6 Ιουλ 2009

Ελεύθερος ο Ιάσων Αθανασιάδης

Το Ιράν απελευθέρωσε τον Έλληνα δημοσιογράφο που κρατείτο για περισσότερες από δυο εβδομάδες, μετά τις αμφιλεγόμενες προεδρικές εκλογές, όπως μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση.Η κρατική τηλεόραση επικαλέσθηκε εκπρόσωπο του ΥΠ.ΕΞ, Χασάν Κασκαβί, ο οποίος δήλωσε ότι ο Ιάσων Αθανασιάδης αφέθηκε ελεύθερος, στο πλαίσιο των σχέσεων Τεχεράνης - Αθήνας, όπως επισήμανε.

Δεν έχει διευκρινιστεί που ακριβώς βρίσκεται ο κ. Αθανασιάδης.Το βρετανικό ΥΠ.ΕΞ ανακοίνωσε ότι προσπαθεί να επιβεβαιώσει την πληροφορία.

Ο Χ. Κασκαβί δήλωσε ότι ο Ιάσων Αθανασιάδης είχε μεταβεί στο Ιράν σαν δημοσιογράφος, χρησιμοποιώντας βρετανικό διαβατήριο και ότι του απαγορεύθηκε η είσοδος στη χώρα διότι "παραβίασε το νόμο".Όπως επισήμανε η ίδια πηγή, ο Αθανασιάδης όταν επέστρεψε στο Ιράν ενεπλάκη σε "παράνομες δραστηριότητες" κατά τη διάρκεια των μετακλογικών ταραχών και ότι συνελήφθη εξαιτίας "συμπεριφορών που παραβιάζουν το επάγγελμα της δημοσιογραφίας".Δεν προέβη σε περαιτέρω διευκρινίσεις.

Οι γονείς του Ιάσωνα Αθανασιάδη είχαν απευθύνει έκκληση για την απελευθέρωσή του, χαρακτηρίζοντας τον δημοσιογράφο, φωτογράφο και σκηνοθέτη με "ιδιαίτερη αγάπη προς το Ιράν και βαθύ σεβασμό για τις πολιτιστικές και θρησκευτικές παραδόσεις του."

Η ελληνική πρεσβεία στην Τεχεράνη επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για τον συγκεκριμένο δημοσιογράφο, ο οποίος έχει ελληνική και βρετανική υπηκοότητα. Ο Κασκαβί διευκρίνισε πως ο δημοσιογράφος απελευθερώθηκε χάρη στις προσπάθειες της ιρανικής πρεσβείας στην Αθήνα και πως του επιστράφηκε η δημοσιογραφική του ταυτότητα.