28 Μαΐ 2009

Ολλανδία: οι μετανάστες στο επίκεντρο μελέτης για την Ευρωπαϊκή στρατηγική

Η ολλανδική εφημερίδα Trouw δημοσιεύει ρεπορτάζ της ομάδας σύνταξης πολιτικών θεμάτων με τίτλο «Πρώτα πρέπει να διευθετηθεί καλά η πολιτική ασύλου, και μετά να επιτραπεί είσοδος σε οικονομικούς μετανάστες».
Όπως, μεταξύ άλλων, σημειώνεται, «η Ευρώπη πρέπει να επιτρέψει την είσοδο σε περισσότερους μετανάστες χαμηλού μορφωτικού επιπέδου για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα γήρανσης», υποστηρίζει το Κεντρικό Γραφείου Σχεδιασμού (CPB). Ο Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Frans Timmermans συμφωνεί αλλά μόνο όταν η πολιτική ασύλου έχει διευθετηθεί.
Σύμφωνα με τον Υφυπουργό, αυτό υποδεικνύουν τα στοιχεία . Με τη μείωση του ποσοστού του ενεργού εργατικού δυναμικού και την αύξηση του αριθμού του μη ενεργού εργατικού δυναμικού, θα χρειαστούν την επόμενη δεκαετία πολύ περισσότεροι οικονομικοί μετανάστες.
Προς το παρόν, πολιτικά αυτό δεν είναι εφικτό, αναλύει την ίδια στιγμή ο Υφυπουργός. Διότι, «ο μεγαλύτερος φόβος που υπάρχει στην Ευρώπη, είναι η μετανάστευση».
Είναι καθαρά οικονομική ανάγκη να επιτραπεί η είσοδος σε περισσότερους οικονομικούς μετανάστες, αντιδρά ο κ. Timmermans στη μελέτη του Κεντρικού Γραφείου Σχεδιασμού(CPB). Σύμφωνα με τον ερευνητή του CPB, Albert van der Horst, η περιοριστική πολιτική της Ευρώπης σε οικονομικούς μετανάστες με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, βρίσκεται υπό πίεση. Από τη μελέτη ‘Στρατηγική Ευρώπη’ που παρουσιάστηκε πρόσφατα, φαίνεται ότι γίνεται όλο και πιο δύσκολο να διατηρηθεί το «κιγκλίδωμα» γύρω από την Ευρώπη.
Τα επόμενα χρόνια, η ανάγκη, π.χ. για νοσηλευτικό προσωπικό, εκπαιδευτικό προσωπικό, μόνο θα αυξάνεται. Σύμφωνα με το CPB, η λύση είναι απλή. Θα πρέπει να επιτρέπεται η είσοδος σε μετανάστες χαμηλού μορφωτικού επιπέδου, επιλεκτικά και προσωρινά. Δεν θα πρέπει κανείς να σκεφτεί ότι τα άτομα αυτά θα χρησιμοποιούνται αμέσως, αλλά θα πρέπει να τους παρέχεται μια περίοδος ενσωμάτωσης.
Η ιδέα έγινε αποδεκτή θερμά από τον κ. Timmermans. Ο Υφυπουργός δεν νομίζει ότι μια νέα ομάδα σχετικά φτωχών, χαμηλού μορφωτικού επιπέδου μεταναστών, θα εγκατασταθεί στην Ευρώπη. ‘Ο καιρός κατά τον οποίον οι μετανάστες έρχονταν εδώ, μαζί με τις οικογένειες τους και παρέμεναν έχει περάσει. Πλέον τώρα έρχονται Ινδοί, οι οποίοι εργάζονται προσωρινά στον τομέα των νέων τεχνολογιών, και σύντομα μεταβαίνουν σε άλλες χώρες ή επιστρέφουν στην χώρα τους’.
Τώρα ακόμα η είσοδος επιτρέπεται προσωρινά σε οικονομικούς μετανάστες εάν το επίπεδο εισοδήματος τους είναι πέραν ενός συγκεκριμένου ορίου, και αν οι θέσεις εργασίας δεν μπορούν να συμπληρωθούν από Ολλανδούς. Κυρίως το όριο στο ύψος του εισοδήματος αποτελεί εμπόδιο για άτομα εκτός της Ε.Ε. χαμηλού μορφωτικού επιπέδου. Σύμφωνα με τον κ. Timmermans, για να υπάρξει αλλαγή σε αυτό, θα πρέπει πρώτα να υπάρχει μια πειστική πολιτική ασύλου.
Το όριο στο ύψος του εισοδήματος και η περιοριστική πολιτική έχουν σαν αποτέλεσμα τα εισοδήματα εντός Ε.Ε. να παραμένουν σχετικά υψηλά, όπως και οι τιμές. Η περιοριστική πολιτική έχει επίσης αρνητική επίπτωση στην οικονομία των γειτονικών χωρών της Ε.Ε., διότι οι κάτοικοι των χωρών αυτών δεν μπορούν να κερδίσουν χρήματα στην Ε.Ε. για να τα στείλουν πίσω στις χώρες τους.

Ισλαμιστές τρομοκράτες στη Βοσνία

Σύμφωνα με τον Αμερικανό μελετητή John R. Schindler, συγγραφέα του βιβλίου «Τζιχάντ στα Βαλκάνια», «στη δεκαετία του ΄90 η Βοσνία έπαιξε για την Αλ Καϊντα τον ίδιο ρόλο που έπαιξε το Αφγανιστάν στη δεκαετία του ΄90. Αλλά ο πόλεμος στα Βαλκάνια άνοιξε στην Αλ Κάϊντα το δρόμο της παγκοσμιοποίησης, ιδιαίτερα αφού ο μουσουλμάνος Βόσνιος Πρόεδρος Αλίγια Ιζετμπέγκοβιτς επέτρεψε στους ισλαμιστές τρομοκράτες μετά τη λήξη του πολέμου να πολιτογραφηθούν ως πολίτες της Βοσνίας. Από τότε χιλιάδες ξένοι μαχητές συνέχισαν τον ιερό πόλεμο τους στο εξωτερικό με διαβατήριο της Βοσνίας στην τσέπη τους».
Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο Schindler εργάστηκε για μια δεκαετία στο National Security Agency (Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας), ενώ τώρα διδάσκει στο US Naval War College (Κολλέγιο Ναυτικού Πολέμου των ΗΠΑ) και είναι ερευνητής στο American Enterprise Institute.
Σύμφωνα με τον συγγραφέα, αυτοί οι ισλαμιστές εξτρεμιστές εξακολουθούν να αποτελούν και σήμερα κίνδυνο για την Ευρώπη. Όπως αναφέρει ο ίδιος: «Ορισμένοι εξακολουθούν να αποτελούν κίνδυνο. Πολλές επιχειρήσεις που σχεδιάστηκαν ή εκτελέστηκαν μετά την 11η Σεπτεμβρίου, από το Μπαλί έως τη Μαδρίτη και από την Καζαμπλάνκα έως το Millenium Plot του Los Angeles, παραπέμπουν σε τρομοκράτες με ρίζες στη Βοσνία. Αρκεί να αναφέρουμε τον Χαλίντ Σεϊχ Μοχαμέντ, τον οργανωτή της 11ης Σεπτεμβρίου, ή στον Χαλίντ αλ-Μιχντάρ και τον Ναγουάφ αλ- Χάζμι, δυο από τους αεροπειρατές της πτήσης που έβαλε στο στόχαστρο το Πεντάγωνο. Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, το 2005 συνελήφθησαν στη Σκανδιναβία διάφοροι Βόσνιοι τρομοκράτες, ενώ η ιταλική αστυνομία εξακρίβωσε ότι η Αλ Κάϊντα θεωρούσε το Μιλάνο τη βάση για τις δραστηριότητες της στα Βαλκάνια».
Σύμφωνα με τον
J. Schindler, ο ισχυρισμός του πρώην μέλους της Αλ Κάϊντα Αλή Αχμέντ Αλή Χαμάντ ότι στη Βοσνία βρίσκονται αυτή τη στιγμή περίπου 800 ισλαμιστές μαχητές, είναι «βάσιμος»: «Το 2005 ο υπαρχηγός του Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο Αϊμάν αλ- Ζαουαχίρι, είχε χαρακτηρίσει τη τζιχάντ στη Βοσνία ως την προετοιμασία της πρωτοπορίας για τις μεγάλες μάχες που ξεκίνησαν στην καρδιά του ισλαμικού κόσμου».
Ο Αμερικανός συγγραφέας κατηγορεί ευθέως τον π. Πρόεδρο Αλίγια Ιζετμπέγκοβιτς ότι παρείχε προστασία στους ισλαμιστές τρομοκράτες και προσθέτει ότι ο ίδιος ο Ιζετμπέγκοβιτς «συνάντησε προσωπικά τον Μπιν Λάντεν το 1994 και αρνήθηκε να χαρακτηρίσει τρομοκράτες τους μουτζαχεντίν ακόμη και μετά την 11η Σεπτεμβρίου».
Ο Ιταλός δημοσιογράφος του επισήμανε, στη συνέχεια, ότι η κυβέρνηση της Βοσνίας άλλαξε στάση, αφού εξέδωσε δεκάδες μουτζαχεντίν και στις αρχές Μαΐου συνέλαβε τρεις από αυτούς.
Κατά τον Schindler, αυτό είναι «αποτέλεσμα των πιέσεων των ΗΠΑ και της ΕΕ», που διευκολύνθηκε από το γεγονός ότι «οι περισσότεροι μουσουλμάνοι της Βοσνίας πάντα θεωρούσαν με δυσπιστία τους τζιχαδιστές, οι οποίοι είχαν την προστασία του κόμματος του Ιζετμπέγκοβιτς».