6 Απρ 2009

Η "αναπτυξιακή" πολιτική της Ιταλίας στη Μεσογειακή λεκάνη

Το ακόλουθο κείμενο δημοσιεύθηκε από το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Il Velino (πρόκειται για ειδησεογραφικό πρακτορείο που ενισχύεται οικονομικά από το Ιταλικό υπ. Εξωτερικών, με στόχο την προβολή ζητημάτων που αφορούν τη χώρα και τη διάχυση της ιταλικής εξωτερικής πολιτικής) αναφέρεται σε δημοσίευμά του στην πολιτική της Ιταλίας στο χώρο της Μεσογείου. Τα βασικά σημεία αφορούν στα εξής:
Η Ιταλία εδώ και καιρό αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στις σχέσεις της, με τις γεωγραφικές περιοχές που αποτελούν τους άμεσους γείτονές της, π.χ. Β. Αφρική (Αίγυπτος, Λιβύη, Τυνησία, Αλγερία, Μαρόκο), Εγγύς και Μέση Ανατολή(Παλαιστινιακά εδάφη, Ιορδανία, Λίβανο, Συρία, Ιράν, Ιράκ, Υεμένη), βαλκανική χερσόνησο ( Αλβανία, Βοσνία/ Ερζεγοβίνη, πγδ‘’Μακεδονία’’, Σερβία και Μαυροβούνιο)
Ø Ο πρώτος στόχος αφορά στη συνεργασία για την ανάπτυξη μέσω της οικονομίας και της κοινωνίας: ο στόχος είναι τα παραγόμενα αποτελέσματα στις εν λόγω περιοχές να αμβλύνουν τις εντάσεις που υπάρχουν εντός μιας χώρας ή μεταξύ χωρών μιας γεωγραφικής περιοχής. Η παροχή βοήθειας για ανάπτυξη σε κάποιες από αυτές τις χώρες αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών που σημειώνονται σε κάποιες από τις περιοχές και έχουν κατεύθυνση προς την Ευρώπη και ιδιαιτέρως προς την Ιταλία.
Ø Οι παρεμβάσεις επικεντρώνονται στην ανάπτυξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, των υποδομών, του τομέα υγείας, του αγροτικού τομέα, της ενέργειας, της περιβαλλοντικής προστασίας, της αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, με ιδιαίτερη προσοχή στη θεσμική ενδυνάμωση. Αναφορικά με τα κράτη της Μεσογείου, λαμβάνοντας υπόψη τους στόχους που προτάθηκαν στα πλαίσια της ευρωμεσογειακής συνεργασίας, οι δράσεις συνεργασίας επιβεβαίωσαν τη δέσμευση για την προώθηση δημιουργία περιοχής ελεύθερων συναλλαγών. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, η ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα και ιδιαίτερα η υποστήριξη στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στις χώρες του Μαγκρέμπ, αποτελούν σημαντικό τομέα παρέμβασης.
Ø Συγκεκριμένα: Στην Αλγερία η Cooperazione Italiana (σ.σ.πρόγραμμα ιταλικού υπ. Εξωτερικών, αντίστοιχο της ΥΔΑΣ, για τη Συνεργασία και την Ανάπτυξη,) ισχύει από τις αρχές της δεκαετίας του `70 και στην Αίγυπτο βασίζεται σε συνολική δέσμευση 247,8 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνουν και πόρους που απελευθερώθηκαν από τη συμφωνία swap χρέους ιδίων κεφαλαίων. Η στρατηγική της συνεργασίας στοχεύει από τη μία πλευρά στην υποστήριξη της οικονομικής μετάβασης μέσω της υποστήριξης στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και του ιδιωτικού τομέα, και, από την άλλη πλευρά, στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη μέσω παρεμβάσεων σε τομείς κλειδιά για την κοινωνική ανάπτυξη. Αναφορικά με τη Λιβύη εκτός από την πρόσφατη συμφωνία ‘’Φιλίας και συνεργασίας’’ η παροχή βοήθειας της Ιταλίας αφορά στους τομείς της υγείας, τον αγροτικό τομέα, της παιδείας, της εξουδετέρωσης ναρκών και των ανθρωπιστικών παρεμβάσεων. Στο Μαρόκο η ιταλική συνεργασία δραστηριοποιείται με πάνω από 20 πρωτοβουλίες με μια συνολική δέσμευση ύψους 50 εκατ. ευρώ. Οι χρηματοδοτήσεις μέσω πιστώσεων βοήθειας έχουν στόχο την ενδυνάμωση των οικονομικών υποδομών και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Ø Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι δράσεις της Cooperazione Italiana στην Τυνησία, σημασία που επιβεβαιώνεται και από την πρόσφατη επίσκεψη του Ιταλού υπ. Εξωτερικών F. Frattini εκεί. Ο Ιταλός υπ. Εξωτερικών δήλωσε ότι θα εφαρμοστεί το σχέδιο παρέμβασης 2008-2010 και θα εξεταστεί η δυνατότητα παροχής επιπρόσθετης βοήθειας ειδικά σε περιοχές που εμφανίζεται μεγαλύτερος μεταναστευτικός κίνδυνος. Ο F. Frattini συζήτησε με τον ομόλογό του και τις εξελίξεις στη Μ. Ανατολή με ιδιαίτερη αναφορά στην κατάσταση της Γάζας και στις διεθνείς πρωτοβουλίες που περιλαμβάνονται και στην ιταλική προεδρία των G8.
Ø Αναφορικά με τη Μ. Ανατολή, στο Λίβανο οι δραστηριότητες συνεργασίας που έχουν αρχίσει από το 1983 ενσωματώνονται στο πλαίσιο της ιταλικής πολιτικής με στόχο την ειρήνη σε όλη την περιοχή και την ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων (Συμφωνία 24ης Απριλίου 1998 με πιστώσεις βοήθειας πάνω από 82, 6 εκατ. ευρώ) και δωρεές περίπου 4 εκατομ. ευρώ στον αγροτικό τομέα και στον τομέα της υγείας. Στα παλαιστινιακά εδάφη πραγματοποιήθηκαν δράσεις για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Όχθης.
Ø Μεσογειακή Ευρώπη: η πολιτική της Ιταλίας προς τα Βαλκάνια προσανατολίζεται στην προώθηση της πολιτικής και οικονομικής σταθεροποίησης βάσει των δημοκρατικών θεσμών και υπό την οπτική της ενσωμάτωσης στις ευρωπαϊκές και ευρωατλαντικές δομές και την παγκόσμια οικονομία. Η προσοχή της Cooperazione Italiana αφορά κυρίως στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης, στην αγορά εργασίας, στη δημιουργία ή στην ενίσχυση των υπαρχουσών θεσμών, στις νομοθετικές μεταρρυθμίσεις, στην παιδεία, στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, στην απασχόληση, στη βιώσιμη ανάπτυξη και στην υποστήριξη των ασθενέστερων οικονομικά ομάδων. Στη Σερβία και στο Μαυροβούνιο δαπανήθηκαν πάνω από 13 εκατ. ευρώ για πρόγραμμα υποστήριξης επανένταξης των προσφύγων.
Ø Η Γενική Διεύθυνση για τη Συνεργασία στην Ανάπτυξη (Direzione Generale per la Cooperazione allo Sviluppo, Dgcs
[1]) συμμετείχε στην συνάντηση των δωρητών για το Κόσοβο στο Παρίσι, που έγινε με πρωτοβουλία της Unesco. Στην ίδια έδρα παρουσιάστηκε πρόταση/δέσμευση ύψους ενός εκατ. ευρώ εντός τριών ετών για τις δραστηριότητες που ήδη πραγματοποιούνται και ευνοούν την ‘’οθωμανική και ορθόδοξη κληρονομιά και την ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ των δύο κοινοτήτων’’.


[1] http://www.cooperazioneallosviluppo.esteri.it/pdgcs