11 Σεπ 2009

Καταστροφική δήλωση Γ. Παπανδρέου εναντίον Ρωσίας

Με μια καταστροφική δήλωση εναντίον της Ρωσίας, χωρίς να υπολογίζουμε πόσο επιβαρύνει τα εθνικά συμφέροντα, ο Γ. Παπανδρέου επεχείρησε προεκλογικά, ακόμη, να δώσει "γη και ύδωρ" στις ΗΠΑ, αποκηρρύσοντας ουσιαστικά τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη για τον οποίο η κυβέρνηση πάσχισε επί μια τετραετία προκειμένου να πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα και το οποίο την "έβαλε" στο γεωστρατηγικό παιχνίδι των αγωγών. Η δήλωση του αρχηγού της αντιπολίτευσης "δεν υπήρξε τυχαία, λάθος ή ζήτημα τακτικής, είναι αποτέλεσμα συμφωνίας που επιχερεί να περάσει με κύκλους της Ουάσιγκτον προκειμένου να κερδίσει εκ νέου τη συμπάθεια μερίδας του κυβερνώντος Δημοκρατικού κόμματος των ΗΠΑ", υποστήριξε στο ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟ, υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβερνησης που άσκησε πολιτική στο ζήτημα αυτό.

Στο μεταξύ, παντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, εναντίον του σχεδίου του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη , η Υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, σημείωσε τα εξής :

«Ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη είναι ένα έργο πνοής, που όταν ολοκληρωθεί θα τοποθετήσει την Ελλάδα στο κέντρο του ενεργειακού χάρτη της Ευρώπης. Ένα έργο που επαναχάραξε το γεωπολιτικό χάρτη της περιοχής, με καταλυτική σημασία για την αναπτυξιακή προοπτική του Έβρου και της Ελλάδας. Οι τοποθετήσεις του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ εκπλήσσουν και θέλω να πιστεύω ότι εντάσσονται στις ανεύθυνες υπερβολές της προεκλογικής εκστρατείας του ΠΑΣΟΚ.

Ταυτόχρονα, άνευ λόγου και αιτίας, ο κ. Παπανδρέου έριξε σκιά στις διμερείς σχέσεις της χώρας μας με τη Ρωσία. Σχέσεις για την ισόρροπη ανάπτυξη των οποίων, αυτή η Κυβέρνηση έχει εργαστεί ακούραστα τα τελευταία χρόνια. Σχέσεις που στηρίζει η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Θα ήθελα, για μία ακόμα φορά, να υπογραμμίσω ότι η άσκηση της εξωτερικής πολιτικής απαιτεί υπευθυνότητα και συνέπεια.»

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι χθες η Ρωσική Πρεσβεία στην Αθήνα, με πανειλλημένες συνομιλίες με συντάκτες εφημερίδων επεχείρησε να μάθει και να καταλάβει τους λόγους που ο κ. Παπανδρέου επετέθει με τόση δριμύτητα σε βάρος της Μόσχας σε μια περίοδο που σε πολλά σημεία της διεθνούς πολιτικής συμφωνούμε, ενώ αποτελεί κι ένα από τα βασικά στοιχεία στήριξής μας στο Κυπριακό.