22 Ιουλ 2009

Η Τούρκικη Εξωτερική Πολιτική κατά Ντ. Νταβούτογλου

Ακολουθούν αποσπάσματα από τις απόψεις που εξέφρασε προχθές ο τούρκος υπεξ, κ. Νταβούτογλου, σε συνάντησή του, με τους επικεφαλής των ΜΜΕ στην Άγκυρα:
Και πάλι αναζήτηση ειρήνης στη Μ. Ανατολή
«Ο Νταβούτογλου είπε ότι η νέα γλώσσα, που χρησιμοποιεί ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ομπάμα, δημιούργησε ένα νέο κλίμα στη Μ. Ανατολή. Παρά την αισιόδοξη ψυχολογική ατμόσφαιρα, αυτή τη στιγμή δεν βρίσκεται σε εξέλιξη κάποιο χρονοδιάγραμμα. Όμως, υπάρχει βούληση για τη λύση. Την Τετάρτη, μεταβαίνουμε στο Χαλέπι μαζί με τον Π/Θ Ερντογάν».

Ο Καύκασος φυσικός τομέας ενδιαφέροντός μας
«Με όλες τις εθνοτικές ομάδες στον Καύκασο έχουμε συγγενικούς δεσμούς. Στον Καύκασο δεν υπάρχουν εθνοτικές ομάδες που να μην έχουν κάποιο αντίκρισμα στην Τουρκία. Η κάθε μια από αυτές είναι μέσα στο φυσικό τομέα ενδιαφερόντων μας. Από την άποψη της ενέργειας και της ασφάλειας το θέμα της Γεωργίας έδειξε ότι οι παγωμένες κρίσεις παραμένουν στα χέρια μας σαν βόμβες έτοιμες να εκραγούν. Είδαμε στις περιπτώσεις της Αμπχαζίας και της Οσετίας πώς τα γεγονότα σε κάποιες περιοχές μετατρέπονται σε παγκόσμια κρίση. Επιθυμούμε να περάσουμε στη φάση των σχέσεων μηδενικών προβλημάτων και από εκεί στο ανώτατο επίπεδο της συνεργασίας».

Το Ερεβάν δεν είναι η εναλλακτική περίπτωση του Καραμπάχ
«Στην εξομάλυνση των σχέσεών μας με την Αρμενία και στην επίλυση του προβλήματος του Καραμπάχ βλέπουμε ότι υπάρχουν εθνικά συμφέροντα και συμφέροντα της περιοχής. Διότι το καθεστώς βρίσκεται σε μια κατάσταση που ανά πάσα στιγμή μπορεί να παράγει ρίσκο. Εκείνο, που επιθυμούμε, είναι να επιλυθεί το θέμα του Καραμπάχ και οι σχέσεις Αζερμπαϊτζάν – Αρμενίας να εδραιωθούν σε ισχυρή βάση. Η μια περίπτωση δεν είναι εναλλακτική για την άλλη. Η μια θα επηρεάσει θετικά την άλλη. Με την Αρμενία οι σχέσεις συνεχίζονται στο πλαίσιο που ανακοινώθηκε. Το χρονοδιάγραμμα δεν έχασε από την ταχύτητά του. Οι ηγέτες του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας τον τελευταίο καιρό συναντήθηκαν 4 φορές, κάτι το οποίο δεν είχε παρατηρηθεί τα τελευταία 19 χρόνια. Σκοπός μας είναι να ιδρύσουμε την ιστορική ειρήνη. Το άνοιγμα των συνόρων μεταξύ Τουρκίας – Αρμενίας θα πρέπει να το σκεφτούμε τμηματικά. Περιμένουμε θετικές εξελίξεις. Στην Τουρκία υπάρχει πολιτική βούληση για το θέμα αυτό».

Η τελευταία ευκαιρία στην Κύπρο
«Οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις στο νησί είναι η τελευταία ευκαιρία για τη λύση. Δεν πρέπει να βλέπουμε τις διαπραγματεύσεις ως πεδίο τακτικών ελιγμών. Πρέπει να επιτευχθεί στρατηγική ειρήνη. Το να νομίζει η ε/κ πλευρά ότι θα πραγματοποιήσει βήμα προς βήμα την ειρήνη που έχει κατά νου, αυτό θα θέσει σε δυσκολίες το χρονοδιάγραμμα».

Δεν μπορούσαμε να σιωπήσουμε στην περίπτωση Σιντζάν
«Τα γεγονότα, που σημειώθηκαν στο Σιντζάν, τα βλέπουμε από πλευράς ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν μπορούσαμε να σιωπήσουμε. Αλλά θα πρέπει να δημιουργήσουμε ισορροπία μεταξύ αυτής της φωνής μας και των σχέσεών μας με την Κίνα. Γνωρίζουν ότι θα συνεχιστεί η ευαισθησία μας στο θέμα των Ουϊγούρων. Όμως, θα συνεχιστούν και οι σχέσεις μας με την Κίνα. Και η κινεζική πλευρά δεν είναι υπέρ της συνέχισης της έντασης. Η Τουρκία πρέπει να προστατεύει καλά όλες τις ισορροπίες στην Ασία. Με τη φράση, που χρησιμοποίησε ο Π/Θ για τα γεγονότα του Σιντζάν, ότι δηλ. “διαπράχθηκε οιονεί γενοκτονία”, υπαινίχθηκε την ένταση των γεγονότων».

Κουρδικό
Ο Τ/ΥΠΕΞ Νταβούτογλου έβαλε τελεία και παύλα στη «φόρμουλα Ιμραλί», όσον αφορά την επίλυση του Κουρδικού [δηλ, στον «οδικό χάρτη» για την επίλυση του Κουρδικού, που αναμένεται να παρουσιάσει ο Οτζαλάν μέσω των δικηγόρων του]. Ο Νατβούτογλου, απαντώντας στην ερώτηση εάν το Ιμραλί, δηλαδή ο Οτζαλάν, θα συμπεριληφθεί στο χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης για την επίλυση του Κουρδικού, τόνισε ότι η Τουρκία θα παράγει λύση με τη δική της βούληση και επεσήμανε ότι η αρχή λήψης αποφάσεων είναι γνωστή και ότι δεν θα πρέπει να αναζητείται άλλη βάση. Η δήλωση αυτή του Νταβούτογλου οδήγησε σε σχόλια, ότι «η Άγκυρα δεν μισάνοιξε επισήμως την πόρτα στον Οτζαλάν», ο οποίος ετοιμάζεται να παρουσιάσει τις προτάσεις του, στις 15 Αυγούστου.
Ο Νταβούτογλου επεσήμανε ότι η Τουρκία βρίσκει λύσεις με τη δική της βούληση και ότι διαθέτει πρακτικές, κανόνες και διαδικασίες όσον αφορά τις βάσεις, επί των οποίων συζητούνται τα θέματα αυτά, τονίζοντας παράλληλα ότι τέτοιες βάσεις υπάρχουν, όπως είναι το Υπουργικό Συμβούλιο και το ΣΕΑ, και ότι δεν θα πρέπει να αναζητούνται άλλες εναλλακτικές.
Σε ερώτηση αν θα λειτουργήσει τουρκικό Προξενείο στο Ερμπίλ, ο Τ/ΥΠΕΞ είπε: «Ανοίξαμε Προξενείο στη Μοσούλη, ανοίγουμε στη Βασόρα, μπορούν να υπάρξουν αντιπροσωπείες της Τουρκίας σε όλες τις πόλεις του Ιράκ. Για μας, δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ Ερμπίλ και Βασόρας».

Στην ερώτηση αν έχει υποβληθεί αίτημα στην Τουρκία σχετικά με την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από το Ιράκ, είπε ότι δεν υπάρχει κάποιο αίτημα.

Για το Ιράκ
Ο κ. Νταβούτογλου προέβη και στην εξής αξιολόγηση: «Το Ιράκ είναι ένα μικρό πρότυπο της Μ. Ανατολής. Η περίμετρος αυτή είναι η σημαντικότερη μέσα στα όσα βιώθηκαν από το 2003 μέχρι σήμερα. Εντός του τρέχοντας έτους θα πραγματοποιηθεί η πρώτη Σύνοδος του Στρατηγικού Συμβουλίου Ανωτάτου Επιπέδου. Όλα τα Υπουργεία και, κατά συνέπεια, όλες οι ομάδες του Ιράκ θα εκπροσωπηθούν στο εν λόγω Συμβούλιο. Η μοναδική χώρα, που διατηρεί καλές σχέσεις με όλες τις ομάδες του Ιράκ από πλευράς ασφάλειας, είναι η Τουρκία. Συνεχίζονται οι επαφές και με τις κουρδικές ομάδες. Στο Ιράκ υπάρχουν διαφορές απόψεων μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και της περιφερειακής κουρδικής διοίκησης. Επιθυμούμε οι διαφορές αυτές να επιλυθούν, πριν μετατραπούν σε συγκρούσεις συμφερόντων».

Σχέσεις με την Ε.Ε.
«Η πρώτη προτεραιότητα στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας είναι η Ε.Ε. και το Κυπριακό. Αν δεν υπάρχει συντονισμός μεταξύ των Υπουργείων, δεν μπορεί να προχωρήσει το χρονοδιάγραμμα ένταξης στην Ε.Ε..
Ο εσωτερικός συντονισμός έχει μεγάλη σημασία. Για το λόγο αυτό, είναι μεγάλο πλεονέκτημα ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση. Ο εσωτερικός συντονισμός λειτουργεί με τον καλύτερο τρόπο. Σημασία στο χρονοδιάγραμμα για την Ε.Ε. έχει και το κοινωνικό κονσένσους, στο οποίο θα λαμβάνει μέρος και η αντιπολίτευση. Γι’ αυτό αποδίδω σημασία στις σχετικές επαφές μας με την αντιπολίτευση. Οι σχέσεις μας με την πλευρά της Ε.Ε. βαίνουν καλώς. Είναι θετικές και οι εργασίες στο επίπεδο του Συμβουλίου. Θεωρούμε ότι είναι ευκαιρία το γεγονός ότι η Προεδρία ασκείται από τη Σουηδία και, στη συνέχεια, θα περάσει στην Ισπανία και το Βέλγιο».

Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ
«Οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ είναι άκρως θετικές. Μεταξύ των δύο χωρών υπάρχει μια θεσμική σχέση. Σε πολλούς τομείς και σε περιφερειακά θέματα προσεγγίζουμε με παράλληλο τρόπο. Μεταξύ μας υπάρχει μηχανισμός διαβουλεύσεων σε κάθε τομέα και οι μηχανισμοί αυτοί θα αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο την προσεχή περίοδο».