18 Σεπ 2009

Η Ντ. Μπακογιάννη στο Νοσοκομείο

FLASH!
Σύμφωνα με δελτίο τύπου του Νοσοκομείου ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ η Ντόρα Μπακογιάννη εισήλθε σήμερα στο Νοσοκομείο λόγω αναπενυστικής λοιμώξεως. Στην κα Μπακογιάννη προσφέρεται η κατάλληλη ιατρική αγωγή. Ωστόσο, ακόμη δεν γνωρίζουμε την ακριβή αιτία πρόκλησης της λοίμωξης καθώς και το πιθανόν διάστημα που θα απαιτηθεί να παραμείνει κλινήρης. Την ίδια ώρα, όργιο φημών σχετικά με το πόσο αληθινή είναι η ασθένεια, βομβαρδίζει δημοσιογραφικά και πολιτικά γραφεία. Από την πλευρά πάντως του Γραφείου της υπογραμμίζουν πως η ασθένεια δεν είναι σοβαρή και πως εν μέσω προεκλογικής περιόδου δεν θα μπορούσε να υπάρξει "διπλωματική ασθένεια".
*** Ο ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ θα σας ενημερώσει μόλις υπάρξουν νεώτερες πληροφορίες, ενώ εύχεται "περαστικά".

Σ. Μπερίσα : να αντικαταστήσουμε το λεκ με το ευρώ

Ο αλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα δήλωσε σήμερα στα Τίρανα ότι, η πολιτική ηγεσία στη χώρα του θα πρέπει πλέον να εξετάσει την προοπτική, "να αντικαταστήσει το εθνικό της νόμισμα με το ευρώ" επειδή, όπως έχουν τώρα τα πράγματα, "η ευρωπαϊκή οικονομία ασκεί ήδη πολύ μεγάλη πίεση πάνω στο αλβανικό νόμισμα".
"Ας είμαστε ρεαλιστές...το πολύ ισχυρό ευρώ καθίσταται ένα μείζον πρόβλημα για όλες τις οικονομίες της περιοχής μας--των Βαλκανίων ", υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο κ. Μπερίσα, ένα 24ωρο αφότου η κυβέρνηση έλαβε "ψήφο εμπιστοσύνης" στο κοινοβούλιο και αφού έχει υποβληθεί από την Αλβανία το επίσημο αίτημα ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).
Ας σημειωθεί ότι από περίπου 123 λεκ το ευρώ, που ήταν η διμερής ισοτιμία φέτος τον Ιανουάριο, στη διάρκεια αυτού του μηνός μεταβλήθηκε στα 134 λεκ το ευρώ.
Η Αλβανία συναλλάσσεται πολύ με την Ιταλία και με την Ελλάδα, δύο από τα κράτη της ευρωζώνης.
Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία 20ετία η ΕΕ έχει βοηθήσει οικονομικά την Αλβανία συνολικώς με περίπου 1,55 δισεκατομμύρια ευρώ, στη σημερινή του διεθνή ισοτιμία.

Χαμηλές διαμαρτυρίες Βγενόπουλου

Εγχείρημα μοναδικό στο χώρο των αερομεταφορών παγκοσμίως, χαρακτήρισε την Olympic Air ο πρόεδρος της Marfin Α. Βγενόπουλος, κατά την παρουσίαση της νέας εταιρείας που ξεκινά τη λειτουργία της από την 1η Οκτωβρίου. Ο Α. Βγενόπουλος αναφέρθηκε και στο θέμα της Aegean και άφησε αιχμές για μνημόνιο που υπεγράφη μεταξύ ελληνικής και τουρκικής αντιπροσωπείας, με τη συμμετοχή στελεχών του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών αλλά και της υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, προκειμένου η Aegean να αναλάβει την πραγματοποίηση πτήσεων προς την Κωνσταντινούπολη. Κυβερνητικές πηγές, υποστήριζαν χθες ότι το "Μνημόνιο" αποτελεί σίγουρα βοήθεια της κα Μπακογιάννη προς τον κ. Βασιλάκη της Aegean, αλλά ταυτοχρόνως διευκολύνει μια ακόμη ελληνική εταιρία προκειμένου να μην υπάρχει μονοπώλιο της Ολυμπιακής.

Βουλγαρική κριτική στα Σκόπια

Στην πολιτική των Σκοπίων έναντι της Ελλάδας και της Βουλγαρίας αναφέρεται άρθρο του Γκόραν Γκότεφ με τίτλο «Οι κυβερνώντες των Σκοπίων δουλεύουν εις βάρος του εαυτού τους», που δημοσιεύεται στη βουλγαρική εφημερίδα Zemia.

«Από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της ΠΓΔΜ, η ιθύνουσα ελίτ στα Σκόπια εργάζεται εις βάρος της ένταξης της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Η Μακεδονία δεν έχει τις παραμικρές ελπίδες να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ή την ΕΕ τα επόμενα χρόνια, αν και θα μπορούσε να είναι η πρώτη πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία που θα γινόταν μέλος των δύο οργανισμών χωρίς επιφυλάξεις, υπό δύο όρους: Ότι θα δεχθεί την αλλαγή του ονόματός της, όπως επιμένει η Ελλάδα, γιατί με παρόμοιο όνομα οικειοποιείται ελληνική ιστορία και ότι θα σταματήσει την αντιβουλγαρική προπαγάνδα, που συνεχίζεται από την περίοδο της ίδρυσης του “Βασιλείου της Γιουγκοσλαβίας” και της Γιουγκοσλαβίας του Τίτο. Δυστυχώς, τα Σκόπια δεν εκπλήρωσαν κανέναν από τους δύο όρους και, όπως διαφαίνεται από τις εξελίξεις, δεν έχουν καμία διάθεση να τους εκπληρώσουν. Γιατί; Διότι οι κυβερνώντες στα Σκόπια είναι άμεσα εκτελεστικά όργανα του Βελιγραδίου, το οποίο δεν επιθυμεί με κανέναν τρόπο να ενταχθεί η Μακεδονία στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ πριν γίνει μέλος των δύο οργανισμών η Σερβία. Αυτός είναι ο λόγος που τα Σκόπια θα συνεχίσουν να δημιουργούν την εντύπωση ότι είναι έτοιμα για συμβιβασμό και αλλαγή του ονόματος, αλλά θα προτείνουν στην Αθήνα απολύτως απαράδεκτες εκδοχές, όπως αυτή της διπλής ονομασίας, δηλαδή ένα όνομα για τις σχέσεις με την Ελλάδα και ένα όνομα για τις σχέσεις με τα υπόλοιπα κράτη», σημειώνει μεταξύ άλλων ο αρθρογράφος.

Πιθανή μετακόμιση του Ολλανδού πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες

Σύμφωνα με την Ολλανδική εφημερίδα, Financieele Dagblad «Ο Verhagen μπορεί να γίνει Πρωθυπουργός». Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο άρθρο «o Πρωθυπουργός Jan-Peter Balkenende προετοιμάζεται να γίνει ο πρώτος μόνιμος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Σε αυτή την περίπτωση ο Υπουργός Εξωτερικών Maxime Verhagen θα τον διαδεχτεί στο πρωθυπουργικό αξίωμα. Ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμα επίσημη δήλωση από το κόμμα των Συντηρητικών (CDA) στο οποίο ανήκουν ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εξωτερικών. Ο Υπουργός Μεταφορών Camiel Eurlings θα διαδεχθεί τον Υπουργό Εξωτερικών». Επίσης, σύμφωνα με την ε/φ επικρατέστερος υποψήφιος για το νέο Ευρωπαϊκό Αξίωμα παραμένει ο Tony Blair.

Ρουμανία: οι Ούγγροι παζαρεύουν τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση

Με την δήλωση ότι οι ψήφοι της ουγγρικής μειονότητας θα στηρίξουν στις επαναληπτικές προεδρικέ εκλογές τον υποψήφιο που θα δεσμευτεί ότι το μειονοτικό κόμμα Δημοκρατική Ένωση Μαγυάρων Ρουμανίας (UDMR) θα συμμετέχει στην επόμενη κυβέρνηση, η ηγεσία της μειονότητας έχει ήδη αρχίσει άτυπες διαβουλεύσεις για την ενεργοποίηση της ξανά στην διακυβέρνηση της χώρας.
Όπως υπογράμμισε σε χτεσινή του συνέντευξη ο πρόεδρος της UDMR Marko Bela ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί πως θα ψηφίσει η ουγγρική μειονότητα ενώ τόνισε την επιθυμία συμμετοχής σε επόμενη κυβέρνηση συνασπισμού με αποκλειστικό στόχο την προώθηση των αναγκών και των προγραμμάτων της μειονότητας.
Σε εκτεταμένο ρεπορτάζ, με τίτλο «Απολογισμός Basescu: Λαμπερά κατορθώματα, ελάχιστες μετανοήσεις, και ακόμα λιγότερες αποτυχίες» υπογραμμίζεται ότι, ο κ.Basescu απαρίθμησε τα επιτεύγματα της πενταετούς θητείας του, μεταξύ των οποίων ως κορυφαίο χαρακτήρισε την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και την υιοθέτηση των θεμάτων της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας στην ευρωπαϊκή Ατζέντα.
Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται ότι ο ρουμανικός Τύπος και τα ΜΜΕ προχώρησαν σε έντονη κριτική της προεδρικής ομιλίας, χαρακτηρίζοντας την ξεκάθαρα προεκλογική και υπέρ το δέον ευνοϊκή για τα πεπραγμένα της πενταετούς θητείας του. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι τα σχετικά ρεπορτάζ μιλούσαν για ένα εξωπραγματικό εξωραϊσμό της ρουμανικής πραγματικότητας με τον πρόεδρο να απονέμει στον εαυτό του όλα τα εύσημα ενώ για τους πολιτικούς αντιπάλους του ήταν καταδικαστικός. Είναι ενδεικτικό ότι ο Crin Antonescu του Δημοκρατικού Φιλελεύθερου Κόμματος (PNL) δήλωσε ότι η ομιλία ήτα ψεύτικη και απολύτως βαρετή σε σημείο που προτίμησε να φύγει από την αίθουσα, ενώ ο Mircea Geoana των Σοσιαλδημοκρατών (PSD) παρομοίασε τις προεδρικές θέσεις και το ύφος τους σαν «εκείνα του Τσαουσέσκου» ενώ τη δίωρη ομιλία ως «το χρονικό μιας αποτυχημένης προεδρίας».
Η νέα υποψηφιότητα του κ.Basescu για τις προεδρικές εκλογές της 22ας Νοεμβρίου δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα επισήμως, όμως θεωρείται πως αυτό θα γίνει μέχρι το τέλος του μήνα. Πιθανολογείται ότι για αυτόν ακριβώς τον λόγο μεταφέρθηκε για μια εβδομάδα αργότερα και το έκτακτο συνέδριο του PSD, που πλέον θα γίνει στις 2 Οκτωβρίου.

Μετανάστευση: συζήτηση στο Ευρω- Κοινοβούλιο

Στη συζήτηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη λαθρομετανάστευση αναφέρεται ανταπόκριση του Γιάννη Παπαδημητρίου από το Στρασβούργο υπό τον τίτλο «Μετανάστευση : Συμφωνούμε ότι διαφωνούμε» στη γερμανική ραδιοφωνία Deutsche Welle, στην οποία παρατίθενται, μεταξύ άλλων, και δηλώσεις Ελλήνων ευρωβουλευτών. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανταπόκρισης :

“Με αφορμή τους πρόσφατους πνιγμούς λαθρομεταναστών στη Μεσόγειο η μεταναστευτική πολιτική συζητήθηκε για μια ακόμη φορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο. Ναι σε μια ενιαία πολιτική, αλλά με τίνος χρήματα;
Τα συμπεράσματα της συζήτησης δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά: όλοι συμφωνούν ότι χρειάζεται ενιαία ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, αλλά διαφωνούν για το πώς και από ποιόν πρέπει να υλοποιηθεί και να χρηματοδοτηθεί! Τον συντονισμό των εθνικών αρχών για την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης έχει αναλάβει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας, ο αποκαλούμενος ΦΡΟΝΤΕΞ. Πρόκειται για μία στοιχειώδη, αλλά όχι επαρκή μορφή πανευρωπαϊκής συνεργασίας, εκτιμά ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ Σταύρος Λαμπρινίδης: «Η Ελλάδα, η Ιταλία, η Μάλτα, η Κύπρος δέχονται τα μεγαλύτερα κύματα λαθρομετανάστευσης» τονίζει ο Έλληνας ευρωβουλευτής. «Δεν μπορούν να αντέξουν ούτε τη διαχείρισή τους, ούτε τελικώς τη διαμονή εκατομμυρίων ανθρώπων στα σύνορά τους. Εκεί είναι υποχρεωτικό η Ευρώπη να έχει ένα σύστημα υποχρεωτικής αλληλεγγύης. Ποιά αλληλεγγύη υπάρχει σήμερα; Μόνον η ΦΡΟΝΤΕΞ. Αλλά το πρόβλημα με τη ΦΡΟΝΤΕΞ βέβαια είναι ότι είναι αστυνομικό μέτρο. Όλα τα άλλα μέτρα αλληλεγγύης που δεν είναι αστυνομικά, δεν εφαρμόζονται!»

Δεν είναι τυχαίο ότι ο οργανισμός ΦΡΟΝΤΕΞ εδρεύει στη Βαρσοβία. Η σχετική απόφαση είχε ληφθεί πριν από την προς Ανατολάς διεύρυνση της Ε.Ε., όταν όλοι προέβλεπαν ότι θα διογκώνονται συνεχώς οι ροές λαθρομεταναστών στα βορειοανατολικά σύνορα της Ευρώπης. Σήμερα το πρόβλημα αφορά κυρίως την Ελλάδα και τις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες, αλλά η συμπαράσταση των άλλων ευρωπαϊκών χωρών δεν είναι αυτονόητη, υποστηρίζει ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Παπανικολάου: «Για μας είναι αυτονόητο, αλλά ξέρετε, οι χώρες του Βορρά δεν έχουν το ίδιο πρόβλημα με μας, ως εκ τούτου θεωρούν ότι υπάρχουν άλλες προτεραιότητες» δηλώνει ο Έλληνας ευρωβουλευτής. «Έρχονται καμιά φορά συνάδελφοι από άλλες χώρες και λένε ότι παλαιότερα που είχαν εκείνοι το πρόβλημα δεν είχαν την ίδια συνδρομή, τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά, να το δούμε, να το εξετάσουμε και τα λοιπά...»

Τα τελευταία χρόνια πολλοί διεθνείς οργανισμοί, αλλά και ο ξένος Τύπος επικρίνουν συνεχώς την Ελλάδα για την περιοριστική πολιτική της στην παροχή ασύλου και για την απάνθρωπη μεταχείριση των λαθρομεταναστών. Ακόμα πιο έντονες είναι όμως οι επικρίσεις για τη γειτονική Ιταλία. Η πρόσφατη ποινική δίωξη φτωχών ψαράδων που είχαν προσπαθήσει να σώσουν λαθρομετανάστες από βέβαιο πνιγμό στα ανοιχτά των ιταλικών αρχών προκάλεσε επικριτικά σχόλια στο Στρασβούργο. Χαρακτηριστική είναι η εκτίμηση του Γερμανού επικεφαλής της Ενωτικής Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Λόταρ Μπίσκυ: «Κάθε χρόνο χίλιοι άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στα ηλεκτρονικά τείχη που έχει υψώσει γύρω της η Ε.Ε.» λέει ο Λόταρ Μπίσκυ στην Deutsche Welle. «Πραγματικά δεν ξέρω πώς μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι με όλα αυτά. Κάτι πρέπει να αλλάξει. Σε αυτούς τους ανθρώπους που έρχονται εδώ από ανάγκη, πρέπει κι εμείς να συμπεριφερόμαστε ανθρώπινα. Άλλωστε όταν η Ευρώπη κηρύττει τις αξίες του ανθρωπισμού, τότε θα πρέπει να δίνει και η ίδια το καλό παράδειγμα. Σε διαφορετική περίπτωση χάνει την αξιοπιστία της».

Παρά τις επικρίσεις, η Ιταλία επιμένει στο πρόγραμμα επαναπροώθησης των λαθρομεταναστών που έχει συμφωνήσει με τη Λιβύη. Αντίστοιχη συμφωνία έχει υπογραφεί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά ουσιαστικά δεν εφαρμόζεται. Μάλιστα ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σταύρος Λαμπρινίδης υποστηρίζει ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί τον οργανισμό ΦΡΟΝΤΕΞ ως πιόνι στη διπλωματική της σκακιέρα, γι αυτό δεν διστάζει να παρενοχλήσει ακόμα και τα ελικόπτερα του οργανισμού που επιτηρούν τα ελληνοτουρκικά σύνορα. «Οι Τούρκοι προσπαθούν μέσω της ΦΡΟΝΤΕΞ να περάσουν τις απαράδεκτες διεκδικήσεις τους επί ελληνικού εναέριου ή θαλάσσιου χώρου ή γκρίζων ζωνών», δηλώνει ο Έλληνας ευρωβουλευτής. «Και αυτό που κάλεσα σήμερα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κάνει είναι να δεσμευθεί ρητά, ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται η ΦΡΟΝΤΕΞ να υποκύψει σε τέτοιου είδους εκβιασμούς, και μάλιστα από μία χώρα που είναι υποψήφια προς ένταξη...».

Συναντήσεις Νίμιτς με Μπακογιάννη - Μιλόσοσκι

Το ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ επιβεβαίωσε πως ο Πρόεδρος της πΓΔΜ, κ. Ιβάνοβ και ο ΥΠΕΞ κ. Μιλόσοσκι θα πραγματοποιήσουν γεύμα εργασίας με τον Μ. Νίμιτς. Η συνάντηση θα είναι συμβουλευτικού χαρακτήρα και θα πραγματοποιηθεί περί τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, πριν από τη συνάντηση Νίμιτς-Μπακογιάννη, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 27 Σεπτεμβρίου, στη Ν. Υόρκη. Μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμιά επιβεβαίωση φημών, που θέλουν την κα Μπακογιάννη να συναντάται και με τον κ. Μιλόσοσκι, ιδιαιτέρως μάλιστα που η ηγεσία στα Σκόπια θεωρεί την παρούσα Ελληνική κυβέρνηση ότι απομακρύνεται και πως θα έχουν «καλύτερη τύχη» με αυτήν του ΠΑΣΟΚ.