30 Οκτ 2009

Η Ελλάδα ανοίγει τα φτερά της στην ΕΕ για προστασία της Τουρκίας

Την ώρα που ο Λευκός Οίκος ανακοίνωνε ότι ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα υποδεχθεί τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στον Λευκό Οίκο την Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου,η Αθήνα μέσω μιας συνέντυεξης του ανυπεξ, Δημ. Δρούτσα, επιβεβαίωνε τη θέλησή της να κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να μην αντιμετωπίσει δυσκολίες η γείτων χώρα στην πορεία της προς την ΕΕ. Σύμφωνα με ό,τι συμβαίνει εδώ στις Βρυξέλλες που τις τελευταίες ώρες η Ελληνική εξωτερική πολιτική επιχειρεί να ανατρέψει ό,τι είχε κερδηθεί από την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής σε μείζονα θέματα από τον Κ. Καραμανλή, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου επιβεβαίωσε σε όλους τους συναδέλφους του του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ, πως η Αθήνα ερευνά τρόπους να διασωθεί η ενταξιακή πορεεία της Άγκυρας αλλά και να στηριχθεί η τουρκική προκλητικότητα που εμφανίζεται στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.

Σύμφωνα μάλιστα με τα όσα αφήνει να γίνουν γνωστά ο σουηδός υπεξ, Καρλ Μπιλντ, με τον οποίο συναντήθηκε προχθές στην Στοκχόλμη, η ελληνική προσπάθεια επικεντρώνεται στην αναγνώριση από την ΕΕ ενός "νέου οδικού χάρτη" για την Τουρκία που θα συμφωνηθεί μαζί της κι όχι απλώς μεταξύ των ευρωπαίων εταίρων και που θα της παράσχει χρόνο πέραν του τέλους του έτους για ένα ακόμη 6μηνο προκειμένου να κάνει κάποια βήματα στο Κυπριακό που να δικαιολογούν τη συνέχιση της διαδικασίας ανοίγματος κεφαλαίων. Στην πολιτική αυτή αλλά και στη γενικότερη στάση της Ευρώπης που κατακλύζεται από τα οικονομικά της προβλήματα και τις καθυστερήσεις στην πορεία για τη "Λισαβόνα", αντέδρασε έντονα και ο Κύπριος πρόεδρος Δημ. Χριστόφιας που μιλόντας στη βρετανική εφημερίδα Guardian, συνέκρινε τη στάση της ΕΕ με εκείνη των ευρωπαϊκών χωρών που επέτρεψαν την επιθετικότητα της Ναζιστικής Γερμανίας!

Έγινε μάλιστα εμφανές, από ελληνικές διαρροές, ότι η Αθήνα προκειμένου να επιτύχει την πολιτικής της, στήριξης της Τουρκίας, εμφανίζεται διατεθειμένη να παράσχει την ψήφο ης χώρας, στην εκλογή νέων ευρωπαίων ηγετών (Προέδρου και Υπουργού Εξωτερικών της ΕΕ), χωρίς να ζητά ισχυρά πολιτικά ή εθνικά ανταλλάγματα, σε μια κρίσιμη περίοδο για την πορεία της. Την πολιτική αυτή εμφανίζεται αποφασισμένος ο πρωθυπουργός να μεταφέρει και στην άλλη πλευρά της Μάγχης, όπου μεταβαίνει αύριο προκειμένου να έχει μια δίωρη, σχεδόν, συνάντηση με τον βρετανό υπεξ, κ. Μίλιμπαντ και μια σύντομη με τον βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν. Ειναι σαφές ότι οι προτάσεις τοθ κ. παπανδρέου γίνονται ασμένως δεκτές από τη βρετναική ηγεσία που α μη τι άλλο εχει καταβάλλει προσπάθειες δεκαετιών προκειμένου να διασώσει την Τουρκία από κάθε μορφής τιμωρία για τα εγκλήματα που έχει διαπράξει.