3 Μαρ 2010

Εσπευσμένη συνάντηση Ερντογάν - Ομπάμα

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου CNN Türk, καθώς και στο σημερινό γραπτό Τύπο, ο Τ. Ερντογάν θα μεταβεί στις ΗΠΑ πριν από την 24η Απριλίου, που έχει κηρυχθεί επέτειος της γενοκτονίας των Αρμενίων, και θα λάβει μέρος στη συνάντηση κορυφής για την πυρηνική ενέργεια, που θα πραγματοποιηθεί υπό την προεδρία του Προέδρου Μπ. Ομπάμα.
Η συνάντηση κορυφής για την πυρηνική ενέργεια θα πραγματοποιηθεί στις 12 – 13 Απριλίου και σε αυτή θα λάβουν μέρος ηγέτες από 40 χώρες.
Στο πλαίσιο της συνάντησης κορυφής αναμένεται ο Π/Θ Ερντογάν να πραγματοποιήσει διμερείς επαφές και πρώτα με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ομπάμα.
Η συνάντηση Ερντογάν – Ομπάμα είναι σημαντική, διότι κατά τη διάρκειά της ο Ομπάμα αναμένεται να δώσει πληροφορίες αναφορικά με τη διαδικασία των Πρωτοκόλλων μεταξύ Αρμενίας και Τουρκίας πριν την ομιλία που θα κάνει στις 24 Απριλίου σχετικά με τους ισχυρισμούς περί γενοκτονίας. Σύμφωνα με πηγές του ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΥ (που προέρχονται από αξιολόγηση ελληνικών κρατικών πηγών) η σημαντικότερη «απειλή» που αντιμετωπίζει τη στιγμή αυτή ο τούρκος πρωθυπουργός δεν προέρχεται από τη σύγκρουσή του με τους δικαστικούς και στρατιωτικούς αλλά, από την πιθανότητα το Αμερικανικό Κογκρέσο να αναγνωρίσει την «Αρμενική Γενοκτονία». Γι αυτό και ο λόγος της επίσκεψης είναι η προσωπική, πολιτική του σωτηρία…

Στη Βουλγαρία διαφημίζουν χάρτη με Ελληνικά εδάφη

Με τίτλο «Η Φιλιππούπολη αψήφησε τον Έλληνα Πρόξενο», η εφ. «ΤΕΛΕΓΚΡΑΦ» γράφει: «ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της Φιλιππούπολης, Ίλκο Ιλίεφ, δήλωσε με πείσμα ότι “δεν θα αποσύρουμε τις αφίσες για την 3η Μαρτίου, ανεξάρτητα αν αρέσει ή όχι αυτό στον Έλληνα Πρόξενο. Αυτή είναι η δική μας ιστορία“.
Αφορμή για τις δηλώσεις αυτές αποτέλεσε η δυσφορία του Έλληνα Προξένου στη Φιλιππούπολη, Ν. Πιπερίγκου, για τις αφίσες στην πόλη, στις οποίες απεικονίζεται χάρτης της Βουλγαρίας που συμπεριλαμβάνει σημερινά ελληνικά εδάφη. “Στην Ελλάδα ακόμα υπάρχουν οδοί “Βασιλείου Βουλγαροκτόνου”, πρέπει εμείς να θυμώνουμε;”, ρώτησε ο Ίλκο Ιλίεφ.
Συνολικά 10 είναι οι αφίσες για την εθνική εορτή σε μεγάλα σταυροδρόμια της πόλης. Ο Αντιδήμαρχος, Πέτκο Ατανάσοφ, παραδέχθηκε ότι αυτό γίνεται για πρώτη φορά, αλλά τα περασμένα χρόνια κυκλοφορούσαν πάνω από 20.000 ευχητήριες κάρτες με τον ίδιο χάρτη της Βουλγαρίας του Αγίου Στεφάνου».

Ισπανική επίθεση κατά βαρόνης Άστον

Η ισπανική εφημερίδα El Pais σε κύριο άρθρο της σχολιάζει ότι οι πρώτες αποφάσεις που έλαβε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, Catherine Ashton για την Εξωτερική Πολιτική είναι «αιτία συναγερμού», θεωρώντας ότι σε εποχές κρίσης η ποιότητα των πολιτικών που διοικούν δεν είναι μόνο ζήτημα διευκόλυνσης αλλά και επιτακτική ανάγκη, και γι’ αυτό το λόγο δεν γίνεται να εφαρμοστεί η αρχή των 100 πρώτων ημερών «ανακωχής» προκειμένου να εξοικειωθεί με το αντικείμενό της εφόσον υπάρχουν αρκετά δεδομένα στη διάθεσή της. Ωστόσο, τα πρώτα βήματά της είναι «χειρότερο και από απογοητευτικά», καθώς η ανύπαρκτη αντίδρασή της στο δράμα της Αϊτής «τοποθέτησε την Ένωση ως ανύπαρκτο παράγοντα» και ότι το επιχείρημα που προβάλλεται ότι μόλις είχε αναλάβει καθήκοντα δεν ισχύει, καθώς είχε στη διάθεσή της χρόνο να προετοιμαστεί αλλά και γνώση για το θέμα λόγω της προηγούμενης θέσης που κατείχε ως Επίτροπος για το Εμπόριο (και στην οποία «ούτε εκεί διέπρεψε» όπως κριτικάρει το άρθρο). Η αρνητική κριτική της εφημερίδας στο πρόσωπό της συνεχίζεται με την αμφισβήτηση των κριτηρίων αξιοκρατίας που διαθέτει η Βαρόνη Ashton δεδομένων των επιλογών που έχει κάνει στην τοποθέτηση στελεχών σε θέσεις υψηλού κύρους της ΕΕ, αλλά στην περίπτωση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Rompuy η εφημερίδα αναγνωρίζει ένα παράδειγμα προς μίμηση καθώς όπως αναφέρει, «πέρασε επάξια τις εξετάσεις του ενώπιον της Ευρωβουλής».

Συνέντευξη πρέσβη κ. Πουκαμισά για την οικονομική κρίση

Το περιοδικό The Diplomat δημοσιεύει αποκλειστική συνέντευξη του πρέσβη της Ελλάδος στο Βουκουρέστι, Γεώργιου Πουκαμισά. Στη συνέντευξη του έλληνα διπλωμάτη γίνεται αναφορά στα οικονομικά στοιχεία της Ελλάδας, τα προβλήματα με τα οποία έχει έρθει αντιμέτωπη η ελληνική οικονομία και οι πιθανές λύσεις που έχουν προταθεί. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην έκδοση ελληνικών ομολόγων, στην ενδεχόμενη οικονομική στήριξη που θα μπορούσε να προσφέρει η ΕΕ, στα μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση και στις ενδεχόμενες επιπτώσεις των οικονομικών προβλημάτων της Ελλάδας στις ρουμανικές τράπεζες και στις ελληνικές επενδύσεις στη Ρουμανία.

Στο δημοσίευμα αναφέρονται και σχετικές δηλώσεις του Ιωάννη Πασχάλη, Γενικού Συμβούλου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδος στο Βουκουρέστι.

Συνέντευξη δημοσίων σχέσεων Τ. Ερντογάν για Κυπριακό!

Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε το Σάββατο 27/2 για μιάμιση ώρα με Ε/Κ και Τ/Κ δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη – μία ‘ιστορική συνάντηση’, όπως τη χαρακτηρίζουν οι συμμετέχοντες – και προέβη σε εκτενείς δηλώσεις για το Κυπριακό και τις ε/τ σχέσεις. Οι δηλώσεις του – για πρώτη φορά σε Ε/Κ δημοσιογράφους - δημοσιεύονται στα σημερινά φύλλα των ε/φ «ΠΟΛΙΤΗΣ», «ΑΛΗΘΕΙΑ» και «CYPRUS MAIL». Όπως ανέφερε σήμερα η μία εκ των Ε/Κ δημοσιογράφων που παρευρισκόταν, η Κατερίνα Ηλιάδη («ΑΛΗΘΕΙΑ»), στο Γ΄ πρόγραμμα του ρ/φ «ΡΙΚ», η ομάδα των Ε/Κ που μετείχαν σε αυτή τη συνάντηση περιλάμβανε εκτός από τους άλλους δύο δημοσιογράφους, Μακάριο Δρουσιώτη («ΠΟΛΙΤΗΣ) και Στέφανο Ευριπίδου («CYPRUS MAIL»), και τον Τάκη Χατζηδημητρίου, ιστορικό στέλεχος της ΕΔΕΚ, και την Πραξούλα Αντωνιάδου, Πρόεδρο των Ενωμένων Δημοκρατών. Στη συνάντηση μετείχαν και Τ/Κ δημοσιογράφοι με δύο συνοδούς (σχετ. τηλ/μά μας με Α.Π. Τ/Κ Τύπος/489/1.3.10), ενώ ο Τούρκος Πρωθυπουργός συνοδευόταν από ομάδα διπλωματών. Πριν από τη συνάντηση με τον Ερντογάν υπήρξε συνάντηση της ομάδας Ε/Κ με τον Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς, δηλώσεις του οποίου προαναγγέλλεται ότι θα δημοσιευθούν στα αυριανά φύλλα. Παρατίθενται αναλυτικά οι δηλώσεις Ερντογάν, όπως δημοσιεύονται σήμερα στις τρεις ε/φ:

Η ε/φ «ΠΟΛΙΤΗΣ» προβάλλει πρωτοσέλιδα την είδηση με τίτλο «Ώρα για λύση: Θα σεβαστούμε την υπογραφή μας» και υπέρτιτλο «Υπέρ διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας ο Τούρκος Πρωθυπουργός», ενώ στις εσωτερικές σελίδες συνεχίζεται με δισέλιδο αφιέρωμα που υπογράφει ο Μακάριος Δρουσιώτης. Στο εισαγωγικό σημείωμα, με τίτλο «Είμαστε εδώ για λύση» και υπέρτιτλο «Ο Ταγίπ Ερντογάν μιλά για πρώτη φορά σε Ελληνοκύπριους δημοσιογράφους», αναφέρονται τα εξής: «Για καθήκον έναντι των μελλοντικών γενεών μίλησε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν περιγράφοντας τη λύση που θα μετατρέψει την Κύπρο σε νησί ειρήνης και σταθερότητας. ‘Είμαστε θετικοί’, το μήνυμα που στέλνει στην ε/κ πλευρά. Για πρώτη φορά στην ιστορία Κύπριοι δημοσιογράφοι συναντήθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας και για πρώτη φορά Τούρκος πρωθυπουργός απευθύνεται προς τους Ελληνοκύπριους μέσω ελληνοκυπριακών ΜΜΕ. Σε αυτή τη συνάντηση ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε επίθεση φιλίας προς τους Ελληνοκύπριους, είπε με έμφαση πως θέλει λύση και πως πρέπει να γίνει τώρα, ενώ δεσμεύτηκε για την εφαρμογή της. Η συνάντηση ήταν πρωτοβουλία του ‘Global Political Trends Center’, που είναι ερευνητικό κέντρο του Πανεπιστημίου ‘Kultur’ της Κωνσταντινούπολης. Η ημερίδα θα γινόταν το περασμένο Σαββατοκύριακο, όμως μεταφέρθηκε γι' αυτή την εβδομάδα, λόγω της επιθυμίας του Ταγίπ Ερντογάν να συναντηθεί και να μιλήσει με τους Ελληνοκύπριους που συμμετείχαν (εκτός από τους δημοσιογράφους συμμετείχαν η πρόεδρος των ΕΔΗ Πραξούλα Αντωνιάδου και ο Τάκης Χατζηδημητρίου).
Πριν από τη συνάντηση με τον Ερντογάν υπήρξε συνάντηση με τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος προέβη σε μια εμπεριστατωμένη και βαρυσήμαντη ανάλυση της πολιτικής της Τουρκίας στο Κυπριακό (ο ‘Π’ θα γράψει γι' αυτά στην αυριανή του έκδοση). Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη για 40 λεπτά και κράτησε μιάμιση ώρα. Ως δημοσιογράφοι δεν πήγαμε να λύσουμε το Κυπριακό, ούτε να μετατρέψουμε τη συνάντηση σε εκδήλωση διαμαρτυρίας. Πήγαμε να ακούσουμε τον ηγέτη μιας μεγάλης χώρας, που βρίσκεται σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από την Κύπρο, έχει στρατιωτική παρουσία στο βόρειο τμήμα και σημαντική επιρροή στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Ακούσαμε τι είχε να μας πει και του θέσαμε τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων. Το εννοεί η Τουρκία όταν μιλά για λύση; Θα σεβαστεί την υπογραφή της; θα την εφαρμόσει; Θα αποσύρει τα στρατεύματα της; Ο Τούρκος πρωθυπουργός ήταν θετικός στις προσεγγίσεις του, έθεσε τις απόψεις της Τουρκίας με ευθύτητα, αλλά δεν ήταν εριστικός. Μίλησε με σεβασμό για την Κύπρο και ήταν ευγενής στις αναφορές του προς τον Πρόεδρο Χριστόφια».
Στη συνέχεια, με τίτλο «‘Μεγάλη ευκαιρία. Δεν μπορώ να είμαι πιο σαφής’» καταγράφονται ως εξής οι δηλώσεις Ερντογάν: «‘Ο στόχος μας είναι η επίτευξη μιας διαρκούς συνολικής λύσης στο πρόβλημα της Κύπρου. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας για την επίτευξη αυτού του στόχου, και κανείς δεν θα πρέπει ή μπορεί να αμφισβητήσει την ειλικρίνεια της Τουρκίας’. Ως προς τη βάση λύσης έδωσε έμφαση στην κοινή δήλωση της 23ης Μαΐου για μία νέα εταιρική σχέση στο νησί. ‘Το πλαίσιο αυτού του συνεταιρισμού θα είναι μία ομοσπονδιακή κυβέρνηση με μια διεθνή προσωπικότητα, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρχει ένα τ/κ συνιστών κράτος και ένα ε/κ συνιστών κράτος’. Η λύση, είπε, θα είναι ‘ένα διζωνικό δικοινοτικό κράτος, στη βάση της πολιτικής ισότητας, όπως αυτή καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας’. Ο Ερντογάν επέμενε πολύ στην πολιτική ισότητα και το πνεύμα των δηλώσεων του ήταν πως αυτό ικανοποιεί την τουρκική πλευρά και δεν επιζητεί κάτι περισσότερο. ‘Όταν είμαστε πραγματικά ειλικρινείς, το μόνο που λέμε είναι το τι πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχει, ισότιμη βάση, αυτό είναι, το λέμε’ και ξεκαθάρισε ότι δεν διεκδικούν αριθμητική ισότητα.
Δεν μιλάμε για ίσο αριθμό υπουργών, ο αριθμός των υπουργών της ε/κ πλευράς θα είναι μεγαλύτερος. Μιλάμε, λοιπόν, για δύο συνιστώντα κράτη, που είναι φυσικό, μιλάμε για μια ομοσπονδιακή δομή, η οποία είναι πολύ αναμενόμενη, λόγω πληθυσμού, υπάρχουν περισσότεροι Ε/Κ στο νησί, αυτές λοιπόν είναι οι πραγματικότητες. Όσον αφορά την απόσυρση των στρατευμάτων, έχουμε μιλήσει γι' αυτό πριν. Μετά από ένα χρονικό διάστημα, έχουμε πει και παλαιότερα ότι τα στρατεύματα μπορούν να αποσυρθούν. Αλλά αν ο κόσμος μάς πει ότι οι τουρκικές δυνάμεις πρέπει να φύγουν τώρα, τότε βεβαίως, σταματάμε’.
Αναφερόμενος στις φοβίες των Ελληνοκυπρίων ότι η Τουρκία δεν θα σεβαστεί και δεν θα εφαρμόσει τη λύση, διαβεβαίωσε ‘ολόψυχα και με ειλικρίνεια’ ότι ‘δεν υπάρχει κανένας λόγος για τέτοιες εικασίες’ και είπε: ‘Θα σεβαστούμε μια λύση που θα βρεθεί μέσα από την ελεύθερη βούληση των δύο πλευρών και θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να γίνει για την επίτευξη αυτού του αποτελέσματος’. Αναφερόμενος στη διαδικασία των συνομιλιών είπε ότι ‘οι συζητήσεις για τη διακυβέρνηση και την κατανομή των εξουσιών έχουν ολοκληρωθεί και έχουν γίνει συγκεκριμένα βήματα και σε άλλα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων. Η παρούσα ευκαιρία πρέπει να αξιοποιηθεί’.
Ο Ερντογάν είπε πως θα ήθελε να δει την ελληνοκυπριακή πλευρά να μην επιβραδύνει τη διαδικασία των συνομιλιών έτσι ώστε να μπορεί να εξευρεθεί μια λύση. ‘0 τελικός μας στόχος είναι η επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης, και πιστεύω πως αν υπάρχει η απαιτούμενη ισχυρή αποφασιστικότητα και θέληση τότε μπορούμε να επιτύχουμε ένα δίκαιο και διαρκές αποτέλεσμα όσο το δυνατό πιο σύντομα’.
Ο Ερντογάν αναφέρθηκε στο ρόλο των εγγυητριών δυνάμενων και επιχειρηματολόγησε υπέρ της τετραμερούς ή πενταμερούς διάσκεψης. ‘Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να υπάρξει αποτέλεσμα είναι αυτή η φόρμουλα. Είμαστε θετικοί, είμαστε εδώ για μια λύση, είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε στην επίτευξη ενός αποτελέσματος, και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να το κάνουμε αυτό. Πολύς χρόνος έχει χαθεί. Νομίζω ότι είναι κρίμα που έχει χαθεί τόσο πολύς χρόνος’.

Ο Ταγίπ Ερντογάν μίλησε για μια ‘μεγάλη ευκαιρία για την επίλυση αυτού του προβλήματος’ την οποία ‘η ε/κ κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει’ και συμπλήρωσε: ‘Πραγματικά δεν μπορώ να είμαι πιο συγκεκριμένος από αυτό’. Μιλώντας για τις προοπτικές της λύσης είπε πως ‘εάν η Κύπρος γίνει ένα νησί της ειρήνης και της σταθερότητας, τότε θα έχουμε εκπληρώσει το καθήκον όχι μόνο για το σήμερα, αλλά, επίσης, το καθήκον πού έχουμε έναντι των μελλοντικών γενεών’.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση πότε θα κλείσει αυτό που ονομάζει παράθυρο ευκαιρίας, είπε: ‘Είμαι πάρα πολύ υπομονετικός και δεν θα θέλαμε αυτό το παράθυρο ευκαιρίας να κλείσει. Αυτό δεν είναι κάτι που επιθυμούμε, αλλά πόσο καιρό μπορούμε να είμαστε υπομονετικοί. Ο τρόπος που εσείς υπολογίζετε το χρόνο είναι διαφορετικός από τον δικό μας. Έχω το κομπολόι που μου δώρισε ο κ. Κώστας και γνωρίζω ότι ο αριθμός των χαντρών είναι διαφορετικός, εμάς είναι εικοσιμία (χάντρες), εσάς 33, έτσι μετρώντας την υπομονή με τον αριθμό των χαντρών είναι διαφορετικός, αλλά εμείς θα συνεχίσουμε να μετρούμε ούτως ή άλλως’».

Το δημοσίευμα συνεχίζεται στη δεύτερη σελίδα με τίτλο «Άκαιρο το ψήφισμα της Βουλής» και υπέρτιτλο «Παράπονα από τον Ταγίπ Ερντογάν για το μπλοκάρισμα κεφαλαίων στην Ε.Ε.», όπου αναφέρονται τα κάτωθι: «Ο Ερντογάν αναφέρθηκε στο ψήφισμα της Βουλής για τις εγγυήσεις: ‘Ήταν κατά τη γνώμη μας άκαιρη η απόφαση αυτή και ένα πλήγμα στη διαδικασία της λύσης. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί έχει ληφθεί αυτή η απόφαση. Στην πραγματικότητα η απόφαση αυτή αφορά τις διεθνείς συμφωνίες του 1960 και οι εγγυήτριες δυνάμεις είναι σημαντικές για τους Τ/Κ. Η απόφαση της Βουλής ενάντια στις εγγυήσεις και τις συνθήκες συμμαχίας, κατά τη γνώμη μου δείχνει ξεκάθαρα ποιος προσεγγίζει το θέμα από τη λάθος κατεύθυνση. Από τη μία πλευρά έχουμε διαπραγματεύσεις και από την άλλη η Βουλή λαμβάνει απόφαση που αποτελεί πλήγμα για τη διαδικασία, η οποία βασίζεται στις εν λόγω συμφωνίες. Αυτή πραγματικά δεν είναι μια θετική προσέγγιση. Κατανοούμε τι συμβαίνει και δεν θέλω να το πω με διαφορετικό τρόπο, αλλά μπορούμε να καταλάβουμε τι συμβαίνει. Αλλά αυτό είναι ένα αδιέξοδο, δεν θέλουμε να δούμε ένα αδιέξοδο, θέλουμε να παραμερίσουμε τα εμπόδια, το αδιέξοδο, και η τουρκική πλευρά θα συνεχίσει να ανοίγει το δρόμο προς τα εμπρός’.

Εμποδίζουν κεφάλαια
Η ε/κ πλευρά είναι που εμποδίζει το άνοιγμα του κεφαλαίου για την εκπαίδευση και τον πολιτισμό. Πώς μπορούν οι Ε/Κ να το δικαιολογήσουν αυτό, αφού όλα είναι έτοιμα για το κεφάλαιο που θα ανοίξει, αλλά δεν ανοίγει. Ένα άλλο παράδειγμα είναι το κεφάλαιο για την ενέργεια. Σχετικά με το κεφάλαιο για την ενέργεια, είναι όλοι προετοιμασμένοι να αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις και, αν κάτι έχει γίνει σχετικά με το σχέδιο Nabucco, είναι η Τουρκία που το έχει κάνει. Έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα που απαιτούνται ώστε να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις αλλά και πάλι έχουμε κολλήσει στους Ε/Κ, διότι εμποδίζουν το άνοιγμα αυτού του κεφαλαίου. Άρα, πώς μπορεί κανείς να το εξηγήσει αυτό;’. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας είπε πως η χώρα του δεν θα εγκαταλείψει την E.E. λόγω της Κύπρου ή την Κύπρο λόγω της Ευρωπαϊκής Ένωσης. ‘Αυτή είναι μια άλλη πραγματικότητα. Και επιτρέψτε μου επίσης να πω ότι υπάρχει πάντα ένα όριο στην ανοχή και το όριο αυτό δεν είναι απεριόριστο’.

Σαφώς με τον Ταλάτ
Στις παρεμβάσεις του ο Ερντογάν τοποθετήθηκε με σαφήνεια υπέρ του Ταλάτ, του οποίου έπλεξε το εγκώμιο. Χαρακτήρισε πολύ θετική εξέλιξη την αποδοχή εκ μέρους του της διασταυρούμενης ψήφου ‘για πρώτη φορά στην ιστορία της Κύπρου’ και είπε πως αυτό ήταν ριψοκίνδυνο εκ μέρους ενός πολιτικού που πάει σε εκλογές. Όπως είπε, παρά τις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 18 Απριλίου, ‘ο Ταλάτ συνεχίζει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο, διότι, εάν υπάρχει η πεποίθηση ότι οι εκλογές μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως δικαιολογία για να καλύψουν την απροθυμία της μιας πλευράς, νομίζω ότι θα πρέπει όλοι να επανεξετάσουμε αυτή την κατανόηση, και πιστεύουμε ότι αυτό θα ήταν λάθος’. Ως προς την πιθανότητα να αλλάξουν τα πράγματα εάν εκλεγεί ο Έρογλου, είπε πως μια τέτοια εξέλιξη δεν θα επηρεάσει τις συνομιλίες. ‘Εμείς ως εγγυήτρια δύναμη δεν θα τους αφήσουμε να το κάνουν αυτό’.

Το ψευδό... νερό της ειρήνης
Απαντώντας σε ερώτηση Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου για τη μεταφορά νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα είπε: ‘Αποκαλούμε αυτό το νερό, νερό της ειρήνης ή νερό για την ειρήνη. Εάν οι Ε/Κ θα ήθελαν να το έχουν, τότε θα θέλαμε να έχουμε αυτή την ευκαιρία να παραχωρήσουμε το νερό και στις δύο πλευρές του νησιού. Έτσι δεν θα είναι απαραίτητο να μεταφέρεται νερό με βυτιοφόρο’. Ο Ερντογάν αναφέρθηκε στην παραχώρηση φυσικού αερίου στην Ελλάδα και είπε πως με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε η Τουρκία να προμηθεύσει νερό στους Ε/Κ. ‘Επειδή το νερό είναι ένα δώρο Θεού, και μπορούμε όλοι να επωφεληθούμε από αυτό. Αυτό δεν είναι κάτι που το χρησιμοποιείς ως απειλή για τους ανθρώπους ή για να νουθετήσεις τους ανθρώπους χρησιμοποιώντας το. Το κόμμα μας λέει ότι αυτός ο δρόμος είναι πολιτισμός, το νερό είναι πολιτισμός. Έτσι, το νερό είναι ένα βασικό στοιχείο του πολιτισμού. Μπορούμε να το κατανοήσουμε ως χώρα και ποτέ δεν θα δημιουργούσαμε ένα τέτοιο πρόβλημα ή θα στεκόμασταν εμπόδιο σε κάτι τέτοιο. Δεν ξέρω, ίσως οι Ε/Κ να μην θέλουν αυτό το νερό, ίσως να πουν ότι εγώ δεν το θέλω επειδή είναι τουρκικό νερό, δεν ξέρω... θα το πουν;’ (γελά).

‘Δεν έχω κρυφή ατζέντα’
Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε πολλές φορές ότι η Τουρκία είναι ένα βήμα μπροστά και υποστήριξε ότι οι προτάσεις του Ιανουαρίου υποβλήθηκαν σε αυτό το πνεύμα. ‘Παρά τις προτάσεις αυτές, βλέπω στην ε/κ πλευρά ορισμένα ερωτηματικά και αμφιβολίες για το τι κρύβεται πίσω τις προτάσεις αυτές’, είπε και συνέχισε λέγοντας πως με τις προτάσεις αυτές ‘δεν σκεφτόμαστε μόνο το βόρειο τμήμα του νησιού αλλά και το βόρειο και το νότιο τμήμα του νησιού’. Ο Ερντογάν είπε πως υπάρχει μεγάλη καχυποψία για τις προθέσεις της Τουρκίας. ‘Ό,τι και να προτείνεις, νομίζω ότι υπάρχει αυτό το αίσθημα πως κάτι κρύβεται πίσω από αυτό. Αυτό κάνει τα πράγματα πολύ δύσκολα, δεδομένου ότι η άλλη πλευρά κοιτάζει σαν να υπάρχει κάτι πίσω από αυτό.’ Αναφερόμενος στο χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές είπε πως ‘αυτό συνεχίζει να διευρύνεται, επειδή εμείς συνεχίζουμε να κάνουμε αυτά τα βήματα προς τα εμπρός, αλλά δεν βλέπουμε να είναι αμοιβαία και γι’ αυτό η απόσταση μεγαλώνει’. ‘Θα είμαι πολύ ειλικρινής μαζί σας. Θα θέλαμε να δούμε την Κύπρο ένα νησί ειρήνης. Αυτό είναι που θα θέλουμε να δούμε και να κάνουμε, και δεν πρέπει να κρεμόμαστε από τις λεπτομέρειες και οι Ε/Κ θα πρέπει να κάνουν κάποια βήματα για να μπορέσουμε να επιτύχουμε ένα δίκαιο αποτέλεσμα’. Ως προς το αν είναι ειλικρινείς οι προθέσεις του, ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε: ‘Είναι γνωστό ότι είμαι πολύ ειλικρινής και ανοικτός, με άλλα λόγια δεν είχα κρυφές ατζέντες, είμαι ενάντια στις κρυφές ατζέντες. Τα πάντα θα πρέπει να είναι ανοιχτά, γιατί αν ασκεί πολιτική με αυτόν τον τρόπο, τότε μπορείς να έχεις μια πολύ ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων με τους πολίτες. Έχω συναντήσει πολλούς πολιτικούς, οι οποίοι έχουν κρυφές ατζέντες, που ποτέ δεν θα σου μιλήσουν ανοικτά και ποτέ δεν θα καταλήξεις σε αποτέλεσμα στις συζητήσεις μαζί τους’».

Τουρκία: απέκτησε υπερσύγχρονα μη επανδρωμένα αεροσκάφη

Η Türkiye στις εσωτερικές της σελίδες με τίτλο «Τα Heron θα απογειωθούν από το Μπάτμαν» γράφει ότι τα έξι μη επανδρωμένα αεροσκάφη Heron, τα οποία παραλήφθηκαν την περασμένη εβδομάδα από το Ισραήλ, τοποθετήθηκαν στην αεροπορική Βάση του Μπάτμαν. Μετά από κάποιες δοκιμές αναμένεται να αρχίσουν τις πτήσεις τους το αργότερο μέχρι το τέλος του μηνός. Τα Heron πετούν σε ύψος 30.000 ποδών και μπορούν να επιχειρούν επί 24ώρου βάσεως. Οι πληροφορίες τους σε πραγματικό χρόνο θα αξιολογούνται άμεσα, ώστε τα αεροσκάφη F-16 και F-4 2020 να πλήττουν άμεσα τις τρομοκρατικές ομάδες. Από την άλλη πλευρά, τις μακροχρόνιες ανάγκες των ΤΕΔ σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα τις επιλύσουν οι ΤΑΙ / TUSAS. Το πρώτο μη επανδρωμένο αεροσκάφος, το οποίο έχει αναπτυχθεί εκ μέρους της ΤΑΙ, θα απογειωθεί την άνοιξη. Διευκρινίζεται ότι το 2011 τα αεροσκάφη αυτά θα παραδοθούν στις ΤΕΔ.

Επίσκεψη του ισπανού υπουργού Εξωτερικών στον Καύκασο

Σε τρεις χώρες του Νοτίου Καυκάσου ταξιδεύει ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών, Μiguel Ahgel Moratinos εξ’ ονόματος της εκπροσώπου της Ε.Ε, Catherine Ashton, αρμόδιας για θέματα Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας.

Η επίσκεψη αυτή αποτελεί μέρος του υψηλού επιπέδου πολιτικού διαλόγου που έχει η ΕΕ με την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν και τη Γεωργία. Στόχος της λοιπόν η μεταφορά μηνύματος ότι οι 3 χώρες αποτελούν προτεραιότητα στην περιοχή σε ότι αφορά στην ανατολική εταιρική σχέση.

Ο κ. Μοratinos, επισκέφθηκε χθες (3 Mαρτίου) την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν και σήμερα (4 Mαρτίου) τη Γεωργία, όπου θα συναντηθεί και με την αποστολή παρατηρητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ε.Ε όπως και η Ισπανία παραμένει προσηλωμένη στην εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας και δεσμεύεται για μια πολιτική διαλόγου και μη αναγνώρισης της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας.

Η Ε.Ε παρακολουθεί με έντονο ενδιαφέρον την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή του Νότιου Καυκάσου, όπως επίσης την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ της Αρμενίας και της Τουρκίας, αλλά και την κατάσταση στο θύλακα του Ναγκόρνο – Kαραμπάχ και στα εδάφη της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας.

Εξάλλου ο ισπανός υπουργός εξωτερικών κ. Moratinos δεν θα παραλείψει να εξετάσει τα ενεργειακά θέματα με τους συνεργάτες των συγκεκριμένων περιοχών.

Ανάλυση για την τουρκική εξωτερική πολιτική

Τη δική του εξήγηση για την αλλαγή πλεύσης της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής που προσανατολίζεται πλέον περισσότερο προς τους ανατολικούς γείτονές της παρά προς τους «παραδοσιακά» δυτικούς συμμάχους της αλλά και για το θολό πολιτικό σκηνικό που επικρατεί στο εσωτερικό της χώρας και επιδρά στις αποφάσεις της εξωτερικής της πολιτικής, δίνει ο Fadi Hakura σε ανάλυση του με τον τίτλο Moving East, or West? που δημοσιεύεται στο τεύχος Μαρτίου 2010 του μηνιαίου περιοδικού The World Today της δεξαμενής σκέψης Chatham House.

Μεταξύ άλλων, ο Fadi Hakura προσπαθεί να καταγράψει την πραγματική κατάσταση που κρύβεται πίσω από την τουρκική εξωτερική πολιτική, θεωρώντας ότι είναι παρακινδυνευμένη η γενική άποψη πως η Τουρκία έχοντας στραφεί προς την ανατολή έχει εγκαταλείψει τις προοπτικές της προς την Δύση.

Αυτό που καθορίζει ως ένα μεγάλο βαθμό την εξωτερική πολιτική γράφει ο Hakura, είναι η οικονομία, το εμπόριο και η ενέργεια, τομείς στους οποίους η Τουρκία έχει στενότερους δεσμούς με τους ανατολικούς γείτονές της. Ωστόσο, υποστηρίζει ότι το βασικό συστατικό της εξωτερικής πολιτικής είναι η εσωτερική κατάσταση της χώρας η οποία φαίνεται πως διέπεται από αντικρουόμενα συστατικά στοιχεία. Και εξηγεί:

«Ξεκινώντας από τα βασικά, η Τουρκία δεν είναι ένα κυρίως κοσμικό κράτος. Μπορεί συνταγματικά να κατοχυρώνεται ότι το Ισλάμ δεν αποτελεί πηγή νόμου για τη χώρα, όμως το κράτος πληρώνει επιδοτήσεις σε χιλιάδες τζαμιά, τους μισθούς χιλιάδων ισλαμιστών κληρικών και υπαγορεύει την διδασκαλία θρησκευτικών μαθημάτων στα σχολεία. Από την άλλη πλευρά, η κοινή γνώμη φαίνεται πως κλίνει περισσότερο προς την Δύση προτιμώντας την ύπαρξη στενών σχέσεων με την Ευρώπη παρά με την Μέση Ανατολή και την Ρωσία. Σύμφωνα με μία περσινή έρευνα που διεξήγαγε το German Marshall Fund, περίπου το 50% των Τούρκων συμμετεχόντων δήλωνε υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. ακόμα μετά τις αντιδράσεις από Γερμανία και Γαλλία».

Σύμφωνα με την ανάλυση, η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας βασίζεται σε μία ταραγμένη συνύπαρξη μεταξύ ιδεολογίας και πραγματισμού, με άλλα λόγια μεταξύ θρησκευτικού εθνικισμού και κοσμικής συνείδησης. Συνεπώς πρέπει να υπάρξει μία επιλογή προς τα πού θα στηρίζεται το κράτος και η κοινωνία της Τουρκίας. Τέλος, ο Hakura θεωρεί ότι το αποτέλεσμα αυτής της επιλογής θα είναι η κοσμική συνείδηση και όχι ο θρησκευτικός εθνικισμός θεωρώντας ωστόσο ότι κάτι τέτοιο δεν αποτελεί και την πιο βέβαιη κατάληξη στην περίπτωση της Τουρκίας όπου το αποτέλεσμα μπορεί να βρίσκεται κάπου στη μέση.

Ολόκληρο το κείμενο στο σύνδεσμο:

http://www.chathamhouse.org.uk/files/16028_wt031024.pdf