6 Ιουλ 2009

Σχόλια για ΥΠΕΞ- 26

Τρόμαξαν εκεί στον Καύκασο, μέχρις ότου απομακρυνθεί από την περιοχή η Ντόρα Μπακογιάννη, που επισκέφθηκε το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία με την ιδιότητα της προέδρου του ΟΑΣΕ. Δεν τους έφταναν τα βάσανά τους, πήγε να τους παρενοχλήσει σχετικά με το άλυτο εδώ και δυο δεκαετίες, πρόβλημα του Ναγκόρνο– Καραμπάχ. Δεν τόλμησε όμως να πλησιάσει την Τρίτη χώρα του Νοτίου Καυκάσου, τη Γεωργία όπου οι εξελίξεις είναι … εκρηκτικές! Γιατί σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες που υπάρχουν η ΕΕ ανεπίσημα μεν –ουσιαστικά δε- ενημέρωσε τον ΟΑΣΕ, ότι η έρευνα που έκανε ο ανεξάρτητος Ελβετός διπλωμάτης κ.Ταλιαβίνι, έδειξε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι την ευθύνη σε βαθμό απεριόριστο για τον πόλεμο του 2008 στην Οσετία, φέρει ο Γεωργιανός Πρόεδρος Μιχαήλ Σαακασβίλι. Την έρευνα χρηματοδότησε η ΕΕ με1.6 εκατ. Ευρώ και η δημόσια παρουσίασή της αναβλήθηκε από τα τέλη Ιουλίου στα τέλη Σεπτεμβρίου προκειμένου να υπάρξει προετοιμασία για τις αντιδράσεις που θα προκαλέσει στο διεθνή περίγυρο αλλά και στο εσωτερικό της χώρας. Γι αυτό και Ντόρα κρατήθηκε… μακριά!

  • Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Εστίας του ΕΙΠ (Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού) στο Βελιγράδι από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια και τον σέρβο ομόλογό του Μπόρις Τάντιτς, ο οποίος υπογράμμισε ότι « η Ελλάδα και η Σερβία, εκτός από κοινή ιστορία, έχουν και κοινό μέλλον στο πλαίσιο της ΕΕ». Οι δύο χώρες, επεσήμανε ο κ. Τάντιτς, οφείλουν να εμβαθύνουν σε θεσμικό επίπεδο τους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς των δυο λαών, και ένα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση αποτελεί η ίδρυση της Εστίας του ΕΙΠ στο Βελιγράδι. "Το κοινό μας μέλλον βρίσκεται στην ΕΕ, αλλά και εδώ στα Βαλκάνια, και με την συνεργασία μας ας δώσουμε ελπίδα και ευκαιρία στους υπόλοιπους λαούς της περιοχής να οικοδομήσουν σχέσεις ανάλογες με αυτές που έχουν η Σερβία και η Ελλάδα", τόνισε ο κ. Τάντιτς. Παρόντες τόσο τα μέλη πρεσβείας με επικεφαλής τον πρέσβη, Δημοσθένη Στωίδη όσο και τον Διευθύνοντα το Ίδρυμα στη Σερβική πρωτεύουσα, Νίκο Τσιτσιμελή.

Η κρίση επανήλθε στην Κύπρο εξαιτίας της ανάγκης να καλυφθεί οριστικά και επίσημα η θέση του πρεσβευτή της χώρας στην Αθήνα, κάτι που η κυβέρνηση Δ. Χριστόφια επιχειρεί να κάνει το τελευταίο δεκαοκτάμηνο. Διπλωματική πηγή στη Λευκωσία δήλωσε στην κυπριακή εφημερίδα Αλήθεια’ ότι τον τελευταίο μήνα έγιναν κάποιες βολιδοσκοπήσεις από ανώτερα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών, τόσο προς τον αρμόδιο υπουργό, Μάρκο Κυπριανού, όσο και σε ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους του περιβάλλοντος του προέδρου, εάν υπάρχει πρόθεση σύντομης αντικατάστασης του Γ. Γιωργή, χωρίς ωστόσο να λάβουν κάποια θετικά μηνύματα. Φαίνεται, μάλιστα ότι η αντικατάσταση του κ. Γιωργή θα βρεθεί στη δίνη της κομματικής αντιπαλότητας των συγκυβερνώντων. Σύμφωνα με πηγές στο κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών, το κενό που παρατηρείται φαίνεται να απασχολεί μόνο τους διπλωμάτες του υπουργείου, αφού η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου δεν επιδεικνύουν ενδιαφέρον να προχωρήσουν σε αναβάθμιση της πρεσβείας στην Αθήνα, η οποία ουσιαστικά παραμένει ανενεργή. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι το θέμα με την υποβαθμισμένη διπλωματική αντιπροσωπία στην ελληνική πρωτεύουσα σχολιάζεται αρνητικά στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και ευρύτερα από ξένους διπλωματικούς κύκλους στην Αθήνα. Η θητεία του κ. Γιωργή, που είχε διοριστεί από τον αείμνηστο Τάσο Παπαδόπουλο, είχε λήξει πέρσι και ανανεώθηκε από τον νυν πρόεδρο Χριστόφια υπό το βάρος έντονων διαφωνιών που προέκυψαν στους κόλπους της συγκυβέρνησης για την επιλογή του προσώπου το οποίο θα τον αντικαθιστούσε. Και η ανανέωση της θητείας του κ. Γιωργή εκπνέει και το υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν έχει ακόμη επιδείξει το απαραίτητο ενδιαφέρον για την αντικατάστασή του, παρόλο που ο ίδιος τους περισσότερους μήνες του χρόνου βρίσκεται εκτός Αθηνών.

  • Επικεφαλής της Εθιμοτυπίας ο Κυριάκος Αμοιρίδης, ΣΠΑ’ που έχει εμπειρία στον κλάδο από διάφορες θέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, κι αν η μνήμη μας δεν μας απατά, πρόκειται για τον πρώτο Σύμβουλο που αναλαμβάνει θέση Διευθυντή Εθιμοτυπίας. Το γεγονός ότι τη συγκεκριμένη θέση δεν καταλαμβάνει πρέσβης, σημαίνει ανάμεσα σε άλλα ότι θα καλυφθούν ταχύτερα οι ανάγκες του ΥΠΕΞ, σε πρέσβεις λόγω νέων πρεσβειών και υποχρεώσεων σε διεθνής οργανισμούς.

«Το τι λέγεται στην Αθήνα για ορισμένους υπουργούς που επισκέφθηκαν πρόσφατα τις ΗΠΑ ξεπερνά κάθε φαντασία. Για μία, μάλιστα, εξ' αυτών, η οποία βρέθηκε και βρίσκεται στο μάτι του πολιτικού κυκλώνα, ιδιαίτερα σχολιάζεται η εφόρμηση που πραγματοποίησε σε μεγάλο πολυκατάστημα της Νέας Υόρκης από όπου βγήκε, όπως λένε, κατάφορτη η ίδια αλλά και η πιστωτική (της;) κάρτα! Μιλάμε για τσάντες γνωστής μάρκας, που η τιμή τους ανέρχεται σε μερικές χιλιάδες δολάρια!» Το προηγούμενο κείμενο προέρχεται από το Ομογενειακό «ΚΑΛΑΜΙ» και συμπληρώνει την εικόνα που λίγο – πολύ όλοι γνωρίζουμε…

  • Αύριο (7 Ιουλίου) πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες μια μεγάλη διάσκεψη των χωρών μελών της ΕΕ και των τρίτων χωρών (42 συνολικά) που αποδέχθηκαν τη συμμετοχή τους στην Ευρώ-Μεσογειακή Ένωση. Το όραμα του Γάλλου προέδρου Ν. Σαρκοζί επανέρχεται στο προσκήνιο, μετά μάλιστα την υιοθέτηση της πρότασής του και τη στήριξή της κι από την Σουηδική Προεδρία. Θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για την προετοιμασία μιας μεγάλης Συνόδου στις αρχές του Φθινοπώρου όπου αναμένεται να ληφθούν οριστικές αποφάσεις και να εκκινήσει η λειτουργία της θεσμικά από το 2010. Στην αυριανή συνάντηση, μου ψιθυρίζουν από τις Βρυξέλλες, υπάρχουν παράπονα από τους Έλληνες χειριστές για το ποια είναι η πολιτική μας. Φυσικά είναι καλοκαίρι, αλλά μήπως ξέρει κάποιος;

Μιας και αναφέρθηκα στην Ευρώ-Μεσογειακή Ένωση θυμήθηκα και την άλλη γκάφα της υπουργού κας Μπακογιάννη. Αυτή που αφορά την Αλγερία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μου έδωσε φίλος πρέσβης, η κα Μπακογιάννη άκουσε και συμφώνησε σε πρόταση πρέσβη, να δώσει ειδικό καθεστώς στους Αλγερινούς που ζητούν βίζα για την Ελλάδα. Αιτιολογικό αυτής της απόφασης υπήρξε ότι ο πατήρ της Κων. Μητσοτάκης, στη διάρκεια της διακυβέρνησής τους 91-93, είχε παραχωρήσει προνόμια στους διπλανούς λαούς της Τυνησίας και Μαρόκου. Σκέφτηκε λοιπόν να συμπληρώσει το κενό, αποδίδοντας στους Αλγερινούς το ίδιο προνόμιο. Φυσικά ξέχασε και η ίδια, πολύ περισσότερο ο πρέσβης – σύμβουλος στην υπόθεση αυτή- ότι τόσο το Μαρόκο, όσο και η Τυνησία αποτελούν φίλο-δυτικές αραβικές χώρες χωρίς προβλήματα τρομοκρατίας, Αντίθετα η Αλγερία έχει ισχυρό φονταμεταλιστικό Ισλαμικό κίνημα και πρόβλημα τρομοκρατίας που οδήγησε ακόμη και τη Γαλλία να πάρει μέτρα απαγόρευσης εισόδου χωρίς δύσκολες διαδικασίες. Έτσι, τώρα οι αλγερινοί έρχονται εύκολα στην Ελλάδα, αυξάνοντας τους κινδύνους τρομοκρατίας και επιχειρούν από εδώ τη μετάβασή τους σε χώρες Σέγκεν…

  • Tη βρίσκω εξαιρετική. Την κα Πελώνη στα ΝΕΑ, που προχθέςΣάββατο ανακάλυψε το ρεπορτάζ της Κύρας Αδάμ, στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ της περασμένης Δευτέρας σχετικά με τις συμφωνίες για τη "βίζα" που υπογράφτηκαν στην Κέρκυρα. Ευτυχώς που στην "Ενημέρωση" την έχουν σε υψηλό βάθρο... Φυσικά ούτε λέξη για το ποιόν αντέγραψε...

Ανοιχτή διαφωνία Στοκχόλμης - Παρισιού για το μέλλον της Τουρκίας

Σε κοινή συνέντευξη τύπου, μετά το πέρας των συνομιλιών, ανάμεσα στον Σουηδό πρωθυπουργό κ. Reinfeldt και τον γάλλο πρόεδρο κ. Sarkozy που αφορούσε τα Ευρωπαϊκά ζητήματα, για το επίμαχο θέμα της Τουρκίας ειπώθηκαν περίπου τα εξής:

Reinfeldt: «Είχαμε συνομιλίες για τη συνέχιση της διεύρυνσης. Οι θέσεις της Σουηδίας για το θέμα αυτό είναι καλά γνωστές. Ως Πρόεδρος της ΕΕ έχω υποσχεθεί να ενεργώ ως έντιμος διαμεσολαβητής και να σέβομαι τις διαφορετικές απόψεις που όντως υπάρχουν μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση".

Sarkozy: «Όλοι ξέρουν για το θέμα της διεύρυνσης ότι δεν έχουμε την ίδια στάση όσον αφορά την Τουρκία. Εκτιμώ που ο κ.Reinfeldt ως Πρόεδρος της ΕΕ διαβεβαιώνει ότι θα ακούει και λαμβάνει υπόψη του τις απόψεις όλων. Σέβομαι τις απόψεις της Σουηδίας και αυτό είναι αμοιβαίο. Όσον αφορά την Τουρκία εμείς λέμε Ναι σε μια σχέση σύνδεσης με την ΕΕ αλλά Όχι σε πλήρη ένταξη. Συμφωνήσαμε ότι έχουμε διαφορετικές απόψεις και δεν επιδιώξαμε να μειώσουμε τις διαφωνίες μας. Για τα υπόλοιπα, νομίζω ότι συμφωνούμε ότι υπάρχει η δυνατότητα διεύρυνσης της ΕΕ στα Βαλκάνια και συζητήσαμε και για την Ισλανδία. Και συμφωνούμε ότι χρειάζεται η διεύρυνση αλλά και να φροντίσουμε να έχει η ΕΕ τους απαραίτητους θεσμούς».

Σε ερώτηση του σουηδού δημοσιογράφου Ulf Kristoffersson, της ιδιωτικής τηλεόρασης TV4, γιατί είναι εναντίον της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, ο κ.Sarkozy απάντησε περίπου ως εξής:

«Δεν είμαι εδώ, στα πλαίσια επίσημης επίσκεψης στη Σουηδία, να μιλήσω για την Τουρκία, αλλά για το πώς μπορεί να λειτουργήσει σωστά η Ευρώπη. Είναι βέβαια σημαντικό να παραμείνει η Τουρκία μια γέφυρα μεταξύ Δύσης και Ανατολής. Συμφωνήσαμε με το Σουηδό Πρωθυπουργό να έχουμε αμοιβαίο σεβασμό, να σεβόμεθα ο ένας τις απόψεις του άλλου. Διατηρώ βέβαια τις απόψεις μου. Δεν έρχομαι εδώ για να αναπτύξω τις πεποιθήσεις μου επί του θέματος, θα μπορούσα να το κάνω πιο διεξοδικά εάν θα έρθω αργότερα ως προσκεκλημένος σας. Ως ΕΕ πρέπει να βρούμε μια θέση επί του θέματος. Η Γαλλία έχει θέση. Δεν πρόκειται να ταχθεί ενάντια στο άνοιγμα νέων κεφαλαίων κατά τη σουηδική Προεδρία, υπό τον όρο ότι αυτά θα επιτρέπουν μόνο μια σχέση σύνδεσης της Τουρκίας με την ΕΕ και όχι πλήρη ένταξη. Προσπαθούμε λοιπόν να κάνουμε θετικά βήματα μπροστά, έτσι προχωρούμε στην Ευρώπη. Δεν θέλω να δημιουργήσω δυσκολίες στον Πρωθυπουργό, ούτε αυτός σ’ εμένα. Υποστηρίζω μια σχέση σύνδεσης της Τουρκίας όχι όμως την ένταξή της. Δεν θέλω να επεκταθώ περαιτέρω επί του θέματος. Δεν θέλω να είμαι αγενής απέναντί σου, όλοι όμως ξέρουν τις απόψεις που έχω εδώ και πολύ καιρό. Δεν θέλω να δημιουργήσω δυσκολίες για το Σουηδό Πρωθυπουργό. Αν εγώ εκφράσω τις απόψεις μου θα πρέπει και ο Fredrik να εκφράσει τις δικές του και τότε δεν θα είναι μια διάσκεψη τύπου για την ΕΕ, αλλά μια διάσκεψη τύπου για την Τουρκία και δεν είναι αυτό το θέμα μας. Ούτε είναι και γι’ αυτό που έχω προσκληθεί εδώ σήμερα. Όσον αφορά το θέμα της Τουρκίας δεν έχω αλλάξει τις απόψεις μου και πιστεύω ότι ούτε και ο Fredrik έχει αλλάξει τις δικές του. Δεν θα άλλαζα βέβαια τις θέσεις μου επειδή επισκέφθηκα τη Στοκχόλμη και ούτε ο Reinfeldt τις δικές του όταν επισκεφθεί το Παρίσι

Ο Νίμιτς βιαστικός στην Αθήνα

Στα Σκόπια αύριο Τρίτη, ο Μάθιου Νίμιτς, ενώ στη συνέχεια θα επισκεφθεί την Αθήνα. Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ δήλωσε στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό της FYROM πως το ζήτημα της ονομασίας μπορεί να επιλυθεί έως το τέλος του χρόνου αν οι δυο πλευρές επιδείξουν ευελιξία. Η Αθήνα ωστόσο, διατηρεί σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με την ταχύτητα των εξελίξεων όπως αυτές διατυνπανίζονται τόσο από πλευράς στελεχών του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη όσο και της Αμερικανικής πλευράς που ενδιαφέρεται για την επίλυση του ζητήματος καθώς ως σήμερα τα Σκόπια δεν έχουν κανει κινήσεις που να δείχνουν ότι έχουν αποδεχθεί ακι συχητούν πλην του ονόματος και το πακέττο μέτρων, που αποκαλείται "erga omnes" και αφορά το σύνολο των θεμάτων που ο Κ. Καραμανλής έχει επανειλλημένως απαιτήσει.

Ελεύθερος ο Ιάσων Αθανασιάδης

Το Ιράν απελευθέρωσε τον Έλληνα δημοσιογράφο που κρατείτο για περισσότερες από δυο εβδομάδες, μετά τις αμφιλεγόμενες προεδρικές εκλογές, όπως μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση.Η κρατική τηλεόραση επικαλέσθηκε εκπρόσωπο του ΥΠ.ΕΞ, Χασάν Κασκαβί, ο οποίος δήλωσε ότι ο Ιάσων Αθανασιάδης αφέθηκε ελεύθερος, στο πλαίσιο των σχέσεων Τεχεράνης - Αθήνας, όπως επισήμανε.

Δεν έχει διευκρινιστεί που ακριβώς βρίσκεται ο κ. Αθανασιάδης.Το βρετανικό ΥΠ.ΕΞ ανακοίνωσε ότι προσπαθεί να επιβεβαιώσει την πληροφορία.

Ο Χ. Κασκαβί δήλωσε ότι ο Ιάσων Αθανασιάδης είχε μεταβεί στο Ιράν σαν δημοσιογράφος, χρησιμοποιώντας βρετανικό διαβατήριο και ότι του απαγορεύθηκε η είσοδος στη χώρα διότι "παραβίασε το νόμο".Όπως επισήμανε η ίδια πηγή, ο Αθανασιάδης όταν επέστρεψε στο Ιράν ενεπλάκη σε "παράνομες δραστηριότητες" κατά τη διάρκεια των μετακλογικών ταραχών και ότι συνελήφθη εξαιτίας "συμπεριφορών που παραβιάζουν το επάγγελμα της δημοσιογραφίας".Δεν προέβη σε περαιτέρω διευκρινίσεις.

Οι γονείς του Ιάσωνα Αθανασιάδη είχαν απευθύνει έκκληση για την απελευθέρωσή του, χαρακτηρίζοντας τον δημοσιογράφο, φωτογράφο και σκηνοθέτη με "ιδιαίτερη αγάπη προς το Ιράν και βαθύ σεβασμό για τις πολιτιστικές και θρησκευτικές παραδόσεις του."

Η ελληνική πρεσβεία στην Τεχεράνη επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για τον συγκεκριμένο δημοσιογράφο, ο οποίος έχει ελληνική και βρετανική υπηκοότητα. Ο Κασκαβί διευκρίνισε πως ο δημοσιογράφος απελευθερώθηκε χάρη στις προσπάθειες της ιρανικής πρεσβείας στην Αθήνα και πως του επιστράφηκε η δημοσιογραφική του ταυτότητα.

Αποχωρεί ο Solana

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας Javier Solana σε συνέντευξη του στην ισπανική ABC προαναγγέλλει την αποχώρηση του από την θέση του με την ολοκλήρωση της θητείας του στα μέσα Οκτωβρίου. Ο κ. Solana αναφέρεται στην μεγάλη τιμή που του έγινε να είναι ο πρώτος που κατέλαβε αυτή την θέση στην Ε.Ε., ωστόσο σημειώνει ότι έχει υπηρετήσει σε αυτή την θέση για 10 χρόνια και δεν σκοπεύει να συνεχίσει περισσότερο σε αυτήν, άσχετα από το γεγονός ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες μπορεί να επιμείνουν να παραταθεί η θητεία του.

Οι "σκέψεις" του Κ. Μπίλντ για τον ΟΑΣΕ και την Κέρκυρα

Στο blogg του ΥΠΕΞτης Σουηδίας, Carl Bildt, στις 27 και 28 Ιουνίου, διαβάζουμε τα εξή γύρω από τις σκέψεις του σχετικά με τις συναντήσεις οτυ ΟΑΣΕ στην Κέρκυρα:

Στις 27 Ιουνίου, με τίτλο : «Επιστροφή στην Κέρκυρα» αναφέρει ότι μετά την Τεργέστη, όπου συζητήθηκε μεταξύ άλλων η ανάγκη μεγαλύτερης διεθνούς βοήθειας για την οικονομική ενσωμάτωση της περιοχής της Κεντρικής και Νότιας Ασίας και κυρίως για την βοήθεια προς το Αφγανιστάν, μετέβηκε στην Κέρκυρα με το αεροσκάφος της Ιταλικής κυβέρνησης.

Τελευταία φορά που ήταν στην Κέρκυρα ήταν τον Ιούνιο του 1994, όταν εκεί υπέγραψε την αίτηση ένταξης της Σουηδίας στην ΕΕ- άρα η Κέρκυρα έχει ιδιαίτερη σημασία για τον Bildt.

Όλα αυτά τα θυμάται κατευθυνόμενος προς το Αχίλλειο Μέγαρο , «όπου θα συζητηθεί ανεπίσημα το θέμα της Ευρωπαϊκής Ασφάλειας με background τις ρωσικές σκέψεις και την ρωσική συμπεριφορά.

Πριν 15 χρόνια καθόμαστε πάλι στο ίδιο μέγαρο, σε ένα άλλο δείπνο και συζητούσαμε ανοιχτά και αισιόδοξα τις μελλοντικές προοπτικές με τον τότε πρόεδρο της Ρωσίας Boris Jeltsin.

Πολλά έχουν συμβεί από τότε, και πάνω σε αυτό θα συζητήσουμε τώρα»

28/6. Συζητήσεις…

Ο Bildt γράφει στις 28.06.09 :

«Με τον ένα ή άλλο τρόπο οι συζητήσεις μάλλον θα καταλήξουν να ζητήσουμε από τον πρέσβη μας στον ΟΑΣΕ στη Βιέννη, να συνεχίσει τις συζητήσεις με στόχο να ληφθεί κάποια απόφαση να συνεχιστεί η διαδικασία στην πιο επίσημη Σύνοδο Υπουργών στην Αθήνα, τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου.

Όμως οι απόψεις σε πολλά σημαντικά σημεία εξακολουθούν να διαφέρουν πολύ.

Οι χώρες της ΕΕ επιχειρηματολογούν υπέρ μια έννοιας ασφάλειας, όχι μόνο στρατιωτικής αλλά πολύ ευρύτερης. Θεωρούμε πολύ σημαντικό, όλες οι χώρες μας να σέβονται την ελευθερία και τη δικαιοσύνη, ενώ άλλοι έχουν μια στενότερη τοποθέτηση πάνω σ’ αυτό το θέμα.

Και θεωρούμε βασικό, κάθε χώρα να έχει το δικαίωμα μόνη της να αποφασίζει την πορεία της εσωτερικής και εξωτερικής της πολιτικής. Δεν παραδεχόμαστε να υπάρχουν σφαίρες, όπου το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής θα περιορίζονταν, με τον ένα ή άλλο τρόπο.

Το γεγονός ότι ο πόλεμος στη Γεωργία το περασμένο καλοκαίρι ρίχνει ακόμη τη σκιά του στις συνομιλίες, δεν μας εκπλήττει. Και μάλλον θα εξακολουθήσει να συμβαίνει αυτό για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμη. Κατά τα άλλα είναι εντελώς φυσιολογικό το ότι συζητήσαμε κατά πόσο εκπληρώσαμε τις περυσινές ποικίλες και μεγαλόστομες δηλώσεις μας.

Γιατί οι πράξεις σημαίνουν περισσότερα από τα λόγια.» καταλήγει ο Σουηδός ΥΠΕΞ.