ Ερντογάν».

Ο Καύκασος φυσικός τομέας ενδιαφέροντός μας
«Με όλες τις εθνοτικές ομάδες στον Καύκασο έχουμε συγγενικούς δεσμούς. Στον Καύκασο δεν υπάρχουν εθνοτικές ομάδες που να μην έχουν κάποιο αντίκρισμα στην Τουρκία. Η κάθε μια από αυτές είναι μέσα στο φυσικό τομέα ενδιαφερόντων μας. Από την άποψη της ενέργειας και της ασφάλειας το θέμα της Γεωργίας έδειξε ότι οι παγωμένες κρίσεις παραμένουν στα χέρια μας σαν βόμβες έτοιμες να εκραγούν. Είδαμε στις περιπτώσεις της Αμπχαζίας και της Οσετίας πώς τα γεγονότα σε κάποιες περιοχές μετατρέπονται σε παγκόσμια κρίση. Επιθυμούμε να περάσουμε στη φάση των σχέσεων μηδενικών προβλημάτων και από εκεί στο ανώτατο επίπεδο της συνεργασίας».

Το Ερεβάν δεν είναι η εναλλακτική περίπτωση του Καραμπάχ
«Στην εξομάλυνση των σχέσεών μας με την Αρμενία και στην επίλυση του προβλήματος του Καραμπάχ βλέπουμε ότι υπάρχουν εθνικά συμφέροντα και συμφέροντα της περιοχής. Διότι το καθεστώς βρίσκεται σε μια κατάσταση που ανά πάσα στιγμή μπορεί να παράγει ρίσκο. Εκείνο, που επιθυμούμε, είναι να επιλυθεί το θέμα του Καραμπάχ και οι σχέσεις Αζερμπαϊτζάν – Αρμενίας να εδραιωθούν σε ισχυρή βάση. Η μια περίπτωση δεν είναι εναλλακτική για την άλλη. Η μια θα επηρεάσει θετικά την άλλη. Με την Αρμενία οι σχέσεις συνεχίζονται στο πλαίσιο που ανακοινώθηκε. Το χρονοδιάγραμμα δεν έχασε από την ταχύτητά του. Οι ηγέτες του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας τον τελευταίο καιρό συναντήθηκαν 4 φορές, κάτι το οποίο δεν είχε παρατηρηθεί τα τελευταία 19 χρόνια. Σκοπός μας είναι να ιδρύσουμε την ιστορική ειρήνη. Το άνοιγμα των συνόρων μεταξύ Τουρκίας – Αρμενίας θα πρέπει να το σκεφτούμε τμηματικά. Περιμένουμε θετικές εξελίξεις. Στην Τουρκία υπάρχει πολιτική βούληση για το θέμα αυτό».

Η τελευταία ευκαιρία στην Κύπρο
«Οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις στο νησί είναι η τελευταία ευκαιρία για τη λύση. Δεν πρέπει να βλέπουμε τις διαπραγματεύσεις ως πεδίο τακτικών ελιγμών. Πρέπει να επιτευχθεί στρατηγική ειρήνη. Το να νομίζει η ε/κ πλευρά ότι θα πραγματοποιήσει βήμα προς βήμα την ειρήνη που έχει κατά νου, αυτό θα θέσει σε δυσκολίες το χρονοδιάγραμμα».

Δεν μπορούσαμε να σιωπήσουμε στην περίπτωση Σιντζάν
«Τα γεγονότα, που σημειώθηκαν στο Σιντζάν, τα βλέπουμε από πλευράς ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν μπορούσαμε να σιωπήσουμε. Αλλά θα πρέπει να δημιουργήσουμε ισορροπία μεταξύ αυτής της φωνής μας και των σχέσεών μας με την Κίνα. Γνωρίζουν ότι θα συνεχιστεί η ευαισθησία μας στο θέμα των Ουϊγούρων. Όμως, θα συνεχιστούν και οι σχέσεις μας με την Κίνα. Και η κινεζική πλευρά δεν είναι υπέρ της συνέχισης της έντασης. Η Τουρκία πρέπει να προστατεύει καλά όλες τις ισορροπίες στην Ασία. Με τη φράση, που χρησιμοποίησε ο Π/Θ για τα γεγονότα του Σιντζάν, ότι δηλ. “διαπράχθηκε οιονεί γενοκτονία”, υπαινίχθηκε την ένταση των γεγονότων».

Κουρδικό
Ο Τ/ΥΠΕΞ Νταβούτογλου έβαλε τελεία και παύλα στη «φόρμουλα Ιμραλί», όσον αφορά την επίλυση του Κουρδικού [δηλ, στον «οδικό χάρτη» για την επίλυση του Κουρδικού, που αναμένεται να παρουσιάσει ο Οτζαλάν μέσω των δικηγόρων του]. Ο Νατβούτογλου, απαντώντας στην ερώτηση εάν το Ιμραλί, δηλαδή ο Οτζαλάν, θα συμπεριληφθεί στο χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης για την επίλυση του Κουρδικού, τόνισε ότι η Τουρκία θα παράγει λύση με τη δική της βούληση και επεσήμανε ότι η αρχή λήψης αποφάσεων είναι γνωστή και ότι δεν θα πρέπει να αναζητείται άλλη βάση. Η δήλωση αυτή του Νταβούτογλου οδήγησε σε σχόλια, ότι «η Άγκυρα δεν μισάνοιξε επισήμως την πόρτα στον Οτζαλάν», ο οποίος ετοιμάζεται να παρουσιάσει τις προτάσεις του, στις 15 Αυγούστου.
Ο Νταβούτογλου επεσήμανε ότι η Τουρκία βρίσκει λύσεις με τη δική της βούληση και ότι διαθέτει πρακτικές, κανόνες και διαδικασίες όσον αφορά τις βάσεις, επί των οποίων συζητούνται τα θέματα αυτά, τονίζοντας παράλληλα ότι τέτοιες βάσεις υπάρχουν, όπως είναι το Υπουργικό Συμβούλιο και το ΣΕΑ, και ότι δεν θα πρέπει να αναζητούνται άλλες εναλλακτικές.
Σε ερώτηση αν θα λειτουργήσει τουρκικό Προξενείο στο Ερμπίλ, ο Τ/ΥΠΕΞ είπε: «Ανοίξαμε Προξενείο στη Μοσούλη, ανοίγουμε στη Βασόρα, μπορούν να υπάρξουν αντιπροσωπείες της Τουρκίας σε όλες τις πόλεις του Ιράκ. Για μας, δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ Ερμπίλ και Βασόρας».

Στην ερώτηση αν έχει υποβληθεί αίτημα στην Τουρκία σχετικά με την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από το Ιράκ, είπε ότι δεν υπάρχει κάποιο αίτημα.

Για το Ιράκ
Ο κ. Νταβούτογλου προέβη και στην εξής αξιολόγηση: «Το Ιράκ είναι ένα μικρό πρότυπο της Μ. Ανατολής. Η περίμετρος αυτή είναι η σημαντικότερη μέσα στα όσα βιώθηκαν από το 2003 μέχρι σήμερα. Εντός του τρέχοντας έτους θα πραγματοποιηθεί η πρώτη Σύνοδος του Στρατηγικού Συμβουλίου Ανωτάτου Επιπέδου. Όλα τα Υπουργεία και, κατά συνέπεια, όλες οι ομάδες του Ιράκ θα εκπροσωπηθούν στο εν λόγω Συμβούλιο. Η μοναδική χώρα, που διατηρεί καλές σχέσεις με όλες τις ομάδες του Ιράκ από πλευράς ασφάλειας, είναι η Τουρκία. Συνεχίζονται οι επαφές και με τις κουρδικές ομάδες. Στο Ιράκ υπάρχουν διαφορές απόψεων μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και της περιφερειακής κουρδικής διοίκησης. Επιθυμούμε οι διαφορές αυτές να επιλυθούν, πριν μετατραπούν σε συγκρούσεις συμφερόντων».

Σχέσεις με την Ε.Ε.
«Η πρώτη προτεραιότητα στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας είναι η Ε.Ε. και το Κυπριακό. Αν δεν υπάρχει συντονισμός μεταξύ των Υπουργείων, δεν μπορεί να προχωρήσει το χρονοδιάγραμμα ένταξης στην Ε.Ε..
Ο εσωτερικός συντονισμός έχει μεγάλη σημασία. Για το λόγο αυτό, είναι μεγάλο πλεονέκτημα ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση. Ο εσωτερικός συντονισμός λειτουργεί με τον καλύτερο τρόπο. Σημασία στο χρονοδιάγραμμα για την Ε.Ε. έχει και το κοινωνικό κονσένσους, στο οποίο θα λαμβάνει μέρος και η αντιπολίτευση. Γι’ αυτό αποδίδω σημασία στις σχετικές επαφές μας με την αντιπολίτευση. Οι σχέσεις μας με την πλευρά της Ε.Ε. βαίνουν καλώς. Είναι θετικές και οι εργασίες στο επίπεδο του Συμβουλίου. Θεωρούμε ότι είναι ευκαιρία το γεγονός ότι η Προεδρία ασκείται από τη Σουηδία και, στη συνέχεια, θα περάσει στην Ισπανία και το Βέλγιο».

Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ
«Οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ είναι άκρως θετικές. Μεταξύ των δύο χωρών υπάρχει μια θεσμική σχέση. Σε πολλούς τομείς και σε περιφερειακά θέματα προσεγγίζουμε με παράλληλο τρόπο. Μεταξύ μας υπάρχει μηχανισμός διαβουλεύσεων σε κάθε τομέα και οι μηχανισμοί αυτοί θα αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο την προσεχή περίοδο».

Εκλογικό σεμινάριο της Ελληνικής προεδρίας ΟΑΣΕ

Στο διήμερο (16-17/7) σεμινάριο της Ελληνικής Προεδρίας του ΟΑΣΕ για τις επιτροπές εκλογικού μάνατζμεντ αναφέρεται ανακοίνωση Τύπου του Γραφείου Τύπου και Δημόσιας Ενημέρωσης του ΟΑΣΕ με τίτλο «Η προεδρία του ΟΑΣΕ διοργανώνει ειδικό σεμινάριο για τις επιτροπές εκλογικής διαχείρισης».

Επισημαίνεται ότι η Ελληνική Προεδρία δήλωσε ότι το σεμινάριο συνέβαλε σημαντικά στη διαμόρφωση του πλαισίου της συζήτησης που διεξάγεται για ζητήματα εκλογών και στη διασφάλιση ότι οι εκλογικές διαδικασίες στα κράτη-μέλη διεξάγονται σε συμφωνία με τις δεσμεύσεις του ΟΑΣΕ.

Σύμφωνα με δήλωση της Ελληνίδας πρέσβεως, Μάρας Μαρινάκη, Προέδρου του Μόνιμου Συμβουλίου που εδρεύει στη Βιέννη, οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο αναγνώρισαν την ανάγκη το εκλογικό μάνατζμεντ να θεμελιώνεται σε βασικές, αλλά θεμελιώδεις καθοδηγητικές αρχές όπως η ανεξαρτησία, η αμεροληψία, η ακεραιότητα και η διαφάνεια. «Είναι ουσιαστικής σημασίας για την εκλογική διαδικασία μιας χώρας οι επιτροπές εκλογικού μάνατζμεντ που διαχειρίζονται τις εκλογές να αναγνωρίζονται ως ανεξάρτητες από κάθε κόμμα και γενικά από κάθε πολιτική ανάμιξη. Αν δεν έχουν αυτή την εμπιστοσύνη στην ανεξαρτησία τους, ολόκληρη η εκλογική διαδικασία και τα αποτελέσματα των εκλογών μπορούν να αμφισβητηθούν», δήλωσε η Ελληνίδα πρέσβης, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται, επίσης, ότι στο σεμινάριο, το οποίο διοργανώθηκε με την υποστήριξη της γραμματείας του ΟΑΣΕ στη Βιέννη και του Γραφείου για τους Δημοκρατικούς Θεσμούς και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που εδρεύει στη Βαρσοβία, συμμετείχαν εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών και εθνικών επιτροπών εκλογικού μάνατζμεντ, ενώ μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν η δομή των επιτροπών εκλογικής διαχείρισης, ο ρόλος τους στη βελτίωση της εκλογικής νομοθεσίας και πρακτικής και η πλήρης αξιοποίηση των αναφορών και συστάσεων των διεθνών και τοπικών παρατηρητών.

Κινδυνεύει σοβαρά ο South Stream;

Με τίτλο «Αδέλφια στα όπλα» και υπότιτλο «Με τη διασύνδεση με το ελληνικό δίκτυο φυσικού αερίου, η Βουλγαρία έκανε ένα πραγματικό βήμα προς τη διακοπή της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία», η εφ. ΚΑΠΙΤΑΛ, αναφέρει τα εξής:

«Εάν η απόφαση του ηγέτη του GERB και μελλοντικού πρωθυπουργού, Μπόικο Μπορίσοφ, να επιβάλει μορατόριουμ στα μεγάλα ενεργειακά σχέδια, ερμηνεύθηκε από τη Ρωσία ως απαρχή μίας πολιτικής “αποστασιοποίησης από τη Μόσχα”, οι τελευταίες προσπάθειες της Σόφιας για εξεύρεση εναλλακτικών στο ρωσικό αέριο προμηθειών θα μπορούσαν να εκληφθούν ως η πρακτική εφαρμογή της.
Μέσα σε μερικές μόνο ημέρες η Βουλγαρία εξέπεμψε δύο σαφέστατα μηνύματα για τις σοβαρές προσπάθειες που καταβάλλει για την εξασφάλιση της ενεργειακής ανεξαρτησίας της, στο πλαίσιο των ενεργειακών έργων προτεραιότητας της ΕΕ. Την περασμένη Δευτέρα στην Άγκυρα υπεγράφη η συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού Nabucco (του μεγάλου ανταγωνιστή του ρωσικού South Stream). Μία μέρα αργότερα, στη Σόφια υπεγράφησαν οι συμφωνίες για την κατασκευή διασύνδεσης των συστημάτων μεταφοράς αερίου της Βουλγαρίας και της Ελλάδας, καθώς και για να αποκτήσει η Βουλγαρία πρόσβαση στον τερματικό σταθμό υγροποιημένου αερίου στη Ρεβυθούσα.
Δαυίδ και Γολιάθ μαζί
Η διασύνδεση μεταξύ Στάρα Ζαγκόρα και Κομοτηνής, μήκους 170 χλμ, αν και φαίνεται ασήμαντο έργο σε σύγκριση με τον αγωγό Nabucco, ωστόσο βραχυπρόθεσμα μπορεί να αποδειχθεί πιο σημαντικό για τη Βουλγαρία. Ιδιαίτερα αν ληφθούν υπ’ όψιν τα προβλήματα που διαπιστώνονται σε σχέση με την εξασφάλιση των απαραίτητων ποσοτήτων αερίου για τον Nabucco.
Στην πράξη αυτή η διασύνδεση αποτελεί προέκταση του αγωγού TGI μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας και Ιταλίας, που είναι το δεύτερο σε σημασία σχέδιο φυσικού αερίου της ΕΕ, με χωρητικότητα 8 δισεκ. κ.μ. αερίου ετησίως και δυνατότητα αύξησης στα 11,5 δισεκ. κ.μ. το 2012. Τότε προβλέπεται να είναι έτοιμη και η διασύνδεση Στάρα Ζαγκόρα-Κομοτηνή. Σύμφωνα με τη συμφωνία που υπεγράφη στις 14 Ιουλίου στη Σόφια, η βουλγαρική πλευρά θα εξασφαλίσει 1 δισεκ. κ.μ. αερίου από τον αγωγό Τουρκίας-Ελλάδας, ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου στο 30% της ετήσιας κατανάλωσης στη Βουλγαρία (3,5 δισ. κυβικά μέτρα).
Η διασύνδεση θα δώσει, επίσης, τη δυνατότητα προμήθειας των συμφωνημένων σε κυβερνητικό επίπεδο ποσοτήτων αερίου από το Αζερμπαϊτζάν – έως 1 δισεκ. κ.μ. ετησίως από το κοίτασμα “Σαχ Ντενίζ 1”. Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, η Bulgargaz διεξάγει αυτή τη στιγμή διαπραγματεύσεις με το Αζερμπαϊτζάν για την υπογραφή εμπορικής συμφωνίας αερίου. Από αυτές τις διαπραγματεύσεις θα εξαρτηθεί και η τιμή στην οποία θα προμηθεύεται το αζερικό αέριο η Βουλγαρία.
Η χωρητικότητα της διασύνδεσης προβλέπεται να αυξηθεί σταδιακά έως τα 5 δισεκ. κ.μ., προκειμένου να εξάγονται ποσότητες αερίου στις γειτονικές της Βουλγαρίας χώρες – Ρουμανία, Μακεδονία και Σερβία. Γι’ αυτό η νέα αυτή διασύνδεση θα συνδεθεί και με τον αγωγό Ρούσε – Γκιούργκεβο, δυναμικότητας 1,5 δισεκ. κ.μ. ετησίως, μέσω του οποίου θα υλοποιηθούν οι προθέσεις του Βουλγαρικού Ενεργειακού Ομίλου, της ελληνικής ΔΕΠΑ και της ιταλικής Edison για πρόσβαση σε αγορές τρίτων χωρών, όπως η ρουμανική. Πέραν αυτού, το έργο, που προβλέπεται να έχει περατωθεί έως τα τέλη του 2012, θα προσφέρει δυνατότητα διασύνδεσης με το ρουμανικό σύστημα μεταφοράς αερίου και μέσω αυτού με τη διασύνδεση Ουγγαρίας–Ρουμανίας, που αποτελεί μέρος της αγοράς αερίου της Κεντρικής Ευρώπης.
Τη διασύνδεση των δικτύων μεταφοράς αερίου μεταξύ Βουλγαρία και Ελλάδας θα διαχειρίζεται μεικτή εταιρεία, στην οποία θα συμμετέχουν εξ ημισείας ο Βουλγαρικός Ενεργειακός Όμιλος και η IGI Poseidon, στην οποία μέτοχοι είναι η ΔΕΠΑ και η Edison. Η εταιρεία θα καταχωρηθεί στη Βουλγαρία. Η κατασκευή της διασύνδεσης αναμένεται να ξεκινήσει το 2010. Ήδη έχει επιλεγεί εταιρεία συμβούλων (η βρετανική Jacobs Consultancy) για τις προκαταρκτικές τεχνικές μελέτες. Την περασμένη Τρίτη οι εκπρόσωποι των τριών εταιρειών υπέγραψαν τα έγγραφα υποβολής υποψηφιότητας για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση – περίπου 45 εκατ. ευρώ, τα οποία ήδη υποσχέθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το υπόλοιπο ποσό να διανεμηθεί ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής στην μεικτή εταιρεία. Αυτό σημαίνει ότι ο Βουλγαρικός Ενεργειακός Όμιλος θα πρέπει να εξασφαλίσει περίπου 40 εκατ. ευρώ.
Ο σταθμός της Ρεβυθούσας
Η κατασκευή της διασύνδεσης με την Ελλάδα θα εξασφαλίσει στη Βουλγαρία πρόσβαση στον σταθμό υγροποιημένου αερίου της Ρεβυθούσας. Η υπογραφείσα συμφωνία μεταξύ του Βουλγαρικού Ενεργειακού Ομίλου και της ΔΕΣΦΑ δίνει τη δυνατότητα προμήθειας έως 1 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου ετησίως μέσω αυτού του τερματικού σταθμού, που είναι ο μόνος στην Ελλάδα, μέσω του οποίου η χώρα προμηθεύεται αέριο από την Αλγερία.
Η Βουλγαρία μπορεί να χρησιμοποιήσει τον σταθμό και για προμήθεια της συμφωνημένης με την Αίγυπτο ποσότητας του 1 δισ. κ.μ. αερίου, από το 2011 – 2012. Ο Βουλγαρικός Ενεργειακός Όμιλος προσδοκεί ότι η Ρεβυθούσα θα προσφέρει δυνατότητα πρόσβασης στα κοιτάσματα αερίου στο Κατάρ, το Ομάν, τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Νιγηρία, το Τρινιδάδ και Τομπάγκο. Μέρος του σταθμού της Ρεβυθούσας είναι και οι μεγάλες αποθηκευτικές εγκαταστάσεις, που είναι σε θέση να προμηθεύουν 7 εκατ. κ.μ. αερίου ημερησίως για εσωτερική κατανάλωση. Με άλλα λόγια, η απελευθέρωση από την ρωσική ενεργειακή εξάρτηση άρχισε. Προς το κοινό συμφέρον είναι να περατωθεί εγκαίρως».