3 Σεπ 2009

Εκλογές και πραγματικότητα

Η χθεσινή απόφαση του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, ασχέτως ή όχι της ορθότητάς της, αποτελεί εξέλιξη που για μικρό χρονικό διάστημα θα παγώσει την όποια εξελισσόμενη Ελληνική εξωτερική πολιτική. Στο διάστημα αυτό η χώρα θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί, σχεδόν ανήμπορη, την Τουρκία να επαναλαμβάνει τις προκλήσεις της στο Αιγαίο και να υποσκάπτει συστηματικά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Ωστόσο, η εκλογική διελκυστίνδα δίνει την ευκαιρία στα κόμματα να εκφράσουν δημόσια και δεσμευτικά ποια θα είναι η εξωτερική τους πολιτική σε περίπτωση νίκης τους στις επερχόμενες εκλογές, Τι θα κάνουν, στα μεγάλα Εθνικά θέματα αλλά και σε αυτά που λίγο απασχολούν τον ελληνικό λαό, αν και είναι εξίσου σημαντικά, όπως η θέση της χώρας στο ΝΑΤΟ ( κι αναφερόμαστε στο ρόλο που θέλουμε μέσα στη συμμαχία, το Αφγανιστάν, τα όρια δράσης της, κλπ).

Ποιες είναι οι θέσεις των κομμάτων στα «παιχνίδια» των αγωγών, στις νέες προοπτικές της ΕΕ αλλά και σε θέματα όπως το παγκόσμιο κλίμα.

Είναι δύσκολο, ως απίθανο ότι τα κόμματα θα χρησιμοποιήσουν την ευκαιρία που τους δίνεται για να εκφράσουν θέσεις και ιδέες. Το πιθανότερο είναι πως θα παραμείνουν σε επιφανειακές αναφορές μιας και δεν έχουν επεξεργασμένες θέσεις – κι όχι απλά γενικόλογες απόψεις- για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Γιατί κρατούν την λεγόμενη «πισινή» προκειμένου να δράσουν σε περίπτωση απόκτηση της κυβέρνησης, αναλόγως τω καταστάσεων. Με την ίδια λογική που μας έφεραν στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα. Να απειλούμεθα και να παρακαλάμε προκειμένου άλλοι, να εγγυηθούν την εθνική μας ανεξαρτησία και ακεραιότητα.

Από τη δική μας πλευρά, μένει ένα πράγμα: να συνεχίσουμε να ρωτάμε και να αναζητούμε την πραγματικότητα…

Προτάσεις πολιτικές της Ρουμανίας στον Ευρω - Ατλαντικό χώρο

Με κεντρικό θέμα την αντιμετώπιση των σύγχρονων παγκόσμιων προκλήσεων και την ενεργή θέση της Ρουμανίας στην νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ, ο υπουργός Εξωτερικών Cristian Diaconescu υπογράμμισε στη χτεσινή πρώτη ημέρα των εργασιών της ετήσιας συγκέντρωσης των ρουμάνων πρέσβεων την νέα στρατηγική της εξωτερικής τους πολιτικής: Ενεργός ρόλος για την έκφραση των ευρώ-ατλαντικών θέσεων στις χώρες της ευρύτερης περιοχής και ειδικότερη στήριξη των βασικών ρουμανικών συμφερόντων.
Όπως υπογράμμισε, η Ρουμανία θα παραμείνει απολύτως εναρμονισμένη με τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ για τα παγκόσμια θέματα ασφάλειας και ειρήνης ενώ με την ενεργή συμμετοχή της στις διεθνείς ειρηνευτικές αποστολές, όπως στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ αποδεικνύεται πως είναι ισότιμο και ισοδύναμο μέλος της ευρωατλαντικής συμμαχίας. Και πρόσθεσε πως μέσα στην επόμενη χρονιά θα ιδρυθεί μια «διπλωματική ακαδημία» με στόχο την πληρέστερη εκπαίδευση των διπλωματών σε νέα αντικείμενα που θεωρούνται απαραίτητα για την άσκηση του έργου τους.
Εξάλλου ο ΥΠΕΞ τόνισε πως θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην ενισχυμένη συμμετοχή της Ρουμανίας στα ευρωπαϊκά όργανα και στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιρροή της στις αποφάσεις για θέματα όπως η ενέργεια, η γεωργία, η περιφερειακή ανάπτυξη, οι μεταφορές, το περιβάλλον και η μετανάστευση. Και πρόσθεσε πως άμεσος κύριος στόχος είναι η εξασφάλιση ενός ισχυρού χαρτοφυλακίου στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η κάλυψη όλων των όρων για την ένταξη της χώρας στην Συμφωνία Schengen αλλά και η άρση όλων των εμποδίων για την ελεύθερη διακίνηση και απασχόληση των ρουμάνων εργατών.
Στην χτεσινή πρώτη μέρα του συνεδρίου των ρουμάνων διπλωματών, που διοργανώνεται για 9η χρονιά και θα ολοκληρωθεί σήμερα, έγινε μια σε βάθος ανάλυση για τον ρόλο της Ρουμανίας στην διεθνή σκηνή και την δυνατότητα δράσης των διπλωματών της στο εξωτερικό.
Όπως έγινε γνωστό, οι ρουμάνοι διπλωμάτες που υπηρετούν στο εξωτερικό δέχτηκαν την συμφωνία να πληρώνονται στο εθνικό νόμισμα αντί για ευρώ ή δολάρια για ένα διάστημα προκειμένου να στηριχτεί ο προϋπολογισμός του υπουργείου. Το ίδιο μέτρο είχε υιοθετηθεί και κατά την οικονομική κρίση του 1998-1999 ενώ υπολογίζεται πως θα προκύψει οικονομία τουλάχιστον κατά 15%. Επί πλέον αποφασίστηκε να γίνουν ορισμένες μειώσεις προσωπικού - κατ΄ αρχάς στις πρεσβείες της Αυστρίας, του Βελγίου, της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Βουλγαρίας ενώ διπλωμάτες και προσωπικό από πρεσβείες της Ευρώπης θα μετατεθούν σε χώρες της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας.

Συνεχίζουν οι Τούρκοι τις προκλήσεις

Σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Άγκυρα προχώρησε χθες η Αθήνα για τις παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας από τουρκικά αεροσκάφη που έθεσαν σε κίνδυνο πολιτική πτήση.

Η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό της κ. Νταβούτογλου (φυσικά χωρίς αποτέλεσμα) ενώ το υπουργείο Εξωτερικών θα ενημερώσει το Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

«Οι πτήσεις τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο χωρίς σχέδιο και οι συνεχείς παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου είναι επικίνδυνες», τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Πάντως, οι προκλήσεις των Τούρκων δεν έχουν τέλος.

Χθες παρενόχλησαν ένα στρατιωτικό ελικόπτερο τύπου Σινούκ, το οποίο προσέγγιζε το Φαρμακονήσι. Κατά τη διαδικασία προσέγγισης, οι Τούρκοι προειδοποίησαν το χειριστή του Σινούκ πως βρίσκεται σε τουρκικό εναέριο χώρο και του ζήτησαν μάλιστα να αποχωρήσει από την περιοχή

Επίθεση Μπερλουσκόνι στους Επιτρόπους της ΕΕ - Σχόλιο της DW

Στις Βρυξέλλες, ο αρμόδιος για θέματα δικαιοσύνης κοινοτικός επίτροπος Μπαρό, παρουσιάζει σήμερα τις νέες του προτάσεις για την πολιτική της Ε.Ε. έναντι των προσφύγων. Την ίδια ώρα γίνεται στόχος δριμύτατης επίθεσης από τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Σ. Μπερλουσκόνι, που ζητά φίμωτρο για τους επιτρόπους και τους εκπροσώπους τους. Ο Σ. Μπερλουσκόνι δεν δέχεται να ασκούν κριτική οι επίτροποι της Κομισιόν στις επιλογές της κυβέρνησής του και συγκεκριμένα, στην επαναπροώθηση στη Λιβύη ενός πλοίου με λαθρομετανάστες. Εξαπολύει μάλιστα και την πρωτοφανή απειλή ότι μέχρι να συμμορφωθεί η Κομισιόν, θα μπλοκάρει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής.

Αποφασιστικά και ανένδοτα υψώνει τη φωνή ο Σ. Μπερλουσκόνι, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να δώσουν πια την ψήφο τους, μπλοκάροντας έτσι εκ των πραγμάτων τη λειτουργία της Ε.Ε., και θα ζητήσει την παραίτηση των επιτρόπων, εφόσον αντί του προέδρου της Κομισιόν, συνεχίζουν να μιλούν οι επίτροποι. Αιτία της έντασης είναι οι κριτικές σχετικά με τη σκληρή γραμμή της Ιταλίας προς τους μετανάστες. Και συγκεκριμένα, τις απωθήσεις δεκάδων λαθρομεταναστών προς τη Λιβύη. Ο Μπερλουσκόνι επιμένει ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν προβλήματα με την Ε.Ε., αλλά πρέπει να εκφέρει γνώμη μόνο ο πρόεδρος της Επιτροπής, Μπαρόζο, ή ο εκπρόσωπός του. Ουσιαστικά όπως τονίζουν οι σχολιαστές, κάτι που παραδέχτηκε και ο Καβαλιέρε, οι κριτικές στο θέμα της λαθρομετανάστευσης ευνοούν την κεντροαριστερή αντιπολίτευση, που ζητά μια πιο ελαστική αντιμετώπιση του όλου προβλήματος. Αν το Δημοκρατικό Κόμμα δεν καλλιεργούσε συνεχώς πολεμικές, δε θα είχαμε σήμερα τις παρεμβάσεις του Μπερλουσκόνι, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Φρατίνι. Από τις Βρυξέλλες, πολλοί εκπρόσωποι των Ευρωπαίων επιτρόπων, αφήνουν να διαρρεύσει ότι οι δηλώσεις του γίνονται αποκλειστικά και μόνο, βάσει συγκεκριμένων κοινοτικών κανονισμών.

DW

Για Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων FOCUS, ο Βούλγαρος Υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού, Τράιτσο Τράικοφ, σε δηλώσεις του μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, υποστήριξε, ότι ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη δεν βρίσκεται σε τόσο προχωρημένο στάδιο, όσο έχουν αφήσει την κοινή γνώμη να πιστεύει. Το σχέδιο Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της προεργασίας, σημείωσε ο κ. Τράικοφ και πρόσθεσε: «Μία από τις σημαντικότερες παραμέτρους αυτού του σχεδίου είναι η περιβαλλοντική ασφάλεια, γιατί σε τελική ανάλυση το φυσικό μας περιβάλλον δεν αξίζει 30 εκατ. δολάρια. Εάν όμως μπορούμε να πάρουμε αυτά τα 30 εκατ. δολάρια με ασφαλή τρόπο, σε καμία περίπτωση δεν θα αρνηθούμε τη συμμετοχή μας στο σχέδιο αυτό».

Αναβολή ενδο - Κυπριακών συνομιλιών

Η επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών για την επανένωση της Κύπρου που είχε προγραμματισθεί για σήμερα, 3 Σεπτεμβρίου, αναβλήθηκε χθες αιφνιδιαστικά, μετά την ακύρωση προσκυνήματος των Ε/Κ στη βόρεια Κύπρο.

"Συναντήθηκα με τον Αμερικανό απεσταλμένο Αλεξάντερ Ντόουνερ σήμερα το πρωί. Εξέφρασα την άποψη ότι η τουρκική συμπεριφορά σκιάζει αναπόφευκτα την προγραμματισμένη για αύριο συνάντηση ... και υπό αυτές τις περιστάσεις είναι καλύτερο να αναβληθεί" δήλωσε ο Γ.Ιακώβου, ανώτατος σύμβουλος του Προέδρου Δημ.Χριστόφια.

Ενώ είχε επιτευχθεί συμφωνία ώστε 650 ορθόδοξοι προσκυνητές να διασχίσουν την ουδέτερη ζώνη, οι τουρκικές αρχές επέδειξαν ιδιαίτερο ζήλο τη στιγμή του ελέγχου της ταυτότητας των προσκυνητών, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί το προσκύνημα.

"Λυπηθήκαμε όταν μάθαμε τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθησαν οι ελέγχοι" αντέδρασε ο κ.Ιακώβου