30 Οκτ 2009

Γ. Παπανδρέου: είπε πολλά, έκρυψε περισσότερα...

Ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου μετά την λήξη των εργασιών της άτυπης Συνόδου Κορυφης της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, έδωσε την καθιερωμένη συνένετυξη τύπου στη διάρκεια της οποίας επιχείρησε να διαβεβαιώσει τους Έλληνες, ότι η ελληνική συμμετοχή υπήρξε επιτυχής και ότι προωθήθηκαν θέματα που αφορούν τη χώρα. Αναφερόμενος κυρίως στα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής και της οικονομίας, αναφέρθηκε σε μια σειρά "εργαλείων" που προτείνει για την ανάκαμψη της Ελληνικής και κατ' επέκτασιν της Ευρωπαϊκής οικονομίας, πολλά εκ των οποίων είναι ήδη γνωστά εδώ και μια δεκαετία, χωρίς ουδέποτε να έχουν γίνει αποδεκτά από την ΕΕ (π.χ. φόρος Τομπίν). Ο κ. Παπανδρέου με επανειλλημένες αναφορές του υπογράμμισε ότι η και δική του πρόταση για ανάκαμψη μέσω της πράσινης ανάπτυξης βρίσκει σύμφωνο και σύμμαχο τον βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν. Ωστόσο, στο σημείο αυτό, η συμμαχία του με ένα "εν αποχωρήσει" πρωθυπουργό δεν προσφέρει μια στέρεα συμμαχία στις ελληνικές επιδιώξεις, αν αυτές παραμείνουν ίδιες και μετά τον προϋπολογισμό και τις πιθανές επεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι χαρακτηριστικό πως δεν εξέφρασε στη διάρκεια της συνέντευξης καμιά ταύτιση με αρχές, ιδέες ή πολιτικές του Γαλλο - Γερμανικού άξονα που αποτελεί την ώρα αυτή την κυρίαρχη πολιτική και οικονομική δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τόνισε επίσης ότι και ο ίδιος αποδέχεται την προοπτική που εμφανίζει το τελικό κείμενο της Συνόδου, στο οποίο γίνεται λόγος για τον κίνδυνο μιας έκρηξης της ανεργίας στο αμέσως προσεχές διάστημα, αλλά σε ερώτηση αν αυτό θα επιτείνει την κατάσταση στην Ελλάδα μετά τις αποφασισμένες μαζικές απολύσεις συμβασιούχων και εργαζομένων με τη μορφή stage, απέφυγε να απαντήσει άμεσα.
Τα εθνικά θέματα
Τα σημεία όμως΄στα οποία ο πρωθυπουργός άφησε πολλά ερωτήματα αφορούν τα εθνικά θέματα όπως τη διαφορά με τα Σκόπια και τη θέση της Τουρκίας. Αν και επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση πως "χωρίς λύση στο θλεμα του ονόματος, δεν υπάρχει ημερομηνία διαλόγου με την πΓΔΜ" υποστήριξε πως η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Νίκολα Γκρούεφσκι, ήταν επιτυχής γιατί δόθηκε ευκαιρία για απ' ευθείας ανταλλαγή απόψεων.
Απέφυγε ωστόσο να επεκταθεί στο ζήτημα των πιέσεων προς την Τουρκία, για το θεμα της λαθρομετανάστευσης. Κι είναι χαρακτηριστικό πως μέρες πριν την Σύνοδο, ο ίδιος αλλά και ο ανυπεξ, Δημ. Δρούτσας δεν έχαναν την ευκαιρία να εξηγούν πως θα πιέσουν αποφασιστικά προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με την άρνηση της Τουρκίας να ενεργήσει σύμφωνα με τους διεθνέίς κανόνες αλλά και τη συμφωνία επανεισδοχής που έχει υπογράψει με την Ελλάδα. Το κείμενο των συμπερασμάτων στο σημείο αυτό είναι ελάχιστα, θετικό για τη χώρα μας καθώς το Συμβούλιο αναγνωρίζει πως η Τουρκία έχει κάνει θετικά βήματα αποδεχόμενη το διάλογο με την ΕΕ, για το ζήτημα και ζητά να προχωρήσει σε εφαρμογή των συζητουμένων. Πράγματι έθεσε το θέμα στη Σύνοδο αλλά και μια ημέρα πριν στη συνάντησή του με τον σουηδό προεδρεύοντα Καρλ Μπιλντ, αλλά χωρίς ιδιαίτερο αποτέλεσμα. Ορισμένοι θεωρούν ότι λόγω της απουσίας του Μπερλουσκόνι, μόνη της η Ελληνική Αντιπροσωπεία σήκωσε το βάρος της υπόθεσης χωρίς ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα, μιας και για τις περισσότερες χώρες δεν ήταν πρωτεύον ζήτημα της Συνόδου.
Ο κ. Παπανδρέου είχε συναντήσεις στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου, με τους Α. Μέρκελ και Ν. Σαρκοζύ, αλλά δεν γνωρίζουμε τι αντηλλάγει στη διάρκεια των συναντήσεων, ενώ συναντήθηκε και με τον κύπριο πρόεδρο Δημ. Χριστόφια και με τους πρωθυπουργούς της Ισπανίας, Θαπατέρο και Πορτογαλίας, Σόκρατες καθώς και με τον βούλγαρο ομολογό του, Στάνισεφ.
Η επιστροφή του στην Ελλάδα αύριο απόγευμα, καθώς θα επισκεφθεί το πρωί το Λονδίνο για συνάντηση με τον υπεξ Ντ. Μίλιμπαντ και επ ολίγον με τον Γκ. Μπράουν, δεν είναι με γεμάτα χέρια αλλά μάλλον του ετέθησαν λιγότερα αιτήματα απ όσα ακούγονται πως οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται να ζητήσουν από την Ελλάδα.

Σε κίνδυνο Κυπριακά συμφέροντα από απόφαση της ΕΕ

Με υποχώρηση σε βασική θέση της, η ΕΕ συμφώνησε να παραχωρήσει στην Τσεχία, το αιτούμενο "πρόσθετο πρωτόκολλο", με το οποίο απαλλάσσεται από τυχόν υποχρεώσεις καταβολή αποζημιώσεων στους Σουδήτες που απομακρύνθηκαν από τη χώρα την περίοδο του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Το πρωτόκολλο που θα αποτελέσει μορφή "ευρωπαϊκού πρωτογενούς δικαίου", είναι το δεύτερο παρόμοιο (το πρώτο ήταν με την Ιρλανδία) κι αποτελεί προηγούμενο, σε ό,τι προσπαθούν ανεπιτυχώς να κερδίσουν Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι, την τελευταία πενταετία των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Ως την ώρα αυτή, καμιά αντίδραση δεν υπήρξε από την πλευρά της Αθήνας ή της Λευκωσίας, που φαίνεται να αποδέχονται τις εξηγήσεις της Επιτροπής και των υπόλοιπων Ευρωπαϊκών χωρών.

Με την κίνηση αυτή, η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή κοινότητα ενδέχεται να επιδιώξουν τη νομιμοποίηση της παράνομης κατοχής των Ελληνοκυπριακών περιουσιών και τη νομιμοποίηση της πώλησής τους σε τρίτους.

Συνάντηση Παπανδρέου - Γκρουέφσκι με αδιέξοδα χαμόγελα

Πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες, η συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας και πΓΔΜ, Γ. Παπανδρέου και Νικ. Γκρουέφκσι, που αποτέλεσε αντικείμενο παρέμβασης του Χαβιέ Σολάνα, σε μια προσπάθεια να επιλυθεί το ζήτημα πριν την Σύνοδο Κορυφής του Δκεμβρίου , κάτι που θα επέτρεπε στο Συμβούλιο να προσφέρει επισήμως ημερομηνία ανοίγματος ενταξιακών συνομιλιών στα Σκόπια. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι δυο πλευρές στη συνάντησή τους που διήρκεσε 20 λεπτά, παρέμειναν στις αρχικές τους θέσεις σχετικά με την ονομασία και τα υπόλοιπα ζητήματα ενώ ελληνικές διπλωματικές πηγές, υποστήριζαν πως δεν έγιναν αναφορά από τον πρωθυπουργό στην προσφυγή της πΓΔΜ, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης σε βάρος της Ελλάδας. Η Αθήνα δηλώνει στο μεταξύ, πως δεν συζητά άλλο τρόπο επίλυσης της διαφοράς πέραν της γνωστής διαδικασίας του ΟΗΕ, απορίπτοντας ιδέες για απ' ευθείας διαπραγματεύσεις.

Η Ελλάδα ανοίγει τα φτερά της στην ΕΕ για προστασία της Τουρκίας

Την ώρα που ο Λευκός Οίκος ανακοίνωνε ότι ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα υποδεχθεί τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στον Λευκό Οίκο την Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου,η Αθήνα μέσω μιας συνέντυεξης του ανυπεξ, Δημ. Δρούτσα, επιβεβαίωνε τη θέλησή της να κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να μην αντιμετωπίσει δυσκολίες η γείτων χώρα στην πορεία της προς την ΕΕ. Σύμφωνα με ό,τι συμβαίνει εδώ στις Βρυξέλλες που τις τελευταίες ώρες η Ελληνική εξωτερική πολιτική επιχειρεί να ανατρέψει ό,τι είχε κερδηθεί από την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής σε μείζονα θέματα από τον Κ. Καραμανλή, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου επιβεβαίωσε σε όλους τους συναδέλφους του του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ, πως η Αθήνα ερευνά τρόπους να διασωθεί η ενταξιακή πορεεία της Άγκυρας αλλά και να στηριχθεί η τουρκική προκλητικότητα που εμφανίζεται στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.

Σύμφωνα μάλιστα με τα όσα αφήνει να γίνουν γνωστά ο σουηδός υπεξ, Καρλ Μπιλντ, με τον οποίο συναντήθηκε προχθές στην Στοκχόλμη, η ελληνική προσπάθεια επικεντρώνεται στην αναγνώριση από την ΕΕ ενός "νέου οδικού χάρτη" για την Τουρκία που θα συμφωνηθεί μαζί της κι όχι απλώς μεταξύ των ευρωπαίων εταίρων και που θα της παράσχει χρόνο πέραν του τέλους του έτους για ένα ακόμη 6μηνο προκειμένου να κάνει κάποια βήματα στο Κυπριακό που να δικαιολογούν τη συνέχιση της διαδικασίας ανοίγματος κεφαλαίων. Στην πολιτική αυτή αλλά και στη γενικότερη στάση της Ευρώπης που κατακλύζεται από τα οικονομικά της προβλήματα και τις καθυστερήσεις στην πορεία για τη "Λισαβόνα", αντέδρασε έντονα και ο Κύπριος πρόεδρος Δημ. Χριστόφιας που μιλόντας στη βρετανική εφημερίδα Guardian, συνέκρινε τη στάση της ΕΕ με εκείνη των ευρωπαϊκών χωρών που επέτρεψαν την επιθετικότητα της Ναζιστικής Γερμανίας!

Έγινε μάλιστα εμφανές, από ελληνικές διαρροές, ότι η Αθήνα προκειμένου να επιτύχει την πολιτικής της, στήριξης της Τουρκίας, εμφανίζεται διατεθειμένη να παράσχει την ψήφο ης χώρας, στην εκλογή νέων ευρωπαίων ηγετών (Προέδρου και Υπουργού Εξωτερικών της ΕΕ), χωρίς να ζητά ισχυρά πολιτικά ή εθνικά ανταλλάγματα, σε μια κρίσιμη περίοδο για την πορεία της. Την πολιτική αυτή εμφανίζεται αποφασισμένος ο πρωθυπουργός να μεταφέρει και στην άλλη πλευρά της Μάγχης, όπου μεταβαίνει αύριο προκειμένου να έχει μια δίωρη, σχεδόν, συνάντηση με τον βρετανό υπεξ, κ. Μίλιμπαντ και μια σύντομη με τον βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν. Ειναι σαφές ότι οι προτάσεις τοθ κ. παπανδρέου γίνονται ασμένως δεκτές από τη βρετναική ηγεσία που α μη τι άλλο εχει καταβάλλει προσπάθειες δεκαετιών προκειμένου να διασώσει την Τουρκία από κάθε μορφής τιμωρία για τα εγκλήματα που έχει διαπράξει.