7 Ιουλ 2009

Νέες συλλήψεις και δεκάδες νεκροί από εξέγερση Ουϊγούρων στην Κίνα

Σύμφωνα με τις Κινεζικές αρχές, τους 156 έφτασε ο αριθμός των νεκρών και τους 800 ο αριθμός των τραυματιών, από τις συγκρούσεις μεταξύ μελών της μειονότητας των Ουιγούρων μουσουλμάνων και της αστυνομίας στην επαρχία Σιντζιάνγκ, ενώ τα Κινεζικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι η αστυνομία συνέλαβε 1.434 άτομα. Οι Κινεζικές αρχές κατηγορούν οργανώσεις Ουιγούρων στο εξωτερικό ότι υποκινούν τις ταραχές. Η αντίσταση των Ουϊγούρων, κρατά εδώ και χρόνια , έχοντας δείξει σημάδια υποβάθμισης στην περίοδο της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, λόγω της σφοδρότατης καταπίεσης που δέχθηκαν από τις Κινεζικές αρχές. Αυτη άλλωστε υπήρξε και ο λόγος στροφής πολλών Ουϊγούρων (που είναι τουρκογενείς, μουσουλμάνοι) σε αναζήτηση βοήθειας από οργανώσεις όπως η Αλ Κάϊντα, στο Αφγανιστάν όπου και συνελήφθησαν αρκετοί, την πρώτη περίοδο της αμερικανικής επέμβασης. Χαρακτηριστικό του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι κινεζικές αρχές είναι πως παρά τον επί μισό αιώνα οργανωμένης προσπάθειας μεταβολής του γηγενούς πληθυσμού με τη μεταφορά εκατομμυρίων κινέζων (Χαν) από άλλες γεωγραφικές περιοχές της Κίνας, αυτό δεν έγινε δυνατό.
Πρόσφατα, για δεύτερη φορά, το πεκίνο ζήτησε από την Τουρκία να σταματήσει να παρέχει βοήθεια στους Ουϊγούρους, όπως και από το γειτονικό της Καζαχστάν.

Ομπάμα και Μεντβέντεφ: συμφωνία για τη μείωση του πυρηνικού οπλοστασίου

Ο προέδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, που πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στη Ρωσία με την ελπίδα να «επαναρχίσει» τις σχέσεις με τη Ρωσία που βρίσκονταν σε στασιμότητα κατά την προεδρία του προκατόχου του, Τζορτζ Μπους. Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον Μπαράκ Ομπάμα ως «ιστορική» και εξέφρασε την ελπίδα ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης μπορεί να παρθούν σημαντικές αποφάσεις. Προηγούμενα ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε επισημάνει στο βίντεομπλογκ του ότι οι «ρωσοαμερικανικές σχέσεις σχεδόν έφθασαν το επίπεδο ψυχρού πολέμου». Με τη σειρά του ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρησε τη συνάντησή του με τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ ως «καρποφόρα» και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα σημειωθεί πρόοδος σ’ όλα τα εξεταζόμενα θέματα. Μετά την ανταλλαγή διπλωματικών διακοινώσεων κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στη Ρωσία ανανέωσε τις εργασίες της η ιδρυμένη το 1992 αμερικανορωσική επιτροπή αναζήτησης αγνοουμένων στρατιωτών και αιχμαλώτων πολέμου σε στρατιωτικές συγκρούσεις, όπως ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, οι πόλεμοι στο Βιετνάμ και το Αφγανιστάν, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Οι πρόεδροι υπόγραψαν Διακήρυξη περικοπής των στρατηγικών επιθετικών όπλων των δύο κρατών σε 1500-1675 πυρηνικές πολεμικές κεφαλές εντός επτά ετών. Συνάφθηκε συμφωνία τράνζιτ μεταφοράς αμερικανικής πολεμικής τεχνικής και προσωπικού μέσω του ρωσικού εδάφους προς το Αφγανιστάν. Συμφωνήθηκε σχέδιο στρατιωτικής συνεργασίας που προβλέπει περίπου 20 κοινές ασκήσεις, καθώς και στρατηγικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των διοικητών των ρωσικών και των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.
Σήμερα αναμένεται η πολυσυζητημένη συνάντηση του Μπ. Ομπάμα με τον ρώσο πρωθυπουργό και ισχυρό άνδρα της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν.