21 Σεπ 2009

Προσοχή: ξεπουλούν την Κύπρο !

Η κυπριακή εφημερίδα «Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ», σε ανταπόκριση του Παύλου Ξανθούλη από Βρυξέλλες με τίτλο «Σχέδιο μετατροπής της Κύπρου σε δεύτερη Κωνσταντινούπολη» και υπότιτλο «Έγγραφο ΟΗΕ - Παιγνίδι παρεκκλίσεων για εγκατάσταση Τούρκων πολιτών στην Κύπρο». Πιο αναλυτικά, στο δημοσίευμα αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Σχέδιο μετατροπής της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ‘δεύτερη Κωνσταντινούπολη’, με παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο και παραχώρηση δυνατότητας ελεύθερης διακίνησης, εγκατάστασης και εργασίας Τούρκων πολιτών στην Κύπρο, αντανακλούν οι θέσεις του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, όπως προκύπτουν ευθέως από έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο εξασφάλισε και αποκαλύπτει ο ‘Φ’.
Το έγγραφο, ημερομηνίας 4 Αυγούστου 2009 αναφέρεται στη συνάντηση Χριστόφια-Ταλάτ και των συμβούλων τους με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν στις 30 Ιουλίου. Στη συνάντηση, η τουρκική πλευρά επεδίωξε να εξασφαλίσει τη δυνατότητα παραχώρησης ιθαγένειας της ‘Ενωμένης Κύπρου’ σε Τούρκους πολίτες, μετά από μια ενδεχόμενη λύση στην Κύπρο. Όπως επισημαίνεται στο έγγραφο του ΟΗΕ, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ αξίωσε όπως ’Ενωμένη Κύπρος μεταχειρίζεται με ίσο τρόπο τους Τούρκους με τους Έλληνες πολίτες, σε σχέση με τα δικαιώματα εισόδου και εγκατάστασης’, εξασφαλίζοντας παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, με προφανή στόχο την πλήρη αλλοίωση της δημογραφικής ταυτότητας της Κύπρου και τον αφελληνισμό της.
Η τουρκική αντιπροσωπεία χρησιμοποίησε ως πρόσχημα ότι ανάλογη δήθεν δυνατότητα παρέχεται και στους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι ωστόσο δεν απολαμβάνουν οποιουδήποτε ειδικού καθεστώτος παρεκκλίσεων αλλά αντίθετα, όλα τα δικαιώματά τους πηγάζουν εκ της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως άλλωστε συμβαίνει με όλους τους Ευρωπαίους πολίτες σε σχέση με τις βασικές αρχές ελεύθερης διακίνησης, εγκατάστασης και εργασίας σε κοινοτικό έδαφος.
Στην αρχή της συζήτησης, ο Προεδρικός Επίτροπος Γιώργος Ιακώβου ανέγνωσε σημείωμα της ελληνοκυπριακής πλευράς, υπογραμμίζοντας ότι ‘η θέση της τ/κ πλευράς ότι η Ενωμένη Κύπρος θα παρέχει στους Τούρκους πολίτες ίση μεταχείριση με τους πολίτες της Ελλάδας σε σχέση με δικαιώματα εισόδου και εγκατάστασης είναι ασύμβατη με το κοινοτικό κεκτημένο’. Η τοποθέτηση αυτή πυροδότησε την αντίδραση του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος επέμεινε στην εξασφάλιση δικαιωμάτων εγκατάστασης και εργασίας, για όσους εκ των 70 εκατομμυρίων Τούρκων πολιτών επιθυμήσουν ενδεχομένως να μεταναστεύσουν στην ‘Ενωμένη Κύπρο’. Κάθετη διαφωνία εξέφρασε ο Πρόεδρος Χριστόφιας [...]
Οι θέσεις της τ/κ πλευράς για ελεύθερη διακίνηση, εγκατάσταση και εργασία Τούρκων πολιτών μετά από μια ενδεχόμενη λύση, περιλαμβάνονται και σε έγγραφο που υπέβαλε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών και το οποίο συζητήθηκε στη συνάντηση της 30ής Ιουλίου με τον Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν. Όπως επισημαίνεται στο σημείωμα των Ηνωμένων Εθνών που αποκαλύπτει ο ‘Φ’, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε έκπληκτος ότι οι θέσεις της τ/κ πλευράς και το έγγραφο που κατέθεσε ‘τον έκαναν να δει τον κόσμο ανάποδα’ (made him see the world upside down), καθώς δεν έλαβαν υπόψη τη διεθνή νομιμότητα και δεν αναφέρονται στην Τουρκία, δημιουργώντας τη λανθασμένη εντύπωση ότι δεν έγινε ποτέ εισβολή στην Κύπρο. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας πρόσθεσε ότι ‘η Τουρκία έχει εισβάλει στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία αναγνωρίζεται διεθνώς ως το νόμιμο κράτος όπως επιβεβαιώνεται στο ψήφισμα 186 του Συμβουλίου Ασφαλείας’. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ακόμη, σύμφωνα με το σημείωμα των Ηνωμένων Εθνών, ότι ‘ακόμη και θεωρητικά να μπορούσαν να πουν ότι η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο για να αποκαταστήσει τη διεθνή νομιμότητα στην Κύπρο, θα έπρεπε να λάβουν υπόψη και τις συνέπειες της ενέργειας αυτής, διότι προκάλεσε μια διπλή τραγωδία’.

Αναγνώριση δομών ψευδοκράτους
Αναγνώριση των προηγούμενων πράξεων (past acts) ‘νομοθετικής διοικητικής ή δικαστικής φύσης’ του παράνομου ψευδοκράτους, αλλά και των κατοχικών αρχών, από τις οποίες απορρέουν, επιχειρεί να επιβάλει ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Η όλη προσπάθεια εκτείνεται όχι μόνο στο επίπεδο παραχώρησης της λεγόμενης ‘τ/κ ιθαγένειας’ σε εποίκους, αλλά αγγίζει προφανώς και τους ‘τίτλους ιδιοκτησίας’ που εξέδωσε το ψευδοκράτος στην οργανωμένη επιχείρηση καταδολίευσης ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα. Ενδεικτικός είναι ο διάλογος των αντιπροσωπειών της ε/κ και της τ/κ πλευράς στην παρουσία του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν:
Ο σύμβουλος του κ. Ταλάτ, Τουφάν Έρχουρμαν, ανέφερε ότι το κοινό έγγραφο ‘προηγουμένων πράξεων που έχει ήδη συμφωνηθεί στις ομάδες εργασίας’, υποστηρίζει ότι ‘κάθε πράξη, νομοθετικής, διοικητικής ή δικαστικής φύσης…από οιανδήποτε αρχή στην Κύπρο’ θα αναγνωρίζεται, νοουμένου ότι δεν προσκρούει σε άλλη πρόνοια της συμφωνίας για λύση του Κυπριακού.
Απαντώντας, ο σύμβουλος του Προέδρου Χριστόφια, Τουμάζος Τσελεπής, ‘εξήγησε ότι η λέξη κλειδί είναι το διεθνές δίκαιο’. Πρόσθεσε, ότι ‘σύμφωνα με την απόφαση για τη Ναμίμπια (Νamibia case), το διεθνές δίκαιο κάνει διαχωρισμό μεταξύ των πράξεων που σχετίζονται με την καθημερινή ζωή των ανθρώπων και άλλων ενεργειών οι οποίες απορρέουν από ένα κράτος που δεν είναι αναγνωρισμένο’.
Το ‘ριμπάουντ’ πήρε στη συνέχεια ο σύμβουλος του κ. Ταλάτ, Κουντρέτ Οζερσέι, υποστηρίζοντας ότι ‘η ελληνοκυπριακή ερμηνεία, σύμφωνα με την οποία οι προηγούμενες πράξεις (σ.σ. του ψευδοκράτους) θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές χωρίς να συνεπάγονται αναγνώριση, ήταν τώρα στενότερη σε σχέση με τις συζητήσεις που έγιναν στην ομάδα εργασίας’. Με άλλα λόγια, ο σύμβουλος του κ. Ταλάτ υπονόησε ότι στην ομάδα εργασίας η ελληνοκυπριακή πλευρά αποδέχθηκε περισσότερο προχωρημένες θέσεις από αυτές που εκφράζονταν στην παρουσία των δύο ηγετών.
Απαντώντας στον Τ/κ σύμβουλο του Ταλάτ, ο Τουμάζος Τσελεπής υποστήριξε ότι ‘συγκεκριμένες πράξεις, και ειδικότερα ότι σχετίζεται με την καθημερινή ζωή του πληθυσμού, όπως πιστοποιητικά γεννήσεως, θα γίνονταν αποδεκτά’, με βάση την ‘υπόθεση Ναμίμπια’. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι ‘προηγούμενες πράξεις που έχουν σχέση με την περιουσία, τη μετανάστευση και το άσυλο δεν θα θεωρούνταν ως έγκυρες’.
Ανταπαντώντας ο σύμβουλος του Ταλάτ ανέφερε ότι εάν οι Ε/Κ δεν αναγνωρίσουν τις ‘τ/κ πράξεις’, τότε ανάλογη στάση θα τηρήσουν και οι Τ/κ για όλες τις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά το 1964. Ο Τουμάζος Τσελεπής υπέδειξε εκ νέου ότι ‘η αναγνώριση συγκεκριμένων πράξεων στο παρελθόν δεν συνεπάγεται αναγνώριση της αρχής’ από την οποία απορρέει η πράξη, κάτι που όπως εξήγησε αποτελεί βασική αρχή της ‘υπόθεσης Ναμίμπια’.
Στο σημείο αυτό παρενέβη ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος υποστήριξε ότι εάν η συζήτηση καθοδηγείται από την ‘υπόθεση Ναμίμπια’, τότε απλώς δεν χρειάζεται να εξευρεθεί λύση. ‘Πρόσθεσε ότι σε περίπτωση λύσης, το θέμα αυτό πρέπει να αντιμετωπισθεί διαφορετικά’…
Ο Χριστόφιας υπενθύμισε το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επέκρινε την τουρκική πλευρά για δογματισμό και ανέφερε ότι η θέση της δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».

Σχόλια για ΥΠΕΞ- 34

Μεσούσης προεκλογικής περιόδου, στο Βελιγράδι συνεχίζεται το πρόβλημα που προκαλεί η Γενική Πρόξενος κα Κοραντή, που «τώρα έχει και πολιτική κάλυψη», λέει! Η κα Κοραντή έδρασε αποτελεσματικά εφέτος το καλοκαίρι δημιουργώντας πάμπολλα προβλήματα με την απόρριψη παροχής «εισόδου» στην Ελλάδα ακόμη και σε άτομα που έχουν επισκεφθεί τη χώρα πολλές φορές, επώνυμους, από επιχειρηματίες ως και πολιτικούς φέρνοντας στα πρόθυρα υστερίας τόσο το Οικονομικό τμήμα της Πρεσβείας, όσο και τους Αμυντικούς Ακολούθους, Τα παράπονα όλων έφτασαν στον πρέσβη κο Στωϊδη ο ποίος δρώντας κάτω από την προφανή πίεση ότι ο πατήρ Κοραντής ήταν διοικητής της ΕΥΠ (τώρα διαφημίζουν ότι θα γίνει υφυπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή – Καρατζαφέρη) δεν έκανε τίποτε ή δεν «άκουγε» τίποτε ενώ υπηρεσιακά σημειώματα – καταγγελίες από το Κέντρο, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες δεν έφταναν στα χέρια του, αλλά μόνο ως την νούμερο 2 της πρεσβείας κα Ευθυμιάδου, ΣΠΑ’. Που όλως τυχαίως, είναι φιλτάτη της κας Κοραντή. Για το μόνο ζήτημα που υπήρξε παρέμβαση του πρέσβη είναι αυτό που αφορούσε την κατά ένα δεκαπενθήμερο, νωρίτερα από την ημερομηνία που προέβλεπε η σύμβαση, απόλυση νεαρών δεσποινίδων που είχαν προσληφθεί προκειμένου να βοηθήσουν τους θερινούς μήνες στην ταχύτερη έκδοση του μεγάλου αριθμού θεωρήσεων εισόδου. Τις δεσποινίδες αυτές η κα Κοραντή απέλυσε νωρίτερα, παρέχοντάς τους το σύνολο των απολαβών τους. Με παρέμβαση του πρέσβη, υποχρεώθηκε να τις επαναφέρει πίσω ως το τέλος της σύμβασής τους. Προκαλεί παράλληλα ερωτηματικά γιατί δεν κινήθηκε από το Κέντρο καμία διαδικασία ελέγχου από τη Γενική Επιθεώρηση όταν τόσες πολλές επώνυμες διαμαρτυρίες έφτασαν στο υπουργείο, όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από τη Σερβία ενώ σχετικές επιστολές και ρεπορτάζ δημοσιεύθηκαν και στον σερβικό τύπο. Το σημαντικό ζήτημα που τίθεται είναι όμως ο λόγος για τον οποίο η κα Κοραντή συμπεριφέρεται με τον τόπο αυτό. Ως την ώρα αυτή, παραμένει άγνωστο. Ωστόσο με την νέα πολιτική που εφαρμόζει ήδη δεκάδες σχολεία αποφάσισαν να μην κάνουν το ετήσιο ταξίδι τους στην Ελλάδα καθώς δεν χορηγεί (παρά με εξαιρέσεις) ομαδική βίζα και ζητά το σύνολο των εγγράφων που αφορούν ενήλικες από τους μαθητές πράγμα που οι καθηγητές και τα σχολεία αρνούνται συχνά να κάνουν!

· Η Ελλάδα στηρίζει την εκπαίδευση της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, σύμφωνα με τον Έλληνα Πρέσβη στα Τίρανα Νίκο Πάζιο, που παρέστη στον αγιασμό, στο μοναδικό στην περιοχή της Χειμάρρας, Ελληνικό Εκπαιδευτήριο. Όπως τόνισε ο κ. Πάζιος, η Ελλάδα ενδιαφέρεται για την ελληνική μειονότητα της Αλβανίας, γι' αυτό και στηρίζει την εκπαίδευση στις εστίες της. Μάλιστα επεσήμανε ότι γίνονται προσπάθειες να αντιμετωπιστεί το κτιριακό πρόβλημα, καθώς αυτή την στιγμή τα μαθήματα γίνονται σε χώρους που παραχώρησε ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος. Ακόμη παρατήρησε ότι είναι δικαίωμα της μειονότητας να λειτουργεί τα δικά της σχολεία και υποχρέωση της Ελλάδας να τα στηρίζει.

Καλά ησυχάστε… Είναι ήδη καλύτερα και εξέρχεται πλέον δυνατή και τροπαιοφόρα πίσω στην εκλογική μάχη. Τώρα αν θα κερδίσει και τη μάχη διαδοχής, το βρίσκω κομμάτι δύσκολο…

· Δεν είναι καλά τα πράγματα για τον τέως Γενικό Πρόξενο στο Αργυρόκαστρο. Φαίνεται πως εκείνος ο κλειστός φάκελος με τις βίζες, απέδωσε στοιχεία που κρίνονται όχι απλώς επιβαρυντικά αλλά και … κακουργηματικά σύμφωνα με ορισμένους της Γενικής Επιθεώρησης και όλα δείχνουν πως ο επόμενος υπουργός θα έχει στα χέρια του μια ακόμη «καυτή πατάτα». Αλλά όποιος φταίει, προφανώς θα πρέπει να πληρώσει κι όχι απλώς με μια χαριστική ΕΔΕ, όπως συχνά συνηθίζουν στο ΥΠΕΞ, εφόσον αφορά διπλωματικούς…

Τα πράγματα με τον πρέσβη Σπ. Γεωργιλέ στην Βουδαπέστη (στον οποίο αναφερθήκαμε σε προηγούμενο σχόλιό μας) μάλλον δεν πάνε καλά, καθώς φαίνεται να έχει «ανοίξει πόλεμο» τόσο με φορείς της Ελληνικής παροικίας, όσο και με τον Αρχιεπίσκοπο Μιχαήλ. Ο τελευταίος σύμφωνα με επιστολή που έστειλε στον υφυπουργό Θ. Κασσίμη στις 12 Αυγούστου, τον πληροφορεί ότι υπουργική επιστολή προς τον ίδιο, έφτασε στα χέρια του χωρίς το φάκελο της από την πρεσβεία, κάτι που ο ίδιος θεωρεί «άηθες, ανοίκειον και προσβλητικόν της ιδιότητός μου και του θεσμού, τον οποίο εκπροσωπώ»! Σύμφωνα τώρα με φίλους του κ. Γεωργιλέ στο ΥΠΕΞ, ο πρέσβης εφάρμοσε κατά γράμμα σχετικές οδηγίες από το Κέντρο και δη προερχόμενες από το Γραφείο της υπουργού. Το όλο σκηνικό μοιάζει «γκραν γκινιόλ» γιατί και η Αρχιεπισκοπή, όπως και ορισμένοι μεγάλο -Έλληνες νοιάζονται μόνο για ένα πράγμα: την πολυκατοικία επί του Δουνάβεως, που η τιμή της είναι αστρονομική!

· Συμπληρωθήκαν, σήμερα, δέκα χρόνια από τον αναπάντεχο και τραγικό χαμό του Γιάννου Κρανιδιώτη, του γιου του, καθώς και συνεργατών του, που επέβαιναν στη μοιραία εκείνη πτήση του Φάλκον, της 14ης Σεπτεμβρίου του 1999. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εμπειρογνωμόνων επιθυμεί, εκφράζοντας τα συναισθήματα όλων των συναδέλφων, να παραθέσει τις ακόλουθες σκέψεις, ως ελάχιστη συνεισφορά τιμής στην μνήμη του. Γιάννος Κρανιδιώτης υπήρξε μια ξεχωριστή φυσιογνωμία αγωνιστή, διανοούμενου και οραματιστή πολιτικού, που υπηρέτησε με αυταπάρνηση τα συμφέροντα του ελληνισμού και το ευρωπαϊκό ιδεώδες. Αγωνίσθηκε, με όλες του τις δυνάμεις, για την προώθηση της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης της χώρας μας και συνέβαλε, καθοριστικά, στη διαμόρφωση της στρατηγικής ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναμφισβήτητα, η Ελλάδα και η Κύπρος του χρωστούν πολλά. Κράμα ρεαλιστή, πεπεισμένου εκσυγχρονιστή και, συνάμα, ανατρεπτικού πολιτικού, συνδύαζε, κατά την άσκηση των καθηκόντων του, κυρίως ως Γενικός Γραμματέας και μετέπειτα Υπουργός, φαντασία, άριστη γνώση, διοικητική και οργανωτική ικανότητα. …… Για τον κλάδο των εμπειρογνωμόνων και, ειδικότερα, για τους παλαιότερους από εμάς, που είχαμε την τιμή να τον γνωρίσουμε και να μοιραστούμε, υπό την καθοδήγησή του, σημαντικές στιγμές της πορείας της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα παραμείνει, για πάντα, στη μνήμη μας, ως ένας οξυδερκής, δυναμικός, μεταρρυθμιστής πολιτικός, σταθερός συμπαραστάτης και φίλος.

Το ΔΣ της Ένωσης Εμπειρογνωμόνων

Αμίλητος μάθαμε άκουγε τους συντάκτες που είχε καλέσει σε γεύμα ο Αμερικανός πρέσβης κ. Σπέκχαρντ προ ημερών. Κάποιοι συντάκτες μιλούσαν ιδιαίτερα και ο Βασ. Χιώτης προσπαθούσε να εξηγήσει πως δεν υπάρχει άλλη λύση από κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και άλλη λύση στη ΝΔ από το να αναλάβει επικεφαλής η Ντόρα Μπακογιάννη. Μπράβο Βασίλη, καλά τα λες. Άλλωστε εσύ… ξέρεις! Ωστόσο ο αμερικανός πρέσβης δεν έβγαζε λέξη από το στόμα του. Το μόνο που ρώτησε στο τέλος ήταν «θα στείλετε κανένα ελικόπτερο επιπλέον στο Αφγανιστάν»;

Αποφάσεις ΔΣ Εμπειρογνομώνων: οπισθοχώρηση στις προθέσεις τόσο της πολιτικής όσο και της διοικητικής ηγεσίας του Υπουργείου

Το Δ.Σ. της Ένωσης Εμπειρογνωμόνων συνήλθε στις 29 Ιουλίου 2009.

Παρόντες: Π. Μπενιάδης, Β. Σολομωνίδου, Γ. Μπράχος

Συζητήθηκαν τα εξής:

· Έγινε ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με τελευταίες εξελίξεις επί των κυριότερων εκκρεμών θεμάτων που απασχολούν τον Σύλλογο.

Εκτιμήθηκε ότι υπάρχει σαφής οπισθοχώρηση στις προθέσεις τόσο της πολιτικής όσο και της διοικητικής ηγεσίας του Υπουργείου ως προς την ικανοποίηση των θεμάτων ενδιαφέροντος των εμπειρογνωμόνων οφειλόμενη κυρίως στο δημοσιονομικό κόστος, στην αναβλητικότητα λήψης εκ μέρους της Διοίκησης των αναγκαίων σχετικών αποφάσεων λόγω των επικείμενων πολιτικών εξελίξεων και στο συνεχιζόμενο μονομερές ενδιαφέρον της Διοίκησης για την ικανοποίηση των συμφερόντων μόνο του κλάδου των διπλωματικών υπαλλήλων.

Ειδικότερα:

1. Κατόπιν πρωτοβουλίας του ΔΣ, από κοινού με τους Συλλόγους ΟΕΥ και ΕΕΕΝΥ, έγινε παράσταση στον Υφυπουργό κ. Λέγκα. Αναγνωρίσθηκε η ορθότητα των επιχειρημάτων μας. Ο Υφυπουργός υποσχέθηκε ότι θα κατατεθεί η σχετική τροπολογία στο επόμενο συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο στο Γ’ τμήμα της Βουλής. Δεν είναι ορατή, επί του παρόντος, η κατάθεση τροπολογίας για την θεραπεία του προβλήματος με την παγία.

Το ΔΣ, πάντως, ανεξάρτητα από τη συνέχιση των προσπαθειών του, αποφάσισε εκ παραλλήλου και την έγερση νομικής διαδικασίας κατά της Διοίκησης προκειμένου να υπερασπισθεί το δίκαιο αυτό αίτημα των μελών μας. (πρέπει να κατατεθεί αγωγή με αφορμή την συνταξιοδότηση του επομένου ΕΜΠ ή επίσης και των δυο άλλων συλλόγων)

2. Ως προς το εταίρο σκέλος των αιτημάτων μας, ο Δ/ντης του Γραφείου της κας. Υπουργού υποσχέθηκε, εκ νέου, στη σημερινή συνάντηση του με τον Πρόεδρο του ΔΣ και μέλη του ΔΣ ότι θα δημιουργηθούν σύντομα οι θέσεις εξωτερικού. Δήλωσε ότι εκτιμά ότι θα μπορούσε συνολικά ο αριθμός των θέσεων να προσεγγίσει τις 30. Διευκρίνισε, πάντως, ότι δεν έχει ακόμα ληφθεί η αναγκαία απόφαση. Για τον σκοπό αυτό ανέφερε ότι θα διαβουλευθεί σχετικά με την Υπουργό και την Διοίκηση ούτως ώστε να προωθηθεί μετά το φθινόπωρο η έκδοση του αναγκαίου Προεδρικού Διατάγματος. Όσον αφορά στο διευθυντικό δικαίωμα διαβεβαίωσε ότι η πολιτική ηγεσία είναι διατεθειμένη να δώσει τη δυνατότητα σε εμπειρογνώμονες να τεθούν επικεφαλής σε ορισμένες ειδικές Διευθύνσεις της Κ.Υ.

3. Το ΔΣ προετοιμάζει υπόμνημα, το οποίο προτίθεται σύντομα να καταθέσει προς την πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία με τα αιτήματα και τις θέσεις του Συλλόγου για τα ζητήματα των θέσεων εξωτερικού, το διευθυντικό δικαίωμα, την παγία, καθώς επίσης και με προτάσεις για την εξασφάλιση της διαφάνειας όσον αφορά στην αναπαραγωγή του κλάδου (τρόπο εισαγωγής των νέων ΕΜΠ) Επίσης συμφωνήθηκε να ζητηθεί η δυνατότητα να επιτραπούν οι αποσπάσεις των εμπειρογνωμόνων από το ΥΠΕΞ στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

4. Ως προς το αίτημα των τριών νέων μελών, το ΔΣ αποφάσισε να επανεξετάσει το θέμα αφού ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία που εκκρεμεί.

5. Το ΔΣ αποφάσισε, επίσης, να κάνει δεκτή την αίτηση της κυρίας Ελένης Νικολαίδου να γίνει μέλος της Ένωσης Εμπειρογνωμόνων.