11 Σεπ 2009

Ερωτηματικά σχετικά με την απαγωγή στο Πακιστάν

Σύμφωνα με νεώτερα στοιχεία που περιήλθαν σε γνώση υπηρεσιών του ΥΠΕΞ, πολλά ερωτηματικά έχουν ανακύψει σχετικά με την απαγωγή του δασκάλου στις Β.Α επαρχίες του Πακιστάν, στην περιοχή των φυλών Καλάς. Σύμφωνα με πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώση του υπουργείου, μετά την κατάθεση του απαχθέντος και απελευθερωθέντος αστυνομικού, οι απαγωγείς έφεραν μαύρες κουκούλες προκειμένου να καλύψουν τα πρόσωπά τους κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρόνια που οι Ταλιμπάν ή οι υποστηρικτές τους εκτελούν απαγωγές είτε στο Πακιστάν, είτε στο Αφγανιστάν.

Το γεγονός αυτό, οδηγεί στο συμπέρασμα τις πακιστανικές υπηρεσίες ότι ενδεχομένως οι απαγωγείς δεν ανήκουν στους Ταλιμπάν αλλά σε Τρίτη ομάδα. Ακόμη εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να πρόκειται για δραστηριότητα που οφείλεται σε άλλα ΜΚΟ, έξω- ελληνικά, που επιδιώκουν σταθερά την τελευταία δεκαετία να υπεισέλθουν στο χώρο των Καλάς, αλλά απορρίπτονται εν πολλοίς από τις φυλές που δείχνουν σταθερά την εμπιστοσύνη τους στο έργο της Ελληνικής ΜΚΟ.

Τα δύο ΜΚΟ που προσπαθούν να δράσουν - ανεπιτυχώς ως σήμερα- στην περιοχή αυτή είναι ένα βρετανικής κι ένα πακιστανικής προέλευσης με επικεφαλής γυναίκες που βρίσκονται υπό πίεση (οικονομική) σε περίπτωση που δεν μπορέσουν να δράσουν στη συγκεκριμένη περιοχή.

Για τους παραπάνω λόγους, οι αρχές έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους εκτός από τους Ταλιμπάν που δρουν στην περιοχή και σε ανταγωνιστικά ΜΚΟ.

Στο μεταξύ αφίχθη χθες βράδυ στο Ισλαμαμπάντ ο πρέσβης Πέτρος Μαυροϊδής, που βρισκόταν σε κανονική άδεια και ανέλαβε το συντονισμό των ερευνών από Ελληνικής πλευράς.

Καταστροφική δήλωση Γ. Παπανδρέου εναντίον Ρωσίας

Με μια καταστροφική δήλωση εναντίον της Ρωσίας, χωρίς να υπολογίζουμε πόσο επιβαρύνει τα εθνικά συμφέροντα, ο Γ. Παπανδρέου επεχείρησε προεκλογικά, ακόμη, να δώσει "γη και ύδωρ" στις ΗΠΑ, αποκηρρύσοντας ουσιαστικά τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη για τον οποίο η κυβέρνηση πάσχισε επί μια τετραετία προκειμένου να πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα και το οποίο την "έβαλε" στο γεωστρατηγικό παιχνίδι των αγωγών. Η δήλωση του αρχηγού της αντιπολίτευσης "δεν υπήρξε τυχαία, λάθος ή ζήτημα τακτικής, είναι αποτέλεσμα συμφωνίας που επιχερεί να περάσει με κύκλους της Ουάσιγκτον προκειμένου να κερδίσει εκ νέου τη συμπάθεια μερίδας του κυβερνώντος Δημοκρατικού κόμματος των ΗΠΑ", υποστήριξε στο ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟ, υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβερνησης που άσκησε πολιτική στο ζήτημα αυτό.

Στο μεταξύ, παντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, εναντίον του σχεδίου του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη , η Υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, σημείωσε τα εξής :

«Ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη είναι ένα έργο πνοής, που όταν ολοκληρωθεί θα τοποθετήσει την Ελλάδα στο κέντρο του ενεργειακού χάρτη της Ευρώπης. Ένα έργο που επαναχάραξε το γεωπολιτικό χάρτη της περιοχής, με καταλυτική σημασία για την αναπτυξιακή προοπτική του Έβρου και της Ελλάδας. Οι τοποθετήσεις του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ εκπλήσσουν και θέλω να πιστεύω ότι εντάσσονται στις ανεύθυνες υπερβολές της προεκλογικής εκστρατείας του ΠΑΣΟΚ.

Ταυτόχρονα, άνευ λόγου και αιτίας, ο κ. Παπανδρέου έριξε σκιά στις διμερείς σχέσεις της χώρας μας με τη Ρωσία. Σχέσεις για την ισόρροπη ανάπτυξη των οποίων, αυτή η Κυβέρνηση έχει εργαστεί ακούραστα τα τελευταία χρόνια. Σχέσεις που στηρίζει η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Θα ήθελα, για μία ακόμα φορά, να υπογραμμίσω ότι η άσκηση της εξωτερικής πολιτικής απαιτεί υπευθυνότητα και συνέπεια.»

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι χθες η Ρωσική Πρεσβεία στην Αθήνα, με πανειλλημένες συνομιλίες με συντάκτες εφημερίδων επεχείρησε να μάθει και να καταλάβει τους λόγους που ο κ. Παπανδρέου επετέθει με τόση δριμύτητα σε βάρος της Μόσχας σε μια περίοδο που σε πολλά σημεία της διεθνούς πολιτικής συμφωνούμε, ενώ αποτελεί κι ένα από τα βασικά στοιχεία στήριξής μας στο Κυπριακό.