23 Ιουλ 2009

Τουρκία προς Μόσχα: να γίνουμε ενεργειακά καρντάσια!

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ίγκορ Σέτσιν ο οποίος επισκέπτεται την Τουρκία, θα γίνει δεκτός από τον Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και θα παρακαθίσει σε σύσκεψη στον Ανώνυμο Συνεταιρισμό Πετρελαίων Τουρκίας (ΤΡΑO) υπό του υπουργού Ενεργείας και Φυσικών Πόρων Τανέρ Γιλντίζ. Ο Ρώσος αξιωματούχος συναντήθηκε επίσης σε γεύμα εργασίας με τον υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. Οι μονοήμερες επαφές Σέτσιν στην Άγκυρα έχουν την ιδιότητα προετοιμασίας στην κρίσιμη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο Πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν στις 6 Αυγούστου. Κύριο θέμα της επικαιρότητας μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας, η ενέργεια.

Από την πλευρά της Τουρκίας μείζον ζήτημα έχει αναδειχθεί και η προτροπή προς τη Μόσχα να σταματήσει να παρέχει στήριξη προς την Κύπρο στον τομέα των υποθαλάσσιων ερευνών, ενισχύοντας την πρόταση αυτή με ανταλλάγματα σε ρωσικές ενεργειακές εταιρίες στην Τουρκία.

Βουλγαρικά σενάρια ή σχέδια χωρίς να λογαριάζουν και τον… ξενοδόχο!

Τη ματαίωση της κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης μπορεί να αποφασίσει η νέα κυβέρνηση της Βουλγαρίας. Σύμφωνα με βουλγαρικά πρακτορεία ειδήσεων, ο Rosen Plevneliev, ο οποίος θεωρείται ως επικρατέστερος για να αναλάβει το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, άφησε χθες να εννοηθεί ότι η Σόφια δεν έχει λόγους να υλοποιήσει το σχέδιο. "Δεν βλέπουμε βάσιμους λόγους για την υλοποίηση του έργου και δεν έχουμε την πρόθεση να προωθούμε έργα που δεν μας προσφέρουν'' δήλωσε ο κ. Plevneliev στο εθνικό ραδιόφωνο της Βουλγαρίας. Μόλις κέρδισε τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, ο αρχηγός του κόμματος GERB Μπόικο Μπορίσοφ ζήτησε από τον απερχόμενο υπουργό Ενέργειας και Οικονομίας Ντιμιτρόφ να διακόψει κάθε δραστηριότητα σε όλα τα μεγάλα ενεργειακά σχέδια της προηγούμενης κυβέρνησης.

Από την πλευρά τους τόσο το Μαξίμου, όσο και τα υπουργεία Εξωτερικών και Ανάπτυξης παρακολουθούν στενά το θέμα και με κόπο, μας λένε, συγκρατούν την ψυχραιμία τους, αναμένοντας επίσημες αποφάσεις της Βουλγαρικής πλευράς. Ωστόσο σε ανεπίσημες επαφές δεν διστάζουν να αναφέρουν ότι σε περίπτωση που η Σόφια δεν προχωρήσει στην υλοποίηση των σχεδίων τα οποία έχουν ήδη υπογραφεί και φέρεται δεσμευμένη, τότε με τη σειρά της η Ελλάδα δεν αποκλείεται να επανεξετάσει την αναγκαιότητα στήριξης με σοβαρά ποσά του αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας.

Εκτός της κυβέρνησης όμως θορυβημένοι φέρονται και μια δεκάδα επιχειρηματιών, που έχουν επενδύσει χρόνο και χρήμα στην υλοποίηση της ιδέας και που κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με σοβαρό οικονομικό κλυδωνισμό, εν μέσω της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Διαπιστευτήρια Β. Κασκαρέλη σε Μπ. Ομπάμα

Την προσδοκία του ότι θα συνεχισθεί "η στενή συνεργασία και η ισχυρή και

άρρηκτη φιλία των δυο χωρών μας" εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια της τελετής επίδοσης των διαπιστευτηρίων του νέου Έλληνα πρέσβη στην Ουάσιγκτον, Βασίλη Κασκαρέλη. Ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι οι δύο χώρες "έχουν μακρά κοινή ιστορία φιλίας που βασίζεται σε κοινές αξίες, κοινούς στόχους και αμοιβαία προσήλωση στη δημοκρατία και την ελευθερία", και πρόσθεσε ότι συνεργάζονται σε πολλούς τομείς κοινού ενδιαφέροντος ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και ως μέλη της ευρωατλαντικής κοινότητας, ενώ τους συνδέουν οι δεσμοί που προέρχονται από τα εκατομμύρια Αμερικανών ελληνικής καταγωγής.

Ο κ. Ομπάμα έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο της Ελλάδος ως προεδρεύουσας στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη λέγοντας ότι "οι ΗΠΑ, ως μέλος του ΟΑΣΕ, είμαστε ευγνώμονες προς την Ελλάδα για την ικανότατη ηγεσία που ασκεί ως προεδρεύουσα χώρα του ΟΑΣΕ για το 2009". Αφού χαρακτήρισε τις διμερείς σχέσεις "ισχυρές" πρόσθεσε ότι προσβλέπει "στη συνεχή συνεργασία μας στις μεγάλες διεθνείς προσπάθειες του καιρού μας - την προστασία της δημοκρατίας και της ελευθερίας, την αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής

κρίσης και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας".