26 Οκτ 2009

Σχόλια για ΥΠΕΞ- 39

O Πρωθυπουργός και ΥΠΕΞ, Γ. Παπανδρέου πήρε τη μεγάλη απόφαση: θα μετακομίσει σε ένα αεροσκάφος από αυτά που διαθέτει η κυβέρνηση. Γιατί καθώς όλα δείχνουν δεν σκοπεύει να κάτσει εδώ και να παρακολουθεί τις ανοησίες και τα κόλπα των υπουργών του, σε προτάσεις νόμων που τις παίρνουν πίσω εντός 8ώρου, που διορίζουν με βάση τα βιογραφικά φίλους τους, και πάει λέγοντας. Όμως δεν μας λέει και για ποιο λόγο κάνει τα ταξίδια που ανακοινώνει. Για παράδειγμα τι πάει να κάνει στη Σουηδία, την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου, όταν τη Σουηδική προεδρία – πρωθυπουργό και υπεξ- θα τους δει στις Βρυξέλλες στις 29-30 Οκτωβρίου. Τι πάει να κάνει στην Τσεχία 1η Δεκεμβρίου, όταν την ίδια μέρα έχει εδώ τους Κλίντον και Λαβρόφ και πρέπει να προεδρεύσει της Συνόδου του ΟΑΣΕ (1-2.12.09). Μήπως κάτι δεν πάει καλά; Ή μήπως κάνει κάτι πίσω από τις πλάτες μας και δεν μας το λέει για να δοκιμάσει αν πιάνει η «διαφάνεια»;

·

· «Τρελή κούρσα» επαφών πραγματοποίησε την εβδομάδα που πέρασε ο εορτάζων σήμερα κι ευρισκόμενος στις Βρυξέλλες, Αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Δημ. Δρούτσας σε μια προσπάθεια να εξηγήσει σε ξένους πρέσβεις τι στόχους θέτει η νέα Ελληνική εξωτερική πολιτική, υπό την ηγεσία του Γ. Παπανδρέου. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις που σαν «Δραγουμάνος» έχω από τις πρεσβείες, η γενική εντύπωση είναι καλή, ιδιαίτερα σε εκείνες που παίζουν «πρώτο βιολί» σε σημαντικές υποθέσεις για τη χώρα όπως της Βρετανίας και των ΗΠΑ, που θέλουν να κλείσουν «με το ζόρι» το Κυπριακό αλλά και τη διαμάχη για το όνομα με την πΓΔΜ… Εκτός από αυτούς όμως είχε και συναντήσεις σε επίπεδο Πρωθυπουργού (πχ με τον πολωνό Πρωθυπουργό) αλλά και με τους έλληνες ευρωβουλευτές ή τον Αναπληρωτή ΥΕΘΑ, Πάνο Μπεγλίτη. Με τους ευρωβουλευτές συμφώνησε να τα λένε συχνά και στο μέλλον, ενώ το ίδιο ειπώθηκε και μετά τη συνάντηση με τον κ. Μπεγλίτη. Εκείνο που δεν ειπώθηκε είναι τι συζήτησαν οι δύο τους που περιλαμβάνει τόσο ζητήματα εξωτερικών σχέσεων αλλά και άμυνας. Δυο πράγματα συμβαίνουν: ή αναφέρθηκαν στα Έλληνο –Τουρκικά ή στο πως θα στείλουν επιπλέον άνδρες στο Αφγανιστάν, όπως ζήτησε ο αμερικανός υφυπέξ, που επισκέφθηκε τον κ. Δρούτσα την περασμένη Τετάρτη.

·

·

Ο Δήμαρχος της Σαγκάης Han Zheng δέχθηκε σήμερα στο Δημαρχείο της Πόλης της Σαγκάης τον Πρέσβη της Ελλάδος στην Κίνα, Θεόδωρο Γεωργακέλο ο οποίος επισκέπτεται τις μέρες αυτές τη Σαγκάη με την ευκαιρία της επίσημης τελετής καθέλκυσης στα τοπικά ναυπηγεία 6 πλοίων ελληνικών συμφερόντων. Ο Δήμαρχος της Σαγκάης και ο Έλληνας Πρέσβης στην Κίνα συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, περιλαμβανομένης της συμμετοχής της Ελλάδας στην Παγκόσμια Εμπορική Έκθεση της Σαγκάης το 2010, της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς και της συνεργασίας στον πολιτιστικό τομέα. Η συνάντηση ήταν η πρώτη μεταξύ του Δημάρχου της Σαγκάης και του Πρέσβη της Ελλάδος κ. Γεωργακέλου. Παρούσα στη συνάντηση ήταν και η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στην Κίνα, Μαρία Σαράντη.

·

· Στο μεταξύ, άλλους συγκίνησε στην ενημέρωση, η έλευση στο υπουργείο του Γ. Κουμουτσάκου σαν ευρωβουλευτή κι άλλους αυτή του Π. Μπεγλίτη.Ο καθένας εκεί έχει τους φαν του… Αλλά σίγουρα, κανείς από τους δύο δεν χάρηκε ιδιαίτερα για τον Δ. Δρούτσα καθώς ο ένας αποτελεί ιδεολογικό και πολιτικό αντίπαλο κι άλλος επί χρόνια αποτελεί ενδο-κομματικό αντίπαλο, όπως είναι γνωστό τοις πάσι… Μιας κι αναφερόμαστε στις επισκέψεις, ανάμεσα στους ευρωβουλευτές ήταν κι η Μαριλένα Κοππά. Σημαντική συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου, τόσο που θεώρησε ανάγκη ή υποχρέωσή του, να τον συνοδεύσει στην Κύπρο και να λάβει μέρος στις διαπραγματεύσεις. Δεν ξέρω με ποια ιδιότητα βεβαίως αλλά τι σημασία έχει… Μήπως ρώτησε και κανένας; Πάντως ο κ. Δρούτσας, όχι!

·

·

Κύριε Γενικέ, καλώς ορίσατε, αλλά μην είστε και τόσο εκδηλωτικός απέναντι σε κυρίες της δημοσιογραφίας. Χαρήκατε που επιστρέψατε από το Κάιρο, το καταλαβαίνουμε αλλά… όλα στην ώρα τους!

·

· Πολύ «ενημερωτική» η συνάντηση με τους διπλωματικούς συντάκτες του Δ. Δρούτσα. Αλλά φρόντισε να αρχίσει με ένα τέταρτο καθυστέρηση, μίλησε 38 λεπτά και φυσικά δέχθηκε τρεις μόλις, άνευ σημασίας, ερωτήσεις κι έφυγε για τους… Άραβες Πρέσβεις. Δεν γίνονται έτσι τα πράγματα, αν θέλετε να τα κάνετε… κάντε τα σωστά. Με χρόνο στη διάθεσή σας και διάθεση για απαντήσεις…

·

·

Φυσικά η στήλη έχει λυπηθεί απεριόριστα που έφυγε από την καρέκλα του ΥΠΕΞ η Ντόρα Μπακογιάννη. Γιατί εκείνη τελικά, είχε πειστεί μετά από 4 χρόνια σχεδόν πως δεν είμαστε στο payroll του ΠΑΣΟΚ και του Γ. Παπανδρέου! Τώρα οι καινούργιοι πόσο πρέπει να περιμένουν για να πειστούν πως δεν είμαστε στο payroll της Ντόρας; Για διευκόλυνσή τους πάντως ας ρωτήσουν στη γύρα… Κάτι ξέρει η πιάτσα, περί «ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΥ»!

·

· Το μεγαλύτερο κινεζικό εκπαιδευτικό ίδρυμα για θέματα εμπορικής ναυτιλίας, το Ναυτιλιακό Παν/μιο της Σαγκάης (Shanghai Maritime University / SMU), επισκέφθηκε την περασμένη Δευτέρα η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στη Σαγκάη, Μαρία Σαράντη, η οποία συναντήθηκε με τις πανεπιστημιακές αρχές, και ειδικότερα με τον Πρόεδρο του SMU Καθ. YU Shicheng, τον Αντιπρόεδρο Καθ. JIN Yongxing, τον Κοσμήτορα του Κολλεγίου Εμπορικής Ναυτιλίας Καθ. SHI Chaojian, και την Αναπλ. Δ/ντρια Γραφείου Διεθνών Σχέσεων του Παν/μιου Ms. YU Hongrong. Οι δύο πλευρές υπογράμμισαν την πρωτεύουσα σημασία που προσδίδουν Ελλάδα και Κίνα στον ναυτιλιακό τομέα. Η κα Σαράντη συζήτησε επίσης πιθανούς τρόπους ακαδημαϊκής συνεργασίας του SMU με αντίστοιχα ελληνικά ΑΕΙ και εκπαιδευτικά ιδρύματα στον χώρο της ελληνικής ναυτιλίας, και τις δυνατότητες συμμετοχής σπουδαστών του SMU σε εκπαιδευτικά προγράμματα όπως το Erasmus Mundus. Η κα Σαράντη περιηγήθηκε τους χώρους διδασκαλίας και εκπαίδευσης του Παν/μιου SMU στους οποίους περιλαμβάνεται το μεγαλύτερο κέντρο προσομοίωσης για την πλοήγηση τάνκερ στον κόσμο. Στο SMU φοιτούν σήμερα 20.000 φοιτητές.

·

·

Λοιπόν ακούστηκε έντονα ότι ο Σπύρος Κουβέλης, υφυπεξ, έχει ήδη ατύπως προσλάβει υπεύθυνη Γραφείου Τύπου συνάδελφο που ετοιμάζεται να λάβει σύνταξη και βρήκε ένα γραφείο για να έχει συμπληρωματικό μισθό. Συμφωνούμε με την υπουργική επιλογή, γιατί δείχνει αδιάβλητη! Η συνάδελφος συγκαταλέγονταν σε εκείνους που ήταν γνωστοί σαν «καλοί νεοδημοκράτες» στο προηγούμενο πόστο της… Με την ευκαιρία να υπενθυμίσουμε στον κ. υφυπουργό ότι οι μετακινήσεις κοστίζουν. ¨Όχι βέβαια των υπουργών, αλλά της συνοδείας του κι αναφερόμαστε για το κόστος μεταφοράς συνεργείων, δημοσιογράφων και παρατρεχάμενων σε κάθε ταξίδι. Τα ίδια δηλαδή, που έκανε και η Ντορούλα ή ο άλλος καταπληκτικός Μιλτ. Βαρβιτσιώτης. Αυτός ήρθε, είδε και απήλθε και δεν καταλάβαμε πως πέρασε από το ΥΠΕΞ!

·

· Σε συνέντευξη τύπου του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), για τη συμμετοχή της Ελλάδας ως τιμώμενης χώρας στην 54η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου του Βελιγραδίου παραβρέθηκε ο έλληνας πρέσβης στο Βελιγράδι, Δημοσθένης Στωίδης, ενώ η πρόεδρος του ΕΚΕΒΙ, Κατρίν Βελισσάρη, αναφέρθηκε εκτενώς στο πρόγραμμα της ελληνικής συμμετοχής. Κατά το χαιρετισμό του, ο πρέσβης Στωίδης αναφέρθηκε στις ιδιαίτερες πολιτιστικές και πνευματικές σχέσεις που συνδέουν το σερβικό και τον ελληνικό λαό, αντανάκλαση των οποίων είναι η τιμητική θέση της Ελλάδας στην φετινή ΔΕΒ Βελιγραδίου.

·

·

«Άτιμο παιδί»! Ωραίες οι διαρροές σου στο ΒΗΜΑ της Κυριακής αλλά ατυχώς για εσένα σε «έδειξαν» και σε πήραν χαμπάρι εκείνοι τους οποίους «καρφώνεις». Οπότε τι περιμένει εσένα και τους υπολοίπους της παρέας Σκυλακάκη, δεν θέλω ούτε να το φανταστώ!

. Παπούλιας για πατριωτισμό

Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες για τον σύγχρονο πατριωτισμό των Ελλήνων, έστειλε από τη Θεσσαλονίκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλιας, ο οποίος θα παραστεί στις εκδηλώσεις για τον τριπλό εορτασμό της πόλης. Όπως επισήμανε ο κ. Παπούλιας, «Απόδειξη αγάπης για την Πατρίδας μας από την οποία θα μας κρίνουν και οι επόμενες γενεές, είναι η προστασία του φυσικού μας πλούτου, η Παιδεία για όλους, η συμβολή και η προσφορά όσων έχουν και κατέχουν για την συνοχή της κοινωνίας, αλλά και η αλλαγή του πολιτισμού της καθημερινότητάς μας».

Τι σημαίνει η νέα εξωτερική πολιτική της Τουρκίας;

«Η τακτική των ισορροπιών του Ερντογάν», είναι ο τίτλος του κύριου άρθρου της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Rundschau στο πλαίσιο των συζητήσεων για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

«Τώρα τελευταία αντιμετωπίζουμε μια νέα Τουρκία: μια χώρα που εμφανίζεται όλο και με περισσότερη αυτοπεποίθηση καθώς έχει συνειδητοποιήσει τόσο την αυξανόμενη βαρύτητα του ρόλου της στην περιοχή, όσο και τις γεωστρατηγικές της προοπτικές. Αντιμετωπίζουμε μια Τουρκία, η οποία με τη νέα εξωτερική της πολιτική, μας στέλνει το μήνυμα ότι εκείνη χρειάζεται λιγότερο την Ευρώπη από ότι η Ευρώπη την Τουρκία.»

«Ορισμένοι πιστεύουν ότι η νέα εξωτερική πολιτική του Ερντογάν συνιστά ακόμη ένα στοιχείο ‘της μυστικής ατζέντας’ του δήθεν πεφωτισμένου φονταμενταλιστή για την επαναπροσγείωση της Τουρκίας στο Ισλάμ. Η πραγματικότητα όμως είναι άλλη: Πρόκειται για συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα, διότι χώρες όπως το Ιράν, το Ιράκ και η Συρία είναι για την Τουρκία πολύ πιο ενδιαφέρουσες αγορές.

Με την εξομάλυνση των σχέσεών της με την Αρμενία ανοίγουν εξάλλου νέοι, πιο σύντομοι εμπορικοί δρόμοι προς την κεντρική Ασία, η δε Ρωσία ήταν πάντα και παραμένει σημαντικός εταίρος και σύμμαχος της Τουρκίας κυρίως στην πολιτική ενέργειας.»

«Από τη δεκαετία του ΄60 η Τουρκία περιμένει υπομονετικά στον προθάλαμο της Ευρώπης. Τώρα δεν θέλει όμως να περιοριστεί στον ρόλο του πιστού νατοϊκού εταίρου και του αιώνιου υποψήφιου για την ένταξη στην ΕΕ. Στρέφεται λοιπόν στους προς Ανατολάς γείτονές της και αρχίζει να συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση της κατανομής ισχύος και επιρροής στην περιοχή. Το τέλος αυτού του δρόμου δεν αποκλείεται να είναι ο ηγετικός ρόλος της Τουρκίας στον μουσουλμανικό κόσμο.

Ασφαλώς αυτός ο νέος προσανατολισμός ενδέχεται να είναι και μια αντίδραση στην αναποφάσιστη στάση των αντιπάλων της ένταξής της στην Ευρώπη.

Θα ήταν όμως λανθασμένη και επικίνδυνη εκτίμηση, εάν η νέα εξωτερική πολιτική της Τουρκίας ερμηνευθεί σαν απόρριψη της Ευρώπης εκ μέρους της ή σαν τάση απομονωτισμού.»

D.W.

Για τα πετρέλαια στην Κύπρο

H kυπριακή εφημερίδα, «Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ» αναφέρθηκε στις ενέργειες των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων με τις σημαδούρες στη θαλάσσια περιοχή Κάππαρη (Παραλίμνι), σε δημοσίευμα του Άδωνη Παλληκαρίδη με τίτλο «’Καταπίνει’ την παραβίαση στον Πρωταρά η Κυβέρνηση» και υπότιτλο «Τα κόμματα ζητούν να γίνει καταγγελία στον ΟΗΕ και την Ε.Ε.».
Στο δημοσίευμα αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «η επέκταση της κατοχής στην περιοχή Κάππαρη στον Πρωτάρα, είναι δεδομένη. Οι πληροφορίες της ‘Σ’ δεν επιδέχονται αμφισβήτηση και προέρχονται από πολλές πλευρές. Η πλέον έγκυρη είναι αυτή της Εθνικής Φρουράς, που έχει καταγράψει λεπτό προς λεπτό την παραβίαση με δύο τουρκικά πολεμικά σκάφη και με Τούρκους βατραχανθρώπους να αλλάζουν τη βάση των σημαδούρων στο βυθό του Κάπαρη. Όλες οι σημαδούρες έχουν αντικατασταθεί με καινούργιες και ποντίστηκε νέα βάση. Η τελευταία σημαδούρα άνοιξε σαν βεντάλια προς τις ελεύθερες περιοχές περίπου 150 μέτρα.
Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Αντρέας Ευαγγέλου, με δήλωσή του στη ‘Σ’ από τη Σιβηρία, όπου βρίσκεται σε αποστολή, καταγγέλλει την πρόκληση που συρρικνώνει τα ελεύθερα νερά του Δήμου του και καλεί την Κυβέρνηση να σταθεί σθεναρά έναντι της τουρκικής προκλητικότητας. Ζητεί καταγγελία της Τουρκίας στον ΟΗΕ και απομάκρυνση όλων των κατοχικών σημαδούρων.
το μεταξύ όλα τα κόμματα, πλην του ΑΚΕΛ, θεωρούν μεγάλη πρόκληση τη μετακίνηση των σημαδούρων και ενδεικτική του τρόπου ενέργειας των Τούρκων. Καλούν επίσης στη λήψη μέτρων. Ενώ, όμως, το πρόβλημα και τα τετελεσμένα των Τούρκων έχουν αναγνωριστεί από όλους, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου δήλωσε χθες ότι δεν υπάρχει μετακίνηση των σημαδούρων, που έχουν τοποθετήσει εδώ και καιρό οι κατοχικές δυνάμεις στην περιοχή Κάππαρη!
Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι η θέση αυτή της Κυβέρνησης πηγάζει από αδυναμία αντιμετώπισης του προβλήματος και στην προσπάθειά της να μην επηρεαστεί το κλίμα των συνομιλιών. Ωστόσο, σε πλήρη αντίθεση με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, τα κόμματα ζητούν άμεση αντίδραση για τη μετακίνηση των σημαδούρων και καλούν την Κυβέρνηση να δράσει.
Ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης, σε δηλώσεις του στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, κατήγγειλε ως πειρατική την ενέργεια του κατοχικού καθεστώτος. […] Ο κ. Παπαδάκης είπε ότι ‘πρόκειται για ενέργεια επέκτασης της κατοχής και καταπάτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας’. Γι’ αυτούς τους λόγους, επισήμανε ο εκπρόσωπος του συγκυβερνώντος κόμματος, ‘καλούμε την Κυβέρνηση να καταγγέλλει τη νέα παράνομη τουρκική ενέργεια στον ΟΗΕ και στην Ε.Ε.’.
Ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε στη ‘Σ’, απαντώντας στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο: ‘Βεβαίως έγινε παραβίαση και επιμένω στην καταγγελία μου, την οποία επιβεβαιώνουν οι παρατηρήσεις των στρατιωτικών Αρχών. Η Κυβέρνηση φοβάται να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της τουρκικής προκλητικότητας και κάνει ότι δεν τις αναγνωρίζει. Αυτή τη φορά οι κατοχικές δυνάμεις έδωσαν αφορμή για κατάργηση των σημαδούρων που επέβαλαν στην περιοχή από το 1985. Η διαπραγμάτευση κάτω από την πίεση των τετελεσμένων που δημιουργεί ο κατοχικός στρατός είναι φανερό ότι θα οδηγηθεί από υποχώρηση σε υποχώρηση, μέχρι να συναντήσουμε τις τουρκικές απαιτήσεις’.
Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, η Γ.Γ. των Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου είπε ότι μετά την επιχείρηση παραχώρησης παράνομης υπηκοότητας σε 700 εποίκους, οι Τούρκοι προχώρησαν σε νέες προκλητικές ενέργειες στη θαλάσσια περιοχή ‘Κάππαρη’, στο Παραλίμνι. Καταγγέλλοντας τις προκλητικές ενέργειες των κατοχικών αρχών, η κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι το Κίνημα Οικολόγων ζητά από τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση να παρέμβουν ουσιαστικά, αφού έχουν τα εργαλεία να πιέσουν τον Αττίλα να σταματήσει τον εποικισμό και την επέκταση των κατοχικών δεδομένων.
Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης χαρακτήρισε το θέμα πολύ σοβαρό, που θα εξεταστεί από το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος αμέσως μετά την επιστροφή του προέδρου του κόμματος από την Τουρκία, όπου βρίσκεται για την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο. Ο ΔΗΣΥ, επισημαίνει ο Χάρης Γεωργιάδης, άκουσε τον Υπουργό Εξωτερικών να λέγει ότι δεν είναι βέβαιος τι συμβαίνει στη συγκεκριμένη περιοχή. Επιτέλους, η Κυβέρνηση πρέπει να μάθει καλά τι συνέβη, γιατί δεν είναι τόσο δύσκολο να το μάθει από τα στρατιωτικά μας παρατηρητήρια. Προβληματίζει, κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης, γιατί η τουρκική πλευρά επιλέγει αυτό το χρόνο για μιαν ακόμη προκλητική κίνηση, επηρεάζοντας αρνητικά το κλίμα των διεξαγόμενων συνομιλιών.
Ενδείξεις πετρελαϊκών κοιτασμάτων
Ο διευθυντής Ενέργειας Σόλων Κασίνης επιβεβαιώνει ότι στην περιοχή ανοικτά της Αμμοχώστου υπάρχουν δορυφορικές ενδείξεις για την ύπαρξη πετρελαϊκών κοιτασμάτων και φυσικού αερίου.
Η στόχευση των Τούρκων είναι πασιφανής. Με τη μέθοδο του σαλαμιού μάς τρώνε κομμάτι-κομμάτι την ελεύθερη γη μας και την ελεύθερη θάλασσά μας. Στα Κόκκινα, στα Στροβίλια, στα Λύμπια και τώρα στον Κάππαρη. Έχουμε πληροφορηθεί ότι ακόμη και τη χρήση δυτών εισηγήθηκαν κάποιοι στο ναυτικό μας, για να αποκόψουν τις σημαδούρες από το βυθό και να τις πάρει το κύμα.

Επιστολή Berlusconi-Sarkozy προς Ε.Ε. για την παράνομη μετανάστευση.

Παραμονές της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 29 και 30 Οκτωβρίου, ο Ιταλός Πρωθυπουργός Silvio Berlusconi και ο Γάλλος Πρόεδρος Nicolas Sarkozy ανέλαβαν πολιτική πρωτοβουλία συντάσσοντας επιστολή προς τον Πρόεδρο της Commission José Manuel Durao Barroso και τον προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πρωθυπουργό της Σουηδίας Fredrik Reinfeldt.
Μετά «το καθαρό πολιτικό σημάδι υπέρ μιας ανανέωσης της δέσμευσης της Ευρώπης ενάντια στην παράνομη μετανάστευση στη Μεσόγειο» από μέρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον περασμένο Ιούνιο, το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «δεν θα πρέπει να αρκεσθεί σε μια επαλήθευση των ήδη αποφασισθέντων». Αλλά –αναφέρεται στην επιστολή των δύο ηγετών- «χρειάζεται τώρα να δώσουμε μια συγκεκριμένη και φιλόδοξη συνέχεια σ’ αυτή τη δέσμευση». Με δυο λόγια, για τους Berlusconi και Sarkozy, χρειάζεται να βγούμε από τον εθνικό περίβολο των πολιτικών για τη μετανάστευση (σπάζοντας τον τοίχο της αντίστασης της πολιτικής που το θεωρεί θέμα ευαίσθητο για το εκλογικό σώμα): Οι χώρες της Μεσογείου δεν πρέπει να αφεθούν μόνες τους να αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα, το οποίο αφορά ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο. «Η παράνομη μετανάστευση συνεχίζει να αποτελεί μια αξιοσημείωτη πρόκληση για την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση και για το σύνολο των κρατών-μελών της στο ανθρωπιστικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο». Οι δύο ηγέτες υπογραμμίζουν ότι η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών «δεν μπορεί να παραμένει στο επίπεδο των λογων», αλλά πρέπει «να προχωρήσει στο επίπεδο των έργων με έναν πραγματικό καταμερισμό ευθυνών». Για τους δύο ηγέτες, στις 29 και 30 Οκτωβρίου, «θα πρέπει να αποφασισθούν άμεσα οι κατευθυντήριες γραμμές δράσης», αρχής γενομένης από την ενίσχυση της Frontex με συγκεκριμένο σχέδιο που θα προβλέπει:
- Την επεξεργασία κοινώς αποδεκτών κανόνων για τις επιχειρήσεις στη Μεσόγειο.
- Τη συνεργασία μεταξύ της Frontex και των χωρών προέλευσης των λαθρομεταναστών (φερ’ ειπείν για την Ιταλία, πρωταρχική σημασία έχει η Λιβύη).
- Τη δημιουργία ειδικών Γραφείων της Frontex στις «θερμές» χώρες.
- Την οργάνωση κοινών πτήσεων επαναπατρισμού των λαθρομεταναστών.
- Προγράμματα Erasmus για τη φύλαξη των συνόρων.
«Αξιολογούμε την επιστολή για να δούμε τί μπορούμε να κάνουμε, προκειμένου να δώσουμε απαντήσεις στα αιτήματα των δύο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Κατανοούμε πολύ καλά τις επιθυμίες και τις ανησυχίες της Ιταλίας και της Γαλλίας και θα εργασθούμε γι’ αυτό το σκοπό εν όψει της επικείμενης Συνόδου Κορυφής», δήλωσε ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σουηδός Πρωθυπουργός Fredrik Reinfeldt.

Επίθεση Αγγλικανικής Εκκλησίας κατά Βατικανού

Στις έντονες επιφυλάξεις για τη νέα προσφορά του Πάπα να δεχθεί στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας αγγλικανούς ιερείς και επισκόπους αναφέρεται άρθρο του Diarmaid MacCulloch στον σημερινό OBSERVER με τίτλο Pope Benedict opens new front in battle for the soul of two churches. Η προσφορά φαίνεται να ήρθε ως απάντηση σε εκκλήσεις από διάφορες ομάδες εντός της Αγγλικανικής Εκκλησίας που φέρονται δυσαρεστημένες με ζητήματα όπως η άδεια γάμου για ομοφυλόφιλους ή η χειροτονία γυναικών επισκόπων. Ο Πάπας φαίνεται διατεθειμένος να δεχθεί στην Καθολική Εκκλησία αγγλικανούς ιερείς και επισκόπους διευκολύνοντάς τους παράλληλα να διατηρήσουν ορισμένα στοιχεία από το παραδοσιακό τους πνευματικό και τελετουργικό τυπικό.

Κατηγορώντας τον Πάπα Βενέδικτο για συχνές παρεμβάσεις στα εσωτερικά θέματα της Αγγλικανικής Εκκλησίας - πολλές φορές πριν ακόμα εκλεγεί αρχηγός της καθολικής εκκλησίας - ο αρθρογράφος αναφέρεται στον ιδιότυπο οικουμενισμό που επαγγέλλεται ο Πάπας, ο οποίος ανατρέπει όλες τις προσεκτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των βασικών δογμάτων τα τελευταία πενήντα χρόνια: Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε ακριβώς ποια δικαιώματα θα επιτραπούν στους Αγγλικανούς ιερείς που θα ακολουθήσουν τον καθολικισμό. Ένα από αυτά θα πρέπει να είναι το δικαίωμα στο γάμο. Πώς όμως θα αντιδράσουν οι συνάδελφοί τους οι καθολικοί ιερείς βλέποντας τους ευτυχείς να έχουν το δικαίωμα να παντρευτούν; Κάτι τέτοιο θα είναι διαφορετικό απ’ αυτό που ονομάζουμε έλληναo-ρωμαϊκή (Greek Catholic) εκκλησία στην Αν. Ευρώπη. Για αιώνες οι Έλληνες καθολικοί έχουν δεχθεί την πρωτοκαθεδρία της Ρώμης μαζί με το δικαίωμα γάμου των ιερέων, τη γενειάδα και το ορθόδοξο τυπικό της Θείας λειτουργίας αλλά είχαν την αξιοπρέπεια να τα κρατήσουν μεταξύ τους.