3 Δεκ 2009

Κρυφή διπλωματία: Επιχείρηση πειθούς για τα Σκόπια με ψευδή στοιχεία!

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Η κυβέρνηση τρομαγμένη καθώς σε καθημερινή βάση διαρρέουν πληροφορίες για κινήσεις της στη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων με τα Σκόπια, πέραν του ΟΗΕ και των διεργασιών για το όνομα, επιχειρεί να μετριάσει την αξία των κινήσεών της εκ των υστέρων και να καλύψει τα γεγονότα που έχουν πραγματοποιηθεί, φθάνοντας μέχρις του να ψεύδεται! Πρόκειται για προσπάθεια απόκρυψης της πραγματικότητας και δημιουργία προπετάσματος καπνού προκειμένου ν αποκρυβεί η συνεχιζόμενη «επιχείρηση προσωπικής εξωτερικής πολιτικής» που ασκεί ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, κρυφά τόσο από το λαό, τη Βουλή αλλά και τους στενούς συνεργάτες του!

Μετά την αποκάλυψη μας, ότι συμφώνησε σε «τριμερή με Βρετανία και Τουρκία» προκειμένου να συζητηθούν θέματα «εγγυήσεων και ασφάλειας» στην Κύπρο σε περίπτωση επίλυσης των λοιπών ζητημάτων και την επιχείρηση διάψευσης του γεγονότος, χθες τόσο ο Αχμ. Νταβούτογλου όσο και το βρετανικό foreign office, υποστήριξαν πως δεν είναι αντίθετη η Τουρκία με προσπάθεια αντίστοιχης άλλης , προ του Μπούργκενστοκ αλλά σε άτυπο επίπεδο. Ό,τι ακριβώς είχαμε αναφέρει. Το foreign office επίσης ανακοίνωσε ότι «ως σήμερα καμιά από τις εγγυήτριες δυνάμεις δεν δήλωσε ότι απεκδύεται των δικαιωμάτων της για μονομερή επέμβαση ή στο δικαίωμα των εγγυήσεων».

Χθες όμως η κυβέρνηση μέσω των κ.κ. Δρούτσα και Πεταλωτή επεχείρησε να πείσει ότι οι μοναδικές συνομιλίες της κυβέρνησης με την πΓΔΜ σχετικά με το όνομα πραγματοποιούνται μόνον στα πλαίσια του ΟΗΕ. Ο ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ από την πλευρά του, γνωρίζει πως αυτό δεν αληθεύει και πως πρόκειται για νέο κυβερνητικό τέχνασμα με σκοπό να επιτρέψει στον κ. Παπανδρέου να ασκήσει και στο ζήτημα αυτό «προσωπική πολιτική»!

Μυστική διπλωματία

Σύμφωνα λοιπόν με ασφαλείς πληροφορίες μας, με προσωπική εντολή του κ. Παπανδρέου πραγματοποιήθηκαν συνομιλίες στις Βρυξέλλες προ δυο εβδομάδων (17/18 Νοεμβρίου), ανάμεσα σε προσωπική έμπιστη απεσταλμένη του και προσωπικό απεσταλμένο του Πρωθυπουργού της πΓΔΜ κ. Γκρούεφσκι, τον αντιπρόσωπό του στις συνομιλίες Μάρτιν Προτογέρ!

Στις συνομιλίες αυτές τέθηκαν μια σειρά θεμάτων τα οποία η απεσταλμένη του Έλληνα πρωθυπουργού τόνισε ότι θα μεταφέρει στην Αθήνα ενώ σύμφωνα με έγγραφα του πρωθυπουργικού γραφείου στα Σκόπια, κρίθηκε πως «η απεσταλμένη του κ. Παπανδρέου φάνηκε ότι μιλά αντ’ αυτού, αλλά δεν έδειξε διάθεση να δεσμευθεί στα όσα συζητήθηκαν καθώς τόνισε πως πρέπει να τα μεταφέρει για συζήτηση στον Γ. Παπανδρέου!».

Οι διαψεύσεις Δημ. Δρούτσα

Η μόνη διαδικασία που διαπραγματεύεται το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ είναι η διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών. Αυτή στηρίζουμε, σ’ αυτό το πλαίσιο κάνουμε τις προσπάθειες δήλωσε το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό ΝΕΤ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι απ’ ευθείας επαφές με τα Σκόπια, όχι μόνον δεν βλάπτουν αλλά μπορούν να βοηθήσουν τη διαδικασία. Εμείς, συνέχισε ο κ. Δρούτσας, πιστεύουμε ότι όταν έχεις καθαρές θέσεις, και εμείς έχουμε ξεκάθαρες θέσεις στο θέμα των Σκοπίων, πρέπει με αυτοπεποίθηση να δείχνεις εσύ την κατεύθυνση των πραγμάτων με πρωτοβουλίες, και αυτό κάνουμε.
Στο ερώτημα αν έχει διαφοροποιηθεί η θέση των Σκοπίων, ο κ. Δρούτσας είπε ότι αυτό θα το δούμε στο πλαίσιο της διαδικασίας υπό τον ΟΗΕ, όπου διεξάγεται η διαπραγμάτευση.
Από την πρώτη στιγμή, η θέση της κυβέρνησης ήταν και παραμένει ξεκάθαρη: Έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη των Σκοπίων δεν νοούνται χωρίς προηγούμενη επίλυση του προβλήματος της ονομασίας.
Για το ενδεχόμενο επίσκεψής του στα Σκόπια, ο κ. Δρούτσας είπε ότι, είναι στο τραπέζι, το εξετάζουμε και θα το δούμε στην πορεία.

Απάντηση σε Γ. Κουμουτσάκο

Για τις χτεσινές αναφορές του κ. Κουμουτσάκου για προσπάθεια διολίσθησης προς τη διμεροποίηση (sic) του θέματος της "ονομασίας", ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, τόνισε ότι "η μόνιμη μέθοδος διαπραγμάτευσης με τα Σκόπια είναι ο ΟΗΕ" και υπογράμμισε ότι δεν υφίσταται καμία διολίσθηση.
Σε ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενο ταξίδι του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Δ. Δρούτσα, στην ΠΓΔΜ, εντός μηνός, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι "ένα ταξίδι που μπορεί να γίνει στα Σκόπια δεν έχει καμία σχέση με την διαπραγματευτική διαδικασία μέσω του ΟΗΕ για την ονομασία".
Πρόσθεσε δε ότι "εάν υπάρξει τέτοιο ταξίδι, θα ανακοινωθεί και η ατζέντα". "Το να υπάρχει μια κινητικότητα και μια επιθετική και δυναμική διπλωματία, είναι προς όφελος της χώρας μας", υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες επαφές που είχαν ο πρωθυπουργός και ο κ. Δρούτσας, "μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα", με αξιωματούχους της ΠΓΔΜ

Τελικά οι κύριοι Δρούτσας και Πεταλωτής θα καταλάβουν πως δεν είναι δυνατόν να αποκρύπτουν συστηματικά τις πραγματικές κινήσεις του πρωθυπουργού στις συζητήσεις του με τρίτες χώρες και ειδικά με αυτές που η Ελλάδα έχει προβλήματα; ‘Η απλώς επιθυμούν να συνεχίσουμε εμείς να ψάχνουμε την πραγματικότητα και να τους διαψεύδουμε, σε κάθε βήμα, που γίνεται στη βάση της «κρυφής διπλωματίας» που επισήμως Πρωθυπουργός και ΠΑΣΟΚ έχουν αποκηρύξει…

Έληξε χωρίς πολιτικά αποτελέσματα η Σύνοδος του ΟΑΣΕ

Έληξαν χθες οι εργασίες της Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ, επιβεβαιώνοντας πλήρως τα εσωτερικά σημειώματα των αρμοδίων διευθύνσεων και εκπροσώπων της χώρας στον Οργανισμό, που ανέφεραν εκ των προτέρων πως δεν θα υπάρξει τελικό πολιτικό κείμενο απόφασης. Η έλλειψη πολιτικού κειμένου είναι εμφανές πως δεν βαρύνει την Ελληνική προεδρία αλλά τη διαμάχη που ξέσπασε στους κόλπους το ΝΑΤΟ και της ΕΕ σχετικά με το πόσο, πότε κι αν πρέπει να συζητηθούν οι ρωσικές προτάσεις που αφορούν στην πρόταση του ρώσου προέδρου Μεντβέντεφ για ένα νέο Οργανισμό Ασφάλειας στην Ευρώπη, που θα λαμβάνει υπόψιν του τα νέα δεδομένα που δημιουργήθηκαν από την κατάρρευση του σοβιετικού μπλοκ αλλά και την επεξεργασία ενός καταστατικού εργασίας του ΟΑΣΕ, σαν συνέχιση της διαδικασίας της Κέρκυρας.

Η Αθήνα, το μοναδικό ζήτημα που επιθυμούσε να περάσει στα τελικά κείμενα της συνόδου αφορούσαν τη συνέχιση της διαδικασίας της Κέρκυρας, με τη χρήση των διμερών επαφών και ενός εκτεταμένου διαλόγου, στα ζητήματα του οργανισμού, πράγμα που κατάφερε. Αντιμέτωποι με τη ρωσική πρόταση βρέθηκαν οι ΗΠΑ μαζί με ένα μπλοκ χωρών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, για διαφορετικούς λόγους στη φάση αυτή η κάθε χώρα. Για παράδειγμα οι ΗΠΑ, δεν θέλουν να επέλθουν σοβαρές μεταβολές στη λειτουργία του ΟΑΣΕ, καθώς σχεδιάζουν τον αντί-πυραυλικό σύστημα και δεν επιθυμούν καθυστερήσεις και διάλογο με τη Μόσχα επί του θέματος. Αυτός είναι πιθανότατα και ο λόγος που δεν εμφανίστηκε στην Αθήνα η Χίλαρι Κλίντον που αύριο μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για την σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, μαζί με τους ομολόγους της Γερμανίας, Καναδά, Βρετανίας, Ολλανδίας που είναι από εκείνους που δεν τίμησαν την Αθήνα με την παρουσία τους.

Επίσης δεν υπήρξε δεσμευτική απόφαση των ΥΠΕΞ του ΟΑΣΕ, στην πρόταση του Καζαχστάν (που αναλαμβάνει την προεδρία του οργανισμού την 1η Ιανουαρίου), να συνέλθει του χρόνου στην Αστάνα, Σύνοδος Κορυφής των ηγετών των χωρών- μελών. Η σχετική πρόταση υποβλήθηκε από το Καζαχστάν και ενισχύθηκε από τη Γαλλία και τη Ρωσία αλλά και πάλι βρήκε απέναντί της ένα τείχος άρνησης καθώς οι ΗΠΑ –κυρίως- έδειξαν ότι δεν θέλουν να δεσμευθούν σε σχέδια με αφετηρία τον ΟΑΣΕ.

Σημαντικό στοιχείο των συνεδριάσεων υπήρξε η στάση της Γαλλίας η οποία στρεφόμενη κατά 180ο στις θέσεις της εγκατέλειψε την άποψη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που στήριζε ως το προηγούμενο Σάββατο και στήριξε το ρωσικό αίτημα για νέο Οργανισμό Ευρωπαϊκής Ασφάλειας βρίσκοντας … ενδιαφέρουσες τις ιδέες του Μεντβέντεφ! Αν και παραμένει άγνωστο τι μεσολάβησε σε πολιτικό ή οικονομικό επίπεδο ανταλλαγμάτων είναι φανερό πως η στροφή αυτή έχει σχέση με την επίσκεψη του ρώσου πρωθυπουργού Πούτιν το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Παρίσι και τις μακρές συνομιλίες του με τον Γάλλο Πρόεδρο, Σαρκοζί.

Πρέπει να σημειωθεί ότι υπέρ των ρωσικών προτάσεων στάθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Α. Νταβούτογλου αναφέροντας πως η Διαδικασία της Κέρκυρας προσφέρει την πλατφόρμα για να συζητηθεί η πρόταση Μεντβέντεφ για τη νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας συλλογικά

Τέλος αξίζει να υπογραμμιστεί ότι πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια της συνόδου περισσότερες από 200 διμερείς συναντήσεις, που αποτελούν και το ουσιαστικότερο κέρδος της Συνόδου και της λειτουργιάς του οργανισμού, πολλές από αυτές ανάμεσα σε χώρες που έχουν ανάμεσα του δημόσια και διαπιστωμένα προβλήματα στις διμερείς τους σχέσεις.

Διμερείς Γ. Παπανδρέου με Τουρκία και πΓΔΜ γεμάτες … υπονοούμενα!

Με «ασπίδα» τον ανυπεξ Δημ. Δρούτσα, ο πρωθυπουργός και υπεξ, Γ. Παπανδρέου πραγματοποίησε στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ, σειρά διμερών συναντήσεων με ομολόγους του σειράς χωρών, στις οποίες εξετάστηκαν τόσο τα διμερή όσο και τα περιφερειακά ή διεθνή προβλήματα. Ανάμεσα σε αυτούς που είδε ήταν οι υπεξ της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου και ο ομόλογός του της πΓΔΜ, Αντόνιο Μιλοσόσκι.

Μιλώντας με τον τούρκο υπεξ κ. Νταβούτογλου έγινε γνωστό ότι ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν περιλαμβάνονται το σύνολο των θεμάτων που έθετε η επιστολή Ερντογάν (που η κυβέρνηση συνεχίζει ν αποκρύπτει και χθες πάλι ο κ. Δρούτσας δήλωσε πως θα δημοσιοποιηθεί σε λίγες ημέρες), ανάμεσα σ αυτά περιλαμβάνονται οι προτάσεις για Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας _ Τουρκίας (είχε πρωτοαναφερθεί από τον υπουργό Ευρωπαϊκών υποθέσεων της Τουρκίας κ. Μπαγίς, στη διάρκεια της εδώ επίσκεψής του) οι «μειονότητες» στην Ελλάδα και την Τουρκία, το Κυπριακό και οι εξελίξεις του, καθώς και η αναμενόμενη συζήτηση των Τούρκο- Ευρωπαϊκών σχέσεων στις Βρυξέλλες που και οι δυο πλευρές φρόντισαν να διαψεύσουν μετά βδελυγμίας ότι συζήτησαν…

Από τις δηλώσεις κυρίως του τούρκου υπουργού γίνεται σαφές ότι ετέθη και συζητήθηκε θέμα ύπαρξης «τουρκικής μειονότητας στη Θράκη» πράγμα που η Αθήνα διαψεύδει… Από την πλευρά της Αθήνας τονίστηκε επίσης ότι συζητήθηκε θέμα «υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο» και μόνο αυτής, για την οποία μάλιστα ο ανυπεξ κ. Δρούτσας τόνισε πως «η Αθήνα είναι έτοιμη αν συμφωνηθεί να προσφύγει στην Χάγη». Εξάλλου η Αθήνα υποστήριξε πως είναι δυνατόν να υπάρξουν θέματα που θα μπορούσε να συζητήσει ή να δράσει από κοινού με την Τουρκία σε διμερές, περιφερειακό ή διεθνές επίπεδο (αν και δεν εξηγήθηκε πως θα συμβεί αυτό όταν υφίσταται η τουρκική απειλή του casus belli και η κατοχή του 1/3 της Κύπρου).

Επίσης από την τουρκική πλευρά έγινε γνωστό ότι ο κ. Παπανδρέου στη συνάντησή του με τον κ. Νταβούτογλου έδωσε προφορικά ορισμένες απαντήσεις στα όσα αναφέρει ο κ. Ερντογάν στην επιστολή του ενώ θα υπάρξει έγγραφη απάντηση αργότερα. Ο τούρκος υπουργός επίσης ανέφερε ότι μετέφερε ξανά, την επιθυμία του τούρκου πρωθυπουργού για συνάντησή του με τον κ. Παπανδρέου. Για το θέμα αυτό η ελληνική πλευρά τόνισε πως είναι χρήσιμη μια συνάντηση, αλλά αφού πρώτα προετοιμαστεί το έδαφος και η ατζέντα των συνομιλιών.

Η συνάντηση δεν είχε εμφανές πολιτικό αποτέλεσμα εντούτοις άφησε ένα ερωτηματικό αν έγινε πράγματι συζήτηση σχετικά με τη Θράκη και την εκεί μουσουλμανική μειονότητα, που η Άγκυρα θεωρεί «τουρκική»… Το κενό αυτό "έκλεισε" το βράδυ σε συνεντευξή του ο πρωθυπουργός λέγοντας πως "δεν συζητάμε με την Άγκυρα για θέματα ελλήνων πολιτών".

Με Α. Μιλόσοσκι

Με τον υπεξ της πΓΔΜ ο κ. Παπανδρέου είχε μια συνάντηση και μια δεύτερη μαζί του ο ανυπεξ Δημ. Δρούτσας, από τον οποίο διέρρευσε και το γεγονός μιας πιθανής επίσκεψής του στα Σκόπια για διμερείς συνομιλίες, σε ημερομηνία που μένει να καθοριστεί.

Ο κ. Μιλόσοσκι μιλώντας στους δημοσιογράφους επέμεινε πως η διαδικασία επίλυσης του ονόματος παραμένει στα Ηνωμένα Έθνη αλλά πρόσθεσε πως «κάθε άλλη συνάντηση και συζήτηση βοηθά στην επίλυση άλλων ζητημάτων δημιουργώντας αίσθησης ασφάλειας και καλών σχέσεων» ενώ υποστήριξε πως η συζήτηση αυτή έχει ανοίξει.

Ούτε πάντως η κυβέρνηση, ούτε ο κ. Μιλόσοσκι έκαναν καμιά αναφορά στο γεγονός πως η Αθήνα συνεχίζει τις συνομιλίες αυτές και τις «φιλικές» συναντήσεις παρά το γεγονός πως βρίσκεται υπό την απειλή της σκοπιανής προσφυγής στο Δικαστήριο της Χάγης, κάτι αντίστοιχο με την τουρκική απειλή του casus belli !

Έλληνο- Ρωσική συνάντηση σε καλό κλίμα

Στη διάρκεια συνάντησης του με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου ο ρώσος υπεξ Σεργκέϊ Λαβρόφ, εκτίμησε τις έλληνο- ρωσικές σχέσεις σαν εξαιρετικές και επανέλαβε ότι η Μόσχα ενδιαφέρεται για την προαγωγή των έργων φυσικού αερίου και πετρελαίου. Μετά από τις συνομιλίες τους, έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις:

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Είναι μια ιδιαίτερη στιγμή, που υπογράφεται αυτή η συμφωνία με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, τον κ. Lavrov. Επιβεβαιώνεται η στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών και οι άριστες διμερείς μας σχέσεις.
Είχαμε την ευκαιρία να εμβαθύνουμε στις προτάσεις μας και τις πρωτοβουλίες μας για την περαιτέρω καλλιέργεια και ανάπτυξη των σχέσεών μας, από το χώρο της ενέργειας μέχρι το χώρο του πολιτισμού, από το χώρο της περιφερειακής συνεργασίας μέχρι το χώρο της ασφάλειας και τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.
Επίσης, εκφράσαμε την κοινή μας βούληση να συνεχίσουμε το μεγάλο έργο της προσπάθειας, του στόχου μας για τη διασύνδεση Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη στον τομέα της ενέργειας. Και βεβαίως, θέλω να τονίσω ότι οι σχέσεις μας με τη Ρωσία είναι εδώ και πολλά χρόνια πολύ καλές και, άρα δεν θα έλεγα «νέα σελίδα», αλλά μια ακόμη, καλύτερη σελίδα, είμαι σίγουρος, με τις νέες πρωτοβουλίες που θα πάρουμε.
Θα έχουμε συνεχή διαβούλευση και συνεργασία και χαίρομαι ιδιαιτέρως που είχαμε μια τόσο ζεστή, εγκάρδια και εποικοδομητική συνεργασία με τον κ. Lavrov. Του εύχομαι καλή επιστροφή.
S. LAVROV: Συμμερίζομαι πλήρως τις θέσεις και τις εκτιμήσεις του Πρωθυπουργού, κ. Παπανδρέου, για το στρατηγικό χαρακτήρα των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας, σχεδόν σε όλους τους τομείς που μπορούμε να φανταστούμε, και ακριβώς αυτό επισφραγίζεται σήμερα με την υπογραφή του κοινού σχεδίου δράσης, για το 2010 - 2012. Σήμερα, δώσαμε ιδιαίτερη προσοχή στην εμπορική και οικονομική συνεργασία ανάμεσα στις χώρες μας. Βέβαια, η βάση αυτής της συνεργασίας είναι η ενέργεια, αλλά καταλαβαίνουμε και οι δύο ότι πρέπει να δίνουμε σημασία και στα θέματα της συνεργασίας στον τομέα των υψηλών τεχνολογιών και στον τομέα των αμοιβαίων επενδύσεων.
Επεξεργαστήκαμε μια συμφωνία για τα πολιτιστικά θέματα και τα θέματα της επιστήμης, για τη συνεργασία μας σε αυτούς τους τομείς, και υποστηρίξαμε την πρωτοβουλία της «Κοινωνίας των Πολιτών» των δύο χωρών, για τη συνέχιση του Φόρουμ της «Κοινωνίας των Πολιτών», το Ελληνορωσικό Φόρουμ. Επίσης, εκφράσαμε την ευγνωμοσύνη μας προς την ελληνική πλευρά για την προσοχή και έμφαση που δίνει στην εκμάθηση της ρωσικής γλώσσας, για εκείνους που θέλουν να τη μάθουν στην Ελλάδα.
Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας για τα διμερή και τα περιφερειακά ζητήματα, στα περισσότερα από αυτά έχουμε τις ίδιες θέσεις και θα συνεχίσουμε τη συνεργασία εδώ.
Επίσης, προσκάλεσα τον κ. Παπανδρέου εκ μέρους της ηγεσίας της Ρωσίας, να επισκεφθεί τη χώρα μας στις αρχές του 2010 και, από ό,τι καταλαβαίνω, αυτή την πρόσκληση τη δέχτηκε.