18 Σεπ 2009

Μετανάστευση: συζήτηση στο Ευρω- Κοινοβούλιο

Στη συζήτηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη λαθρομετανάστευση αναφέρεται ανταπόκριση του Γιάννη Παπαδημητρίου από το Στρασβούργο υπό τον τίτλο «Μετανάστευση : Συμφωνούμε ότι διαφωνούμε» στη γερμανική ραδιοφωνία Deutsche Welle, στην οποία παρατίθενται, μεταξύ άλλων, και δηλώσεις Ελλήνων ευρωβουλευτών. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανταπόκρισης :

“Με αφορμή τους πρόσφατους πνιγμούς λαθρομεταναστών στη Μεσόγειο η μεταναστευτική πολιτική συζητήθηκε για μια ακόμη φορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο. Ναι σε μια ενιαία πολιτική, αλλά με τίνος χρήματα;
Τα συμπεράσματα της συζήτησης δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά: όλοι συμφωνούν ότι χρειάζεται ενιαία ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, αλλά διαφωνούν για το πώς και από ποιόν πρέπει να υλοποιηθεί και να χρηματοδοτηθεί! Τον συντονισμό των εθνικών αρχών για την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης έχει αναλάβει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας, ο αποκαλούμενος ΦΡΟΝΤΕΞ. Πρόκειται για μία στοιχειώδη, αλλά όχι επαρκή μορφή πανευρωπαϊκής συνεργασίας, εκτιμά ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ Σταύρος Λαμπρινίδης: «Η Ελλάδα, η Ιταλία, η Μάλτα, η Κύπρος δέχονται τα μεγαλύτερα κύματα λαθρομετανάστευσης» τονίζει ο Έλληνας ευρωβουλευτής. «Δεν μπορούν να αντέξουν ούτε τη διαχείρισή τους, ούτε τελικώς τη διαμονή εκατομμυρίων ανθρώπων στα σύνορά τους. Εκεί είναι υποχρεωτικό η Ευρώπη να έχει ένα σύστημα υποχρεωτικής αλληλεγγύης. Ποιά αλληλεγγύη υπάρχει σήμερα; Μόνον η ΦΡΟΝΤΕΞ. Αλλά το πρόβλημα με τη ΦΡΟΝΤΕΞ βέβαια είναι ότι είναι αστυνομικό μέτρο. Όλα τα άλλα μέτρα αλληλεγγύης που δεν είναι αστυνομικά, δεν εφαρμόζονται!»

Δεν είναι τυχαίο ότι ο οργανισμός ΦΡΟΝΤΕΞ εδρεύει στη Βαρσοβία. Η σχετική απόφαση είχε ληφθεί πριν από την προς Ανατολάς διεύρυνση της Ε.Ε., όταν όλοι προέβλεπαν ότι θα διογκώνονται συνεχώς οι ροές λαθρομεταναστών στα βορειοανατολικά σύνορα της Ευρώπης. Σήμερα το πρόβλημα αφορά κυρίως την Ελλάδα και τις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες, αλλά η συμπαράσταση των άλλων ευρωπαϊκών χωρών δεν είναι αυτονόητη, υποστηρίζει ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Παπανικολάου: «Για μας είναι αυτονόητο, αλλά ξέρετε, οι χώρες του Βορρά δεν έχουν το ίδιο πρόβλημα με μας, ως εκ τούτου θεωρούν ότι υπάρχουν άλλες προτεραιότητες» δηλώνει ο Έλληνας ευρωβουλευτής. «Έρχονται καμιά φορά συνάδελφοι από άλλες χώρες και λένε ότι παλαιότερα που είχαν εκείνοι το πρόβλημα δεν είχαν την ίδια συνδρομή, τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά, να το δούμε, να το εξετάσουμε και τα λοιπά...»

Τα τελευταία χρόνια πολλοί διεθνείς οργανισμοί, αλλά και ο ξένος Τύπος επικρίνουν συνεχώς την Ελλάδα για την περιοριστική πολιτική της στην παροχή ασύλου και για την απάνθρωπη μεταχείριση των λαθρομεταναστών. Ακόμα πιο έντονες είναι όμως οι επικρίσεις για τη γειτονική Ιταλία. Η πρόσφατη ποινική δίωξη φτωχών ψαράδων που είχαν προσπαθήσει να σώσουν λαθρομετανάστες από βέβαιο πνιγμό στα ανοιχτά των ιταλικών αρχών προκάλεσε επικριτικά σχόλια στο Στρασβούργο. Χαρακτηριστική είναι η εκτίμηση του Γερμανού επικεφαλής της Ενωτικής Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Λόταρ Μπίσκυ: «Κάθε χρόνο χίλιοι άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στα ηλεκτρονικά τείχη που έχει υψώσει γύρω της η Ε.Ε.» λέει ο Λόταρ Μπίσκυ στην Deutsche Welle. «Πραγματικά δεν ξέρω πώς μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι με όλα αυτά. Κάτι πρέπει να αλλάξει. Σε αυτούς τους ανθρώπους που έρχονται εδώ από ανάγκη, πρέπει κι εμείς να συμπεριφερόμαστε ανθρώπινα. Άλλωστε όταν η Ευρώπη κηρύττει τις αξίες του ανθρωπισμού, τότε θα πρέπει να δίνει και η ίδια το καλό παράδειγμα. Σε διαφορετική περίπτωση χάνει την αξιοπιστία της».

Παρά τις επικρίσεις, η Ιταλία επιμένει στο πρόγραμμα επαναπροώθησης των λαθρομεταναστών που έχει συμφωνήσει με τη Λιβύη. Αντίστοιχη συμφωνία έχει υπογραφεί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά ουσιαστικά δεν εφαρμόζεται. Μάλιστα ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σταύρος Λαμπρινίδης υποστηρίζει ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί τον οργανισμό ΦΡΟΝΤΕΞ ως πιόνι στη διπλωματική της σκακιέρα, γι αυτό δεν διστάζει να παρενοχλήσει ακόμα και τα ελικόπτερα του οργανισμού που επιτηρούν τα ελληνοτουρκικά σύνορα. «Οι Τούρκοι προσπαθούν μέσω της ΦΡΟΝΤΕΞ να περάσουν τις απαράδεκτες διεκδικήσεις τους επί ελληνικού εναέριου ή θαλάσσιου χώρου ή γκρίζων ζωνών», δηλώνει ο Έλληνας ευρωβουλευτής. «Και αυτό που κάλεσα σήμερα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κάνει είναι να δεσμευθεί ρητά, ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται η ΦΡΟΝΤΕΞ να υποκύψει σε τέτοιου είδους εκβιασμούς, και μάλιστα από μία χώρα που είναι υποψήφια προς ένταξη...».