13 Μαΐ 2009

Σοβαρά προβλήματα για την επανεκλογή Χ. Μ. Μπαρόζο

Σοβαρές διαφωνίες έχουν ανακύψει στους κόλπους του ADLE, τρίτης πολιτικής δύναμης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς οι δύο πολιτικές ομάδες που το αποτελούν διαφωνούν ως προς την υποστήριξη ή μη του Χ. Μ. Μπαρόζο για δεύτερη θητεία στην Επιτροπή, σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα του κοινοτικού τύπου των Βρυξελλών. Η συνολική υποστήριξη του ADLE, είναι απαραίτητη για να επιτευχθεί η επανεκλογή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και περεταίρω των δύο αντιπροέδρων (με δεδομένο πλέον ότι η Ιρλανδία θα αποφανθεί θετικά στο δημοψήφισμα του Νοεμβρίου).

Ειδικότερα, η ομάδα του Ευρωπαϊκού Κόμματος των Φιλελευθέρων, Δημοκρατών και Μεταρρυθμιστών (ELDR), στην οποία ανήκουν οι 75 από τους 100 βουλευτές του ADLE ανακοίνωσε στο Συμβούλιο ότι θα στηρίξει τον νυν Πρόεδρο της Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, ενώ οι ηγέτες του Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (EDP), ο Γάλλος Francois Bayrou και ο Ιταλός Francesco Rutelli, στο συνέδριο του κόμματος στις 8 Μαΐου στο Μπιλμπάο, έκαναν έκκληση για συνεργασία μεταξύ των ευρωβουλευτών του κέντρου και της αριστεράς. Σημειώνεται ότι οι δύο συμπροεδρεύοντες της εν λόγω πολιτικής ομάδας ανέφεραν δύο πιθανά ονόματα για τη θέση του Προέδρου της Επιτροπής, αυτό του πρώην Ευρωπαίου Επιτρόπου Mario Conti, προσωπικότητα της ιταλικής κεντροαριστεράς και του πρώην Βέλγου Πρωθυπουργού Guy Verhofstadt, επικεφαλής της λίστας των Φλαμανδών φιλελεύθερων στις ευρωεκλογές (που πιθανότατα θα στηρίξει και η Αθήνα).

Σύμφωνα με εσωτερική πηγή, δεν επίκειται απόσχιση του EDP από το ADLE και σύναψη συμμαχίας με το Σοσιαλιστικό Κόμμα, αλλά είναι πιθανή η απόσχιση του EDP από το ADLE με σκοπό τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού κόμματος, αναφέρει η ίδια πηγή. Ωστόσο, σύμφωνα με το άρθρο, οι σοσιαλιστές παραμένουν αμέτοχοι σε αυτήν την ιστορία, αφού τρεις κυβερνήσεις τους (Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Πορτογαλία) συνεχίζουν να στηρίζουν τον συντηρητικό υποψήφιο. Το σοσιαλιστικό κόμμα ισχυρίζεται ότι θα αντιτεθεί στο Μπαρόζο κατά την ψηφοφορία έγκρισης στις 15 Ιουλίου εάν ο νυν Πρόεδρος της Επιτροπής δεν δώσει μια πιο σοσιαλιστική κατεύθυνση στην Πολιτική τους. Ωστόσο τίποτα δεν είναι ακόμα σίγουρο.

Αλλά και στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EΛΚ), στο οποίο ανήκει η ΝΔ, υπάρχουν ισχυρές διαφωνίες για την προοπτική δεύτερης θητείας του κ. Μπαρόζο. Διαφωνίες που προέρχονται τόσο από την πλευρά των βρετανών συντηρητικών όσο και από την πολιτική μεγάλο-ιδεατισμού του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην Ιταλία σχετικά με το ρόλο που ζητά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον ισχυρό άνδρα της πρώην «Λέγκα του Βορρά» και νυν αντιπρόεδρο του κόμματός του, κ. Φίννι, πράγμα που απορρίπτουν συλλήβδην όλες οι πτέρυγες του Κοινοβουλίου –και αυτή του ΕΛΚ.

Ωστόσο, οι προηγούμενοι συσχετισμοί ενδεχομένως να αλλάξουν σοβαρά, μετά τις αναμενόμενες για τις 7 Ιουνίου Ευρωεκλογές, καθώς ακόμη δεν είναι σαφές τι μέγεθος θα έχει κάθε κοινοβουλευτική ομάδα με δεδομένο ότι η διεθνής οικονομική κρίση έχει προκαλέσει αναστατώσεις και ίσως ορισμένες μικρές ομάδες δουν τα μέλη τους να πληθαίνουν, όπως για παράδειγμα αυτή των Πρασίνων και των συνεργαζόμενων μαζί τους. Οι «Πράσινοι» θα μπορούσαν στηρίζοντας υποψηφίους της αριστεράς, με ορισμένα ανταλλάγματα, να δημιουργήσουν νέες πλειοψηφίες. Στην περίπτωση αυτή, ίσως ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην εκλογή νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επιτρόπων να καταστεί ρυθμιστικός.