6 Απρ 2009

Σχόλια για ΥΠΕΞ - 2

Στην Κωνσταντινούπολη βρίσκεται σήμερα η ΥΠΕΞ, κα Μπακογιάννη και τα μάτια όλων μας είναι στραμμένα πάνω της καθώς εκφράζεται φόβος για το γεγονός ότι εκεί βρίσκεται «μόνη» της ανάμεσα σε Τούρκους και Αμερικανούς φίλους της. Ας προσέχει λοιπόν, γιατί τα πράγματα είναι δύσκολα για την ίδια και τις ως τώρα επιλογές της σύμφωνα με την Ανγκέλα Μέρκελ, και τις απόψεις που εκφράζει….

Στο μεταξύ, η κα Μπακογιάννη προετοιμάζεται, μετά από τον τούρκο Πρόεδρο Αμπ. Γκιούλ, να επισκεφθεί κι εκείνη με τη σειρά της το Ιράκ, μέσα στον Απρίλιο, μεταβαίνοντας τόσο στην Βαγδάτη όσο και στην περιφερειακή πρωτεύουσα των Κούρδων, την Ερμπίλ. Πρόκειται για ταξίδι στο οποίο θα έχει συνομιλίες με την ιρακινή ηγεσία ενώ στην Ερμπίλ θα συναντηθεί με την τοπική κουρδική κυβέρνηση και θα εγκαινιάσει το Γραφείο Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής διπλωματικής αποστολής στο Ιράκ. Με την ευκαιρία αυτή θα συζητήσει και την ανέγερση του ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κουρδική πρωτεύουσα, γεγονός που έχει συμφωνηθεί εδώ και καιρό χάρη στις προσπάθειες του έλληνα πρέσβη στο Ιράκ, Π. Μακρή. Βέβαια, καλό είναι να στηθεί ανδριάντας του Αλεξάνδρου αλλά μήπως η εκεί μετάβασής της θα μπορούσε να εξυπηρετήσει κι άλλους σκοπούς, πιο ουσιαστικούς, όπως για παράδειγμα πολιτικές σχέσεις με τους Κούρδους, το άνοιγμα αεροπορικής γραμμής, ουσιαστική βοήθεια στον κουρδικό πληθυσμό και φυσικά εμπορικές οικονομικές συμφωνίες;

Μπράβο του και ένα μεγάλο ευχαριστώ στον δεύτερο της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο ΝΑΤΟ, πρέσβη κ. Λαμπρίδη που έφερε σε πέρας δύσκολο έργο, έχοντας πάρει στις πλάτες του κυριολεκτικά την υπόθεση Ράσμουσεν και τα άλλα «μικρά» προβλήματα που δημιούργησε η παρουσία Ομπάμα, ιδιαιτέρως μάλιστα το τελικό ανακοινωθέν και τα «περίεργα» περί Σκοπίων που ζητούσαν οι Τούρκο-Ιταλοί!

Μπάχαλο, η κατάσταση για τους Έλληνες δημοσιογράφους στο Στρασβούργο καθώς το τοπικό Γραφείο Τύπου μαζί με αυτό του Παρισιού δεν φρόντισαν να εξασφαλίσουν ούτε καρέκλες για τους απεσταλμένους καναλιών και τύπου, που παρέμειναν όρθιοι. Δεν έκαναν το αυτονόητο, να βάλουν τα γνωστά χαρτάκια με ονόματα όπου υπήρχαν θέσεις δύο ημέρες πριν. Εκείνο όμως που δημιούργησε «μεγάλο» πρόβλημα είναι η αδυναμία ή αδιαφορία των αρμόδιων της Πρεσβείας μας στο Παρίσι ( τρέξε να κρυφτείς Δημήτρη Παρασκευόπουλε !) να φροντίσουν για την ύπαρξη αυτοκινήτου που θα μετέφερε αριστερά και δεξιά των κυβερνητικό εκπρόσωπο Ευάγγ. Αντώναρο, που πλέον διεκδικεί όλα τα πλεονεκτήματα του πάλαι ποτέ αρχηγού και υπουργού του, Θ. Ρουσόπουλου. Γι αυτό άλλωστε, δεν χρησιμοποιεί το… τραμ!

Το αρμόδιο υπηρεσιακό Συμβούλιο, έκανε δεκτή την προσφυγή του Χρ. Φαρμάκη, Σ. ΟΕΥ Α’ και διέγραψε από τον προσωπικό του φάκελο ό,τι αρνητικό επιχείρησε να του προσάψει ο πρώην πρέσβης μας στα Τίρανα, Κ. Κοκόσης που βρίσκεται τώρα στην Τσεχία και που χθες υποδέχθηκε την πολιτική ηγεσία στην Πράγα στα πλαίσια της συνάντησης ΕΕ- ΗΠΑ.

Προβλήματα πολλά άρχισε να προκαλεί η στάση της Ντόρας Μπακογιάννη, να κάνει χρήση, εδώ και μήνες, συμβούλων, ήδη πρέσβεων σε σύνταξη χωρίς να έχει καθορίσει το νομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο προσφέρουν την εργασία τους. Ενώ έχει ψηφιστεί από τη Βουλή η διάταξη που της παρέχει το δικαίωμα να ονομάσει περίπου δεκαπέντε «πρέσβεις εκ προσωπικοτήτων» αδυνατεί να προχωρήσει στη νομιμοποίησή τους, με αποτέλεσμα όσοι ήδη εργάζονται να μην πληρώνονται, ενώ και τα έξοδα που κάνουν και χρεώνονται στο υπουργείο ενδέχεται να απορριφθούν σε έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Το περίεργο είναι πως τα προβλήματα αφορούν εκτός μικρού αριθμού ικανών στελεχών, κυρίως φίλους της, ενώ λειτουργούν αποτρεπτικά και γι άλλους, όπως για παράδειγμα τον πρέσβη κ. Αγαθοκλή, που η υπουργός δεν θέλει να χάσει (λόγω συνταξιοδότησης) αλλά δυσκολεύεται να πεισθεί να παραμείνει…

Σε βαλκανικό κυβερνοτόπο (ελεγχόμενο από δυτικά κεφάλαια) διαβάσαμε το εξής εκπληκτικό, που αφορά την αδυναμία των κυβερνητικών υπηρεσιών του Κοσόβου, να μάθουν να χρησιμοποιούν ορθά, αλλά και ομόφωνα, τα ονόματα των ξένων επισήμων που επισκέπτονται την Πρίστινα. Έτσι, μετά την τελευταία «τραγωδία» που αφορούσε τη διαπιστευμένη στις Βρυξέλλες πρέσβειρα της Εσθονίας που άλλοτε αναφερόταν σαν πρέσβειρα στη Βιέννη, άλλοτε σαν πρέσβειρα στην Πρίστινα κι άλλοτε σαν ειδική απεσταλμένη, από διαφορετικές κυβερνητικές υπηρεσίες, μάθαμε πως το περασμένο Σεπτέμβριο παρόμοιο φαινόμενο έπληξε και ελληνική αποστολή. Της αποστολής επικεφαλής ήταν ο πρέσβης Νίκος Καλλατζιανός αλλά τον υποδέχτηκαν στην κυβέρνηση σαν…. Γιάννη Ζαχαράκη! Εμείς μόνο τη χαρά του δεν μπορούμε να φανταστούμε, που τον τοποθέτησαν σε τόσο υψηλό βάθρο!

Δεν είναι τελικά μόνο ο πρέσβης Μηλιαρέσσης που τιμωρήθηκε με παύση. Προηγήθηκε η περίπτωση του συμβούλου πρεσβείας Παναγιώτη Καγκελάρη που παύτηκε οριστικά τον Ιανουάριο μετά και την απόρριψη της προσφυγής του στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Αιτία η γνωστή υπόθεση με τις βίζες στη πρεσβεία Ισλαμαμπάντ. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι ο κ. Καγκελάρης δεν φαίνεται να έκανε τίποτα περισσότερο από πολλούς συναδέλφους του οι οποίοι ως γνωστόν απολαμβάνουν πρεσβειών και τιμών… Ίσως το πρόβλημά του να ήταν τελικά ότι ήταν αντιπαθής στους συναδέλφους του.

Σίγουρα δεν ήταν αποτέλεσμα ύποπτων ή περίτεχνων σχεδιασμών, η μετακίνηση του Κώστα Μπακογιάννη -που βρήκε καλά αμειβόμενη εργασία στον ιδιωτικό τομέα- Οφείλεται απλά, στις αναφορές στελεχών του πολιτικού γραφείου της σύμφωνα με τις οποίες το ερχόμενο φθινόπωρο «μπορεί να πάμε σε εκλογές, που θα χάσουμε» και πιθανής ελεύσεως του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Άλλωστε δεν είναι ο μόνος που απομακρύνθηκε. Έφυγε και η στενή συνεργάτης της υπουργού Χριστίνα Ρουγγέρη .