22 Ιουλ 2009

Κινδυνεύει σοβαρά ο South Stream;

Με τίτλο «Αδέλφια στα όπλα» και υπότιτλο «Με τη διασύνδεση με το ελληνικό δίκτυο φυσικού αερίου, η Βουλγαρία έκανε ένα πραγματικό βήμα προς τη διακοπή της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία», η εφ. ΚΑΠΙΤΑΛ, αναφέρει τα εξής:

«Εάν η απόφαση του ηγέτη του GERB και μελλοντικού πρωθυπουργού, Μπόικο Μπορίσοφ, να επιβάλει μορατόριουμ στα μεγάλα ενεργειακά σχέδια, ερμηνεύθηκε από τη Ρωσία ως απαρχή μίας πολιτικής “αποστασιοποίησης από τη Μόσχα”, οι τελευταίες προσπάθειες της Σόφιας για εξεύρεση εναλλακτικών στο ρωσικό αέριο προμηθειών θα μπορούσαν να εκληφθούν ως η πρακτική εφαρμογή της.
Μέσα σε μερικές μόνο ημέρες η Βουλγαρία εξέπεμψε δύο σαφέστατα μηνύματα για τις σοβαρές προσπάθειες που καταβάλλει για την εξασφάλιση της ενεργειακής ανεξαρτησίας της, στο πλαίσιο των ενεργειακών έργων προτεραιότητας της ΕΕ. Την περασμένη Δευτέρα στην Άγκυρα υπεγράφη η συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού Nabucco (του μεγάλου ανταγωνιστή του ρωσικού South Stream). Μία μέρα αργότερα, στη Σόφια υπεγράφησαν οι συμφωνίες για την κατασκευή διασύνδεσης των συστημάτων μεταφοράς αερίου της Βουλγαρίας και της Ελλάδας, καθώς και για να αποκτήσει η Βουλγαρία πρόσβαση στον τερματικό σταθμό υγροποιημένου αερίου στη Ρεβυθούσα.
Δαυίδ και Γολιάθ μαζί
Η διασύνδεση μεταξύ Στάρα Ζαγκόρα και Κομοτηνής, μήκους 170 χλμ, αν και φαίνεται ασήμαντο έργο σε σύγκριση με τον αγωγό Nabucco, ωστόσο βραχυπρόθεσμα μπορεί να αποδειχθεί πιο σημαντικό για τη Βουλγαρία. Ιδιαίτερα αν ληφθούν υπ’ όψιν τα προβλήματα που διαπιστώνονται σε σχέση με την εξασφάλιση των απαραίτητων ποσοτήτων αερίου για τον Nabucco.
Στην πράξη αυτή η διασύνδεση αποτελεί προέκταση του αγωγού TGI μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας και Ιταλίας, που είναι το δεύτερο σε σημασία σχέδιο φυσικού αερίου της ΕΕ, με χωρητικότητα 8 δισεκ. κ.μ. αερίου ετησίως και δυνατότητα αύξησης στα 11,5 δισεκ. κ.μ. το 2012. Τότε προβλέπεται να είναι έτοιμη και η διασύνδεση Στάρα Ζαγκόρα-Κομοτηνή. Σύμφωνα με τη συμφωνία που υπεγράφη στις 14 Ιουλίου στη Σόφια, η βουλγαρική πλευρά θα εξασφαλίσει 1 δισεκ. κ.μ. αερίου από τον αγωγό Τουρκίας-Ελλάδας, ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου στο 30% της ετήσιας κατανάλωσης στη Βουλγαρία (3,5 δισ. κυβικά μέτρα).
Η διασύνδεση θα δώσει, επίσης, τη δυνατότητα προμήθειας των συμφωνημένων σε κυβερνητικό επίπεδο ποσοτήτων αερίου από το Αζερμπαϊτζάν – έως 1 δισεκ. κ.μ. ετησίως από το κοίτασμα “Σαχ Ντενίζ 1”. Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, η Bulgargaz διεξάγει αυτή τη στιγμή διαπραγματεύσεις με το Αζερμπαϊτζάν για την υπογραφή εμπορικής συμφωνίας αερίου. Από αυτές τις διαπραγματεύσεις θα εξαρτηθεί και η τιμή στην οποία θα προμηθεύεται το αζερικό αέριο η Βουλγαρία.
Η χωρητικότητα της διασύνδεσης προβλέπεται να αυξηθεί σταδιακά έως τα 5 δισεκ. κ.μ., προκειμένου να εξάγονται ποσότητες αερίου στις γειτονικές της Βουλγαρίας χώρες – Ρουμανία, Μακεδονία και Σερβία. Γι’ αυτό η νέα αυτή διασύνδεση θα συνδεθεί και με τον αγωγό Ρούσε – Γκιούργκεβο, δυναμικότητας 1,5 δισεκ. κ.μ. ετησίως, μέσω του οποίου θα υλοποιηθούν οι προθέσεις του Βουλγαρικού Ενεργειακού Ομίλου, της ελληνικής ΔΕΠΑ και της ιταλικής Edison για πρόσβαση σε αγορές τρίτων χωρών, όπως η ρουμανική. Πέραν αυτού, το έργο, που προβλέπεται να έχει περατωθεί έως τα τέλη του 2012, θα προσφέρει δυνατότητα διασύνδεσης με το ρουμανικό σύστημα μεταφοράς αερίου και μέσω αυτού με τη διασύνδεση Ουγγαρίας–Ρουμανίας, που αποτελεί μέρος της αγοράς αερίου της Κεντρικής Ευρώπης.
Τη διασύνδεση των δικτύων μεταφοράς αερίου μεταξύ Βουλγαρία και Ελλάδας θα διαχειρίζεται μεικτή εταιρεία, στην οποία θα συμμετέχουν εξ ημισείας ο Βουλγαρικός Ενεργειακός Όμιλος και η IGI Poseidon, στην οποία μέτοχοι είναι η ΔΕΠΑ και η Edison. Η εταιρεία θα καταχωρηθεί στη Βουλγαρία. Η κατασκευή της διασύνδεσης αναμένεται να ξεκινήσει το 2010. Ήδη έχει επιλεγεί εταιρεία συμβούλων (η βρετανική Jacobs Consultancy) για τις προκαταρκτικές τεχνικές μελέτες. Την περασμένη Τρίτη οι εκπρόσωποι των τριών εταιρειών υπέγραψαν τα έγγραφα υποβολής υποψηφιότητας για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση – περίπου 45 εκατ. ευρώ, τα οποία ήδη υποσχέθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το υπόλοιπο ποσό να διανεμηθεί ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής στην μεικτή εταιρεία. Αυτό σημαίνει ότι ο Βουλγαρικός Ενεργειακός Όμιλος θα πρέπει να εξασφαλίσει περίπου 40 εκατ. ευρώ.
Ο σταθμός της Ρεβυθούσας
Η κατασκευή της διασύνδεσης με την Ελλάδα θα εξασφαλίσει στη Βουλγαρία πρόσβαση στον σταθμό υγροποιημένου αερίου της Ρεβυθούσας. Η υπογραφείσα συμφωνία μεταξύ του Βουλγαρικού Ενεργειακού Ομίλου και της ΔΕΣΦΑ δίνει τη δυνατότητα προμήθειας έως 1 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου ετησίως μέσω αυτού του τερματικού σταθμού, που είναι ο μόνος στην Ελλάδα, μέσω του οποίου η χώρα προμηθεύεται αέριο από την Αλγερία.
Η Βουλγαρία μπορεί να χρησιμοποιήσει τον σταθμό και για προμήθεια της συμφωνημένης με την Αίγυπτο ποσότητας του 1 δισ. κ.μ. αερίου, από το 2011 – 2012. Ο Βουλγαρικός Ενεργειακός Όμιλος προσδοκεί ότι η Ρεβυθούσα θα προσφέρει δυνατότητα πρόσβασης στα κοιτάσματα αερίου στο Κατάρ, το Ομάν, τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Νιγηρία, το Τρινιδάδ και Τομπάγκο. Μέρος του σταθμού της Ρεβυθούσας είναι και οι μεγάλες αποθηκευτικές εγκαταστάσεις, που είναι σε θέση να προμηθεύουν 7 εκατ. κ.μ. αερίου ημερησίως για εσωτερική κατανάλωση. Με άλλα λόγια, η απελευθέρωση από την ρωσική ενεργειακή εξάρτηση άρχισε. Προς το κοινό συμφέρον είναι να περατωθεί εγκαίρως».