21 Σεπ 2009

Προσοχή: ξεπουλούν την Κύπρο !

Η κυπριακή εφημερίδα «Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ», σε ανταπόκριση του Παύλου Ξανθούλη από Βρυξέλλες με τίτλο «Σχέδιο μετατροπής της Κύπρου σε δεύτερη Κωνσταντινούπολη» και υπότιτλο «Έγγραφο ΟΗΕ - Παιγνίδι παρεκκλίσεων για εγκατάσταση Τούρκων πολιτών στην Κύπρο». Πιο αναλυτικά, στο δημοσίευμα αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Σχέδιο μετατροπής της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ‘δεύτερη Κωνσταντινούπολη’, με παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο και παραχώρηση δυνατότητας ελεύθερης διακίνησης, εγκατάστασης και εργασίας Τούρκων πολιτών στην Κύπρο, αντανακλούν οι θέσεις του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, όπως προκύπτουν ευθέως από έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο εξασφάλισε και αποκαλύπτει ο ‘Φ’.
Το έγγραφο, ημερομηνίας 4 Αυγούστου 2009 αναφέρεται στη συνάντηση Χριστόφια-Ταλάτ και των συμβούλων τους με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν στις 30 Ιουλίου. Στη συνάντηση, η τουρκική πλευρά επεδίωξε να εξασφαλίσει τη δυνατότητα παραχώρησης ιθαγένειας της ‘Ενωμένης Κύπρου’ σε Τούρκους πολίτες, μετά από μια ενδεχόμενη λύση στην Κύπρο. Όπως επισημαίνεται στο έγγραφο του ΟΗΕ, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ αξίωσε όπως ’Ενωμένη Κύπρος μεταχειρίζεται με ίσο τρόπο τους Τούρκους με τους Έλληνες πολίτες, σε σχέση με τα δικαιώματα εισόδου και εγκατάστασης’, εξασφαλίζοντας παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, με προφανή στόχο την πλήρη αλλοίωση της δημογραφικής ταυτότητας της Κύπρου και τον αφελληνισμό της.
Η τουρκική αντιπροσωπεία χρησιμοποίησε ως πρόσχημα ότι ανάλογη δήθεν δυνατότητα παρέχεται και στους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι ωστόσο δεν απολαμβάνουν οποιουδήποτε ειδικού καθεστώτος παρεκκλίσεων αλλά αντίθετα, όλα τα δικαιώματά τους πηγάζουν εκ της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως άλλωστε συμβαίνει με όλους τους Ευρωπαίους πολίτες σε σχέση με τις βασικές αρχές ελεύθερης διακίνησης, εγκατάστασης και εργασίας σε κοινοτικό έδαφος.
Στην αρχή της συζήτησης, ο Προεδρικός Επίτροπος Γιώργος Ιακώβου ανέγνωσε σημείωμα της ελληνοκυπριακής πλευράς, υπογραμμίζοντας ότι ‘η θέση της τ/κ πλευράς ότι η Ενωμένη Κύπρος θα παρέχει στους Τούρκους πολίτες ίση μεταχείριση με τους πολίτες της Ελλάδας σε σχέση με δικαιώματα εισόδου και εγκατάστασης είναι ασύμβατη με το κοινοτικό κεκτημένο’. Η τοποθέτηση αυτή πυροδότησε την αντίδραση του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος επέμεινε στην εξασφάλιση δικαιωμάτων εγκατάστασης και εργασίας, για όσους εκ των 70 εκατομμυρίων Τούρκων πολιτών επιθυμήσουν ενδεχομένως να μεταναστεύσουν στην ‘Ενωμένη Κύπρο’. Κάθετη διαφωνία εξέφρασε ο Πρόεδρος Χριστόφιας [...]
Οι θέσεις της τ/κ πλευράς για ελεύθερη διακίνηση, εγκατάσταση και εργασία Τούρκων πολιτών μετά από μια ενδεχόμενη λύση, περιλαμβάνονται και σε έγγραφο που υπέβαλε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών και το οποίο συζητήθηκε στη συνάντηση της 30ής Ιουλίου με τον Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν. Όπως επισημαίνεται στο σημείωμα των Ηνωμένων Εθνών που αποκαλύπτει ο ‘Φ’, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε έκπληκτος ότι οι θέσεις της τ/κ πλευράς και το έγγραφο που κατέθεσε ‘τον έκαναν να δει τον κόσμο ανάποδα’ (made him see the world upside down), καθώς δεν έλαβαν υπόψη τη διεθνή νομιμότητα και δεν αναφέρονται στην Τουρκία, δημιουργώντας τη λανθασμένη εντύπωση ότι δεν έγινε ποτέ εισβολή στην Κύπρο. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας πρόσθεσε ότι ‘η Τουρκία έχει εισβάλει στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία αναγνωρίζεται διεθνώς ως το νόμιμο κράτος όπως επιβεβαιώνεται στο ψήφισμα 186 του Συμβουλίου Ασφαλείας’. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ακόμη, σύμφωνα με το σημείωμα των Ηνωμένων Εθνών, ότι ‘ακόμη και θεωρητικά να μπορούσαν να πουν ότι η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο για να αποκαταστήσει τη διεθνή νομιμότητα στην Κύπρο, θα έπρεπε να λάβουν υπόψη και τις συνέπειες της ενέργειας αυτής, διότι προκάλεσε μια διπλή τραγωδία’.

Αναγνώριση δομών ψευδοκράτους
Αναγνώριση των προηγούμενων πράξεων (past acts) ‘νομοθετικής διοικητικής ή δικαστικής φύσης’ του παράνομου ψευδοκράτους, αλλά και των κατοχικών αρχών, από τις οποίες απορρέουν, επιχειρεί να επιβάλει ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Η όλη προσπάθεια εκτείνεται όχι μόνο στο επίπεδο παραχώρησης της λεγόμενης ‘τ/κ ιθαγένειας’ σε εποίκους, αλλά αγγίζει προφανώς και τους ‘τίτλους ιδιοκτησίας’ που εξέδωσε το ψευδοκράτος στην οργανωμένη επιχείρηση καταδολίευσης ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα. Ενδεικτικός είναι ο διάλογος των αντιπροσωπειών της ε/κ και της τ/κ πλευράς στην παρουσία του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν:
Ο σύμβουλος του κ. Ταλάτ, Τουφάν Έρχουρμαν, ανέφερε ότι το κοινό έγγραφο ‘προηγουμένων πράξεων που έχει ήδη συμφωνηθεί στις ομάδες εργασίας’, υποστηρίζει ότι ‘κάθε πράξη, νομοθετικής, διοικητικής ή δικαστικής φύσης…από οιανδήποτε αρχή στην Κύπρο’ θα αναγνωρίζεται, νοουμένου ότι δεν προσκρούει σε άλλη πρόνοια της συμφωνίας για λύση του Κυπριακού.
Απαντώντας, ο σύμβουλος του Προέδρου Χριστόφια, Τουμάζος Τσελεπής, ‘εξήγησε ότι η λέξη κλειδί είναι το διεθνές δίκαιο’. Πρόσθεσε, ότι ‘σύμφωνα με την απόφαση για τη Ναμίμπια (Νamibia case), το διεθνές δίκαιο κάνει διαχωρισμό μεταξύ των πράξεων που σχετίζονται με την καθημερινή ζωή των ανθρώπων και άλλων ενεργειών οι οποίες απορρέουν από ένα κράτος που δεν είναι αναγνωρισμένο’.
Το ‘ριμπάουντ’ πήρε στη συνέχεια ο σύμβουλος του κ. Ταλάτ, Κουντρέτ Οζερσέι, υποστηρίζοντας ότι ‘η ελληνοκυπριακή ερμηνεία, σύμφωνα με την οποία οι προηγούμενες πράξεις (σ.σ. του ψευδοκράτους) θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές χωρίς να συνεπάγονται αναγνώριση, ήταν τώρα στενότερη σε σχέση με τις συζητήσεις που έγιναν στην ομάδα εργασίας’. Με άλλα λόγια, ο σύμβουλος του κ. Ταλάτ υπονόησε ότι στην ομάδα εργασίας η ελληνοκυπριακή πλευρά αποδέχθηκε περισσότερο προχωρημένες θέσεις από αυτές που εκφράζονταν στην παρουσία των δύο ηγετών.
Απαντώντας στον Τ/κ σύμβουλο του Ταλάτ, ο Τουμάζος Τσελεπής υποστήριξε ότι ‘συγκεκριμένες πράξεις, και ειδικότερα ότι σχετίζεται με την καθημερινή ζωή του πληθυσμού, όπως πιστοποιητικά γεννήσεως, θα γίνονταν αποδεκτά’, με βάση την ‘υπόθεση Ναμίμπια’. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι ‘προηγούμενες πράξεις που έχουν σχέση με την περιουσία, τη μετανάστευση και το άσυλο δεν θα θεωρούνταν ως έγκυρες’.
Ανταπαντώντας ο σύμβουλος του Ταλάτ ανέφερε ότι εάν οι Ε/Κ δεν αναγνωρίσουν τις ‘τ/κ πράξεις’, τότε ανάλογη στάση θα τηρήσουν και οι Τ/κ για όλες τις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά το 1964. Ο Τουμάζος Τσελεπής υπέδειξε εκ νέου ότι ‘η αναγνώριση συγκεκριμένων πράξεων στο παρελθόν δεν συνεπάγεται αναγνώριση της αρχής’ από την οποία απορρέει η πράξη, κάτι που όπως εξήγησε αποτελεί βασική αρχή της ‘υπόθεσης Ναμίμπια’.
Στο σημείο αυτό παρενέβη ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος υποστήριξε ότι εάν η συζήτηση καθοδηγείται από την ‘υπόθεση Ναμίμπια’, τότε απλώς δεν χρειάζεται να εξευρεθεί λύση. ‘Πρόσθεσε ότι σε περίπτωση λύσης, το θέμα αυτό πρέπει να αντιμετωπισθεί διαφορετικά’…
Ο Χριστόφιας υπενθύμισε το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επέκρινε την τουρκική πλευρά για δογματισμό και ανέφερε ότι η θέση της δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».