11 Σεπ 2009

Ερωτηματικά σχετικά με την απαγωγή στο Πακιστάν

Σύμφωνα με νεώτερα στοιχεία που περιήλθαν σε γνώση υπηρεσιών του ΥΠΕΞ, πολλά ερωτηματικά έχουν ανακύψει σχετικά με την απαγωγή του δασκάλου στις Β.Α επαρχίες του Πακιστάν, στην περιοχή των φυλών Καλάς. Σύμφωνα με πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώση του υπουργείου, μετά την κατάθεση του απαχθέντος και απελευθερωθέντος αστυνομικού, οι απαγωγείς έφεραν μαύρες κουκούλες προκειμένου να καλύψουν τα πρόσωπά τους κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρόνια που οι Ταλιμπάν ή οι υποστηρικτές τους εκτελούν απαγωγές είτε στο Πακιστάν, είτε στο Αφγανιστάν.

Το γεγονός αυτό, οδηγεί στο συμπέρασμα τις πακιστανικές υπηρεσίες ότι ενδεχομένως οι απαγωγείς δεν ανήκουν στους Ταλιμπάν αλλά σε Τρίτη ομάδα. Ακόμη εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να πρόκειται για δραστηριότητα που οφείλεται σε άλλα ΜΚΟ, έξω- ελληνικά, που επιδιώκουν σταθερά την τελευταία δεκαετία να υπεισέλθουν στο χώρο των Καλάς, αλλά απορρίπτονται εν πολλοίς από τις φυλές που δείχνουν σταθερά την εμπιστοσύνη τους στο έργο της Ελληνικής ΜΚΟ.

Τα δύο ΜΚΟ που προσπαθούν να δράσουν - ανεπιτυχώς ως σήμερα- στην περιοχή αυτή είναι ένα βρετανικής κι ένα πακιστανικής προέλευσης με επικεφαλής γυναίκες που βρίσκονται υπό πίεση (οικονομική) σε περίπτωση που δεν μπορέσουν να δράσουν στη συγκεκριμένη περιοχή.

Για τους παραπάνω λόγους, οι αρχές έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους εκτός από τους Ταλιμπάν που δρουν στην περιοχή και σε ανταγωνιστικά ΜΚΟ.

Στο μεταξύ αφίχθη χθες βράδυ στο Ισλαμαμπάντ ο πρέσβης Πέτρος Μαυροϊδής, που βρισκόταν σε κανονική άδεια και ανέλαβε το συντονισμό των ερευνών από Ελληνικής πλευράς.