6 Απρ 2009

Η "αναπτυξιακή" πολιτική της Ιταλίας στη Μεσογειακή λεκάνη

Το ακόλουθο κείμενο δημοσιεύθηκε από το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Il Velino (πρόκειται για ειδησεογραφικό πρακτορείο που ενισχύεται οικονομικά από το Ιταλικό υπ. Εξωτερικών, με στόχο την προβολή ζητημάτων που αφορούν τη χώρα και τη διάχυση της ιταλικής εξωτερικής πολιτικής) αναφέρεται σε δημοσίευμά του στην πολιτική της Ιταλίας στο χώρο της Μεσογείου. Τα βασικά σημεία αφορούν στα εξής:
Η Ιταλία εδώ και καιρό αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στις σχέσεις της, με τις γεωγραφικές περιοχές που αποτελούν τους άμεσους γείτονές της, π.χ. Β. Αφρική (Αίγυπτος, Λιβύη, Τυνησία, Αλγερία, Μαρόκο), Εγγύς και Μέση Ανατολή(Παλαιστινιακά εδάφη, Ιορδανία, Λίβανο, Συρία, Ιράν, Ιράκ, Υεμένη), βαλκανική χερσόνησο ( Αλβανία, Βοσνία/ Ερζεγοβίνη, πγδ‘’Μακεδονία’’, Σερβία και Μαυροβούνιο)
Ø Ο πρώτος στόχος αφορά στη συνεργασία για την ανάπτυξη μέσω της οικονομίας και της κοινωνίας: ο στόχος είναι τα παραγόμενα αποτελέσματα στις εν λόγω περιοχές να αμβλύνουν τις εντάσεις που υπάρχουν εντός μιας χώρας ή μεταξύ χωρών μιας γεωγραφικής περιοχής. Η παροχή βοήθειας για ανάπτυξη σε κάποιες από αυτές τις χώρες αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών που σημειώνονται σε κάποιες από τις περιοχές και έχουν κατεύθυνση προς την Ευρώπη και ιδιαιτέρως προς την Ιταλία.
Ø Οι παρεμβάσεις επικεντρώνονται στην ανάπτυξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, των υποδομών, του τομέα υγείας, του αγροτικού τομέα, της ενέργειας, της περιβαλλοντικής προστασίας, της αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, με ιδιαίτερη προσοχή στη θεσμική ενδυνάμωση. Αναφορικά με τα κράτη της Μεσογείου, λαμβάνοντας υπόψη τους στόχους που προτάθηκαν στα πλαίσια της ευρωμεσογειακής συνεργασίας, οι δράσεις συνεργασίας επιβεβαίωσαν τη δέσμευση για την προώθηση δημιουργία περιοχής ελεύθερων συναλλαγών. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, η ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα και ιδιαίτερα η υποστήριξη στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στις χώρες του Μαγκρέμπ, αποτελούν σημαντικό τομέα παρέμβασης.
Ø Συγκεκριμένα: Στην Αλγερία η Cooperazione Italiana (σ.σ.πρόγραμμα ιταλικού υπ. Εξωτερικών, αντίστοιχο της ΥΔΑΣ, για τη Συνεργασία και την Ανάπτυξη,) ισχύει από τις αρχές της δεκαετίας του `70 και στην Αίγυπτο βασίζεται σε συνολική δέσμευση 247,8 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνουν και πόρους που απελευθερώθηκαν από τη συμφωνία swap χρέους ιδίων κεφαλαίων. Η στρατηγική της συνεργασίας στοχεύει από τη μία πλευρά στην υποστήριξη της οικονομικής μετάβασης μέσω της υποστήριξης στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και του ιδιωτικού τομέα, και, από την άλλη πλευρά, στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη μέσω παρεμβάσεων σε τομείς κλειδιά για την κοινωνική ανάπτυξη. Αναφορικά με τη Λιβύη εκτός από την πρόσφατη συμφωνία ‘’Φιλίας και συνεργασίας’’ η παροχή βοήθειας της Ιταλίας αφορά στους τομείς της υγείας, τον αγροτικό τομέα, της παιδείας, της εξουδετέρωσης ναρκών και των ανθρωπιστικών παρεμβάσεων. Στο Μαρόκο η ιταλική συνεργασία δραστηριοποιείται με πάνω από 20 πρωτοβουλίες με μια συνολική δέσμευση ύψους 50 εκατ. ευρώ. Οι χρηματοδοτήσεις μέσω πιστώσεων βοήθειας έχουν στόχο την ενδυνάμωση των οικονομικών υποδομών και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Ø Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι δράσεις της Cooperazione Italiana στην Τυνησία, σημασία που επιβεβαιώνεται και από την πρόσφατη επίσκεψη του Ιταλού υπ. Εξωτερικών F. Frattini εκεί. Ο Ιταλός υπ. Εξωτερικών δήλωσε ότι θα εφαρμοστεί το σχέδιο παρέμβασης 2008-2010 και θα εξεταστεί η δυνατότητα παροχής επιπρόσθετης βοήθειας ειδικά σε περιοχές που εμφανίζεται μεγαλύτερος μεταναστευτικός κίνδυνος. Ο F. Frattini συζήτησε με τον ομόλογό του και τις εξελίξεις στη Μ. Ανατολή με ιδιαίτερη αναφορά στην κατάσταση της Γάζας και στις διεθνείς πρωτοβουλίες που περιλαμβάνονται και στην ιταλική προεδρία των G8.
Ø Αναφορικά με τη Μ. Ανατολή, στο Λίβανο οι δραστηριότητες συνεργασίας που έχουν αρχίσει από το 1983 ενσωματώνονται στο πλαίσιο της ιταλικής πολιτικής με στόχο την ειρήνη σε όλη την περιοχή και την ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων (Συμφωνία 24ης Απριλίου 1998 με πιστώσεις βοήθειας πάνω από 82, 6 εκατ. ευρώ) και δωρεές περίπου 4 εκατομ. ευρώ στον αγροτικό τομέα και στον τομέα της υγείας. Στα παλαιστινιακά εδάφη πραγματοποιήθηκαν δράσεις για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Όχθης.
Ø Μεσογειακή Ευρώπη: η πολιτική της Ιταλίας προς τα Βαλκάνια προσανατολίζεται στην προώθηση της πολιτικής και οικονομικής σταθεροποίησης βάσει των δημοκρατικών θεσμών και υπό την οπτική της ενσωμάτωσης στις ευρωπαϊκές και ευρωατλαντικές δομές και την παγκόσμια οικονομία. Η προσοχή της Cooperazione Italiana αφορά κυρίως στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης, στην αγορά εργασίας, στη δημιουργία ή στην ενίσχυση των υπαρχουσών θεσμών, στις νομοθετικές μεταρρυθμίσεις, στην παιδεία, στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, στην απασχόληση, στη βιώσιμη ανάπτυξη και στην υποστήριξη των ασθενέστερων οικονομικά ομάδων. Στη Σερβία και στο Μαυροβούνιο δαπανήθηκαν πάνω από 13 εκατ. ευρώ για πρόγραμμα υποστήριξης επανένταξης των προσφύγων.
Ø Η Γενική Διεύθυνση για τη Συνεργασία στην Ανάπτυξη (Direzione Generale per la Cooperazione allo Sviluppo, Dgcs
[1]) συμμετείχε στην συνάντηση των δωρητών για το Κόσοβο στο Παρίσι, που έγινε με πρωτοβουλία της Unesco. Στην ίδια έδρα παρουσιάστηκε πρόταση/δέσμευση ύψους ενός εκατ. ευρώ εντός τριών ετών για τις δραστηριότητες που ήδη πραγματοποιούνται και ευνοούν την ‘’οθωμανική και ορθόδοξη κληρονομιά και την ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ των δύο κοινοτήτων’’.


[1] http://www.cooperazioneallosviluppo.esteri.it/pdgcs
Περισσότερα ακόμη θέματα του ΥΠΕΞ, το επόμενο τριήμερο!
- Τι τρέχει με την "κάλυψη" της θέσης του Γενικού Γραμματέα;
- Ποιοί, που και πως κατάφεραν να παρασημοφορηθούν;
- Πως "κόπηκε" ο Β. Θεοδωρόπουλος από την Ακαδημία Αθηνών...

Σχόλια για ΥΠΕΞ - 2

Στην Κωνσταντινούπολη βρίσκεται σήμερα η ΥΠΕΞ, κα Μπακογιάννη και τα μάτια όλων μας είναι στραμμένα πάνω της καθώς εκφράζεται φόβος για το γεγονός ότι εκεί βρίσκεται «μόνη» της ανάμεσα σε Τούρκους και Αμερικανούς φίλους της. Ας προσέχει λοιπόν, γιατί τα πράγματα είναι δύσκολα για την ίδια και τις ως τώρα επιλογές της σύμφωνα με την Ανγκέλα Μέρκελ, και τις απόψεις που εκφράζει….

Στο μεταξύ, η κα Μπακογιάννη προετοιμάζεται, μετά από τον τούρκο Πρόεδρο Αμπ. Γκιούλ, να επισκεφθεί κι εκείνη με τη σειρά της το Ιράκ, μέσα στον Απρίλιο, μεταβαίνοντας τόσο στην Βαγδάτη όσο και στην περιφερειακή πρωτεύουσα των Κούρδων, την Ερμπίλ. Πρόκειται για ταξίδι στο οποίο θα έχει συνομιλίες με την ιρακινή ηγεσία ενώ στην Ερμπίλ θα συναντηθεί με την τοπική κουρδική κυβέρνηση και θα εγκαινιάσει το Γραφείο Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής διπλωματικής αποστολής στο Ιράκ. Με την ευκαιρία αυτή θα συζητήσει και την ανέγερση του ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κουρδική πρωτεύουσα, γεγονός που έχει συμφωνηθεί εδώ και καιρό χάρη στις προσπάθειες του έλληνα πρέσβη στο Ιράκ, Π. Μακρή. Βέβαια, καλό είναι να στηθεί ανδριάντας του Αλεξάνδρου αλλά μήπως η εκεί μετάβασής της θα μπορούσε να εξυπηρετήσει κι άλλους σκοπούς, πιο ουσιαστικούς, όπως για παράδειγμα πολιτικές σχέσεις με τους Κούρδους, το άνοιγμα αεροπορικής γραμμής, ουσιαστική βοήθεια στον κουρδικό πληθυσμό και φυσικά εμπορικές οικονομικές συμφωνίες;

Μπράβο του και ένα μεγάλο ευχαριστώ στον δεύτερο της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο ΝΑΤΟ, πρέσβη κ. Λαμπρίδη που έφερε σε πέρας δύσκολο έργο, έχοντας πάρει στις πλάτες του κυριολεκτικά την υπόθεση Ράσμουσεν και τα άλλα «μικρά» προβλήματα που δημιούργησε η παρουσία Ομπάμα, ιδιαιτέρως μάλιστα το τελικό ανακοινωθέν και τα «περίεργα» περί Σκοπίων που ζητούσαν οι Τούρκο-Ιταλοί!

Μπάχαλο, η κατάσταση για τους Έλληνες δημοσιογράφους στο Στρασβούργο καθώς το τοπικό Γραφείο Τύπου μαζί με αυτό του Παρισιού δεν φρόντισαν να εξασφαλίσουν ούτε καρέκλες για τους απεσταλμένους καναλιών και τύπου, που παρέμειναν όρθιοι. Δεν έκαναν το αυτονόητο, να βάλουν τα γνωστά χαρτάκια με ονόματα όπου υπήρχαν θέσεις δύο ημέρες πριν. Εκείνο όμως που δημιούργησε «μεγάλο» πρόβλημα είναι η αδυναμία ή αδιαφορία των αρμόδιων της Πρεσβείας μας στο Παρίσι ( τρέξε να κρυφτείς Δημήτρη Παρασκευόπουλε !) να φροντίσουν για την ύπαρξη αυτοκινήτου που θα μετέφερε αριστερά και δεξιά των κυβερνητικό εκπρόσωπο Ευάγγ. Αντώναρο, που πλέον διεκδικεί όλα τα πλεονεκτήματα του πάλαι ποτέ αρχηγού και υπουργού του, Θ. Ρουσόπουλου. Γι αυτό άλλωστε, δεν χρησιμοποιεί το… τραμ!

Το αρμόδιο υπηρεσιακό Συμβούλιο, έκανε δεκτή την προσφυγή του Χρ. Φαρμάκη, Σ. ΟΕΥ Α’ και διέγραψε από τον προσωπικό του φάκελο ό,τι αρνητικό επιχείρησε να του προσάψει ο πρώην πρέσβης μας στα Τίρανα, Κ. Κοκόσης που βρίσκεται τώρα στην Τσεχία και που χθες υποδέχθηκε την πολιτική ηγεσία στην Πράγα στα πλαίσια της συνάντησης ΕΕ- ΗΠΑ.

Προβλήματα πολλά άρχισε να προκαλεί η στάση της Ντόρας Μπακογιάννη, να κάνει χρήση, εδώ και μήνες, συμβούλων, ήδη πρέσβεων σε σύνταξη χωρίς να έχει καθορίσει το νομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο προσφέρουν την εργασία τους. Ενώ έχει ψηφιστεί από τη Βουλή η διάταξη που της παρέχει το δικαίωμα να ονομάσει περίπου δεκαπέντε «πρέσβεις εκ προσωπικοτήτων» αδυνατεί να προχωρήσει στη νομιμοποίησή τους, με αποτέλεσμα όσοι ήδη εργάζονται να μην πληρώνονται, ενώ και τα έξοδα που κάνουν και χρεώνονται στο υπουργείο ενδέχεται να απορριφθούν σε έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Το περίεργο είναι πως τα προβλήματα αφορούν εκτός μικρού αριθμού ικανών στελεχών, κυρίως φίλους της, ενώ λειτουργούν αποτρεπτικά και γι άλλους, όπως για παράδειγμα τον πρέσβη κ. Αγαθοκλή, που η υπουργός δεν θέλει να χάσει (λόγω συνταξιοδότησης) αλλά δυσκολεύεται να πεισθεί να παραμείνει…

Σε βαλκανικό κυβερνοτόπο (ελεγχόμενο από δυτικά κεφάλαια) διαβάσαμε το εξής εκπληκτικό, που αφορά την αδυναμία των κυβερνητικών υπηρεσιών του Κοσόβου, να μάθουν να χρησιμοποιούν ορθά, αλλά και ομόφωνα, τα ονόματα των ξένων επισήμων που επισκέπτονται την Πρίστινα. Έτσι, μετά την τελευταία «τραγωδία» που αφορούσε τη διαπιστευμένη στις Βρυξέλλες πρέσβειρα της Εσθονίας που άλλοτε αναφερόταν σαν πρέσβειρα στη Βιέννη, άλλοτε σαν πρέσβειρα στην Πρίστινα κι άλλοτε σαν ειδική απεσταλμένη, από διαφορετικές κυβερνητικές υπηρεσίες, μάθαμε πως το περασμένο Σεπτέμβριο παρόμοιο φαινόμενο έπληξε και ελληνική αποστολή. Της αποστολής επικεφαλής ήταν ο πρέσβης Νίκος Καλλατζιανός αλλά τον υποδέχτηκαν στην κυβέρνηση σαν…. Γιάννη Ζαχαράκη! Εμείς μόνο τη χαρά του δεν μπορούμε να φανταστούμε, που τον τοποθέτησαν σε τόσο υψηλό βάθρο!

Δεν είναι τελικά μόνο ο πρέσβης Μηλιαρέσσης που τιμωρήθηκε με παύση. Προηγήθηκε η περίπτωση του συμβούλου πρεσβείας Παναγιώτη Καγκελάρη που παύτηκε οριστικά τον Ιανουάριο μετά και την απόρριψη της προσφυγής του στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Αιτία η γνωστή υπόθεση με τις βίζες στη πρεσβεία Ισλαμαμπάντ. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι ο κ. Καγκελάρης δεν φαίνεται να έκανε τίποτα περισσότερο από πολλούς συναδέλφους του οι οποίοι ως γνωστόν απολαμβάνουν πρεσβειών και τιμών… Ίσως το πρόβλημά του να ήταν τελικά ότι ήταν αντιπαθής στους συναδέλφους του.

Σίγουρα δεν ήταν αποτέλεσμα ύποπτων ή περίτεχνων σχεδιασμών, η μετακίνηση του Κώστα Μπακογιάννη -που βρήκε καλά αμειβόμενη εργασία στον ιδιωτικό τομέα- Οφείλεται απλά, στις αναφορές στελεχών του πολιτικού γραφείου της σύμφωνα με τις οποίες το ερχόμενο φθινόπωρο «μπορεί να πάμε σε εκλογές, που θα χάσουμε» και πιθανής ελεύσεως του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Άλλωστε δεν είναι ο μόνος που απομακρύνθηκε. Έφυγε και η στενή συνεργάτης της υπουργού Χριστίνα Ρουγγέρη .